Сардинија

Сардинија (итал. Sardegna, у месном говору, Sardinnia) је друго по величини острво у Средоземном мору и у оквиру Италије (после Сицилије). Са неколико малих острва у окружењу Сардинија чини једну од 20 покрајина Италије. Такође, Сардинија, будући издвојена од остатка државе има и већа овлашћења, која досежу статус аутономије.

Престоница и највећи град острва и покрајине је Каљари, а други по величини и значају Сасари.

Покрајина Сардинија је позната као једна од најнеразвијенијих покрајина у целој Италији.

Сардинија
Sardegna
Sardigna

Застава Сардиније
Застава
Грб Сардиније
Грб
Положај Сардиније
Sardinia satellite
Држава Италија
Админ. центарКаљари
Службени језиксардински
ПредседникУго Капелачи
Површина24.090 km2
 — број ст.1.671.001
 — густина ст.69,36 ст./km2

Положај

Сардинија је југозападна и острвска покрајина Италије, смештена у западном Средоземљу, западно од остатка апенинског дела државе. Најближе копно је француска Корзика, која се налази свега 11 км северно од Сардиније (Мореуз Бонифасио). На истоку се налази Тиренско море, а на југу и западу Средоземно море.

Природне одлике

Map of region of Sardinia, Italy, with provinces-it (as of 2016)
Окрузи Сардиније
Buddusò - Nuraghe Loelle (02)
Нурагхе Лоелле
Cagliari Porto Zona Est
Каљари, средиште острва и покрајине
Cala Goloritze o
Кала Голорице, типичан залив на Сардинији
Gusana
Планине Ђенарђенту
Lago Omodeo
Језеро Омодео
No-smoking-sardinian
Знак „Забрањено пушење“ на италијанском и сардинијском

Површина покрајине је 24.090 km² и по овоме је Калабрија једна од пространијих италијанских покрајина. Од овога око 99% потпада под само острво, док остатак чине мала острва у непосредном окружењу острва Сардиније.

Рељеф

Сардинија, као острво, има дугу обалу - Тиренског мора је на истоку, а Средоземног мора на југу, западу и северу. Обала је махом каменита и тешко приступачна, са много дубоких залива. Острво је дуго 260 км, а широко до 140 км. Површ покрајине је махом покренутог терена. Равничарска подручја чине 18% површине и распоређена су широм острва. Најважније равнице су оне око Каљарија (Кампидано) и Сасарија (Нура). Од обале и равница тло се пење веома брзо и нагло прелази бреговито и брдско подручје у средишњем делу покрајине, који заузима чак 68% њене површине. Разлог овако високом уделу овог вида рељафа је велика старост острва, па су и процеси ерозије веома стари. Брдско подручје постепено у источном делу Сардиније прелази у високо планинско подручје (14% површине). Ту се налазе планине Ђенарђенту са највишим врхом острва, Пунта дел Мармора (1.834 метра н. в.).

Клима

Клима у приморском делу Сардиније је средоземна. Како се залази у копно и иде на више надморске висине она постаје прелазна између средоземне и континенталне. За Сардинију је особен ветар Маестрал.

Воде

Покрајина Сардинија је у сливу Тиренског мора (исток) и Средоземног мора (југ, запад и север). Већина река је кратког тока. Оне се спуштају са планина на истоку у море. Иако ниједна река није значајна у државним оквирима на нивоу покрајине познате реке су Тирзо, Флумендоза и Когинас. Због тешкоћа са водом током летњег дела године на Сардинији је створено више вештачких језера, од којих је највеће Омодео.

Управна подела

Сардинија је подељена у 5 округа, одн. провинција са истоименим градовима као управним средиштима [1]:

Историја

Праисторија

До данас је остало непознато како је Сардинија добила име. Острво је насељено 6000. година п. н. е. досељеницима са Апенинског копна. У завршној фази праисторије ово становништво је подизало велике камене грађевине, тзв. нураги, од којих су многи очувани и данас. Ово су права ремек-дела праисторијског градитељства.

Стари век Око 1000. године п. н. е. започела је феничанска колонизација дуж обала Сардиније. Око 500. године п. н. е. долази до сукоба Феничана и месног становништва, које је насељавало унутрашњост. На позив Феничана цело острво заузима Картагина, која овде развија цивилизацију следећа три века. 238. п. н. е. Сардинију преузимају Римљани. Њихова владавина је била још дужа, око 7 векова. Римска владавина је далекосежна и дубока, па је становништво временом потпуно латинизирано.

