Роми у Србији

Роми у Србији су грађани Србије ромске етничке припадности. На српском језичком простору су такође познати и као Цигани, мада се ово име у званичном дискурсу сматра погрдним.

Током Другог светског рата у Југославији су, уз Србе и Јевреје, били жртве нациста.

Роми у Србији
Flag of the Romani people
Застава Рома
Ahmed Ademovic
Rustem Sejdic
Janika balaz.jpg
Šaban Bajramović, Niš 2010.jpg
Usnija Redzepova-mc.rs
Укупна популација
147.604 (2011)[1] без Космета
156.428 (2011)
Региони са значајном популацијом
 Војводина42.391 (2011.) [1]
 Косово и Метохија8.824 (2011.)
Град Београд27.325 (2011.) [1]
остатак Србије77.888 (2011.) [1]
Језици
српски (ромско–српски), ромски и албански
Религија
православље и ислам
Сродне етничке групе
Ашкалије, Балкански Египћани
Serbia roma 2002
Проценат ромске мањине у општинама у Војводини и Централној Србији 2002. године

Војводина

Историја

Први Роми се насељавају на подручје данашње Војводине за време Османског царства у 16. веку. За време турске власти Роми су углавном живели у градовима, али и у селима, обично у одвојеним насељима званим „циган-мала“. Углавном су били ковачи, градитељи јасли и музичари.

Велики број Рома се доселио на подручје Војводине у 17. и 18. веку, када су хабсбуршке власти издале неколико докумената у вези са Ромима (1761, 1767 и 1783). За време револуција 1848, Роми су били на српској страни.

Током Другог светског рата, Роми су, заједно са Јеврејима, били прогоњени од стране сила Осовине, тако да су многи Роми учествовали у антифашистичкој борби против окупатора.

Распрострањеност

Vojvodina-Roma-2011
Проценат Рома у Војводини, по насељима, према попису становништва из 2011. године

Према попису из 2011. године, у Војводини живи 42.391 Рома и чине 2,19% становноштва. Просечне су старости од 26 година.

Највећа концентрација је у општинама Нова Црња (6,83%), Беочин (6,51%) и Нови Кнежевац (5,04%).

Према окрузима, бројчана дистрибуција према попису из 2002. године је следећа:

У Војводини нема насеља (градова, села) са ромском већином, али постоје градске четрври и предграђа у којима су становници углавном Роми:

  • Бангладеш, ромско предграђе Новог Сада.
  • Депресија, ромска четврт у Новом Саду.
  • Шангај, ромска четврт у Новом Саду.
  • Велики Рит, ромска четврт у Новом Саду.
  • Мали Лондон, ромска четврт у Панчеву.

Језик

Ромски језик није службени језик у АП Војводини, али се учи у неким школама. Ромски језик се у школској 2014/2015. години учи у 42 школе у Војводини.[2] РТВ Војводина емитује дневни програм на ромском језику, но постоји такође неколико других медија на ромском језику.

