Ричард Холбрук

Ричард Холбрук (енгл. Richard Holbrooke; Њујорк, 24. април 1941Вашингтон, 13. децембар 2010.) је био амерички дипломата, потомак Јевреја избеглица из Пољске током Другог светског рата (фамилја Голдбрајх), један од креатора Дејтонског споразума којим је окончан рат у Босни и Херцеговини новембра 1995. године. Поред тога, играо је важну улогу у преговорима са Слободаном Милошевићем 1998. године, у току оружаних сукоба на Косову и Метохији. Председник САД, Барак Обама, именовао га је, почетком 2009. године, за специјалног изасланика за Авганистан.

Умро је 13. децембра 2010. године у 69. години.

Ричард Холбрук
Richard Holbrooke
Ричард Холбрук
Биографија
Датум рођења24. април 1941.
Место рођењаЊујорк
САД
Датум смрти13. децембар 2010. (69 год.)
Место смртиВашингтон
САД
ДржављанствоСАД
Деца2
УниверзитетУниверзитет Браун, Универзитет Принстон, Woodrow Wilson School of Public and International Affairs
Политичка
партија
Демократска странка

Види још

11. октобар

11. октобар (11.10.) је 284. дан у години по грегоријанском календару (285. у преступној години). До краја године има још 81 дан.

13. децембар

13. децембар (13.12.) је 347. дан године по грегоријанском календару (348. у преступној години). До краја године има још 18 дана.

24. април

24. април (24.04) је 114. дан у години по грегоријанском календару (115. у преступној години). До краја године има још 251 дан.

5. октобар

5. октобар (5.10.) је 278. дан у години по грегоријанском календару (279. у преступној години). До краја године има још 87 дана.

Атиф Дудаковић

Атиф Дудаковић (Орахова, 2. децембар 1954) бивши је генерал и командант 5. корпуса Армије Републике БиХ.

Дејтонски мировни споразум

Општи оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини, познатији као Дејтонски мировни споразум, мировни је договор постигнут у ваздухопловној бази Рајт-Патерсон код Дејтона, у америчкој држави Охајо, а којим је прекинут рат у Босни и Херцеговини (1992—1995). По овом споразуму, БиХ бива подељена на два дела: муслиманско-хрватску федерацију и Републику Српску.

Конференција је трајала од 1. до 21. новембра 1995. године. Главни учесници су били тадашњи председник Србије Слободан Милошевић, председник Републике Босне и Херцеговине Алија Изетбеговић, председник Хрватске Фрањо Туђман, амерички посредник Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк. Споразум је званично потписан у Паризу 14. децембра.

Скупштина СРЈ је споразум ратификовала 21. новембра 2002. године.

Ентитет

Ентитет (енгл. entity) српска је ријеч страног (енглеског) поријекла, која у српски језик у политичком значењу улази заједничким дјеловањем америчке дипломатије и војног НАТО савеза по потписивању Дејтонског мировног споразума.Ова реч је пре тога у српском језику имала углавном филозофско значење.

Живота Панић

Живота Панић (Горња Црнишава, 3. новембар 1933 — Београд, Србија, 19. новембар 2003) је био генерал-пуковник ЈНА. Био је последњи вршилац дужности Савезног секретара за народну одбрану СФРЈ и последњи начелник генералштаба ЈНА.

Збор народне гарде

Збор народне гарде (ЗНГ- зенге је био колоквијални назив за припаднике ЗНГ-а) је име прве модерне хрватске војске. Основао ју је Фрањо Туђман 20. августа 1991. године. Због законских и политичких разлога била је у оквиру Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске, али јединицама ЗНГ-а наређивало је Министарство одбране.

Зелене беретке (БиХ)

Зелене беретке су паравојна формација Странке демократске акције пре, током и након грађанског рата у Босни и Херцеговини.Уз Патриотску лигу и неке друге мање паравојне формације, чинили су претечу будуће про-муслиманске Армије БиХ. Познати су по бројним злочинима над заробљеним припадницима ЈНА и над српским цивилима.

Зелене беретке су одговорне за масакр у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, за који још нико није одговарао пред судом.

