Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња

Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња (енгл. Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha) је прекоморска територија Уједињеног Краљевства и прекоморска територија Европске уније у Атлантском океану, на пола пута између Африке и Јужне Америке. До 1. септембра 2009. звала се територија Света Јелена и поседи а од усвајања новог Устава сва три острва имају једнак статус у територији.[2]

Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња
Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha
Застава
Застава
Химна: God Save the Queen
Положај Свете Јелене, Асенсиона и Тристан да Куње
Главни градЏејмстаун
Службени језикенглески
Владавина
Облик државеБританске прекоморске територије
 — КраљицаЕлизабета II
 — ГувернерЛиза Филипс
Историја
Независностзависна од Уједињеног Краљевства
Географија
Површина
 — укупно420 km2(-)
 — вода (%)0
Становништво
 — 2013.5.661 [1](233)
 — густина13,4 ст./km2
Економија
ВалутаФунта Свете Јелене и Британска фунта
 — стоти део валуте‍100 пенија‍
Остале информације
Временска зонаUTC UTC+0
Интернет домен.sh и .ac
Позивни број+290,247

Административна подела

Заст. Грб Острво / острва Администр.
центар
Површина
км²
Становника
(2016)[3]
ISO 3166-1 alpha-2 ISO 3166-1 alpha-3
1 Flag of Saint Helena Coat of arms of Saint Helena.svg Света Јелена Џејмстаун 122 4.534 SH SHN
2 Flag of Ascension Island Coat of Arms of Ascension Island.svg Асенсион Џорџтаун 91 806 AC ASC
3 Flag of Tristan da Cunha Coat of arms of Tristan da Cunha.svg Тристан да Куња Единбург Седам Мора 207 293 TA TAA
      Укупно
- Flag of the United Kingdom Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња Џејмстаун 420 5.633

Референце

  1. ^ The Department of Economic and Social Affairs of the United Nations. pp. 51–55. Retrieved 11 August 2013. [1]
  2. ^ The St Helena, Ascension and Tristan da Cunha Constitution Order 2009 The Constitution (in the Schedule to the Order).
  3. ^ "Census 2016 – summary report" (PDF). St Helena Government. June 2016. p. 9. Retrieved 23 January 2017.

Спољашње везе

Џејмстаун (Света Јелена)

Џејмстаун (енгл. Jamestown) је главни град острва Света Јелена, као и Британске прекоморске територије Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња. Град је основан 1659. године, на северозападном делу острва. Према попису из 2008. године град има 714 становника, и површину од 3.6 km².

Џорџтаун (Асенсион)

Џорџтаун је главни град острва Асенсион, које је саставни део Британске прекоморске територије Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња. Град је основан 1815. године у западном делу острва. Према попису из 2008. године град има 450 становника.

Асенсион

Асенсион (енгл. Ascension), познато и као острво Успећа или Вазнесенско острво, изоловано је, мало, тропско, вулканско острво у јужном Атлантику. Припада Британској прекоморској територији Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња.Острво Асенсион угошћује једну од четири земаљске антене (друге су на острву Кваџалејн, атолу Дијего Гарсија и Кејп Канавералу) које помажу у раду навигацијског система: ГПС (глобални систем позиционирања). НАСА на овом острву, у објекту званом Џон Африкано НАСА / АФРЛ опсерваторија за орбиталне остатке, управља аутономним телескопом класе мерача (МКАТ) који служи за праћење орбиталних остатака, потенцијално опасних за оперативне летјелице и астронауте.На острву се налазе америчка и британска војна база. Сво становништво је досељено и углавном ради у војним базама.Асенсиону је име дао истраживач Алфонсо де Албукерк који је ово острво открио 20. маја 1503, на дан црквеног празника Успећа (порт. Assunção).Асенсион има и додељени интернет домен .ac.

Британска фунта

Британска фунта или Фунта стерлинг Уједињеног Краљевства (симбол £, међународна ознака GBP, шифра валуте 826), издаје је Банка Енглеске (за Енглеску и Велс), Банка Шкотске (за Шкотску) и Банка Северне Ирске (за Северну Ирску). Такође, постоји неколико валута које су за британску фунту везане паритетом 1:1 у другим деловима Британских острва и Британским прекоморским територијама:

Фунта Свете Јелене - Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња (укључује острва Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња)

Фолкландска фунта - Фолкландска Острва, Британска Антарктичка Територија и Јужна Џорџија и Јужна Сендвичка Острва

Манска фунта

Гибралтарска фунта

Гернзијска фунта

Џерсијска фунтаИнфлација на годишњем нивоу 2010. је износила 4,8%.

