Сао Томе и Принсипе

Сао Томе и Принсипе (порт. São Tomé e Príncipe), званично Демократска Република Сао Томе и Принсипе (порт. República Democrática de São Tomé e Príncipe), мала је држава, која се састоји од два острва (Сао Томе и Принсипе) у Гвинејском заливу у централној Африци.[3] Острва су удаљена 140 км једно од другог, и налазе се око 250 км од северозападне обале Габона. Сао Томе се налази готово тачно на екватору. Име је добило по Светом Томи, на чији дан су Португалци открили ово острво.

Демократска Република Сао Томе и Принсипе
República Democrática de São Tomé e Príncipe  (португалски)
Крилатица: Јединство, дисциплина, рад
(порт. Unidade, Disciplina, Trabalho)
Химна: Пуна независност
(порт. Independência total)
Положај Сао Томе и Принсипеа
Главни градСао Томе
Службени језикпортугалски
Владавина
Облик државеУнитарна полупредседничка република[1]
 — ПредседникЕваристо Карваљо
 — ПремијерЖорж Бом Жесус
Историја
Стварање11. мај 1814.
Географија
Површина
 — укупно1.001 km2(183)
 — вода (%)0
Становништво
 — 2012.[2]187.356(189)
 — густина187,17 ст./km2(69)
Економија
БДП / ПКМ≈ 2011
 — укупно379 милиона USD(187)
 — по становнику2,251(147)
ИХР (2011)0,509(144) — low
ВалутаДобра
 — код валутеSTD
Остале информације
Временска зонаUTC 0
Интернет домен.st
Позивни број+239

Географија

Положај

Острва Сао Томе и Принсипе се налазе у екваторијалном појасу Атлантика, око 250 km од обале Габона. Сао Томе и Принсипе је најмања афирчка држава. Површина државе износи 1.001 km².

Геологија и рељеф

Острва Сао Томе и Принсипе се налазе у екваторијалном појасу Атлантика, око 250 km од обале Габона. Сао Томе и Принсипе је најмања афричка држава. Острва су делови вулканског планинског венца, коме припадају и острво Биоко у Екваторијалној Гвинеји. Сао Томе је 50 km дуг и 32 km широк. Његов највиши врх је Пико де Сао Томе на 2.024 метра надморске висине. Принсипе је 30 km дуг и 6 широк.

Tp-map
Сао Томе и Принсипе

Клима


Клима је тропска, топла и влажна са просечном годишњом температуром од око 27 °C и мало дневних варијација. На планинама су ноћи хладније и просечна температура је око 20 °C. Кишна сезона траје од октобра до маја.

Историја

Острво су открили португалски морепловци између 1469. и 1472. године. Прво насеље Сао Томе је подигнуто 1493. године, а подигао га је Алваро Камиња који је добио земљу од португалског краља. Принсипе је сличним споразумом подигнуто 1500. године. Португалци су користећи робове, средином 16. века, претворили острво у највећег афричког извозника шећера.

Узгој шећера је у порасту наредних 100 година. Почетком 19. века започето је са узгојем још две врсте - кафе и какаоа. До 1908. Сао Томе је постао највећи светски произвођач какаоа, који је још увек најзначајнија привредна грана државе.

Иако је Португал укинуо ропство 1876. године, принудни рад афричких робова на острву је настављен. Почетком двадесетог века је дошло до међународног објевљивања контроверзног израбљивања радника, већином из Анголе. Спорадичне побуне радника су кулминирале у нередима 1953. године у којим је неколико стотина афричких радника убијено у сукобима са Португалцима. Овај "Батепа масакр" остаје највећи догађај у колонијалној историји острва и данас се обележава као празник.

У другој половини 20. века, када нације широм Африке захтевају независност, мала група грађана Сао Томеа је основал Покрет за ослобођење Сао Томе и Принсипе (MLSTP), и успоставили су базу у оближњем Габону. Убрзо након збацивања Салазара и Саетана у Португалу у априлу 1974. године, нови португалски режим је одлучио да дозволи независност свих прекоморских колонија. У новембру 1974. је договорена предаја власти и проглашење суверенитета. Након периода прелазне власти пуна независност је постигнута 12. јула 1975. године, када је изабран први председник Мануел Пинто де Коста.

Сао Томе и Принсипе је једна од првих афричких држава која је 1990. године прихватила демократске реформе и легализацију опозиционих партија, тако да су избори одржани 1991. године били слободни. Мигуел Тровада, бивши премијер, који је био у егзилу од 1986. године, се вратио на острво и изабран је као председник. Тровада је реизабран за председника 1996. године.

