Рохаљ базе

Рохаљ базе су туристичко одредиште и спомен-обележје на Фрушкој гори, изнад села Дивоша код Сремске Митровице.[1]

Надморска висина одредишта је око 300 m.

Rohalj baze, Fruška gora 001
Rohalj baze, Fruška gora 003

Порекло назива

Назив потиче од презимена дивошке породице Рохаљ, на чијем земљишту су се окупили партизани. Ту су се налазио и партизанско седиште, склоп земуница ("база") са радионицама за поправку оружја и зборно место за пребацивање партизанских бригада на слободну територију у источној Босни. На основу тога је изведен данашњи назив.

Историјат

На месту Рохаљ база су се током Другог светског рата налазили збегови месног становништва, које се повлачило из Свилоша, Лежимира, Дивоша и других фрушкогорских села од усташког терора. Становништво се крило у земуницама ("базама").

После рата Рохаљ базе су постале место одражавања државних сусрета и празника. Спомен-кућа и спомен-комплекс су подигнути 1972. године. У спомен-кући су се налазили разни документи и експонати везани за одлазак војвођанских партизана на ратиште. Аутор спомен-комплекса са партизанским гробљем је Милорад Бербаков. Током распада Југославије комплекс је запуштен, па је већина експоната пренесена у Музеј Срема у Сремској Митровици. [2]

Данас су Рохаљ базе познате као излетиште и веома су посећене за 1. мај.

Види још

Референце

  1. ^ „Излетиште Рохаљ базе”. Фрушкаћ. Приступљено 16. 4. 2018.
  2. ^ www.vojvodinaonline.com То Војводине

Спољашње везе

Дивош (Сремска Митровица)

Дивош је насеље у северозападном делу општине Сремска Митровица у Сремском округу. Према попису из 2011. било је 1361 становника.

Близу села се налази манастир Кувеждин, један од 16 манастира на Фрушкој гори. Поред манастира Кувеждин, у непосредној близини села се налазе и манастири Света Петка (Петковица) и манастир Дивша (Ђипша).

Фрушка гора

Фрушка гора је острвска планина у Србији, у оквиру које се налази национални парк. Највећи део Фрушке горе се налази у северном делу Србије, у Срему, делу аутономне покрајине Војводине, док мали део залази у источну Хрватску, у Вуковарско-сријемску жупанију.

Фрушка гора се простире дужином од око 78 km и ширином од 12 до 15 km и захвата површину од 255 km². Део Фрушке горе је 1960. године проглашена националним парком и тиме је постала први национални парк у Србији. Највиши врх је Црвени Чот (539 m).

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.