Британске прекоморске територије

Британске прекоморске територије су територије које спадају под суверенитет Уједињеног Краљевства.

Оне нису део Уједињеног Краљевства, иако од 2002. године сви становници, сем једне територије, имају пуно Британско држављанство. Територије су задњи остаци Британске империје које још нису добиле независност, најчешће због војног интереса Уједињеног Краљевства, али и због њихове мале величине да би биле независне.

Грб Асенсиона

Грб Асенсиона је званични грб једне од административних јединица Британске прекоморске територије Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња - острва Асенсион.

Грб је усвојен августа 2012. године.

Грб Свете Јелене

Грб Свете Јелене је званични грб једне од административних јединица Британске прекоморске територије Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња - острва Света Јелена. Грб је усвојен 30. јануара 1984. године.

Грб Свете Јелене, Асенсиона и Тристан да Куње

Грб Свете Јелене, Асенсиона и Тристан да Куње, као званични симбол једне од британских прекоморских територија, Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња, не постоји. Умјесто тога, три потпуно одвојене географске регије, које су уједно и три засебне административне цјелине унутар прекоморске територије - имају своје властите хералдичке симболе, а који су описани у следећим чланцима:

Грб Свете Јелене;

Грб Асенсиона;

Грб Тристан да Куње.

Краљевски грб Уједињеног Краљевства, са посебном верзијом коју користи британска влада, је једини заједнички грб које се званично користи на простору цијеле прекоморске територије.

Грб Тристан да Куње

Грб Тристан да Куње је званични грб једне од административних јединица Британске прекоморске територије Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња - острва Тристан да Куње.

Грб је усвојен 2002. године.

Единбург Седам Мора

Единбург Седам Мора (енгл. Edinburgh of the Seven Seas) је главно насеље на Тристану да Куњи, прекоморској територији Уједињеног Краљевства у јужном Атлантском океану која је део територије Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња. Насеље је названо по Принцу Алфреду (Саксе-Кобург-Гота), војводи од Единбурга, другом сину Краљице Викторије, када је овај посетио острво 1867. док је обилазио свет командујући бродом HMS Galatea. Локално становништво га увек зове једноставно Насеље (енгл. The Settlement).

Зависна територија

Зависна територија или зависна област је територија која нема пуну политичку независност или суверенитет као суверена држава и налази се изван интегралног подручја државне контроле.Зависна територија се обично разликује од поднационалних ентитета, који се сматрају дијелом интегралне територије владајуће државе. Поднационални ентитет обично представља основну подјелу државе, док зависна територија често има висок степен аутономије од контролне државе. Историјски, већина колонија се сматрало зависном територијом њихове контролне државе. Зависне територије генерално одржавају висок степен политичке аутономије. У исто вријеме, не сматрају се све аутономне територије зависним и нису све зависне територије аутономне. Већина насељених зависних територија има сопствени ИСО 3166 код.

Неки политички ентитети имају посебан статус признат међународним уговором или споразумом који резултира одређеним степеном аутономије или различитим имиграционим правилима. Оне се некада сматрају зависним територијама, али их званично њихове контролне државе сматрају својим интегралним дијелом. Примјери су Оландска Острва (Финска) и Хонгконг (Кина).

Света Јелена (острво)

Света Јелена (енгл. Saint Helena) је вулканско острво у јужном Атлантском океану. Име је добила по светој Јелени, мајци цара Константина.Административно, Света Јелена је део Британске прекоморске територије Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња коју чине још и удаљена острва Асенсион и Тристан да Куња. На острву Света Јелена живи око 4.000 људи. Главни град Свете Јелене је Џејмстаун.

Власт суверена, краљице Елизабете II, на острву представља гувернер.

До Свете Јелене се може стићи искључиво бродом. Поред бродова за крстарење који понекад стигну овамо, постоји стална веза поштанским бродом који плови до Свете Јелене 26 пута годишње. Планира се изградња аеродрома 2012, али то још није извесно.

