Рибе

Рибе (лат. Pisces) ектотермни су водени кичмењаци који живе готово искључиво у води. Наука која се бави рибама зове се ихтиологија. Постоји преко 33.100 врста риба,[1] што их чини највећом групом кичмењака. Око половине свих кичмењака су рибе, најстарији познати фосили су стари 450 милиона година. За кретање им служе парна и непарна пераја. Дишу шкргама, а срце им има једну преткомору и једну комору и кроз њега протиче редукована крв. Немају мали крвоток. Најразвијенији део мозга је мали мозак. Кичменица је образована и може бити хрскавичава или окоштала. Оплођење је спољашње, а врсте по основу доношења младих могу бити овипарне, ововивипарне и вивипарне.[2]

Рибе су врло стара и велика група кичмењака, која се одликује знатном разноликошћу.[3] Оне су широко распрострањене у скоро свим водама на земљи: од високопланинских потока и језера (језеро Титикака, 4.572 m) до највећих морских дубина Маријанског рова, 10.912 m), те од вода које су близу тачке замрзавања до топлих извора.[4][5] У мноштву врста риба у савременој фауни сусрећу се и прави дивови дуги до 20 m и тешки 15—20 тона, као што је морски пас Rhincodon typus, као и патуљци који не нарасту више од једног центиметра.

Деле се на хрскавичњаче (Chondrichthyes), у које се између осталих убрајају морски пси и раже, и коштуњаче (Osteichthyes) које обухватају све остале рибе. Надразред Osteichthyes дели се на разреде Actinopterygii (зракоперке) и Sarcopterygii (многоперке и дводихалице из Африке и Аустралије). Некада су постојале и рибе оклопњаче (Placodermi) и бодљикави морски пси (Acanthodii), али су изумрле. Рибе се исто тако деле се и на морске и слатководне.

Од морских риба у Јадранском мору је до сада забележено око 400 врста: око 350 из разреда Osteichthyes (коштуњаче) и 50 врста из разреда Chondrichthyes (хрскавичњаче), што износи око 70 % познатих врста риба у Средоземном мору (укупно 579 врста и подврста). Иако слатке воде представљају тек мали постотак укупне водене површине, једна трећина свих риба примарно су слатководне врсте. До данас је описано око 10.000 слатководних риба, а сваке године открије се око 200 нових врста. Европска ихтиофауна броји око 316 врста слатководних риба, а смањење њене разноликости последица је ледених доба.

Рибе
Временски распон: Mid Cambrian–Recent
Georgia Aquarium - Giant Grouper edit
Epinephelus lanceolatus плива међу јатом других риба
Pterois volitans Manado-e edit
Чеони поглед на Pterois volitans
Научна класификација
Царство:
Тип:
Подтип:
(нерангирано):
кладе

Conodonta

Hyperoartia

Pteraspidomorphi

Thelodonti

Anaspida

Cephalaspidomorphi

Galeaspida
Pituriaspida
Osteostraci

Gnathostomata

Placodermi
Chondrichthyes
Acanthodii
Osteichthyes
Actinopterygii
Sarcopterygii
Gacka - ribogojilište Sinac (Croatia) - konzumne pastrve
Конзумне пастрмке у рибњаку у Синцу, Гацко поље

Разноврсност

Рибе су најмногобројнија група кичмењака. Обухватају скоро половину свих кичмењака. У рибе спадају рушљорибе, штитоноше и кошљорибе.

Рушљорибе (Ајкуле и раже) живе у морима. Њихове шкрге се не налазе у заједничкој дупљи коју покрива шкржни поклопац, већ свака шкрга има посебан отвор. Отвори се виде на телу, одмах иза главе. Усни отвор ајкула и ража налази се са доње стране главе, а врх главе извучен је у шиљату њушку. Због тога се ајкуле, када нападају, окрећу леђима надоле. И раже су грабљивице. За разлику од ајкула, оне живе на дну мора. Најпознатије врсте су плава ајкула или пас мордуљ и ража каменица.

Штитоноше су назив добиле по малим коштаним штитовима који се у пет редова пружају дуж тела. Најпознатије штитоноше су кечига, моруна и јесетра. Кечига живи на дну река (има је у српским равничарским рекама). Велика је грабљивица. Јесетра и моруна су рибе селице: живе у морима, а у време мреста улазе у реке и пливају узводно да би положиле јаја. Могу се наћи и у Дунаву.

Кошљорибе су најбројније међу рибама. Живе у свим водама. У српским рекама живе шаран, караш, лињак, мрена, сом, штука, гргеч, смуђ, пастрмка и још много других врста.

У мору живе скуша, зубатац, ослић, сардела. Постоје и врсте које су селице. Таква је, на пример, јегуља.

Женке јегуље живе у рекама, а мужјаци у морима поред ушћа река. Када дође време размножавања, женке крећу низ реке, улазе у море, срећу се са мужјацима и настављају заједно да пливају. Све јегуље, из свих река Европе, одлазе до једног дела Атлантског океана (Саргаско море). Тамо се мресте и угину. Из јаја се развијају ларве које ношене воденим струјама доспевају на исто место одакле су дошли њихови родитељи. Док стигну тамо, од њих се развијају одрасле јегуље. И опет мужјаци остају у мору, а женке настављају да пливају узводно. И то се понавља милионима година. Нарочито је интересантна једна мала риба — грегорац. Мужјак ове рибе прави од воденог биља гнездо величине ораха. Неколико женки положи јаја у гнездо, а онда их мужјак чува. Неко време води бригу и о младима.