Политика

Сао Томе и Принсипе је 1990. је једна од првих афричких земаља које су прихватиле демократију. На председничким изборима одржаним у јулу 2001, кандидат подржан од Независне демократске партије акције Фрадик де Менезес, је изабран у првом кругу.

16. јула, 2003, мајор Фернандо Переира је преузео власт у војном удару. Сматра се да је војни удар последица послова владе са нафтним корпорацијама. Након седам дана преговора Переирина хунта је потписала споразум са бившим вођама и повукла се, а Мензес се вратио на власт.

Административна подела

Сао Томе и Принсипе је подељен у две провинције: Принсипе и Сао Томе.

белешка: Принсипе има своју власт од 29. априла, 1995.

Привреда

Од 1800. године, привреда Сао Томе и Принсипе је базирана на агрикултури. У доба проглашења независности Португалци су контролисали 90% плантажа. Након проглашења независности, те плантаже су прешле у власништво различитих државних компанија које су до данас приватизоване. Доминантан је узгој какаоа, који чини 95% извоза. Остали извозни производи су копар и кафа.

Производња хране је недовољна да подмири домаће потребе тако да држава увози део хране.

Сем агрикултуре, развијени су и рибарство и мали индустријски сектор који врши прераду агрикултурних производа. Острво има велики потенцијал за развој туризма.

Након проглашења независности, држава је имала централно управљање привредом јер је највећи део производње био у власништву државе. Током осамдесетих и деведесетих година привреда Сао Томеа се нашла у великим потешкоћама. Економски развој је стагнирао, а извоз какаоа је пао, као и његова цена на тржишту.

Као одговор на економске тешкоће влада је предузела реформе. Од 1987. године, на снази су мере Међународног монетарног фонда, које поразумевају увођење већег дела приватног учешћа у свим гранама привреде.

Становништво

Сао Томе има 137.500 становника, а Принсипе 6.000. Сви потичу из различитих етничких група које су населиле острво 1485. године. Може се идентификовати шест група:

  • Местикос, потомци афричких робова који су доведени на острво из Бенина, Габона и Конга;
  • Анголарес, потомци робова из Анголе који су преживели бродолом 1540.;
  • Форос, потомци ослобођених робова;
  • Сервисаис, радници из Анголе, Мозамбика и Капе Верде који преивремено живе на острву;
  • Тонгас, деца сервисаиса која су рођена на острву; и
  • Европљани, највећим делом Португалци.

Седамдесетих година 20. века, догодиле су се две значајне миграције становништва. Око 4.000 Португалаца је напустило острво, а доселило се неколико стотина избеглица из Анголе. Већина становника су римокатолици, еванђелисти и адвентисти.

Култура

Занимљивости

ДР Сао Томе и Принсипе је прва држава која је повукла признање Републике Косово. Повлачење се десило 2013. године.

Референце

  1. ^ Octávio Amorim Neto; Marina Costa Lobo (2010). „Between Constitutional Diffusion and Local Politics: Semi-Presidentialism in Portuguese-Speaking Countries”. Social Science Research Network. SSRN 1644026Слободан приступ. Недостаје или је празан параметар |url= (помоћ);
  2. ^ Национална агенција за статистику [1]
  3. ^ United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications

Спољашње везе

16. јул

16. јул (16.7.) је 197. дан године по грегоријанском календару (198. у преступној години). До краја године има још 168 дана.

Азербејџан на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Азербејџан је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 12. до 30. августа дванаести пут, односно учествовао је под данашњим именом на свим првенствима од 1993. до данас. Репрезентацију Азербејџан представљало је двоје атлетичара који су се такмичили у две дисциплине.На овом првенству Азербејџан није освојио ниједну медаљу, нити је оборен неки рекорд.

Босна и Херцеговина на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Босна и Херцеговина је на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа, учествовала 11. пут под овим именом, са двојицом бацача кугле.На овом првенству Босна и Херцеговина није освојила ниједну медаљу. Није било нових националних, личних и рекорда сезоне.

Грб Сао Томе и Принсипеа

Грб Сао Томе и Принсипеа је званични хералдички симбол афричке државе Демократске Републике Сао Томе и Принсипе. Грб је усвојен 1975. године, након стицања независности од португалске колонијалне управе.

Данска на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Данска је учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа четрнаести пут, односно на свим првенствима до данас. Репрезентација Данске је имала двојицу атлетичара, који су се такмичили у две дисциплине.На овом првенству атлетичари Данске нису освојили ниједну медаљу, нити је оборен неки од рекорда.