Списак држава без политичких партија

Ово је списак држава и зависних територија са сталним становништвом које не поседују никакве правне политичке партије. Неке имају опозиционе групе које раде тајно.

Бахреин — Политичке партије су забрањене, али су политичка удружења дозвољена. Медији углавном ова удружења називају партијама.

Божићно Острво

Кокосова Острва

Фолкландска Острва

Гернзи

Кувајт — Политичке партије нису легално признате, али политички блокови су дозвољени. Медији углавном ова удружења називају партијама.

Норфок (острво)

Оман — Политичке партије су забрањене.

Пакистан — Политичке партије су забрањене у племенским подручјима под федералном управом.

Палау

Острва Питкерн

Катар — Политичке партије су забрањене.

Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња

Саудијска Арабија — Политичке партије су забрањене.

Токелау

Тувалу

Уједињени Арапски Емирати — Политичке партије су забрањене.

Ватикан

Списак држава по броју становника

Ово је списак суверених држава и осталих територија, поређаних по броју становника, процене становника 193 државе чланице ОУН и 2 државе посматрачице ОУН, као и међународно непризнатих држава; остале територије су укључене због упоређивања. Уједињене Нације су процениле светску популацију на око 7,6 милијарди.

Списак држава у Африци

Ово је списак суверених држава и зависних територија у Африци. Она укључује међународно признате државе, државе са ограниченим признањем, као и територије које припадају другим афричким и неафричким државама. Листа садржи 54 суверене држава и 10 зависних територија.

Малта и делови Француске, Италије, Португала и Шпаније налазе се на Афричкој континенталној плочи. Неки од њих су знатно ближе Африци него континенталној Европи, али политички се сматрају делом Европе. Слично томе, острво Сокотра се такође налази на Афричком платоу и много је ближе Африци, али је политички део азијске државе Јемен. Египат, без обзира на део територије који прелази у Азију преко Синајског полуострва, је афричка држава.

Списак суверених држава

Ово је азбучни списак свих држава света. Уз редне бројеве, списак садржи заставе, скраћене и пуне облике имена држава, њихов међународни статус, те листе њихових зависних и аутономних територија. Иако постоје критеријуми за утврђивање и држава и зависних територија, ипак не постоји и политичка усаглашеност око броја истих, па је тешко одговорити колико „држава“ има у свету.

Списак садржи:

195 суверених држава (193 чланица и 2 посматрача УН) са њиховим зависним и аутономним територијама, које класификујемо као:

територије са посебним облицима суверенитета, и то:

придружене зависне државе, које се налазе у придруженом и зависном односу према некој другој држави,

територије са посебним суверенитетом, који је дефинисан специјалним међународним уговорима

самоуправне зависне територије,

прекоморске територије, укључујући и слабо насељене територије, те

националне и конститутувне аутономије субјекти и подсубјекти унутар суверених држава и

друге територије, укључујући прекоморске посједе, територијалне претензије, ексклаве и спорне територије.Списак садржи и:

13 Територија са спорним статусом,

3 Спорне слабонасељене територије,

4 Микронације са одређеним међународним релацијама.

Тристан да Куња (острва)

Острва Тристан да Куња (енгл. Tristan da Cunha, порт. Tristão da Cunha) су група удаљених острва у јужном Атлантику, 2816 km од Јужне Африке и 3360 km од Јужне Америке. Административно, острва су део Британске прекоморске територије Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња.

Територија се састоји од главног острва Тристан да Куња, површине 98 km², као и неколико ненасељених острва: Недостижног острва (10 km²), [[Острво славуја|Острва славуја (1,8 km²). Територији припада и удаљено Острво Гоф (91 km², 395 km југоисточно од Тристана) на коме постоји метеоролошка станица.

На Тристану живи 272 становника, окупљених у 80 породица. Једино веће насеље и главни град је Единбург Седам Мора. Острво нема стазу за слетање авиона, и има везу са спољним светом путем јужноафричких рибарских бродова.

Фунта

Фунта је назив за валуту или мера за масу. Назив фунта потиче из Британије.

Уједињено Краљевство Земље, територије и крунски поседи Уједињеног Краљевства
Конститутивне земље
Прекоморске територије
Крунски поседи
Државе и територије у Африци
Суверене државе
Зависне територије
Непризнате државе

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.