Рудник

Рудник је место са кога се експлоатишу разне врсте руда. На таквим местима где је руда нагомилана од економске вредности, површинским откопавањем или подземним копањем вади се руда. Рудници се по начину ископавања деле на површинске и подземне. Материјали који се често ископавају су: бакар, никл, олово, боксит, цинк, нафта, со, сребро, угаљ, злато, гвожђе, магнезијум, манган, дијаманти, уранијум, титанијум итд.

Rudnik Rembas Vodna2
Ресавски рудник Водна

Види још

Јерина Бранковић

Јерина Бранковић (рођена Ирина Кантакузин, грч. Ειρήνη Καντακουζηνή; у народној традицији позната као Проклета Јерина) је била српска деспотица, пореклом Гркиња из породице Кантакузина, жена деспота Ђурђа Бранковића (вл. 1427 — 1456), за кога се удала 26. децембра 1414. Након Ђурђеве смрти 1456. године владала је Србијом као деспотица-регент. Њена владавина трајала је једва више од годину дана — у ноћи другог маја 1457. године умрла је, према једним изворима, као монахиња у манастиру на Руднику, док ју је према другима отровао њен син Лазар, како би окончао мајчино регенство и преузео власт.

Јута

Јута (енгл. Utah), држава је на западу САД. У Унију је примљена 4. јануара 1896, као 45. држава. Око 80% становника, од укупно 2.763.885, живи у области Васач фронт у чијем је средишту главни град, Солт Лејк Сити. Већи делови остатка државе су готово ненасељени, што Јуту чини шестом најурбанизованијом државом у САД. Име „Јута“ је изведено из имена племена Уте, што на уте језику значи „планински народ“. Јута се граничи са Аризоном на југу, Колорадом на истоку, Вајомингом на североистоку, Ајдахом на северу и Невадом на западу. Такође дотиче ћошак Новог Мексика.

Солт Лејк Сити је био домаћин зимских олимпијских игара 2002. године. Око 60% становника Јуте су припадници мормонске цркве. Крајем 19. века Јута је својим рудним богатством привукла досељенике. У Јути се налази највећи отворени рудни коп на свету. Ту се налази рудник бакра.

Алексиначки Рудник

Алексиначки Басен налази се северно од града Алексинца, и заузима простор измедју река Јужне Мораве и Моравице, од Логоришта на југу до Дубраве на северу. У оквиру овог басена отворено је више јама, данас познатих под заједничким именомм Алексиначки рудници мрког угља.

Баја Маре

Баја Маре (рум. Baia Mare „Велики рудник“, мађ. Nagybánya, нем. Frauenbach) град је у северозападној Румунији и главни град округа Марамуреш.

Баја Маре има површину од 235,73 km² и 139.870 становника (попис 2007. године).

Глухавица

Глухавица је насеље у Србији у општини Тутин у Рашком округу. Према попису из 2011. било је 249 становника.

Село и место су веома познати у средњем веку. Овде се налазио први средњовековни рудник гвожђа.

Место се помиње у хрисовуљу Стефана Милутина из 1316-1319 године под именом Глуха Вес. Ево османског кадија прије битке код Никопоља, који је сакупљао царине од дубровачких трговаца. Рудник Глухавица је чувао средњовековни град Јелеч.

Горњи Милановац

Горњи Милановац је градско насеље у Србији у општини Горњи Милановац у Моравичком округу. Према попису из 2011. било је 24.216 становника (према попису из 2002. било је 23.982 становника).

До 1859. град је носио име Деспотовац, по реци која протиче кроз град. Граду је по налогу кнеза Милоша Обреновића промењено име у Горњи Милановац.

Ибар

Ибар је река у источном делу Црне Горе и југозападном делу Србије, укупне дужине 272 km. Ибар је десна притока Западне Мораве. Извире на северној страни планине Хајла, а у Западну Мораву се улива код Краљева. Површина слива износи 13.059 km². Припада Црноморском сливу. Просечан проток на ушћу износи 110 m³/s што показује да река није пловна. Важније притоке Ибра су: Рашка и Студеница са леве, а Гокчаница, Ситница, Јошаница и Рибница са десне стране. Већа насеља кроз која Ибар протиче су: Рожаје, Рибариће, Зубин Поток, Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић, Лешак, Рашка, Баљевац, Ушће, Богутовац, Матарушка Бања и Краљево.

На реци Ибар налази се 10 хидроелектрана. Преграђивањем реке настало је језеро Газиводе. Ибар је познат по многим брзацима и буковима. Ибарску долину одликују и друга природна богатства, као што су рудници каменог угља (рудници Ушће и Јарандо), магнезита (рудник Бела Стена), копаонички рудници олова, цинка и сребра.

Качер (област)

Качер (или Качерски крај) је област у Шумадији, која обухвата басен реке Качер. Некада је чинио срез у оквиру Рудничког округа.Најзначајнија насеље у Качеру су Љиг, Белановица и Рудник. На југу је ограничена Рудником, а на северу допире до Вагана. На истоку се граничи са Јарменовцима и Босутом, а на западу са Кадином Луком, Славковицом и Цветановцима.Качер се дели на: високи, са селима око Рудника; горњи, са Белановицом и околином и доњи, где је Љиг.