Средњи век После пада римског царства уследило је неколико бурних векова. Прво су у 6. веку острво опустошили Вандали. Потом острво долази под власт Византије, која масовно уводи хришћанство. Међутим слабљењем Византије и јачањем Сарацена, који су гусарили овим областима од 8. до 10. века, дошло је повлачења становништва у унутрашњост, где је оно постепено развило одлике затворене и примитивне културе. Око 900. године овде се јавља низ самосталних области, које ускоро падају под утицај Ђенове. Овакво стање је остало до краја 13. века уз повремене упаде војске државе Пизе. 1282. г. Нормани са Сицилије истискују Ђенову са тог подручја.

Нови век

Следећих неколико векова Сардинија је била под влашћу владара са Сицилије. Од ове државе се ту после неког времена образује Напуљска краљевина, која се одржала до уједињења Италије 1861. године. Краљевство је било под разним владарима: Хабзбурговцима и из Аустрије и из Шпаније, Бурбонска династија, као и Наполеона. Од 1718. године. Сардинија је придодата владарској кући Савоја, са седиштем у Пијемонту, а која ће касније представљати језгро уједињења Италије 60их година 19. века. После уједињења Сардинија је основана као једна од покрајина, али ово није довело до општег развоја подручја, мада је држава предузимала низ мера за јачање острвске привреде (исушивање мочвара, насељавање новог становништва, подизање нових насеља). Због тога је Сардинија данас једна од најнеразвијенијих и најређе насељених делова у држави.

Становништво

Данас Сардинија има око 1,67 милиона становника и по томе је она једна од средње насељених покрајина Италије. То је двоструко више него пре једног века, али свега 10% него пре 30 година. Последњих година број становника благо расте.

Густина Насељености је нешто испод 70 ст./км², што је готово три пута мање од државног просека (200 ст./км²). По овоме је Сардинија једна од три најређе насељене покрајине у држави, а њена обала је најслабије насељена у држави. Међутим, још су ређе насељени пространи делови планинске унутрашњости, данас готово пусти. Гушће је насељено само равничарско приобаље око највећих градова Каљарија и Сасарија.

Етничка слика У покрајини доминира италијанско становништво. Град Алгеро на северозападу је насељен Каталонцима од средњег века. Новодосељеног становништва има занемарљиво мало, у складу са неразвијеношћу покрајине. То су углавном досељеници из источне Европе и Латинске Америке.

Језик

Службени језик од 1861. године је италијански. Од 2006. г. Сардинијски језик (или говор) има козваничан статус. Сардинијски језик се значајно разликује од стандардног италијанског и сматра се најближим живим наследником латинског језика. Поред тога у граду Алгеру на северозападу острва се прича каталонски језик, а говор северног краја острва је сличнији говору Корзике.

Привреда

Изолованост острва, не баш издашни природни услови и тешка историја су вековима онемогућавали развој подручја, тако да је Сардинија била и остала једна од најсиромашнијих области Италије.

Привреда у покрајини и данас је ослоњена на пољопривреду, рударство, поморство и мануфактурну производњу. Покушаји државе да индустријализује острво током претходних деценија нису уродили плодом, будући да је цена превоза до и од острва била велика препрека. Туризам се последњих година интензивно развија, са нагласком на ексклузивни туризам мањег обима.

Референце

  1. ^ „Legge regionale 4 febbraio 2016, n. 2 - Riordino del sistema delle autonomie locali della Sardegna.”.

Слике градова

Спољашње везе

Алес (Ористано)

Алес (итал. Ales) је насеље у Италији у округу Ористано, региону Сардинија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 1300 становника. Насеље се налази на надморској висини од 186 м.

Асоло

Асоло (итал. Assolo) је насеље у Италији у округу Ористано, региону Сардинија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 434 становника. Насеље се налази на надморској висини од 240 м.

Карбонија-Иглезијас (округ)

Округ Карбонија-Иглезијас (итал. Provincia di Carbonia-Iglesias, на месном говору, Provìncia de Carbònia-Igrèsias) је округ у оквиру покрајине Сардинија у западној Италији. Седишта округа и највећа градска насеља су истоимени градови Карбонија и Иглезијас.

Површина округа је 1.495 км², а број становника 130.856 (2008. године).