Масакр у Зеници

Масакр цивила у Зеници се догодио 19. априла 1993. око поднева, када је од граната испаљених на центар Зенице са положаја ХВО-а позиционираним у Путичеву, 16 километара западно од Зенице погинуло и рањено више цивила у тренутку велике гужве.У то доба дана одвијала се велика трговачка активност у самом центру града, а у географској зони која је била гранатирана налазило око две до три хиљаде људи.Тачан број граната испаљених на центар Зенице остао је неутврђен, иако се помиње бројка од девет граната испаљених из хаубице.

Мате Бобан

Мате Бобан (Совићи, 12. фебруар 1940 — Совићи, 7. јул 1997) био је хрватски политичар из Босне и Херцеговине.

Био је један од оснивача и први предсједник Хрватске заједнице Херцег-Босне, као и оснивач и врховни заповједник Хрватског вијећа одбране, те један од предсједника Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине.

Миле Новаковић

Миле Новаковић (Кирин, 29. април 1950 — Београд, 14. септембар 2015) био је ратни официр, генерал, командант Српске Војске Крајине.

Мировни планови прије и током Рата у БиХ

Четири велика међународна мировна плана прије и током Рата у Босни и Херцеговини нуђена су од стране дипломата Европске економске заједнице и Организације уједињених нација, док је сам сукоб ријешен Дејтонским мировним споразумом 1995. године.

Било је такође муслиманских, српских и хрватским приједлога за реорганизацију Босне и Херцеговине.

Момчило Перишић

Момчило Перишић (Коштунићи, 22. мај 1944) је генерал-пуковник ВЈ, бивши начелник Генералштаба Војске Југославије.

Операција Врбас 92

Операција Врбас 92 је била војна операција Војске Републике Српске, која је била покренута током јула 1992. године. Борбе за Јајце су трајале до краја октобра, када је 30. лака пјешадијска дивизија ВРС заузела сам град и протерала хрватске и муслиманске снаге.

Операција ОУН за враћање поверења

Операција Уједињених нација за враћање поверења, познатије као УНКРО је завршена мисије Уједињених нација. Заменила је Заштитне снаге Уједињених нација (УНПРОФОР) у Хрватској.

Преговори у Рамбујеу

Преговори у Рамбујеу су били преговори вођени на мировној конференцији о Косову и Метохији, која је 6. фебруара 1999. почела у француском Дворцу Рамбује, у граду Рамбујеу код Париза.

На конференцији су учествовали представници власти СР Југославије и косовских Албанаца, уз посредовање изасланика САД, Русије и ЕУ, Кристофера Хила, Бориса Мајорског и Волфганга Петрича. Крах конференције, након безуспешних 17 дана преговора, означио је крај настојања да се косовска криза реши мирним путем. Уследило је бомбардовање тадашње СР Југославије.У књизи „Пут у Рамбује” др Предраг Симић наводи да су спорне одредбе преговора биле војно присуство НАТО у СР Југославији и одржавање референдума на Косову и Метохији, после три године.Ричард Холбрук састао се последњи пут са Слободаном Милошевићем 22. марта 1999. и понудио му последњу шансу да прихвати споразум из Рамбујеа. Милошевић је то одбио, што је довело до НАТО бомбардовања СРЈ, које је трајало 78 дана, од 24. марта до 10. јуна 1999.

Касније је Волфганг Петрич пред Хашким трибуналом изјавио да је предлог споразума из Рамбујеа био у интересу Југославије. Он каже да је било предвиђено да се споразум из Рамбујеа „преиспита и ревидира” после три године на основу „воље народа”, али да је та формулација у одлучивање укључила и српску и албанску страну и није неминовно предвиђала референдум, будући да је међународна заједница „научила лекцију референдума у БиХ”. Бивши начелник Државне безбедности Србије Горан Петровић је 2007. године изјавио да би било паметно тражити ретроактивно прихватање споразума из Рамбујеа.

Српска добровољачка гарда

Српска добровољачка гарда је била паравојна формација коју је основао и предводио Жељко Ражнатовић Аркан, услед чега је била позната и под именом Арканови тигрови или Аркановци.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.