Савезници у Првом светском рату

Савезници су биле земље које су се супроставиле Централним силама у Првом свјетском рату.

Припадници привобитне Тројне антанте 1907. године су биле Француска, Уједињено Крљевство и Русија. Италија је прекинула своје савезништво са Центалним силама, тврдећи да су Њемачка и Аустроугарска започеле рат, а да је савез са њима био само одбрамбене природе; започела је рат на страни Антанте 1915. године. Јапан је био још један важан члан. Белгија, Србија, Црна Гора и Румунија[1] су биле придружене чланце Антанте.[2]

Мировни уговор из Севра из 1920. године дефинисао је Главне савезничке силе као Уједињено Краљевство, Русија, Француска, Италија и Јапан. Савезничке силе, осим Главних савезничких сила, су биле Јерменија, Белгија, Грчка, Хеџаз, Пољска, Португалија, Румунија, Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца и Чехословачка.[3]

До објаве рата САД Њемачкој у априлу 1917. године дошло је јер је Њемачка прекршила неутралност САД нападајући међународне бродове и слањем Цимермановог телеграма Мексику.[4] Објавила је рат Аустроугарској у децембру 1917.[5][6] САД су ушле у рат као „придружена сила”, а некао формални савезник Француске и Уједињеног Краљевства, како би избјегли „страно мијешање”.[7] Иако је са Османским царством и Бугарском САД прекинула односе, рат против њих није објавила.

Доминиони и Крунске колонија које су сачињавале Британску империју дале су огроман допринос ратним напорима Савезника, али нису имали независну спољну политику током Првог свјетског рата током кога је британски Ратни кабинет вршио оперативну контролу над снагама Британске империја. Владе Доминиона су контролисале регрутацију. Од почетка 1917. године, Ратни кабинет је замијењен Империјским ратним кабинетом у коме су Доминиони имали своје представнике.[8]

WWI
Мапа са учесницима Првог светског рата:
  Савезници у Првом светском рату
  Неутралне земље

Види још

Референце

  1. ^ Karel Schelle, The First World War and the Paris Peace Agreement, GRIN Verlag, 2009, p. 24
  2. ^ First World War.com – Feature Articles – The Causes of World War One
  3. ^ The Treaty of Sèvres, 1920
  4. ^ US Declaration of War
  5. ^ Declarations of War and Authorizations for the Use of Military Force: Historical Background and Legal Implications
  6. ^ H.J.Res.169: Declaration of War with Austria-Hungary, WWI, United States Senate
  7. ^ Tucker&Roberts pp. 1232, 1264
  8. ^ Tucker&Roberts p. 1559
26. септембар

26. септембар (26.9.) је 269. дан у години по грегоријанском календару (270. у преступној години). До краја године има још 96 дана.

Антанта

Антанта (франц. entendre, entente — слога, споразум) се може односити на:

Срдачна антанта

Тројна антанта

Савезници у Првом светском рату

Мала Антанта

Балтичка антанта

Балкански пакт или антанта

Мехмед V

Мехмед V Решад (2. новембар 1844 — 3. јул 1918) је био 35. османски султан и 114. калиф ислама у периоду од 1909-1918.

Рено

Рено (франц. Renault) је француски произвођач аутомобила. Компанија је основана крајем 19. века, 25. фебруара 1899. године. Фабрика, такође, производи и комби возила, аутобусе, тракторе и камионе. Од почетка 1918. године до краја 1945. године компанија је производила тенкове. Позната је по својим моделима путничких аутомобила типа меган, клио и других. У свом саставу Рено поседује румунску ауто индустрију Дачија и јужнокорејски Рено Самсунг моторс. У 2001. години Реноова пољопривредна возила су постала 100% власништво немачког произвођача пољопривредних средстава Клас .

Фабрика поседује и свој тим за формулу 1 под називом Рено Ф1. Рено има алијансу или партнерство са Нисаном. Заједно са Нисаном, Рено предузеће је инвестирало 4 милијарди евра ($5,16 милијарди) у осам врста електричних возила у наредне 3 до 4 године. Карлос Госн дугује француској влади 15 % од Реноа. Компанијски, најуспешнији, аутомобилски модели, до сада, су клио и меган. Компанија је позната по својој улози у моторном спорту, а њен успех током година је, такође, и Рено Ф1 тим.

Савезници

Савезници могу бити:

Савезници, удружени појединци, групе, народи или државе коју су на истој страниСавезници у Првом светском рату

Савезници у Другом светском рату

Савезници, филм из 2016.

Тројна антанта

Тројна антанта је био споразум о разумјевању Руске Империје, Француске Републике и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Ирске, након потписивања Англо-руског савеза 30. августа 1907. године. Разумјевање између три силе, допуњено је споразумима са Јапаном и Португалијом, представљало је снажан противтег Тројном савезу Њемачког царства, Аустроугарске и Краљевине Италије, мада Италија није стала на страну Њемачке и Аустроугарске током Првог свјетског рата, него се придружила Силама Антанте (Лондонски споразум).

Историчари и даље воде полемику о значају система савеза у Великом рату. На почетку Првог свјетског рата 1914. године, све три земље Тројне антанте ушле су у рат као Савезнице против Централних сила, Њемачка и Аустроугарске.

Учесници у Првом светском рату

Ово је списак земаља које су учествовале у Првом светском рату, по абецедном реду.

Централне силе

Централне силе, односно Савез централних сила, био је војни савез који су почевши од 1914. године чиниле Аустроугарска, Немачка и Турска, а 1915. године им се прикључила и Бугарска, од када је овај савез посао познат и као Четворни савез. Био је један од два главна војна савеза током Првог светског рата и борио се против сила Антанте. Савез се распао у јесен 1918. године.Назив Централне силе потиче од тога што су чланице овог савеза у геополитичком смислу заузимале централни, односно средишњи положај, између Русије на истоку и Француске на западу.

Хронологија
Гледишта

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.