Екватор

Екватор или полутар, раније и равник (средином 19. века), је замишљена кружница која опасује Земљу (или неки други астрономски објекат) на подједнакој удаљености од полова. Екватор дели Земљу на јужну и северну хемисферу. Географска ширина екватора је 0°. Дужина екватора је 40.075 km. Екватор пролази кроз 13 држава и то су:

Сао Томе и Принсипе

Габон

Конго

ДР Конго

Уганда

Кенија

Сомалија

Малдиви

Индонезија

Кирибати

Еквадор

Колумбија

Бразил

Иако Екваторијална Гвинеја носи име екватора у свом називу, екватор не пролази кроз копнени део ове државе, мада се континентални део државе налази 100 км северно од екватора, а острво Анобон 155 км јужно од екватора.

Око екватора влада екваторијална клима.

Карла Сакраменто

Карла Сакраменто (порт. Carla Cristina Paquete Sacramento; São Sebastião da Pedreira, Лисабон 10. децембар 1971)

била је португалска атлетичарка, светска и европска првакиња, червороструки учесник Летњих олимпијских игара. Такмичила се у трчању на средње пруге 800 м и 1.500 м, а при крају каријере и на 3.000 м. Вишеструка је државна рекордерка, укупно 20 пута. Иако се више не такмичи, њени национални рекорди на 800, 1.500 и 3.000 метара и данас још нису оборени.Породица Карле Сакраменто води порекло са Сао Томе и Принсипе, некадашње колоније Португалије.

Квалификације за Светско првенство у фудбалу 2018 — КАФ

Укупно 54 афричке репрезентације се боре за 5 празних мјеста, резервисаних за афричке репрезентације.КАФ извршни одбор је одобрио квалификацијски систем 14. јануара 2015. године, који се састоји од 3 круга, у трећи круг се може квалификовато укупно 20 репрезентација.

Лопо Гонсалвеш

Лопо Гонсалвеш (порт. Lopo Gonçalves) био је португалски морепловац, који је живео у 15. веку. Први је Европљанин који је 1471. године прешао екватор и касније открио Габон.

Заједно са Руијем де Секвером истраживао је источну обалу Нигерије (током 1473. и 1474. године). Идући ка југу прешао је екватор и доспео до рта Лопез (порт. Cape Lopez), најзападније тачке данашњег Габона, који је по њему и добио име. Истраживао је и острва Сао Томе и Принсипе и доспео до рта Санта Катарина.

Лузофонија

Лузофонија (порт. Lusofonia), или званично Заједница земаља португалског језика (порт. Comunidade dos Países de Língua Portuguesa; скраћено CPLP) међународна је међувладина организација која окупља земље на четири континента у којима је португалски језик званични национали језик. Делује по принципу повлаштеног мултилатералног форума за међусобну сарадњу између држава чланица, како на извршном и министарском нивоу, тако и на нивоу невладиних организација и различитих одељења саме организације. Створена је ради продубљивања међусобног пријатељства и сарадње међу државама чланицама.

Организација је основана 17. јула 1996, а њено седиште се налази у главном граду Португалије Лисабону. Пуноправно чланство у ЦПЛП има девет земаља: Ангола, Бразил, Зеленортска Острва, Гвинеја Бисао, Мозамбик, Португалија, Сао Томе и Принсипе (земље оснивачи), Источни Тимор и Екваторијална Гвинеја. Иако је основана као заједница са примарном културолошком позадином, с временом је прерасла у геополитичку и економску организацију.

Примарни циљеви ЦПЛП-а су следећи:

политичка и дипломатска сарадња међу земљама чланицама са циљем јачања присуства на међународној сцени;

јача сарадња на свим пољима, укључујући образовање, здравствену заштиту, науку и технологију, одбрану, пољопривреду, јавну управу, правду, културу, спорт и медије;

промоција и популаризација португалског језика и културе.Током конгреса Лузофоније у Луанди 2005. министри културе земаља чланица су прогласили 5. мај Међународним даном лузофоне културе (порт. Dia da Cultura Lusófona). Земље Лузофоније обухватају територију површине 10.742.000 км2 са око 270 милиона становника.

Мигел Тровоада

Мигел дос Анхос да Куња Лисбоа Тровоада (порт. Miguel dos Anjos da Cunha Lisboa Trovoada; рођен 27. децембра 1936) саотомеански је политичар који је био премијер од 1975. до 1979. те председник од 1991. до 2001. Тренутно врши функцију извршног секретара Комисије Гвинејског залива.Мигел Тровоада се школовао у Анголи и Португалији. Године 1960. је за време португалске власти заједно с Мануелом Пинтом де Костом основао Одбор за ослобођење Сао Томеа и Принсипеа, који ће 1972. постати Покрет за ослобођење Сао Томе и Принсипеа. Организација, која је деловала из Габона, је захваљујући Тровоади службено призната од Организације афричког јединства.

