Саба

Саба (енгл. Saba) је специјална општина Холандије која је у саставу Карипске Холандије смештена у Карипском мору. Има површину од 13 км² и по процени из 2011. године око 2.000 становника. Острво највећим делом чини вулкан Маунт Синери, висине 866 м, који је и највиша тачка Холандије. Главни град је Ботом (The Bottom), а службени језици на острву су холандски, енглески и папијаменто (креолски). Саба је било најмање по површини острво у оквиру некадашњих Холандских Антила.

Саба
Saba
Застава
Застава
Крилатица: Са веслима и једрима
Химна: Saba you rise from the ocean
Положај Сабе
Главни градБотом
Службени језикхоландски, енглески
Владавина
Облик државеУставна монархија
 — МонархВилем-Александер од Холандије
 — ГувернерЏонатан Џонсон
Историја
Географија
Површина
 — укупно13 km2
Становништво
 — 2011.2.000(-)
 — густина153,85 ст./km2
Економија
ВалутаАмерички долар
Остале информације
Временска зонаUTC -04
Интернет домен.an
Позивни број+599

Насеља

Списак насеља по броју становника (2001):

Галерија

Saba-sr
Мапа острва Саба.

Види још

Дон Саба (Отон П. Бланко)

Дон Саба (шп. Don Saba) насеље је у Мексику у савезној држави Кинтана Ро у општини Отон П. Бланко. Насеље се налази на надморској висини од 10 м.

Краљевина Холандија

Краљевина Холандија (хол. Koninkrijk der Nederlanden), позната и као Холандија, суверена је држава и уставна монархија са територијама у западној Европи и Карибима.

Четири дела Краљевине — Аруба, Курасао, Свети Мартин и Холандију — конститутивне су земље (хол. landen) и учествују као равноправни партнери у Краљевини. У пракси, већином послова Краљевине управља Холандија — која чини отприлике 98 % површине и ставновништва државе — у име целе државе. Према томе, Аруба, Курасао и Свети Мартин се налазе у зависном положају по питањима као што су спољна политика и одбрана, иако су аутономне у извесној мери и имају своје скупштине.

Острва у Карибима, осим Арубе, су некада била једна целина - Холандски Антили. Референдумом из 2005, одлучено је да се расформирају до чега је и дошло 10. октобра 2010. Острва Курасао и Свети Мартин су добила аутономан статус попут Арубе и Холандије, као што га сада има Аруба, док су Бонер, Саба и Свети Еустахије (БЕС острва или Карипска Холандија) постали специјалне општине Холандије.

У европском делу краљевине званична валута је евро, на Аруби то је арупски флорин, док је у карипском делу тренутно званична валута антилски гулден. Од 2011. на БЕС острвима званична валута ће бити амерички долар а у аутономним деловима краљевине, карипским острвима - Свети Мартин и Курасао, карипски гулден.

На челу краљевине тренутно се налази краљ Вилем-Александер.

Округ Арчер (Тексас)

Округ Арчер (енгл. Archer County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 9.054.

Округ Бернет (Тексас)

Округ Бернет (енгл. Burnet County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 42.750.

Округ Гејнс (Тексас)

Округ Гејнс (енгл. Gaines County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 17.526.

Округ Далас (Тексас)

Округ Далас (енгл. Dallas County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 2.368.139.

Округ Делта (Тексас)

Округ Делта (енгл. Delta County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 5.231.

Округ Запата (Тексас)

Округ Запата (енгл. Zapata County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 14.018.

Округ Кокран (Тексас)

Округ Кокран (енгл. Cochran County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 3.127.

Округ Мајлам (Тексас)

Округ Мајлам (енгл. Milam County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 24.757.

Округ Мур (Тексас)

Округ Мур (енгл. Moore County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 21.904.

Округ Раск (Тексас)

Округ Раск (енгл. Rusk County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 53.330.

Округ Риол (Тексас)

Округ Риол (енгл. Real County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 3.309.