Обичаји Рома у пиротском крају

Склапање брака

Када родитељи реше да жене сина, они одаберу девојку која им се свиђа и онда отац момков иде у кућу девојке код њених родитеља и уговара женидбу. То обавља понекад и наводаџија уместо момковог оца. Обично би момков отац започињао разговор о нечем другом и у неко време напоменуо би да је дошао због њихове девојке, јер и он има момка за женидбу, па ако су вољни да се опријатеље и да се њихова ћерка уда за њиховог сина. Ако родитељи девојчини пристану, што је чест случај, онда одмах уговарају прошевину, коју обављају у било који дан у недељи, и на коју иду десетак њих у вечерњим или поподневним часовима. У младиној кући се уз пиће договарају о дану свадбе и осталим пословима око свадбе. По договору свекар купује младој златан прстен, затим папуче, огрлицу, хаљине, димије, минђуше и остало шта је потребно за сва три дана трајања свадбе, а то је обично петак, субота и недеља, а некада свадба почиње и у четвртак. За све то време, од прошевине до свадбе, младожења и млада се виђају и посећују, али не смеју да спавају заједно. У петак ујутру, када почиње свадба, свекрва са музиком долази у младину кућу и доноси младој накит и разне ђаконије и посластице. Са свекрвом буду ту још и доста од њене фамилије. Прију – свекрву дочекују са цвећем и девојачка мајка се том приликом изљуби са пријом и њеним родом, а уз то иде благосиљање: „Нека су нам жива и здрава деца, да нам дуго и дуго поживе!“ У исто време музика свира и свекрва поведе коло са младом, одиграју неколико кола, а онда је води у кућу на купање. И док се она купа, док је друге сређују и облаче шалваре које је свекрва донела, остали се веселе испред просторије где се купање обавља. После купања невесту нашминкају и покрију црвеном марамом. А када изађе тако опремљена, дочекује је свекрва и ставља јој накит који је донела. Млада служи присутне слаткишима. После тога одиграју свекрвино коло и свекрва је отпрати мало из авлије, а затим се са родбином враћа у кућу и уз музику настаје опште весеље. У момковој кући се тек у вечерњим часовима окупља родбина и тако у оба дома буде весеље до касно у ноћ.

Сутрадан, у суботу, момак са родбином уз музику одлази младиној кући и са собом носи хаљину за тај дан и венчаницу за недељу. И док млада буде облачила ту хаљину, напољу свира непрестано музика. А кад је обуче, она излази, а момак је дочекује и почиње игра у колу коју играју сви присутни.

У недељу опет момак са сватовима и родбином одлази девојачкој кући. По обичају испред куће их чека организовано младина родбина кобајаги наоружана моткама и не дозвољава да пријатељи и младожења уђу у кућу док не обећају да ће за младу платити. После малог нећкања ови обећају да ће платити и тако улазе у двориште. Након тога младу обучену у венчану хаљину изводе браћа, и они не дају младу све док им се не плати.

После вечере, у неко време, по обичају, млади одлазе на спавање а сватови чекају да виде да ли је млада изашла "поштена", а понегде и старије жене прислушкују на вратима собе у којој су младенци. У току ноћи младожења позива свекрву да види каква јој је снајка. Свекрва том приликом обавештава прију и то се одмах разазна у целој махали. И ако је којим случајем "непоштена", млада се одмах враћа кући, због чега понекад долази и до туче. Понекад се прећути ако тако каже младожења, понекад се и сама невеста снађе пре тога са неким сечивом, али обичај је одвајкада био код пиротских Рома да се каже истина, јер су веровали да ће им неистина донети касније невољу и зло.

Обичај је код Рома и да младожењин кум не присуствује свадби јер га он закуми након рођења детета, али зато присуствује очев кум ако га има и то само као гост.

Василица

Василица је Нова година код Рома. Они је славе 14. јануара. Касније досељени Роми у Пироту зову Нову годину лачо ђиве – добар дан. На неколико дана пред Нову годину свака циганска породица купује живину: петлове, кокошке, ћуране итд. и то увек непаран број. На неколико дана раније у кући се све пречисти и обрише прашина, а уочи Нове године сви се укућани окупају и пресвуку у чисту одећу. Када буде већ касно ноћу, најстарији у кући заложи ватру, затим изађе пред кућу, узме живину коју има, па се окреће према истоку изговарајући благослов Господу. После овога покоље сву живину, коју затим уноси у кућу, буди све своје укућане, па је онда сви заједно черупају. Ако су то ћурке или гуске, одсеку им крила и изваде маст из њих, коју после користе за пржење и спремање јела. Ту ноћ и први дан Нове године Цигани зову пари рат – тешка ноћ. Пред зору кућни домаћин устане и умије се у дворишту. А при повратку у кућу каже укућанима: бахтало ту маро лачо ђивеСрећан добар дан, а на то му укућани одговоре: таве састоДа си здрав. После овог поздрава сви укућани излазе у двориште и умивају се а по повратку у кућу сви изговарају исто што и домаћин. За доручак обично се спрема изнутрица од живине, док се за ручак обавезно кува купус са месом од живине, а за вечеру се посебно спрема печење од живине као и пиће.