Каљари

Каљари (итал. Cagliari, на месном говору: Castèddu) град је у Италији. Каљари је управно средиште и највећи град покрајине Сардинија у западном делу државе и главни град истоименог Округа Каљари.

Каљари је познат као један од најастаријих градова на тлу Италије, основан још у време Феничана.

Каљари (округ)

Округ Каљари (итал. Provincia di Cagliari, на месном говору, Provìntzia de Casteddu) је округ у оквиру покрајине Сардинија у западној Италији. Седиште округа и највеће градско насеље, али и престоница покрајине, је истоимени град Каљари.

Површина округа је 4.596 км², а број становника 557.679 (2008. године).

Краљевина Пијемонт-Сардинија

Краљевина Пијемонт-Сардинија је неформални назив за краљевину Сардинију као бившу краљевину Савојске династије у северозападној Италији, а постојала је од 1720. до уједињења Италије 1870. За историју пре тога периода треба погледати одредницу Краљевина Сардинија.

Медио Кампидано (округ)

Округ Медио Кампидано (итал. Provincia di Medio Campidano, на месном говору, Provìncia de su Campidanu de Mesu) је округ у оквиру покрајине Сардинија у западној Италији. Седишта округа и највећа градска насеља су градови Санлури и Вилачидро.

Површина округа је 1.516 км², а број становника 103.436 (2008. године).

Нуоро (округ)

Округ Нуоро (итал. Provincia di Nuoro, на месном говору, Provìntzia de Nùgoro) је округ у оквиру покрајине Сардинија у западној Италији. Седиште округа и највеће градско насеље је истоимени град Нуоро.

Површина округа је 5.638 км², а број становника 208.550 (2019. године).

Олбија

Олбија (итал. Olbia, на месном говору: Tarranoa) град је у западној Италији. Олбија је једно од средишта истоименог округа Сасари у оквиру италијанске покрајине Сардинија.

Град Олбија је значајан као једно од средишта италијанске ратне морнарице.

Олбија-Темпио (округ)

Округ Олбија-Темпио (итал. Provincia di Olbia-Tempio, на месном говору, Pruìncia di Tarranóa-Tèmpiu) је био округ у оквиру покрајине Сардинија у западној Италији. Седишта округа и највећа градска насеља су градови истоимени Олбија и Темпио Паузанија.

Површина округа је 3.397 км², а број становника 154.319 (2008. године).

Ористано (округ)

Округ Ористано (итал. Provincia di Oristano, на месном говору, Provìntzia de Aristanis) је округ у оквиру покрајине Сардинија у западној Италији. Седиште округа и највеће градско насеље је истоимени град Ористано.

Површина округа је 3.040 км², а број становника 167.941 (2008. године).

Ољастра (округ)

Округ Ољастра (итал. Provincia dell'Ogliastra, на месном говору, Provìntzia de s'Ogiastra) је био округ у оквиру покрајине Сардинија у западној Италији. Седишта округа и највећа градска насеља су градови Ланузеи и Тортоли.

Површина округа је 1.854 км², а број становника 58.389 (2008. године).

Пизкина Салида (Сардинија)

Пизкина Салида је насеље у Италији у округу Сасари, региону Сардинија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 3 становника. Насеље се налази на надморској висини од 2 м.

Сасари

Сасари (итал. Sassari, на месном говору: Sassari) град је у западној Италији. Сасари је други по величини и значају град на Сардинији и седиште истоименог округа Сасари.

Сасари (округ)

Округ Сасари (итал. Provincia di Sassari, на месном говору, Provìntzia de Tàtari) је округ у оквиру покрајине Сардинија у западној Италији. Седиште округа и највеће градско насеље је истоимени град Сасари, истовремено и други по величини и значају град на острву.

Површина округа је 7.692 км², а број становника 491.571 (2019. године).

Силиго

Силиго (итал. Siligo, на месном говору: Sìligo) град је у западној Италији. Силиго је други по величини и значају град на Сардинији и седиште истоименог округа Сасари.

Темпио Паузанија

Темпио Паузанија (итал. Tempio Pausania, на месном говору: Tempiu) град је у западној Италији. Темпио Паузанија је једно од средишта истоименог округа Сасари у оквиру италијанске покрајине Сардинија.

Торалба (Сардинија)

Торалба (итал. Torralba) је насеље у Италији у округу Сасари, региону Сардинија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 965 становника. Насеље се налази на надморској висини од 427 м.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.