Грађа

Тело је вретенасто и бочно спљоштено, хидродинамичног облика. На телу се разликују: глава, труп и реп.

Глава

Ту се налазе парни носни отвори и велике очи без очних капака. Са стране главе су велики шкржни поклопци испод којих су шкрге. Неке врсте (грабљивице) у усној шупљини имају зубе.

Труп и реп

Од почетка трупа до репа протеже се бочна линија. На граници трупног и репног дела тела налази се анални отвор, а иза њега на мокраћно-полној квржици најпре је полни, а затим мокраћни отвор. Рибе имају парна и непарна пераја. Парна пераја постављена су упоредно с телом. Парна пераја су прсна и трбушна. Прсна пераја учвршћују се на оплечје иза шкржног отвора. Трбушна пераја нису фиксирана за осни скелет, па могу бити смештена на различитим деловима тела. Непарна пераја су леђна, репна и подрепна. Репна пераја код коштуњача је хомоцеркална (реп је изван симетричан, али изнутра кичма се завршава у горњем краку).

Врсте репних пераја:

 1. Протоцеркална пераја
 2. Хетероцеркална пераја
 3. Дифицеркална пераја
 4. Хомоцеркална пераја
 5. Протоцеркална
 6. Хетероцеркална
 7. Дифицеркална
 8. Хомоцеркална

Репно пераје је главни орган за покретање. Постоји једно или два леђна пераја и једно подрепно. Постоји још и масно пераје (код породице Salmonidae, Ameiuridae и др) које је смештено с леђне стране, а не садржи никакве коштане потпоре.

Кожа

Састоји се од два слоја, танке поусмине и дебље усмине. Поусмина садржи две врсте слузних жлезда које луче слуз, смањујући тако трење при пливању. У време мреста на површини се јављају бисерни органи, орожнали део поусмине. Усмину граде stratum spongiosum и stratum compactum. Ту су везивно ткиво, живци, пигментне ћелије и љуске (које се преклапају). Пигментне ћелије су меланофори, гуанофори и ксантофори. Љуске које настају из остеобласта грађене су од од два слоја, горњег коштаног и доњег који чини везивно ткиво прожето кречњаком. Такве љуске се називају еласмоиднима (коштаним). Код шаранки љуске су округлог облика – циклоидне, а код гргечки чешљастог облика – ктеноидне. На љускама се уочавају зоне прираста. Зими је метаболизам рибе спорији, а лети бржи. У складу с тим иде и раст рибе, па се зими јављају на љускама тамније, а лети светлије зоне. Могу се налазити и вишећелијске жлезде које су постале органи који емитују светлост – фотофори. У усмини се налазе два снопа колагених влакана у супротним спиралама, тако да се риба може прегибати без да јој се кожа набора.

Костур

Мозак и кичмена мождина су заштићени лобањом и кичмом. Скелетни систем грађен је од коштаног ткива које граде два типа костију: кожне или покровне и хрскавичне или заменске кости.

Костур лобање

Лобања је тропибазалног типа (очне орбите близу, тј. одвојене само танким септумом). Доња чељуст је за лобању причвршћена хиостилично. Хрскавичне кости настају заменом хрскавице коштаним ткивом. Кожне кости настају из усмине. Лобања се може поделити на живчани и шкржни део. Живчану лобању – Neurocranium – чине затиљна (occipitale), темена (parietale), чеона (frontale) и носна (nasale) регија. Шкржну лобању — Splanchocranium – чини пет пари шкржних лукова и чељусна лук. Чељусни лук чине горња и доња чељуст. Пети шкржни лук је јако редукован и ту се могу налазити ждрелни зуби, допунски уређај за жвакање. Шкржне лукове покривају шкржни поклопци – operculumi.

Костур кичме

Функција кичме је спречавање скраћивања тела приликом мишићних контракција. Грађена је од коштаног ткива (код коштуњача), па се на њој разликују трупна и репна регија. Чине је пршљенови који се састоје од тела (centrum), живчаних лукова који завршавају леђним трнастим наставком, а код репних пршљенова крвни лукови завршавају се трбушним трнастим наставком. Трупни пршљенови немају доње лукове, већ наставке парапофизе на које се настављају ребра. Тело кичмењака је удубљено с обе стране – амфичелни или двочашкасти пршљенови. У просторима између појединих пршљенова је остатак свитка, који даје већу издржљивост и гибљивост кичме. Постоје два типа ребара, плурална — која иду између мишића — и дорзална — која су интрамускуларна и то су међумишићне кошчице које настају од везивног ткива. Оба типа су причвршћена на тело кичмењака. Неке рибе имају и горња ребра (сардела и лосос).

Костур удова

Непарна леђна пераја (pinnae dorsalis - D) састоје се од унутарњих коштаних шипчица – radialia и од спољашњих перајних шипчица – lepidotrichia. Пераја су помоћу перајних потпора повезане с костуром. Парна прсна пераја (pterygia pectoralia - P) састоје се од radialia и lepidotrichia. Преко оплечја су причвршћена на слушни део лобање. Оплечје је чврсто везано на осни костур тако да су пераје непокретне. Оплечје чине лопатица (scapula), врањача (coracoideim), доврањача (masocoracoideum) и кожна кост грлењача (cleithrum).