Округ Роквол (Тексас)

Округ Роквол (енгл. Rockwall County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 78.337.

Округ Сан Саба (Тексас)

Округ Сан Саба (енгл. San Saba County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 6.131.

Округ Харис (Тексас)

Округ Харис (енгл. Harris County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 4.092.459.

Родија - С. Саба (Месина)

Родија - С. Саба је насеље у Италији у округу Месина, региону Сицилија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 815 становника. Насеље се налази на надморској висини од 12 м.

Холандија

Холандија (хол. Nederland) држава је у западној Европи и једна од четири конститутивне земље Краљевине Холандије (остале три су Аруба, Курасао и Свети Мартин). Према истоку се граничи са Немачком, према југу са Белгијом, према северозападу има излаз на Северно море. Поморску границу дели са Белгијом, Уједињеним Краљевством и Немачком. Најважнији и највећи градови Холандије су Амстердам, Хаг и Ротердам. Амстердам је главни град, док је седиште владе и парламента у Хагу. Ротердамска лука је највећа у Европи, штавише велика је као три наредне луке заједно, и од 1962. до 2004. била је највећа на свету.Држава Холандија се састоји из 12 провинција у Европској Холандији, а након расформирања Холандских Антила, у њеном саставу су и три специјалне општине у Карипској Холандији — Бонер, Саба и Свети Еустахије.

Холандија је низијска земља, 50% њеног копна је на мање од једног метра изнад мора. Ова одлика је дала Холандији њено име Nederland, у преводу ниска земља.

Већи део територије Холандије који је испод нивоа мора је људско дело. Од краја 16. века грађени су полдери отимањем земље од мора и исушивањем језера. Данас они чине скоро 17% површине земље. „Позната” је као земља лала , ветрењача и дрвених кломпи.

Једна од одлика Холандије је велика густина становништва, 407 по квадратном километру. Само Бангладеш, Јужна Кореја, и Тајван имају бројније и гушће насељено становништво. Без обзира на то, Холандија је после Сједињених Држава други извозник хране и пољопривредних производа у свету. Томе је између осталог допринела велика плодност тла као и блага клима.

Холандија је трећа земља у свету у којој су грађани на изборима изабрали чланове парламента а од 1848. устројена је као унитарна држава са парламентарном демократијом и уставном монархијом. Такође, Холандија има дугу историју друштвене толеранције и важи за либералну земљу. Абортус, проституција и еутаназија су легализовани, док према употреби одређених врста наркотика води прогресивну политику. Године 2001. Холандија је постала прва земља у свету која је легализовала истополне бракове.

Холандија је један од оснивача Уједињених нација, Европске уније, Еврозоне, Г-10, НАТО-а, ОЕЦД-а и Светске трговинске организације, поред тога, чланица је трилатералне Уније земаља Бенелукса. У Холандији се налази Организација за забрану хемијског оружја и пет међународних судова: Стални арбитражни суд, Међународни суд правде, Међународни кривични суд за бившу Југославију, Међународни кривични суд и Посебни суд за Либан. Прва четири наведена суда су смештена у Хагу, као и седиште Европола и агенције за сарадњу у правосуђу Еуројуст. Због овога се Хаг сматра правном престоницом света. Холандија је такође део Шенгенске зоне.

Холандски Антили

Холандски Антили (хол. Nederlandse Antillen) су били део Краљевине Холандије до распуштања крајем 2010. године. Од 2010. су Курасао и Свети Мартин постали равноправне чланице Краљевине Холандије са Арубом и Холандијом, док су Бонер, Саба и Свети Еустахије добили статус специјалних општина (Bijzondere gemeente).

Припадају архипелагу Мали Антили и деле се на Приветрена и Заветрена острва. Холандски Антили се пружају уз северну обалу Јужне Америке. Приветрена острва су Бонер и Курасао, а заветрена су Саба, Свети Еустахије и Свети Мартин (само јужни део, јер северни припада Француској).

Суверене
државе
Зависне
територије

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.