Ђурђевдан

Ђурђевдан као празник славе сви Роми иако немају стоке да би се молили за њено здравље. То је један од највећих празника у Цигана, а слави се читава три дана. За Ђурђевдан се Цигани припремају много раније, ако не и целе године, када сваки домаћин штеди да би за тај дан набавио јагње, или њих неколико, све зависи од могућности породице. А славље почиње уочи празника. Већ после поноћи уочи Ђурђевдана сваки домаћин започиње припрему ложењем ватре и припремањем ражња за печење. И само клање јагњади је ритуално и то чини неко ко је вичан из комшилука или за то посебно позивају касапина. Када се јагње закоље, онда се мушкој деци – Циганчићима крвљу намаже чело да не би поболевала, односно за здравље. Јагње се ставља на ражањ да се пече. Све то се ради уз чашицу ракије, ту на лицу места, где се наздравља, седи и разговара. Коже од јагњади се продају, док се од изнутрице прави специјалитет чорба, а џигерице се скувају и тако спремљене посоле, побибере и ставе у тањир да би се послужиле комшије. Док то траје, честита један другоме празник и пожели здравље у кући. Рано ујутру, пре сунца, девојке и младићи одлазе на уранак на воду у месту Барје, где наберу цвеће, гранчице од врбе и друго биље и том приликом захватају воду са Расничке реке и других извора, њом прскају једни друге и тако се забављају и шале. Са њима обавезно пође и понеки музикант који успут свира, а младеж игра. Они на том месту исплету венчиће од цвећа па од њих касније ките своје ограде кућа.

Други дан славља циганске породице проводе у узајамном посећивању и одласку код родбине да честитају празник. Трећи дан славља започиње уранком домаћина породице.

Водило се рачуна, а и данас се исто, да јагњад за клање буду бела и по могућности рогата. Заклану јагњад за Ђурђевдан Роми називају „курбан“, односно то је у ствари приношење жртве за напредак и здравље у кући.

Одлазак у војску

Одлазак у војску пиротски Роми прослављају скоро на истоветан начин као и остали суграђани. Данас пиротски Роми испраћај војника обележавају великим слављем. Поред родбине и комшија, ту су још и пријатељи војника. За тај дан се подижу шатре – вејници, тако да се на свечаном ручку нађе и по неколико стотина званица. Уз музику са озвучењем, уз богату трпезу јела и пића, остаје се и по два дана. Некада се на дар војнику – регруту носио поклон: сапун, пешкир или прибор за бријање и слично. Данас се војнику дају поклони у новцу и други врло вредни поклони, укључујући и веш и гардеробу. У овим приликама регрут сакупи доста новца, који му за време служења војног рока добро дође.

Познате личности

Види још

Референце

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Становништво према националној припадности Archived 2013-04-16 at Archive.today, Републички завод за статистику Србије, 2011.
  2. ^ Војводина: Ромски језик у 42 школе b92.net

Литература

  • др Рајко Ђурић, Историја Рома, Београд, 2006.
  • Борисав Јовановић, Обичаји пиротских Рома, Пиротски зборник 35-36, 2011

Спољашње везе

Јаника Балаж

Јаника Балаж (мађ. Janika Balázs; Лукино Село, 23. децембар 1925 — Нови Сад, 12. новембар 1988), био је познати југословенски тамбураш и музичар ромског порекла.

Љуба Аличић

Љубомир Љуба Аличић (Шабац, 2. новембар 1955) српски је певач фолк музике.

Џеј Рамадановски

Џеј Рамадановски (Београд, 29. април 1964) бивши је југословенски и данашњи српски певач фолк, ромске, турбо-фолк и поп-фолк музике.

