Република Конго

Република Конго (франц. République du Congo), позната и као Конго Бразавил (франц. Congo-Brazzaville) како би се разликовала од ДР Конга који се назива Конго Киншаса (франц. Congo-Kinshasa), Конго Република,[2] или једноставно Конго (франц. Congo), држава је у средишњој Африци.[3] На западу излази на Атлантски океан, а граничи са Габоном на северозападу, Камеруном и Средњоафричком Републиком на северу, Демократском Републиком Конго на истоку и југу, те анголском енклавом Кабиндом на југу.

У региону су доминантна племена која говоре Банту језик током више од 3.000 од година. Они су изградили трговачке путеве у сливе реке Конго. Конго је раније био део колоније Француска екваторијална Африка.[4] Република Конго је успостављена 28. новембра 1958, а независност од Француске је стекла 1960. године. Суверена држава је имала вишепартијске изборе од 1992, мада је демократски изабрана влада свргнута с власти током цивилног рата Републике Конго из 1997. године, и председник Дени Сасу Нгесо, који је први дошао на власт 1979. године, владао је током 33 од задњих 38 година.

Република Конго је постала четврти по величини произвођач нафте у Гвинејском заливу, обезбеђујући земљу са степеном просперитета упркос политичкој и економској нестабилности у неким областима и неједнакој расподели прихода од нафте у целој земљи. Привреда Конга је у великој мери зависна од нафтног сектора, и економски раст је знатно успорен након пада нафтних цена у 2015 години.

Република Конго
République du Congo  (француски)
Крилатица: Јединство, рад, напредак
(франц. Unité, Travail, Progrès)
Химна: Конгоанци
(франц. La Congolaise)
Положај Републике Конго
Главни градБразавил
Службени језикфранцуски
Владавина
ПредседникДени Сасу Нгесо
Председник ВладеКлемент Муамба
Историја
НезависностОд Француске
15. августа 1960.
Географија
Површина
 — укупно342.000 km2(62)
 — вода (%)3,3
Становништво
 — 2013.[1]4.448.000(125)
 — густина13,01 ст./km2
Економија
ВалутаЦФА франак
 — код валутеXAF
Остале информације
Временска зонаUTC +1
Интернет домен.cg
Позивни број+242

Географија

Република Конго, бивша Француска Екваторијална Африка, налази се у западној Централној Африци. То је држава са површином преко 342.000 km², а становништво броји 2,6 милиона. Највећи део земље се састоји од шума са тропским кишама и саванама.

Положај

Државе са којима се Република Конго граничи су: Ангола, Камерун, Централноафричка Република, Демократска Република Конго и Габон. Површина државе износи око 342.000

Воде

Највеће реке Републике Конго чине њену источну границу. То су реке Убанги и Конго. Река Куилу је најзначајнија река за дренажу обалског дела Републике Конго. Протиче кроз регион Ниари и у том делу свог тока носи име Ниари. Улива се у Атланктик недалеко од Поант Ноара. Од извора до ушћа дуга је преко 650 km.

Клима

Историја

У претколонијалном раздобљу у данашњем Конгу и околним подручјима постојало је неколико већих држава различитих Банту народа, међу којима су се истицале Лоанго и Конго. Од 15. до 17. века Португалци су доминирали у овом региону. Од 1889. године смењују их Французи. Ова територија постаје Француска Екваторијална Африка 1910. године.

Године 1960, у великом валу деколонизације независност је добио и Француски Конго.

Након независности у Конгу су, као и у многим другим младим афричким државама, почели војни удари. Земља се приближила Совјетском Савезу, али није раскинула своје везе са западним земљама, посебно са бившом матицом Француском. После краја Хладног рата и првих вишестраначких избора напета политичка ситуација прерасла је у оружане сукобе који су имали и етничко-територијалне елементе. Ратна деловања углавном су завршена до 2000. и у земљи од тада влада мир.

Почетком XXI века, варош Етумби, која се налази на северозападу земље, је била поприште избијања неколико епидемија еболе.

Становништво

Два најважнија града у Конгу су, Бразавил, главни и највећи град, и Поант Ноар, лука на Атлантском океану.

