САО Западна Славонија

САО Западна Славонија (Српска аутономна област Западна Славонија) је била српски самопроглашени ентитет унутар СР Хрватске. Створена је 12. августа 1991.[1] и касније је укључена у састав Републике Српске Крајине.

САО Западна Славонија
Српска аутономна област Западна Славонија
Застава
SAO 1990

Географија
Земља  Социјалистичка Федеративна Република Југославија
Главни град Пакрац
Друштво
Званични језици српски
Владавина
Оснивање 12. август 1991.
Престанак 19. децембар 1991.
Догађаји
Претходници и наследници
Претходиле су: Наследиле су:
Flag of Croatia (1947–1990).svg Социјалистичка Република Хрватска (СФР Југославија) Република Српска Крајина Flag of Serbian Krajina (1991).svg
Портал:Историја

Историја

Убрзо након проглашења САО Западне Славоније, српске снаге, потпомогнуте ЈНА, заузеле су Окучане и Дарувар и тиме створиле опасност по хрватску страну да изгуби контролу над Славонијом. Следећих месеци су уследиле жестоке борбе за Пакрац. Када је заузет Пакрац, већина Хрвата је напустило ово подручје. 30. октобра 1991. хрватске снаге су отпочеле две операције, Откос 10 и Оркан 91. Циљ ових операција је био да се одбаце српске снаге и заузму територије које су држали Срби. Хрватска војска је заузела Дарувар, и већина Срба је напустила ово подручје. Славонски православни центар у Пакрацу је разорен. У овом делу рата у Хрватској су почињени злочини на обе стране. Најчешће је становништво напуштало своје домове када би наишла „непријатељска“ војска.

Даруварски споразум

Дана 18. фебруара 1993. Хрвати и вође месних Срба потписали су Даруварски споразум. Споразум је држан у тајности, и односио се на нормализовање живота људи, који су живели близу линије раздвајања. Међутим, власти у Книну су сазнале за овај договор и ухапсили су његове потписнике.[2]

САО Западна Славонија је нестала после операција Бљесак маја 1995, у којој је скоро сав српски живаљ напустио ове крајеве (око 20.000 људи). Десили су се бројни злочини и убиства. У знак одмазде Милан Мартић је наредио ракетирање Загреба.

Административне области

Територија Западне Славоније која је била под заштитом УН-а је била састављена из 4 општина: Окучани, Пакрац, Дарувар и Грубишно Поље. Међутим Српска војска Крајине је контролисала само општину Окучани и део општине Пакрац.

Види још

Референце

  1. ^ Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata Архивирано на сајту Wayback Machine (јун 11, 2008) (на језику: енглески), Приступљено 1. 4. 2013.
  2. ^ (на језику: хрватски) Рат у Хрватској 1991-95, Део II Архивирано на сајту Wayback Machine (март 29, 2009) (на језику: енглески), Приступљено 24. 4. 2013.

Литература

Спољашње везе

Атиф Дудаковић

Атиф Дудаковић (Орахова, 2. децембар 1954) бивши је генерал и командант 5. корпуса Армије Републике БиХ.

Живота Панић

Живота Панић (Горња Црнишава, 3. новембар 1933 — Београд, Србија, 19. новембар 2003) је био генерал-пуковник ЈНА. Био је последњи вршилац дужности Савезног секретара за народну одбрану СФРЈ и последњи начелник генералштаба ЈНА.

Западна Славонија

Западна Славонија је географска и историјска област у Славонији. Као географски појам, данашња Западна Славонија обухвата (у ширем смислу) читаву западну половину Славоније, односно простор између Саве и Драве који се простире приближно од реке Илове на западу до Пожешке котлине на истоку. У ужем смислу, појам Западне Славоније се такође користи за означавање простора који је од 1991. до 1995. године обухватала тадашња САО Западна Славонија, која је била у саставу Републике Српске Крајине.

Западна Славонија (вишезначна одредница)

Западна Славонија може бити:

Западна Славонија, западни део данашње географске области Славоније

западни део средњовековне Бановине Славоније

западни део нововековне Краљевине Славоније

САО Западна Славонија, назив за српску аутономну област (1991—1995)

Збор народне гарде

Збор народне гарде (ЗНГ- зенге је био колоквијални назив за припаднике ЗНГ-а) је име прве модерне хрватске војске. Основао ју је Фрањо Туђман 20. августа 1991. године. Због законских и политичких разлога била је у оквиру Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске, али јединицама ЗНГ-а наређивало је Министарство одбране.

Зелене беретке (БиХ)

Зелене беретке су паравојна формација Странке демократске акције пре, током и након грађанског рата у Босни и Херцеговини.Уз Патриотску лигу и неке друге мање паравојне формације, чинили су претечу будуће про-муслиманске Армије БиХ. Познати су по бројним злочинима над заробљеним припадницима ЈНА и над српским цивилима.

Зелене беретке су одговорне за масакр у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, за који још нико није одговарао пред судом.

Масакр у Зеници

Масакр цивила у Зеници се догодио 19. априла 1993. око поднева, када је од граната испаљених на центар Зенице са положаја ХВО-а позиционираним у Путичеву, 16 километара западно од Зенице погинуло и рањено више цивила у тренутку велике гужве.У то доба дана одвијала се велика трговачка активност у самом центру града, а у географској зони која је била гранатирана налазило око две до три хиљаде људи.Тачан број граната испаљених на центар Зенице остао је неутврђен, иако се помиње бројка од девет граната испаљених из хаубице.