Парна трбушна пераја (pterygia ventralia - V) исте су грађе, али везана су на куковље, које је грађено од једне троугласте кости – basopetrygium. Куковље није везано на осни костур. Пераја служе као органи за дизање и спуштање. Прсна пераја служе за окретање и одржавање у одређеном положају. Леђна и трбушна пераја не учествују код активног покретања, али дају телу покретљивост. Репно пераје служи као кормило.

Мишићни систем

Правилна сегментација мишића с двоструким W распоредом миомера и миосепти. Разликују се бији и црвени мишићи. Бији мишићи се контрахују анаеробно па за енергију користе глукозу при чему настаје лактат – млечна киселина. Црвени се мишићи контрахују аеробно, за енергију користе масти, а настаје угљен-диоксид.

Систем за дисање

Рибе имају четири пара шкрга на четири шкржна лука. Међушкржне преграде су редуковане. Са сваке стране шкрге покрива шкржни поклопац – operculum. На унутрашњој страни оперкулума се налази лажна шкрга, pseudobranchia, која се састоји од само једног реда шкржних листића и не учествује у дисању, али се на њој налазе рецептори који помажу у контроли дисања. На свакој шкрги је двоструки ред шкржних листића. Вода улази кроз уста и излази кроз operculum-а ван. У шкржним ресицама крв тече у супротном смеру од пролаза воде. Пут воде – уста отворена, а поклопац затворен па вода улази у ждрело преко шкрга у шкржну пукотину коју затвара operculum. Уста се затварају, а вода излази кроз operculum. Рибе које се повремено задржавају изван воде јер живе у плитким и муљевитим водама могу да удишу ваздух који апсорбују преко цревног епитела, слузокоже, шкржне шупљине или преко коже. Operculum је коштани поклопац.

Систем за варење

Варење започиње устима. Језик је слабо покретан и он је слузави конус без мишића. Код шаранки на задњем делу шкржног костура налазе се ждрелни зуби. Рибе већином усисавају своју храну. Ждрело излучује слуз па кад се нагло отворе уста, долази до усисавања плена. Помоћу мукозне секреције храна пролази кроз ждрело. Једњак је кратак. Желудац није јасно одељен на кардијачни и пилорићки део. Око дуоденума се налазе вратарнићки (пилорићки) привесци који повећавају прехрамбену способност црева. Има их 2—200. Црево је дугачко и без тифлозолиса.

Јавља се чељуст са зубима. Зуби су окренути према назад и углавном служе за придржавање хране. Већина риба је карниворна. Рибе не могу да жваћу храну јер би им то блокирало проток воде кроз шкрге. Зуби на чељустима и непца служе за придржавање плена. За механичку разградњу хране служе ждрелни зуби. Постоје и хербиворне рибе, које се хране детритусом, омниворне, које се хране суспензијом, па и паразити који сишу телесну течност других риба. Црево које се наставља на желудац је код карнивора кратко, а код хербивора дуго. У већини случајава храна се не разграђује у желуцу помоћу ензима, него се разградња и апсорпција догађа у цреву. У пилорићким наставцима се налазе ензими и они имају главну улогу у апсорпцији масти. Тифлозолис повећава површину цревног епитела како би се повећала површина апсорпције хране.

Јетра

Јетра је непотпуно подељена на десни и леви режањ, а има жучни мехур. Гуштерача је подељена на ендокрини и егзокрини део. Код већине риба постоји жучни мехур, где се сакупљају секрети јетре. Улога јетре је још и складиштење гликогена. Гуштерача је мала и повезана са жучним каналом. Гуштерача и јетра могу бити спојене у хепатопанкреас.

Слезена се налази у завоју дуоденума. Слезена је тамноцрвена пирамидална структура која се налази иза желуца или је с њим повезана. Нема дигестивну улогу већ учествује у стварању или разградњи крвних ћелија. Пливајући мехур настаје као леђна избочина једњака. Протеже се између пробавила и бубрега дуж целе леђне стране трбушне шупљине. Испуњен је гасом и богат крвним жилама. Пливајући мехур и једњак код physostoma остају повезани помоћу ваздуховода Ductus pneumaticus, потом се тај канал отвара у ждрело и кроз њега се мехур напуни ваздухом (оне гутају ваздух). Ако мехур није повезан с једњаком, као код physochlista оне не гутају ваздух јер имају црвену гасну жлезду која из крви преузима гасове којима пуни мехур. Зид пливајућег мехура има капиларна разграњења, rete mirabile, у којима крв тече у супротном смеру од смера у артеријама и венама. Гасове у пливајућем мехуру чине 83 % азот, 15 % кисеоник и 21 % угљен-диоксид.

 • хидростатички орган, па служи за одржавање равнотеже,
 • ширењем мехура риба се диже а скупљањем се спушта јер је специфична тежина рибе једнака специфичној тежини околне воде,
 • респираторни орган,
 • орган за продукцију звука — пролазак гаса између делова мехура и кроз ваздуховод производи звук,
 • орган за примање звука — пливајући мехур је код шаранки повезан с унутрашњим ухом преко Веберовог органа.

Зид пливајућег мехура састоји се од Tunica externa — компактно везивно ткиво; submucosa — растресита везивна ткива, крвне жиле и живци. Пливајући мехур је хомологан плућима, јер омогућује коришћење атмосферског кисеоника за дисање. Рибе су теже од воде па би без пливајућег мехура тонуле.