Главна етничка група је Баконго, а остале су: Батеке, Мбоцхи и Санга. Све говоре Банту. Око половине становништва следи традиционалну религију. Католика има око 30%. Службени језик је француски.

Привреда

Република Конго једна је од афричких држава најбогатијих нафтом. Извози се и дрво. БДП за 2004. процијењен је на 800 УСД по становнику, мјерено по ППП-у.

Референце

  1. ^ The Department of Economic and Social Affairs of the United Nations. стр. 51–55. Приступљено 11 August 2013. [1]
  2. ^ SEWELL CHAN, MADELEINE KRUHLY & HANNAH OLIVENNES (12. 5. 2016). „Congo Republic”. Архивирано из оригинала на датум 7. 1. 2014. Приступљено 6. 1. 2014.
  3. ^ United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications
  4. ^ „Congo, Republic of the”. CIA – The World Factbook. Архивирано из оригинала на датум 7. 5. 2016. Приступљено 30. 5. 2007.

Литература

  • Maria Petringa, Brazza, A Life for Africa. 2006. ISBN 978-1-4259-1198-0.

Спољашње везе

.cd

.cd је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Демократску Републику Конго. Направљен је 1997. године као замена за .zr (Заир) НИДдк, који је избачен и касније обрисан 2001. године.

Осим за резервисана имена као што су .com.cd, .net.cd, .org.cd и остали, било која особа на свету може да региструје .cd домен уз надокнаду, од чега већи део иде у владу и људе државе. Име домена је популарно (па самим тим економски вредно) јер је мнемоник за CD, односно компакт-диск (остали слични домени су .fm, .am, .tv и .dj).

.cg

.cg је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Републику Конго. Администриран је од стране ONPT Congo и Interpoint Switzerland.

.zr

.zr је бивши највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Заир. С обзиром да је Заир преименован у Демократску Републику Конго 1997. године, .zr је полако почео да се све мање користи, а .cd му је заузео место. 2001. године, .zr је коначно укинут.

Јужна Африка

У геополитици, јужна Африка је појам које користе Уједињене нације, а који означава регион на јужном делу афричког континента. Овај регион обухвата пет земаља Африке :

Боцвана

Лесото

Намибија

Јужноафричка Република

СвазилендУ ширем географском смислу, у ову регију се понекад укључују и Ангола, Замбија, Зимбабве, Малави, Мозамбик, Мадагаскар, Расејана острва, Комори, Мајот, Сејшели, Маурицијус, Реинион, као и Британска територија Индијског океана. Понекад (мада ретко) у регију се укључују и Демократска Република Конго и Танзанија.

Сама Јужноафричка Република, најразвијенија држава региона, у српском се језику најчешће назива једноставно Јужном Африком.

Демократска Република Конго

Демократска Република Конго (скраћено ДРК, понекад и као ДР Конго; франц. République démocratique du Congo), позната и као Конго-Киншаса (франц. Congo-Kinshasa), или једноставно Конго (франц. Congo), раније Заир (франц. Zaïre), је држава у централној Африци. По површини је друга на континенту, иза Алжира, и једанаеста је у свету. Кратком обалом (37 km) излази на Атлантски океан код ушћа реке Конго, а граничи са 9 држава: Републиком Конго на северозападу, Централноафричком Републиком на северу, Јужним Суданом на североистоку, Угандом, Руандом, Бурундијем и Танзанијом на истоку, Замбијом на југоистоку и Анголом на југозападу. Са популацијом од преко 78 милиона, Демократска Република Конго је најмногољуднија званично франкофонска земља, четврта по насељености у Африци и седамнаеста по насељености у свету.

Територију ДР Конго су људи први пут населили пре око 90.000 година. Банту народ је почео миграцију у овај регион у 5. веку и поново у 10. веку. На западном делу региона, Краљевство Конго је владало од 14. до 19. века, док у су централном и источном региону, краљевства Луба и Лунда владала од 16. и 17. века до 19. века. Током 1870-их, непосредно пре почетка освајања Африке, спроведено је европско истраживање Конга, које је прво предводио Хенри Мортон Стенли под покровитељством краља Леополда II од Белгије. Леополд је формално стекао права над Конго територијом на Берлинској конференцији 1885. године и учинио је земљу својом приватном својином, именујући је Слободна Држава Конго. Током постојања Слободне Државе, колонијалне војне јединице, Force Publique је присиљавала локалну популацију да производи природну гуму, и у периоду од 1885. до 1908. су милиони Конгоанаца умрли услед болести и експлоатације. Године 1908. је Белгија, упркос иницијалног оклевања, формално анексирала Слободну Државу од Леополда, и формирала Белгијски Конго.