Каријеру је започео 1987. године; деведестих је издао низ успешних албума, а две деценије касније готово да је престао да снима. У периоду током ког је градио препознатљив имиџ ромског певача-боема, издао је 15 албума. Његовим највећим хитовима сматрају се песме „Да си моја девојчица (Лубеница)”, „Рађај синове”, „Мрак, мрак”, „Сунце љубави”, „Угасила си ме”, „99 жена”, „Недеља”, „Секси ритам”, „Има она све”, „Ко се с нама дружи”, „Слажеш ли се ти” и „Славија” (дует са Мином Костић, чију је каријеру управо Џеј лансирао).

Адил

Адил Максутовић (Београд, 14. јул 1983) српски је поп певач.

Ашкалије

Ашкалије су етничка заједница, која претежно живи у Србији, углавном у аутономној покрајини Косово и Метохија. Већином су исламске вероисповести, а говоре албанским језиком, који чини посебан огранак индоевропске породице језика.

Балкански Египћани

Балкански Египћани, или само Египћани (мкд. Египќани, алб. Egjiptian), или Ђупци (мкд. Ѓупци), су народ, који живи у Србији (претежно на Косову), као и у Северној Македонији, Албанији и Црној Гори. Већином су исламске вероисповести, а говоре албанским језиком, који чини посебан огранак индоевропске породице језика. Према попису становништва из 2002. године у Републици Србији, без Космета, живи 814 Египћана, а на попису 2011. године број Египћана је био 1.834. Према попису из 2011. године који су организовале привремене институције самопроглашене Републике Косово, на Косову живи 11.524 Египћана.

Бранислав Цига Миленковић

Бранислав „Цига“ Миленковић (Ковачевац, Младеновац, 20. април 1931 — Београд, 21. август 2005) је био српски глумац.

Вида Павловић

Вида Павловић (ром. Vida Pavlovičh; Футог, 22. август 1945 — Београд, 10. мај 2005) била је певачица ромске и српске музике. „Краљица ромске музике“, „Краљица над краљицама” или „мајка Вида”, деценијама се сматрала за најделикатнији и најраскошнији глас ромске музике. Најпознатија је по песмама Свако тражи нову љубав и Остала је песма моја.

Дејан Османовић

Дејан Османовић (рођен 29. јануара 1973. у Врању) је бивши српски фудбалер који је играо на позицији нападача.

Злата Петровић

Злата Петровић (13. јул 1962) српска је певачица ромског порекла. Врло млада је почела да пева са мајком по кафанама и ресторанима. Први албум је снимила 1983. године, а песма Дођи да ми руке грејеш донела јој је огромну популарност. Њени највећи хитови су поред ове песме и Оженићеш се ти, Заборави плаве косе (оригинал изводи Живкица Милетић), Учинило време своје, Полудело срце, Он ме воли, он ме жели, Мађије, Недеља, Плачи, моли, Миришеш на њу, Враголаста, Оаза среће и Загушљиво.

Злата је променила неколико издавачких кућа, а почела је у Дискотону. Премда је албуме издавала често, никада није била у врху српске естраде. Ипак, деценијама је један од најпопуларнијих интерпретатора ромске музике, и један од најтраженијих забављача на народним весељима.

Њен приватни живот је одувек био интересантан медијима. Родитељи су је удали на силу када је имала четрнаест година, а она је две године касније напустила мужа и удала се за другог. Била је у браку са певачем народне музике, Хасаном Дудићем, али су разведени. Након тога се удала за ТВ-лице, Зорана Пејића - Пеју, али се и од њега развела. Из оба брака има по једног сина. Године 2010. учествовала је у ријалитију Фарма.

Мина Костић

Мина Костић (право име Минира Јашари, 5. мај 1975, Орашје) српска је поп-фолк певачица ромског порекла.

Била је учесница друге сезоне ријалити шоуа „Фарма“.

Предраг Лука

Предраг Лука (Пожаревац, 11. мај 1988) српски је фудбалер који игра на средини терена.

Роми

Роми, познати и као Цигани, су народ пореклом из Индије, коју су напустили око 10. века, а данас живе широм света, углавном у Европи.

