Сакрална архитектура

Сакрална зграда (из латинског Sacer – „свети“) (светиња) је грађевина која служи за религиозне или ритуалне сврхе. Постоји много различитих врста нпр. у хришћанској сакралној архитектури које служе за поштовање и хвалу Бога- може да се односи на катедралу, цркву, капелу, капелицу или крст уз пут.

Shrine Bab North West
Пример сакрелне зграде у Хаифи (Израел)

Види још

Спољашње везе

Медији везани за чланак Сакрална архитектура на Викимедијиној остави

Географија Косова и Метохије

Косово и Метохија (или Космет) се налази на југу Србије, у централном делу Балканског полуострва, у југоисточној Европи.

Заузима површину од 10.887 km², са просечном надморском висином од око 800 m, али са изразитим висинским променама рељефа и морфологије. Најнижи делови Косова и Метохије налазе се на надморској висини од 297 m (Бели Дрим на граници са Албанијом), а највиша тачка је Ђеравица са надморском висином од 2.656 m.

Исламска уметност

Исламска уметност и архитектура, подразумева уметност и архитектуру подручја Средњег истока, северне Африке, северне Индије и територије данашње Шпаније, које су пале под власт муслимана на самом почетку 8. века (711.).

Ранохришћанска архитектура

Ранохришћанска архитектура и уопште хришћанска уметност, односно ни један од њених објекта, није старији од 200-те године. Пре цара Константина Рим није био светиште хршћана и хришћанство у почетку није имало никаквих верских грађевина.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.