Систем крвотока

Срце је венско. Састоји се од венског затона, преткоморе и коморе.[6] Из срца излази трбушна аорта. Започиње проширењем, аортином главицом, а касније се из трбушне аорте одвајају 4 доводне шкржне артерије које воде венску крв у шкрге. Четири одводне шкржне артерије носе артеријску крв у главени круг, circus cephalicus, као и у парне корене леђне аорте. Из главеног круга излазе главине артерије које носе артеријску крв у мозак. Венски систем чине портални опток бубрега и јетре, 2 предње и 2 стражње главне вене које воде крв у срце преко Кувијерових протока. У крви се налазе еритроцити с језгром, леукоцити, гранулоцити, моноцити и лимфоцити. Лимфни систем добро је развијен испод коже у мишићима и мезентерама.

Нервни систем

Нервни систем (цеваст) се састоји од мозга, кичмене мождине и нерава. Најразвијенији део мозга риба је средњи мозак.

Предњи мозак је мали и има парне хемисфере. Из вентралне регије иду влакна за мирисне режњеве. Основна му је улога организација и координација механизама који настају у другим деловима мозга. Има важну улогу у понашању приликом размножавања. Међумозак садржи епифизу са фоторецепторима и хипоталамус на који се с доње стране наставља левак на који прилеже хипофиза, крвожилни мешчић и доњи режњеви.[7]

Средњи мозак је највећи део мозга код риба. Састоји се од крова (tectum opticum) у који улазе оптичка влакна, влакна из бочне пруге, дисајних органа и задњег мозга. Контролише понашање, учење и остале облике комплексног понашања. Ту се налазе и моторни центри. Највише се истичу видни режњеви.[8]

Стражњи мозак је велики код добрих пливача. Контролише прецизне и темпиране покрете.

Примозак — из њега излази 10 пари лобањских живаца и на њега се наставља леђна мождина. Аутономни нервни систем састоји се од 11 пари можданих живаца.

Чула

Очи: Најосетљивије на жутозелену боју, а то је она таласна дужина која најдубље продире у воду. Састоје се од спљоштене рожњаче чији спољашњи слој замењује очне капке, великих сочива, хрскавичне беоњаче и 6 мишића за покретање очне јабучице. Musculus retractor lentis повлачи сочиво према мрежњачи (фокусирање) иза које се налази жилница из које излази српасти изданак processus falciformis. У жилници се налази и rete mirabile (чудесна мрежица) која има храњиву улогу. Око садржи огледало, то је посебан слој крвних жила богат кристалићима који рефлектују светло. Има још и шареницу.[9]

Батипелагичне рибе (живе на дубинама > 1000 m) немају функционалне очи, а мезопелагичке (200—1000 m) имају врло велике очи са специјалним прилагођавањима на слаби интензитет светла — телескопске очи (велико сочиво, танка рожњача, додатна ретина). Индекс преламања светлосних зрака износи 1,00. Рожњача има индекс преламања светлости око 1,37. Индекс преламања воде износи 1,33. Зраци светлости се преламају на граници воде и рожњаче, пуно мање него на граници ваздуха и рожнице. Код риба се цело сочиво помиче од или ка мрежљачи (m. retractor lentis) да би се фокусирао објект.

Орган слуха: Служи за осећај равнотеже, убрзања и за слух. Унутрашње ухо састоји се од спољашњег, коштаног и унутрашњег опненог лавиринта. Горњи део лавиринта чине 3 полукружна каналића и utriculus, јајаста кесица, а доњи део sacculus, кугласта врећица и лагена.

Сензитивна места су utriculus, sacculus и лагена и они у себи садрже слушне каменчиће отолите (lapillus, sagitta, asteriscus). Код риба које чују, унутарње ухо је у контакту са пливајућим мехуром. Рибе могу да производе звук, за стварање јата, дозивање партнера, плашење или упозоравање непријатеља.[10]

Механизми производње звука; стимулација трењем пршљена, оперкулума, костију оплећја, зуба, испуштањем гаса из пливајућег мехура. Бочна пруга: чине је чулне ћелије неуромасти с чулним длачицама, које стрше у желатинозну куполу, која се помиче покретима воде. Помоћу њих се региструје струјање воде узроковано другим организмима. Њихова улога је процена снаге и правца воденог тока, избегавање препрека, хватање плена.

Хеморецептори: Чула за укус, налазе се на устима и ждрелу, на брчићима, а могу бити и на целом телу. Чула за мирис су такође хеморецептори. Налазе се са сваке стране иза носног отвора. Постоје предњи и стражњи носни отвори, тако да на предње вода улази, а на стражње излази. Чуло мириса рибе користе за тражење хране и препознавање пола своје врсте.

Мокраћни мехур

Бубрезиopistonephros — смештени су на леђној страни тела изнад пливајућег мехура. Горњи део бубрега pronephros је лимфоидни орган, а доњи део opistonephros је функционалан. Мокраћоводи се страга проширују у мокраћни мехур. Отварају се иза аналног отвора, па не постоји клоака. Отварају се на мокраћнополној папили, прво полни па мокраћни отвор. Амонијак и уреа, тј. азотни остаци излучују се 6 пута више преко шкрга него преко бубрега. Морске рибе имају мању количину соли у крви него што је у морској води захваљујући осморегулаторним процесима. Код слатководних риба количина соли у крви је већа него у околној води па H2O ради осмозе улази у тело, те је морају појачано избацивати.