Операција Моргенлуфт

Операција Моргенлуфт (нем. Morgen lutf, „Јутарњи ваздух“) је била немачко-бугарско-љотићевска операција против четника. Догодила се од 12. па до 19. јула, завршила се немачко-бугарским неуспехом и победом четника. Четницима је командовао лично Дража Михаиловић, а Немцима генерал Паул Бадер.

У Операцији Моргенлуфт ангажована је 297. пешадијска дивизија, 1. батаљон СДК-а, два бугарска батаљона и 1. пук Руског заштитног корпуса. Операција се догодила на терену Равне Горе, Маљена и Медведника као и на терену Аранђеловац – Рудник – Топола. Ово је био још један успех Југословенске војске у отаџбини.

Операција Рудник

Операција Рудник је била операција Немаца, Бугара и Љотићеваца против четника од 23. јула до почетка августа 1943. године у околини планине Рудник и Шумадији. Четницима је командовао капетан Никола Калабић, а непријатељима је командовао генерал Паул Бадер, командант немачких трупа у Србији. Операција је почела затварањем Горске Краљеве Гарде у обруч, а завршила се пробијањем непријатељског обруча.

Општина Љиг

Општина Љиг је општина у Колубарском округу у средишту западне Србије. Центар општине је град Љиг. Општина Љиг се састоји од 27 насеља.

Окружен је обронцима планина Рајац и Рудник који му дају печат брдско-планинског насеља. Ипак, Љиг спада у привредно неразвијене крајеве Србије.

Општина се простире на површини од 279 km2, и броји 15924 становника. По подацима из 2011. године у општини је живело 12754 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -9,7‰, а број запослених у општини износи 2676 људи. У општини се налази 22 основне и 2 средње школе. По подацима из 2004. општина заузима површину од 279 km2 (од чега на пољопривредну површину отпада 18295 ha, а на шумску 7918 ha).

На територији данашње општине Љиг се 1914. године одиграла позната Колубарска битка која је ушла у историју српског народа. О томе данас сведочи Споменик 1300 каплара на Рајцу и бројна спомен обележја.

Месне заједнице у општини Љиг су: Ивановци, Козељ, Лалинци, Велишевац, Бабајић, Ба, Калањевци, Кадина Лука, Јајчић, Липље, Моравци, Штавица, Гукош, Милавац, Бранчић, Пољанице, Латковић, Славковица, Палежница, Белановица, Бошњановић, Доњи Бањани, Дићи, Цветановац, Живковци и Шутци.

Општина Горњи Милановац

Општина Горњи Милановац је општина у Србији, у Шумадији, у Моравичком округу. Средиште општине је Горњи Милановац.

Рудник (Горњи Милановац)

Рудник је насеље у Србији у општини Горњи Милановац у Моравичком округу. Према попису из 2011. било је 1490 становника. Налази се на истоименој планини.

Рудник (Србица)

Рудник (алб. Runik) је насеље у општини Србица, Косово и Метохија, Република Србија.

Овде се налази Црква Светог Ђорђа у Руднику.

Рудник (планина)

Рудник, планина која доминира Шумадијом, налази се око 100 km јужно од Београда, односно 15 km од Горњег Милановца. Варошица Рудник је смештена између 500 и 700 m надморске висине. На Руднику има осам врхова изнад 1.000 m надморске висине (занимљиво да има два који се зову „Јавор“), а највиши је Цвијићев врх (1.132 m), раније познат као Велики Штурац. Највеће насеље на планини је варошица Рудник.

Знатан део планине је под шумом са претежно буковим стаблима, а има и храста, јавора и млеча.

Рудник Трепча

Трепча је велики индустријски комплекс у Србији, који се налази 9 km североисточно од Косовске Митровице. Рудник се налази на јужним падинама Копаоника, између врхова Црног врха (1.364 m) и Мајдана (1.268 m), док представља највећег рудника олова и цинка у Европи.

Са до 23.000 запослених, Трепча је некада била једна од највећих компанија у Југославији. Тридесетих година двадесетог века британска компанија је стекла право на експлоатацију рудника Стари Трг у близини Косовске Митровице. Након Другог светског рата, под социјалистичким управљањем, компанија се додатно проширила.

Сењски Рудник

Сењски Рудник је насеље у Србији у општини Деспотовац у Поморавском округу. Удаљен је 20 километара од Деспотовца и Ћуприје. У Сењском Руднику налази се истоимени рудник, најстарији активни рудник мрког угља у Србији, као и најстарије рударско насеље у Србији.

У склопу рудника се налази и зграда музеја угљарства са поставком експоната.

Фалун

Фалун (швед. Falun) град је у Шведској, у средишњем делу државе. Град је у оквиру Даларнског округа, чије је седиште и други по величини град. Фалун је истовремено и седиште Општина Фалу.

Фалун је некада био познат као велико средиште рудокопа бакра. Данас је град препознатљив по Великој бакарној планини, јер је некадашњи рудник бакра добио звање светске баштине УНЕСКО-а 2001. године.

Шупља Стена (Вождовац)

Шуплља Стена је приградско насеље у општини Вождовац, у Београду. Налази 20 километара јужно од Теразија, у шуми на Авали. На планини је смештена ружа ветрова, место са благотворним утицај на здравље, а посебно на респираторни систем.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.