Свети Кипријан

Свештеномученик Кипријан је хришћански светитељ.

Рођен је у Картагини, од родитеља пагана. Живео је у време цара Деција у Антиохији Сиријској. У младости је био филозоф и волхв у служби бога Аполона.

По обраћењу у хришћанству Кипријана је крстио епископ Антим, који га је и рукоположио за презвитера. Касније је Кипријан изабран и за епископа Картагине. Након што је био оклеветан од стране многобожаца владару Евтолмију, заједно са Светом Јустином је бачен у тамницу.

И након дугог мучења њих двоје су непрестано исповедали Христа, и са трпели муке. По хришћанском веровању, то је разјарило њихове мучитеље који су их бацили у врео казан, али им кључајући казан ни најмање није нашкодио. Видевши то, неки идолски жрец по имену Атанасије изјави: И ја ћу исто тако у име бога Асклипија ући у тај огањ и посрамити ове волхве. Међутим, чим се дотакао огња, одмах је умро.

Видевши то, мучитељ се уплаши, па не желећи да им даље суди, послао их цару Клаудију у Никомедију са подробним писменим извештајем о њима. Цар их осуди на посечење мачем 258. године.

По њему је названа Кипријанова куга.

Православна црква слави Светог Кипријна заједно са Св. Јустином 2. октобра по јулијанском календару.

Велики део овог текста је преузет из охридског пролога светог владике Николаја Велимировића. Он не подлеже ауторским правима

Кипријан
Свештеномученик
Stcyprian
Свети Кипријан
Место рођењаКартагина
Датум смрти14. септембар 258
Место смртиНикомедија
Поштује се уПравославна црква, Католичка црква, Англиканска црква
Празник2. октобар

Спољашње везе

Арсеније Тверски

Свети Арсеније Тверски је руски епископ и светитељ из 14. века.

Рођен је у Тверу у истоименој области. Након смрти богатих родитеља разделио је своје наследство сиромашнима. Након тога се замонашио у Кијевско-печерској лаври.Тамо је упознао светог Кипријана, будућег митрополита Московског. Када је свети Кипријан изабран за митрополита, поставио је Аресенија за архиђакона.

На Кипријанов предлог изабран је за епископа Тверског 15. августа 1390. године.

Ступивши на архипастирски престо, свети Арсеније се највише старао да заведе мир и слогу у своме духовном стаду и да искорени метеж. Познат је по томе да је био строг према себи, а да се кротко опходио са другима и био милостив према угњетенима и невољнима.1394. године подигао је у Желтиковом манастиру камени храм у име Успења Пресвете Богородице.

Подигао је и манастир Желтиков у коме је својим рукама истесао себи гробницу од белог камена, а од другог камена поклопац за њу.Умро је 1409. године.

1483. године, епископ Тверски Васијан, по наређењу цара Јована Васиљевича, открио је мошти светог Арсенија. Тада је установљено месно празновање светитеља у манастиру Желтикову. Месно празновање светог Арсенија у Тверу установљено је Московским сабором 1547. године.

Кипријан Кијевски

Свети митрополит Кипријан (рус. Киприан; 1330—1406) је руски светитељ и митрополит града Кијева, Русије и Литваније (1375—1380) и митрополит кијевски и све Русије (1389—1406), књижевник и преводилац.

Кипријанова куга

Кипријанова куга назив је за пандемију смртоносне заразне болести, највероватније великих богиња, која је погодила подручје тадашњег Римског царства од 250. до око 270. године. Назив је добила по Светом Кипријану који је ову пандемију спомињао у својим списима. Одузела је живот двојице римских царева - Хостилијана 251. и Клаудија Готског 270. Претпоставља се да је ова болест пандемијских размера значајно утицала на бројне проблеме, и кризу друштва којој је било изложено Римско царство у 3. веку.

Тунис

Тунис (раније Тунизија, од франц. Tunisie; арап. تونس‎ [ Tūnis], берберски: ⵜⵓⵏⵙ [Tunes]), званично Туниска Република (арап. الجمهورية التونسية‎ [ al-Jumhūrīya at-Tūnisīya]), магребска је држава у северној Африци, која се на северу и на истоку граничи са Средоземним морем. На западу има границу с Алжиром (965 km) и на југоистоку с Либијом (459 km). Име државе долази од имена главног града Туниса, који се налази на северу земље.

Око 40% територије земље покрива сахарска пустиња, док је остатак земље веома плодан. Овај простор је колевка картагинске цивилизације и житница Римског царства.

Од 1957. Тунис је председничка република. Данас је члан бројних светских и регионалних организација укључујући Арапску лигу, Афричку унију и Заједницу сахело-сахарских држава.

Хришћанска апологетика

Апологија (– заступништво, оправдање). Хришћанство је дошло у свет као “саблазан за јудејце”, као “безумље за хелене”, као religio illicita (недозвољена религија) за владавину. Одатле стремљење свих пожртвованих и способних синова нове религије да преведу истине вере на језик разума, т. ј. господарећих ставова епохе, са једне стране, а с друге (у време прогона) - да докажу представницима власти да хришћанство не васпитава рушиоце, већ поуздане чланове државе и друштва.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.