Полни систем

Полни и мокраћни систем су одвојени. Код мужјака постоје парни семеници, а семеводи се спајају у заједнички семевод и отварају се на мокраћнополној папили. Код женки се налазе парни јајници продуженог облика, као и јајоводи који се отварају посебним полним отвором иза аналног, а испред мокраћног отвора. Ако јајоводи не постоје (Perca fluviatilisгргеч) јаја се избацују у утробну шупљину. Оплодња је спољашња. Женка полаже икру коју мужјак прелије семеном. Браздање јајета је парцијално, јер су јаја богата жуманцетом. Из јаја се излеже ларва која се неко време храни жуманчаном врећом коју носи са собом. Тек након ресорпције жуманчане вреће ларва добије изглед мале рибе.

Посебни орган

Leafydragon
Морски змај

Електрични органи: Јака поља за напад или одбрану, слаба за примање електричних чула или за комуникацију, у муљевитим водама. Настају преображајем мишића у ћелије које се називају електроцити. То су мишићне ћелије које су изгубиле способност контракције, а специјализовале су се за стварање јонизацијског тока. Морске рибе су бољи проводници електричне струје од слатководних.

Електрорецептори: Настају из неуромаста бочне пруге. Код риба које могу постићи јаку струју електрични органи су смештени у предњем делу тела, а код осталих у репном делу. Служе за детекцију електричног поља.[11]

Светлећи органи: присутни су код риба које живе на великим дубинама и 95 % риба које живе испод 50 m дубине. Већином је то плаво зелена светлост коју производе фотофоре настале из преображених слузних жлезда. Код многих врста светлост стварају светлеће бактерије смештене у појединим органима. Светлосни органи служе за препознавање полова или за плашење, као и за освајање жртве. Такви светлећи органи се виде и до 15 m далеко.

Рибе могу да имају и отровне жлезде, као и да помоћу посебних органа уштрцавају отров у плен.

Таксономија

Dunkleosteus BW
Dunkleosteus је гигантска преко 10 m дуга праисториска риба из класе Placodermi.

Риболики организми су парафилетска група кичмењака: то је грана (кладус) која обухвата све рибе, а такође садржи и тетраподе, који нису рибе, иако су се развили од риба. Ајкуле и раже су генетски од осталих риба подједнако удаљене колико и од тетрапода (водоземаца, гмизаваца и сисара). Из тог разлога, такве групе као што су „класа рибе“ која се описује у старијим референтним радовима више се не користе у формалној класификацији.

Традиционална подела рибе сврстава у три постојеће класе (разреда), док се изумрли облици понекад сврставају у стабло, а понекад у посебну класу:[13][14]

 • Разред (класа) Agnatha (безвиличне рибе);
  • Подразред Cyclostomata (колоусте лампетре);
  • Подразред Ostracodermi (оклопљене безвиличњаче) †;
 • Разред Chondrichthyes (хрскавичаве рибе);
 • Разред Placodermi (оклопњаче) †;
 • Разред Acanthodii (бодљикаве ајкуле ", понекад сврставане у кошчљорибе)†;
 • Разред Osteichthyes (кошљорибе);
  • Подразред Actinopterygii (зракоперке);
  • Подразред Sarcopterygii (рибе меснатих пераја, преци тетрапода).

Горња подела је једна од оних које се најчешће сусрећу у неспецијалистичким и генералним радовима. Многе од наведених група су парафилетичне, по томе што су довеле до појаве узастопних група: безвиличне су преци хрскавичавих риба (Chondrichthyes), које су довеле до појаве хрскавичавих акантоида, предака кошљориба (Osteichthyes). Након филогенетске номенклтуре, рибе су подељене по детаљнијим схемама, са следећим главним групама:

 • Разред Myxini (колоусте)
 • Разред Pteraspidomorphi † (ране виличњаче)
 • Разред Thelodonti
 • Разред Anaspida
 • Разред Petromyzontida ili Hyperoartia
  • Petromyzontidae (lampetre)
 • Разред Conodonta (конодонти, конусњаче) †
 • Разред Cephalaspidomorphi † (ране безвиличњаче)
  • (Нерангиране) Galeaspida
  • (Нерангиране) Pituriaspida
  • (Нерангиране) Osteostraci
 • Подстабло Gnathostomata (вилични кичмењаци)
  • Разред Placodermi † (оклопњаче)
  • Разред Chondrichthyes (хрскавичаве рибе)
  • Разред Acanthodii † (бодљикаве ајкуле)
  • Надразред Osteichthyes (кошљорибе)

† - изумрли таксон
Неки палеонтолози сматрају да су Conodonta заправо hordati, а оне су примитивне рибе. За потпуније разумевање ове таксономије, погледајте чланак кичмењаци.