Белгијски Конго је остварио независност 30. јуна 1960 чиме је формирана Република Конго (Леополдвил). Конгоански националиста Патрис Лумумба је био изабран за првог премијера, док је Жозеф Каса-Вубу постао први председник. Дошло је до конфликта око админстрације територије који је постао познат као Конгоанска криза. Провинције Катанга, под Моизом Чомбеом, и Јужни Косај су покушале да се одцепе од Конга. Дана 5. септембра 1960, Каса-Вубу је отпустио Лумумбу уз подршку Сједњених Држава и Белгије након што је Лумумба затражио помоћ од Совјетског Савеза током кризе. Дана 14. септембра, уз подршку САД и Белгије, Лумумбу су ухапсиле снаге лојалне начелнику штаба војске Мобуту Сесе Секо, који је задобио дефакто контролу над земљом путем државног удара истог дана. Дана 17. јануара 1961. Лумумба је био изручен Катанганским властима, а накнадно су га погувиле Катанганске трупе под белгијским утицајем.

Године 1965 је Мобуту Сесе Секо званично дошао на власт путем другог војног удара. Године 1971, он је преименовао земљу у Заир. Земљом је руководио као једнопартијском државом са својим Популарним покретом револуције као једином легалном партијом. Мобутова влада је добила знатну подршку од Сједињених Држава, захваљујући његовом антикомунистичком ставу током хладног рата. До раних 1990-их, Мобутова влада је почела да слаби. Опресивна политика према источном конгоанском Турси становништву довео је до инвазије 1996. године предвођене Руандом која је под управом Турсија, чиме је почео Први конгоански рат. Овим ратом је окончана Мобутова 32-годишња владавина, и 17. маја 1997 Лоран Кабила, вођа Тутси снага из провинције Јужни Киву је постао председник. Он је вратио име земље на Демократка Република Конго. Напетости између председника Кабиле и присуство Руанде и Тутсија у земљи довеле су до Другог конгоанског рата од 1998 до 2003. Ултимативно, девет афричких земања и око двадесет наоружаних група су узели учешћа у рату, исход чега је било 5,4 милиона погинулих. Два рата су девастирала земљу. Председника Лорана Кабилу је убио један од његових телохранитеља 16. јануара 2001 и наследио га је осам дана касније његов син Жозеф Кабила.

Демократска Република Конго је екстремно богата у природним ресурсима, али је испаштала услед политичке нестабилности, недостатка инфраструктуре, проблема узрокованих корупцијом и вековима комерцијалне и колонијалне екстракције и експлоатације са мало холистичког развоја. Поред главног града Киншасе, следећа два највећа града, Лубумбаши и Мбуџи Маји, су оба рударски центри. ДР Конгова највећа извозна ставка су сирови минерали, при чему је Кина преузела преко 50% њиховог извоза 2012. Године 2016. је ниво људког развоја у ДР Конгу био на 176. месту од 187 земаља, према Показатељу хуманог развоја.

Демократска Република Конго на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Демократска Република Конго је учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа тринаести пут. Репрезентацију Демократске Републике Конго представљао је један такмичар који се такмичио у трци на 100 метара.На овом првенству Демократска Република Конго није освојила ниједну медаљу. Није било нових националних рекорда већ само лични рекорд.

Демократска Република Конго на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Демократска Република Конго је учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 22. до 30. августа четрнаести пут. Репрезентацију Демократске Републике Конго представљао је један такмичар који се такмичио у трци на 100 метара., На овом првенству такмичар Демократске Републике Конго није освојио ниједну медаљу али је оборио лични рекорд.

Демократска Република Конго на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017.