Мате Бобан

Мате Бобан (Совићи, 12. фебруар 1940 — Совићи, 7. јул 1997) био је хрватски политичар из Босне и Херцеговине.

Био је један од оснивача и први предсједник Хрватске заједнице Херцег-Босне, као и оснивач и врховни заповједник Хрватског вијећа одбране, те један од предсједника Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине.

Момчило Перишић

Момчило Перишић (Коштунићи, 22. мај 1944) је генерал-пуковник ВЈ, бивши начелник Генералштаба Војске Југославије.

Операција Врбас 92

Операција Врбас 92 је била војна операција Војске Републике Српске, која је била покренута током јула 1992. године. Борбе за Јајце су трајале до краја октобра, када је 30. лака пјешадијска дивизија ВРС заузела сам град и протерала хрватске и муслиманске снаге.

Операција ОУН за враћање поверења

Операција Уједињених нација за враћање поверења, познатије као УНКРО је завршена мисије Уједињених нација. Заменила је Заштитне снаге Уједињених нација (УНПРОФОР) у Хрватској.

САО Книнска Крајина

САО Книнска Крајина (Српска аутономна област Книнска Крајина) је била самопроглашена српска аутономна област у СР Хрватској. Створена је 1990. и касније је названа само САО Крајина. САО Крајина је по проглашењу независности Хрватске, заједно са СО Славонија, Барања и Западни Срем, формирала Републику Српску Крајину

САО Крајина

САО Крајина (Српска аутономна област Крајина) је била самопроглашена српска аутономна област унутар СР Хрватске. Постојала је у периоду од 1990. до 1991. када је укључена у Републику Српску Крајину. САО Крајина је била главни део Републике Српске Крајине.

САО Романија

САО Романија-Бирач (Српска аутономна област Романија-Бирач) је била аутономна област у СР БиХ. Постојала је од 1991. до 1992., када је постала део Републике Српске Администрација САО Романије, касније САО Романије-Бирач се налазила на Палама.

САО Семберија

САО Семберија (Српска аутономна област Семберија) или САО Североисточна Босна је била српска аутономна област у СР БиХ. Постојала је од 1991-1992, када се ујединила са осталим српским областима БиХ и оформила Републику Српску. Главни град ове области била је Бијељина. САО Семберија је била позната и под називом САО Семберија и Мајевица, или САО североисточна Босна

САО Сјеверна Босна

САО Сјеверна Босна (Српска аутономна област Сјеверна Босна) је била српска аутономна област у СР БиХ. Постојала је од 1991. до 1992, када се ујединила са осталим српским областима БиХ и оформила Републику Српску. Главни град је био Добој.

САО Херцеговина

САО Херцеговина (Српска аутономна област Херцеговина) је била српска аутономна област настала у СР БиХ, СФРЈ. 1991. године Проглашена је одлуком Скупштине Заједница општина Источне Херцеговине. Касније је укључена у Републику Српску. САО Херцеговина се налазила у области Херцеговине, тачније у њеном источном делу. Такође се називала и САО Источна Херцеговина, или САО Стара Херцеговина.[1]

На челу САО Источне Херцеговине и идејни вођа је био козачки атаман Божидар Вучуревић, градоначелник Требиња.

САО Херцеговина је формирана од заједница општина познатије као Заједница општина Источне Херцеговине, која је формирана 27. маја, 1991. САО Херцеговина је проглашена одлуком Скупштине Заједница општина Источне Херцеговине 12. септембра 1991. године. Обухватала је предео Херцеговине, односно Источне Херцеговине са већинским српским становништвом. Главни град је био Требиње.

Славонија (вишезначна одредница)

Славонија се може односити на:

Славонија, историјска и географска област у данашњој Хрватској

Славонија у раном средњем веку, односно Посавска кнежевина, јужнословенска држава на просторима Славоније у раном средњем веку

Бановина Славонија, средњовековна историјска област под управом бана Славоније

Краљевина Славонија, историјска круновина у заједници са Краљевином Угарском

Краљевина Хрватска и Славонија, самоуправна круновина у саставу шире Угарске (1867-1918)

Горња Славонија, односно Стара Славонија, историјска област, од реке Илове према западу

Доња Славонија, односно Нова Славонија, историјска област, од реке Илове према истоку

Турска Славонија, назив за део Славоније који је током 16. и 17. века био под турском влашћу

Западна Славонија, географска област која обухвата западни део Славоније

Источна Славонија, географска област која обухвата источни део Славоније

САО Западна Славонија, Српска аутономна област Западна Славонија

Источна Славонија, Барања и Западни Срем, Српска аутономна област

Српска добровољачка гарда

Српска добровољачка гарда је била паравојна формација коју је основао и предводио Жељко Ражнатовић Аркан, услед чега је била позната и под именом Арканови тигрови или Аркановци.

Српске земље у 20. и 21. веку
До 1918.
1918—1941.
1941—1945.
1945—1990.
1990—2006.
од 2006.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.