Положај у колена Chordata још није решен. Филогенетска истраживања из 1998. и 1999. године подржала су идеју да змијуљице и пакларе формирају природну групу, у Cyclostomata (колоусте), којој је сестринска група Gnathostomata.[15][16]

Различите групе риба чине више од половине кичмењака. По подацима из 2006. године постојало је преко 28.000 познатих постојећих врста, од којих су готово 27.000 кошљорибе, a 970 ајкуле, зракоперке и химере и око 108 змијуљица и паклара. Трећина тих врста спада у девет највећих породица; од највећег до најмањег, ове породице су: Cyprinidae, Gobiidae, Cichlidae, Characidae, Loricariidae, Balitoridae, Serranidae, Labridae, и Scorpaenidae. Око 64 породица су монотипске, тј. садрже само по једнну врсту. Коначни укупни број постојећих врста може расти до преко 32,500.[17][18]

Галерија

Acipenser oxyrhynchus

Штитоноша

Carassus carassus gold

Кошљориба

Herring2

Сардела

Aulopyge huegelii

Aulopyge huegelii

Види још

Референце

 1. ^ „FishBase”. FishBase. 2015. Приступљено 29. 8. 2015.
 2. ^ Hickman, Cleveland P., Jr.; Roberts, Larry S.; Larson, Allan L. (2001). Integrated Principles of Zoology. McGraw-Hill Publishing Co. ISBN 978-0-07-290961-6.
 3. ^ Henderson, P. A.; I. Walker (1990). „Spatial organization and population density of the fish community of the litter banks within a central Amazonian blackwater stream”. Journal of Fish Biology. 37: 401—411.
 4. ^ Goldman, K.J. (1997). „Regulation of body temperature in the white shark, Carcharodon carcharias. Journal of Comparative Physiology. B Biochemical Systemic and Environmental Physiology. 167 (6): 423—429. doi:10.1007/s003600050092. Архивирано из оригинала на датум 6. 4. 2012. Приступљено 12. 10. 2011.
 5. ^ Carey, F.G.; Lawson, K. D. (1973). „Temperature regulation in free-swimming bluefin tuna”. Comparative Biochemistry and Physiology A. 44 (2): 375—392. doi:10.1016/0300-9629(73)90490-8.
 6. ^ Setaro, John F. (1999). Circulatory System. Microsoft Encarta 99.
 7. ^ Helfman, Collette & Facey 1997, стр. 48–49
 8. ^ Sciences, Journal of Undergraduate Life. „Appropriate maze methodology to study learning in fish” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 25. 6. 2009. Приступљено 28. 5. 2009.
 9. ^ Campbell, Neil A.; Reece, Jane B. (2005). Biology (Seventh изд.). San Francisco, California: Benjamin Cummings.
 10. ^ Orr, James (1999). Fish. Microsoft Encarta 99. ISBN 978-0-8114-2346-5.
 11. ^ Albert, J.S., and W.G.R. Crampton. 2005. Electroreception and electrogenesis. стр. 431–472 in The Physiology of Fishes, 3rd Edition. D.H. Evans and J.B. Claiborne (eds.). CRC Press.
 12. ^ „Monster fish crushed opposition with strongest bite ever”. Smh.com.au. 30. 11. 2006. Приступљено 26. 2. 2013.
 13. ^ Romer, A.S. & T.S. Parsons. 1977. The Vertebrate Body. 5th ed. Saunders, Philadelphia. (6th ed. 1985)
 14. ^ Benton, M. J. (1998) The quality of the fossil record of vertebrates. стр. 269–303, in Donovan, S. K. and Paul, C. R. C. (eds), The adequacy of the fossil record, Fig. 2. Wiley, New York, 312 pp.
 15. ^ Kuraku S., Hoshiyama D., Kazutaka K., Hiroshi S., Takashi M. (1999): 'Monophyly of lampreys and hagfishes supported by nuclear DNA–coded genes. J. Mol. Evol ., 49: 729–735
 16. ^ Sullivan M. J. (1998): 28S and 18S rDNA sequences support the monophyly of lampreys and hagfishes. Molecular Biology and Evolution, 15 (12): 1706–1718.
 17. ^ Nelson 2006, стр. 4–5.
 18. ^ Nelson 2006, стр. 3.

Литература

 • Campbell, Neil A.; Reece, Jane B. (2005). Biology (Seventh изд.). San Francisco, California: Benjamin Cummings.
 • Hickman, Cleveland P., Jr.; Roberts, Larry S.; Larson, Allan L. (2001). Integrated Principles of Zoology. McGraw-Hill Publishing Co. ISBN 978-0-07-290961-6.
 • Петров. Бригита, Биологија за шести разред основне школе, Завод за уџбенике, 2012.
 • Helfman, G.; Collette, B.; Facey, D.; Bowen, B. (2009). The Diversity of Fishes: Biology, Evolution, and Ecology (2nd изд.). Wiley-Blackwell. ISBN 978-1-4051-2494-2.
 • Moyle, Peter B. (1995). Fish: An Enthusiast's Guide. University of California Press. ISBN 978-0-520-91665-4.
 • Shubin, Neil (2008). Your Inner Fish: A Journey into the 3.5-Billion-Year History of the Human Body. Knopf Doubleday Publishing Group. ISBN 978-0-307-37716-6.
 • Eschmeyer, William N.; Fong, Jon David (2013). „Catalog of Fishes”. California Academy of Sciences.
 • Helfman, G.; Collette, B.; Facey, D. (1997). The Diversity of Fishes (1st изд.). Wiley-Blackwell. ISBN 978-0-86542-256-8.
 • Moyle, Peter B.; Cech, Joseph J. (2003). Fishes, An Introduction to Ichthyology (5th изд.). Benjamin Cummings. ISBN 978-0-13-100847-2.
 • Nelson, Joseph S. (2006). Fishes of the World (PDF) (4th изд.). John Wiley & Sons. ISBN 9780471756446. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 5. 3. 2013. Приступљено 30. 4. 2013.