Рома укупно има у Европи од око 5 до 13 милиона, од тога у Румунији 250.000, Бугарској 231.000, Чешкој 207.000, Србији 150.000, Русији 139.000, Ирану 117.000, Словачкој 76.000, Немачкој 55.000, Македонији 54.000, Шпанији 44.000, Турској 42.000, Авганистану 29.000, Канади 22.000, Француској 21.000, Сирији 18.000, Пољској 17.000, Ирској 14.000, Грчкој 10.000, Аустрији 10.000. У верском погледу Роми су нејединствени, јер их има православних хришћана и муслимана, као и других вера. Говоре ромским језиком, који припада индијској групи индоевропске породице језика. На Балкану живе етнички Египћани и Ашкалије и Бањаши, које неки сматрају потомцима румунизованих Рома.

Већина Рома у Србији су православци, али постоје неки Роми муслимани у јужној Србији, који су углавном избеглице са Косова.

Ромска партија

Ромска партија је политичка партија националне мањине Рома која делује у Србији.

На изборима за Народну скупштину Србије одржаним у јануару 2007. године, изборна листа „Ромска партија – Шајн Срђан“ освојила је 14.631 глас, односно 0,36% гласова, те, као мањинска странка, један посланички мандат. На парламентарним изборима 2012. године наступала је у оквиру коалиције Покренимо Србију на челу са Српском напредном странком и освојила један посланички мандат.

Ромска Партија на челу са Срђаном Шајном и Јединствена странка Правде, чији је председник Дејан Матић, потписали су споразум о политичкој сарадњи и саопштиле да се тај нови савез "Роми Србије", придружује протестима "1 од 5 милиона". Јачање гласа маргиналних група и окупљање Рома и Ромкиња у политичком животу правно уређене државе је кохезиона снага тог политичког савеза. Савез "Роми Србије" је спреман за разговоре са осталим политичким чиниоцима у земљи као партнер а не подизвођач радова.

Ромско-српски језик

Ромско-српски језик (ISO 639-3/SIL шифра: rsb) је мешани језик у коме учествују елементи српског језика са једне стране и ромског са друге. Овај језик говоре Роми у Србији. Лингвистички, ромско-српски језик се класификује као јужнословенски језик, односно као варијанта српског језика и различит је од ромског језика, којим такође говоре Роми.

Стеван Ђорђевић Новак

Стева Ђорђевић Новак (Радичевац, код Књажевца, 1919 — Доња Бела Река, код Бора, 10. јул 1943), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Унија Рома Србије

Унија Рома Србије је политичка партија националне мањине Рома која делује у Србији.

На изборима за Народну скупштину Србије одржаним у јануару 2007. године, изборна листа „Унија Рома Србије – др Рајко Ђурић” освојила је 17.128 гласова, односно 0,42% изашлих бирача, те, као мањинска странка, један посланички мандат.

Уснија Реџепова

Уснија Реџепова (Скопље, 4. фебруар 1946 — Београд, 1. октобар 2015) била је македонско-српска певачица ромског и турског порекла. Гимназију је завршила у Скопљу, а арабистику на Филолошком факултету у Београду. Глумила је Коштану у Народном позоришту у Београду 25 година у режији Раше Плаовића. У улози певачице појавила се на филму Дервиш и смрт из 1974. године. Добитница је националне пензије Републике Србије од 29. децембра 2011. године.Преминула је 1. октобра 2015. у Београду. Комеморација је одржана 2. октобра 2015. у просторијама Радио Београда, а сахрана на гробљу Бутел у Скопљу била је 4. октобра 2015.За собом је оставила хитове: Казуј, крчмо, џеримо, Животе мој, Ја са југа, ти са севера, О, песмо моја, Расуле се косе моје, Шта хоћеш, Због тебе, мори Лено, Око Ниша киша...

Шабан Бајрамовић

Шабан Бајрамовић (ромс. Shaban Bayramovic, надимак Шаби; 16. април 1936, Ниш — 8. јун 2008, Ниш) био је певач ромске и српске музике односно певач џез музике. Био је познат као „Краљ ромске музике“.

Мањине (са саветима
националних мањина
)
Остале мањине
Имиграција

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.