Након што је Сао Томе и Принсипе добио независност, Пинто де Коста је 1975. постао председник, а Тровоада премијер. Односи двојице сабораца су ускоро захладили, те је 1979. да Коста укинуо положај премијера, те под оптужбом за уроту дао затворити Тровоаду. Након 21 месеца притвора, Тровоада је отишао у егзил у Француску.

Године 1991. је након успостављања вишестраначја Тровоада изабран за председника као нестраначки кандидат. Пред крај првог мандата је основао нову странку под називом Независна демократска акција (АДИ). У августу 1995. га је накратко био свргнут војним ударом. Године 1996. поново је изабран, а при истеку другог мандата је 2001. предао власт Фрадику де Менезесу.

Његов син Патрис Тровоада је такође познати политичар.

Музика Сао Томе и Принсипеа

Сао Томе и Принсипе је острвска држава у Африци. Становништво је већим делом афричко, али су дуги низ година били под великим утицајем Португалаца који су владали острвом.

Сао Томе је познат по ритмовима усуа и сокопе, док је на острву Принсипе настао ритам декса. Португалски плесови су оставили дубоки утицај на развој ових ритмова.

Чилоли је плесни перформанс који прича драматичну причу. is a musical dance performance that tells a dramatic story. Дансо конго је комбинација музике, плеса и театра.

Олинда Беја

Олинда Беја (рођена 8. децембра 1946. године) песникиња је, списатељица и приповедач рођена у држави Сао Томе и Принсипе. Емигрирала је у Португалију, тачније преселила се у град Визеу, да би касније постала званично португалски грађанин.

Принсипе

Принсипе (порт. Príncipe) је мање од два острва државе Сао Томе и Принсипе. Његова површина је 136 км² а на њему живи око 5.000 становника. Највећи врх на острву је Пико да Принципе. На острву се налази и национални парк Обо. Север и центар острва су некада били под плантажама, док су данас прекривени густом шумом.

На острву се налази један град Санто Антонио, и један аеродром, као и неколико малих села.

Сао Томе и Принсипе на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Сао Томе и Принсипе је учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа. Репрезентацију Сао Томе и Принсипе представљао је један атлетичар који се такмичио у трци на 100 метара., На овом првенству Сао Томе и Принсипе није освојило ниједну медаљу. Није било новог националног рекорда већ само најбољи лични резултат сезоне.

Сао Томе и Принсипе на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Сао Томе и Принсипе је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 22. до 30. августа. Репрезентацију Сао Томе и Принсипа представљао је један атлетичар који се такмичио у трци на 100 метара., На овом првенству Сао Томе и Принсипе није освојило ниједну медаљу. Није било нових рекорда.

Сао Томе и Принсипе на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017.

Сао Томе и Принсипе је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017. одржаном у Лондону од 4. до 13. августа. Репрезентацију Сао Томе и Принсипа представљала је 1 атлетичарка која се такмичила у трци на 100 метара., На овом првенству такмичарка Сао Томе и Принсипе није освојила ниједну медаљу али је оборила лични рекорд

Фудбалска репрезентација Екваторијалне Гвинеје

Фудбалска репрезентација Екваторијалне Гвинеје је фудбалски тим који представља Екваторијалну Гвинеју на међународним такмичењима и под контролом је Фудбалског савеза Екваторијалне Гвинеје.

Екваторијална Гвинеја је била домаћин Афричког купа нација 2012. заједно са Габоном па је први пут наступила на Афричком купу нација. Стигли су до четвртфинала. Као домаћини Афричког купа нација 2015. били су близу медање, али су изгбили у борби за треће место на пеналима против ДР Конга.

Никада нису учествовали на Светском првенству.

Фудбалска репрезентација Сао Томе и Принсипеа

Фудбалска репрезентација Сао Томе и Принсипеа (порт. Seleção São-Tomense de Futebol) национални је фудбалски тим који на међународној фудбалској сцени представља афричку државу Сао Томе и Принсипе. Делује под ингеренцијом Саотоменског фудбалског савеза основаног 1975, а пуноправног члана ФИФА и КАФ од 1986. године.

Репрезентација је позната под надимком Seleção dos Falcões e Papagaios (Тим јастребова и папагаја), националне боје су црвена, зелена и црна, а своје домаће утакмице тим игра у граду Сао Томе на стадиону 12. јул капацитета 6.500 места. ФИФА кôд земље је STP. Најбољи пласман на ФИФа ранг листи репрезентација Сао Томе и Принсипеа остварила је у марту 2012. када је заузимала 115. место, док је најлошији пласман имала током септембра и октобра 2007. када је заузимала 200. место.

У досадашњој историји екипа се никада није пласирала на неко значајније такмичење, било на светско првенство или на Афрички куп нација.

Државе и територије у Африци
Суверене државе
Зависне територије
Непризнате државе

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.