Спољашње везе

NGC 12

NGC 12 је спирална галаксија у сазвежђу Рибе која се налази на NGC листи објеката дубоког неба.

Деклинација објекта је + 4° 36' 44" а ректасцензија 0h 8m 44,8s. Привидна величина (магнитуда) објекта NGC 12 износи 13,3 а фотографска магнитуда 14,0. NGC 12 је још познат и под ознакама UGC 74, MCG 1-1-40, CGCG 408-38, PGC 645.

NGC 7818

NGC 7818 је спирална галаксија у сазвежђу Рибе која се налази на NGC листи објеката дубоког неба.

Деклинација објекта је + 7° 22' 45" а ректасцензија 0h 4m 9,0s. Привидна величина (магнитуда) објекта NGC 7818 износи 14,1 а фотографска магнитуда 14,8. NGC 7818 је још познат и под ознакама UGC 21, MCG 1-1-19, CGCG 408-19, PGC 288.

NGC 7820

NGC 7820 је лентикуларна галаксија у сазвежђу Рибе која се налази на NGC листи објеката дубоког неба.

Деклинација објекта је + 5° 11' 59" а ректасцензија 0h 4m 30,9s. Привидна величина (магнитуда) објекта NGC 7820 износи 13,0 а фотографска магнитуда 13,9. NGC 7820 је још познат и под ознакама UGC 28, MCG 1-1-22, CGCG 408-21, PGC 307.

NGC 7824

NGC 7824 је спирална галаксија у сазвежђу Рибе која се налази на NGC листи објеката дубоког неба.

Деклинација објекта је + 6° 55' 14" а ректасцензија 0h 5m 6,2s. Привидна величина (магнитуда) објекта NGC 7824 износи 13,5 а фотографска магнитуда 14,3. NGC 7824 је још познат и под ознакама UGC 34, MCG 1-1-25, CGCG 408-25, NPM1G +06.0001, PGC 354.

NGC 7825

NGC 7825 је спирална галаксија у сазвежђу Рибе која се налази на NGC листи објеката дубоког неба.

Деклинација објекта је + 5° 12' 11" а ректасцензија 0h 5m 6,7s. Привидна величина (магнитуда) објекта NGC 7825 износи 13,6 а фотографска магнитуда 14,4. NGC 7825 је још познат и под ознакама UGC 37, MCG 1-1-28, CGCG 408-28, PGC 377.

NGC 7827

NGC 7827 је спирална галаксија у сазвежђу Рибе која се налази на NGC листи објеката дубоког неба.

Деклинација објекта је + 5° 13' 19" а ректасцензија 0h 5m 27,7s. Привидна величина (магнитуда) објекта NGC 7827 износи 14,1 а фотографска магнитуда 15,1. NGC 7827 је још познат и под ознакама UGC 38, MCG 1-1-27, CGCG 408-24, PGC 378.

NGC 7830

NGC 7830 је појединачна звезда у сазвежђу Рибе која се налази на NGC листи објеката дубоког неба.

Деклинација објекта је + 8° 20' 34" а ректасцензија 0h 6m 2,2s. Привидна величина (магнитуда) објекта NGC 7830 износи 13,9 а фотографска магнитуда 12,7.

NGC 7834

NGC 7834 је спирална галаксија у сазвежђу Рибе која се налази на NGC листи објеката дубоког неба.

Деклинација објекта је + 8° 22' 8" а ректасцензија 0h 6m 37,9s. Привидна величина (магнитуда) објекта NGC 7834 износи 14,4 а фотографска магнитуда 15,1. NGC 7834 је још познат и под ознакама UGC 49, MCG 1-1-30, CGCG 408-30, KUG 0004+080, PGC 504.

NGC 7835

NGC 7835 је спирална галаксија у сазвежђу Рибе која се налази на NGC листи објеката дубоког неба.

Деклинација објекта је + 8° 25' 38" а ректасцензија 0h 6m 46,7s. Привидна величина (магнитуда) објекта NGC 7835 износи 14,6 а фотографска магнитуда 15,5. NGC 7835 је још познат и под ознакама MCG 1-1-31, PGC 505.

NGC 7837

NGC 7837 је спирална галаксија у сазвежђу Рибе која се налази на NGC листи објеката дубоког неба.

Деклинација објекта је + 8° 21' 7" а ректасцензија 0h 6m 51,4s. Привидна величина (магнитуда) објекта NGC 7837 износи 15,8 а фотографска магнитуда 16,7. NGC 7837 је још познат и под ознакама MCG 1-1-35, CGCG 408-34, ARP 246, NPM1G +08.0004, IRAS 00042+0804, PGC 516.

NGC 7840

NGC 7840 је спирална галаксија у сазвежђу Рибе која се налази на NGC листи објеката дубоког неба.

Деклинација објекта је + 8° 23' 5" а ректасцензија 0h 7m 8,8s. Привидна величина (магнитуда) објекта NGC 7840 износи 15,2 а фотографска магнитуда 16,0.

WoRMS

World Register of Marine Species (Светски регистар морских врста), скраћено WoRMS, онлајн је база података направљена с циљем пружања меродавних и свеобухватних спискова имена морских организама.