Демократска Република Конго је учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017. одржаном у Лондону од 4. до 13. августа петнаести пут. Репрезентацију Демократске Републике Конго представљао је један такмичар који се такмичио у трци на 200 метара., На овом првенству такмичар Демократске Републике Конго није освојио ниједну медаљу али је остварио најбољи лични резултат сезоне.

Демократска Република Конго на Светском првенству у атлетици у дворани 2012.

Демократска Република Конго је учествовала на Светском првенству у атлетици у дворани 2012. одржаном у Истанбулу од 9. до 11. марта. Ово је њено седмо учешће на светским првенствима. Репрезентацију Демократске Републике Конго представљало је двоје такмичара (1 мушкарац и 1 жена), који су се такмичили у трци на 60 метара.

Демократска Република Конго није освојила ниједну медаљу али је Ghislain Nsimba Mandualika оборио лични рекорд.

Демократска Република Конго на Светском првенству у атлетици у дворани 2016.

Демократска Република Конго је учествовала на Светском првенству у атлетици у дворани 2016. одржаном у Портланду (САД) од 17. до 20. марта. Ово је њено осмо учешће на светским првенствима. Репрезентацију Демократске Републике Конго представљао је 1 такмичар који се такмичио у трци на 60 метара.

Такмичар Демократске Републике Конго није освојио ниједну медаљу нити је остварио неки резултат.

Демократска Република Конго на олимпијским играма

ДР Конго се први пут појавио на Олимпијским играма 1968. године и после паузе од 16 година поново је почела редовно да шаље своје спортисте на Летње олимпијске игре.

На Зимске олимпијске игре ДР Конго никада није слао своје представнике. Представници ДР Конга, закључно са Олимпијским играма одржаним 2008. године у Пекингу, нису освојили ни једну олимпијску медаљу.

Национални олимпијски комитет ДР Конга (Comité Olympique Congolais) је основан 1963. а признат од стране МОКа 1968. године.

Конго на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011.

Конго је учествовало на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011. одржаном у Тегу од 27—4. септембра. Репрезентацију Републике Конга представљао је један атлетичар који се такмичио у трци на 100 метара.На овом првенству представник Конга није освојио ниједну медаљу, а постигао је свој најбољи реѕултат сеѕомне.

Конго на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Конго је учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа једанаести пут. Репрезентацију Конга представљао је један такмичар који се такмичио у трци на 100 метара.На овом првенству Конго није освојио ниједну медаљу. Није било новог националног рекорда. Деливерт Арсене Кимбембе је постигао лични рекорд сезоне.

Конго на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Конго је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 22. до 30. августа дванаести пут. Репрезентацију Конга представљао је један такмичар који се такмичио у бацању кугле., На овом првенству представник Конга није освојио ниједну медаљу нити је оборен неки рекорд.

Конго на Светском првенству у атлетици у дворани 2012.

Конго је девети пут учествовао на Светском првенству у атлетици у дворани 2012. одржаном у Истанбулу од 9. до 11. марта. Репрезентацију Конга представљала је једна такмичарка, која се такмичила у трци на 400 метара.

Представница Конга није освојила ниједну медаљу али је оворила лични рекорд.

Конго на Светском првенству у атлетици у дворани 2014.

Конго је учествовао на Светском првенству у атлетици у дворани 2014. одржаном у Сопоту од 7. до 9. марта десети пут. Репрезентацију Конга представљао је један атлетичар, који се такмичио у бацању кугле. , На овом првенству Конго није освојио ниједну медаљу а оборен је национални рекорд.

Конгоански франак

Конгоански франак је званична валута у Демократској Републици Конго. Скраћеница тј. симбол за франак је FC, међународна ознака CDF, а шифра валуте 941. Франак издаје Централна банка Конга. У 2011. години инфлација је износила 11%. Један франак се састоји од 100 центима.

Постоје новчанице у износима 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 5000 и 10.000 франака и кованице од 1, 5, 10, 20 и 50 центима.

Односи Србије и Демократске Републике Конго

Односи Србије и Демократске Републике Конго су инострани односи Републике Србије и Демократске Републике Конго.

Односи Србије и Републике Конго

Односи Србије и Републике Конго су инострани односи Републике Србије и Републике Конго.

Државе и територије у Африци
Суверене државе
Зависне територије
Непризнате државе

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.