Кошљорибе

Кошљорибе или рибе са коштаним скелетом (Osteichthyes) су класа риба код којих је скелет делимично или потпуно окоштао и које се данас налазе у пуном процвату па представљају доминантне водене животиње. Прилагодиле су се на све врсте водених станишта:од оних у потпуном мраку на дну океана до прозрачних планинских потока, насељавају како слатке тако и слане воде, а многи чак, као нпр. лососи, могу се кретати из слане у слатку воду.

Исхрана је разноврсна како по начину тако и по ономе чиме се хране што се може илустровати следећим примерима:

филтрациони начин исхране, нпр. код харинги:

инсективорне врсте, као нпр. пастрмке

карниворан начин исхране код баракуда и пирана и др.Огромна разноврсност ових риба огледа се и у другим особинама као што су:

облик

боја

величина

покретљивост (од слабо покретних до најпокретљивијих водених животиња)

густина популације и др.Већина ових риба има рибљи мехур и уста на предњем крају главе (изузетак су кечиге), за разлику од рушљориба. Осим ових и разлике везане за скелет, постоји још низ разлика између кошљориба и рушљориба:

у кожи кошљориба налазе се крљушти у облику коштаних плочица, односно, елазмоидне за разлику од плакоидних крљушти хрскавичавих риба;

код рушљориба се сваки шкржни прорез засебно отвара у спољашњу средину, а код кошљориба се сви прорези отварају у заједничку шкржну комору која је покривена коштаним шкржним поклопцем (operculum);

репно пераје је симетрично за разлику од асиметричног репног пераја рушљориба.

код већине кошљориба оплођење је спољашње па многе врсте продукују огроман број јаја (код харинги нпр. око 3 милиона).

Праве кошљорибе

Праве кошљорибе (Teleostei) су рибе са потпуно окошталим скелетом изграђеним од коштаних пршљенова на које се надовезују парна ребра. Пошто су филогенетски најмлађа група међу рибама оне се сада налазе у добу напредовања и процвата. Припада им највећи број данашњих риба, око 97% или око 20.000 врста

Тело им је покривено крљуштима које належу један на другу као црепови на крову. Само код појединих у кожи нема крљушти, као нпр. код сомова и јегуљи. Разликују се два типа крљушти:

циклоидне, које су у виду плочица са глатком задњом ивицом

ктеноидне, такође, у виду плочица, али са назубљеном задњом ивицом.Показују велику разноврсност како у начину живота тако и грађе. Живе и у слатким и у сланим водама, а величина им се креће од малених, од 1 cm па до оних дужине 4-5 m, као што је нпр. туна.

Дишу помоћу шкрга, а многе имају способност удисања атмосферског ваздуха. Шкржни апарат се састоји од четири шкрге смешетене у заједничкој шкржној дупљи и покривене коштаним поклопцем. За удисање атмосферског ваздуха служе им нарочита проширења у шкржним дупљама која су богато снабдевена мрежом крвних судова.

Оплођење је код највећег броја врста спољашње, мада је код мањег броја присутно и унутрашње оплођење. Полажу велики број јаја, а развиће је код највећег броја врста директно. Неке врсте, као нпр. јегуља, у току развића доживљавају преображај, док друге прелазе у време мреста огромне раздаљине чак и до неколико хиљада километара (јегуље, лососи) савлађујући при томе све препреке (слапове, брзаке и др.).

Рибе (Торино)

Рибе је насеље у Италији у округу Торино, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 13 становника. Насеље се налази на надморској висини од 787 м.

Рибе (сазвежђе)

Рибе (лат. Pisces), са симболом , је сазвежђе које се налази између сазвежђа Водолије на западу и Овна на истоку.

Фиш бејс

FishBase (база знања о рибама) је детаљна база података о рибама. У октобру 2008. је у овој бази било описано око 30.000 врста са преко 260.000 народних назива на стотинама језика, преко 46.000 слика са референцираних преко 42.000 радова из стручне научне литературе.

Чељустоусте

Чељустоусте (лат. Gnathostomata) су кичмењаци са вилицом. У чељустоусте кичмењаке спада око 60.000 врста, што чини 99% свих постојећих кичмењака. Поред супротне вилице, чељоусти такође имају зубе, паран број удова, и хоризонталан полукружни канал унутрашњег уха, заједно са физиолошким и ћелијским анатомским карактеристикама као што су мијелински слој неурона. Још једна од карактеристика је адаптивни имуни систем који користи В(Д)Ј рекомбинације за стварање антигена предела, а не генетске рекомбинације у променљивом гену лимфоцита рецептора.Сада се претпоставља да чељустоусти кичмењаци потичу од предака, који су већ имали оба пара карличних и трбушних пераја. Поред тога, код неких врста класе оклопне рибе (Placodermi) је такође постојао трећи пар удова, који је код мужјака модификован за размножавање и базалне плоче код женки, образац који није виђен код других група кичмењака.Остеостраци се сматрају сестринском групом чељустоустих кичмењака.Верује се да је вилица еволуирала од предњих шкржних лукова, који су стекли нову улогу да пумпају воду кроз шкрге отварањем и затварањем уста ефикасније – механизам усне пумпе. Уста су онда могла да расту више и шире што је омогућило хватање већег плена. Овај механизам отварања и затварања би током времена постајао јачи и чвршћи и претворио се у праву вилицу.

Нова истраживања показују да је једна грана (род Entelognathus) класе оклопне рибе (Placodermi) највероватније предак савремених чељустоустих кичмењака (рушљориба и кошљориба).

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.