Рашки управни округ

Рашки управни округ се налази у југозападном делу Републике Србије. Обухвата градове и општине:

  1. Град Краљево градско насеље Краљево,
  2. Град Нови Пазар градско насеље Нови Пазар,
  3. Општина Тутин градско насеље Тутин,
  4. Општина Рашка градско насеље Рашка и
  5. Општина Врњачка Бања градско насеље Врњачка Бања.

Има укупно 300.102 становника (Попис 2011.). Седиште је у граду Краљеву.

У околини Краљева налази се „мати свих цркава“ - манастир Жича. Овај духовни центар српске средњовековне државе изграђен је око 1220. године када је манастир Жича постао средиште новоосноване српске архиепископије.

Манастир Студеница саграђен је крајем XII века, као задужбина Стефана Немање, који га је богато опремио иконама и књигама. Када се он замонашио и отишао у Хиландар, бригу око манастира преузео је његов старији син Стефан, касније назван Првовенчани.

Недалеко од Новог Пазара, налази се манастир Сопоћани, настао као задужбина краља Стефана Уроша I, сина краља Стефана Првовенчаног. Сопоћани су грађени око 1260. године. Основна и највећа вредност Сопоћана су фреске, по којима се овај манастир убраја у најбоље примерке европског средњовековног сликарства.

Рашки управни округ
Држава Србија
РегионШумадија и западна Србија
Историјске областијужна Шумадија, Гружа, Ибар, источни Пештер, западни Стари Колашин
Админ. центарКраљево
Површина3.918 km2
Становништво2011.
 — број ст.300.102
 — густина ст.76,6 ст./km2
Позивни број+381 (0)37, (0)20
Општине и градови5
Врњачка Бања
Град Краљево
Град Нови Пазар
Рашка
Тутин
Број насеља359
(9 градских и 350 сеоских)
http://raski.okrug.gov.rs/
Raski district
Места у овом округу

Демографија

Према последњем званичном попису становништва обављен у 2011, Рашки округ има 309.258 становника. 53,2% становништва живи у урбаним срединама. Етнички састав округа:[1]

Етничка група популација
Срби 188,208
Бошњаци 105,488
Муслимани 5,255
Роми 2,435
Црногорци 740
Горанци 334
Македонци 289
Албанци 267
Хрвати 215
Југословени 214
Остали 5,813
Укупно 309,258

Референце

  1. ^ „Попис становништва, домаћинстава и станова 2011. у Републици Србији” (PDF). stat.gov.rs. Republički zavod za statistiku. Приступљено 15. 12. 2016.

Спољашње везе

Град Краљево

Град Краљево је град у Рашком округу на југозападу Србије. Средиште града као и округа је градско насеље Краљево.

Град Нови Пазар

Град Нови Пазар је град у Рашком округу у западој Србији. Средиште града је градско насеље Нови Пазар. Према попису из 2011. било је 100.410 становника, од чега 66.527 у самом градском насељу.

Добри Дуб

Добри Дуб може бити:

Добри Дуб (Тутин), насеље у општини Тутин, Рашки управни округ, Република Србија

Добри Дуб (Косово Поље), насеље у општини Косово Поље, Косовски управни округ, КиМ, Република Србија

Манастир Студеница

Манастир Студеница је један од највећих и најбогатијих манастира Српске православне цркве. Налази се 57 km од Краљева, а основао га је Стефан Немања 1190. године.

Јулијан Кнежевић је био познати игуман Манастира Студенице од 1961. до свог упокојења 2001. године.

Утврђени зидови манастира окружују четири цркве: Богородичну цркву и Краљеву цркву (цркву светих Јоакима и Ане), обе изграђене од мермера, цркву Никољачу (цркву светог Николе) и још једну цркву, очувану у темељима. Манастир је познат по својој колекцији фресака из 13. и 14. века.

Припада Епархији жичкој Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. УНЕСКО је 1986. године уврстио Студеницу у листу Светске баштине.

Општина Врњачка Бања

Општина Врњачка Бања је општина у Републици Србији у Рашком округу. Највиша тачка општине је врх Љуктен на надморској висини од 1216 метара. По подацима из 2004. општина заузима површину од 239 km2 (од чега на пољопривредну површину отпада 10.273 ha). По подацима из 2008. године територија под шумом у општини Врњачка Бања износи 12.949 ha (од тога је 9.078 ha у државном и 3.871 ha у приватном власништву).

Седиште општине је градско насеље Врњачка Бања. Општина Врњачка Бања поред града Врњачка Бања обухвата још 13 села. По подацима из 2011. године у општини је живело 27.27 становника. По подацима из 2002. године у општини је живело 26.492 становника, а по попису, из 1991. године 25.275 становника. По подацима из 2004. пораст броја становника је износио 4,3‰, а број запослених у општини износи 8.685 људи. У општини се налази 12 основних и 2 средње школе.

Општина Рашка

Општина Рашка је једна од општина у Републици Србији. Налази се у југозападном делу Србије, у Рашком округу. Према попису становништва из 2011. године општина Рашка има 24.678 становника и 61 насељено место. Већину чине Срби (97,80%).

Општина Тутин

Општина Тутин је једна од општина Србије. Налази се у југозападној Србији, у Рашком округу.

Према попису становништва из 2011. године, општина Тутин има 31.155 становника. Већину, према попису из 2011. чине Бошњаци 28041 (90%), Муслимана има 1092 (3,50%) а Срба 1090 (3,48%).

Општина Тутин као једна од рашких општина налази се на територији југозападне Србије и ограничена је територијама 7 других општина: Новим Пазаром, Сјеницом, Зубиним Потоком и Истоком из Србије, а Рожајама, Беранама и Бијелим Пољем из Црне Горе.

Територија општине Тутин са просечном надморском висином од 1000м простире се на површини од 741км2 што је чини, заједно са градом Новим Пазаром, другом општином Рашког округа, док је по броју становника (30.054) трећа општина истог округа.

Паралово

Паралово може бити:

Паралово (Нови Пазар), насеље града Новог Пазара, Рашки управни округ, Република Србија;

Паралово (Босилеград), насеље у општини Босилеград, Пчињски управни округ, Република Србија;

Паралово (Гњилане), насеље у оштини Гњилане, КиМ, Република Србија;

Паралово (Новаци), насеље у оштини Новаци, Северна Македонија.

Рашка

Српска држава Рашка, односно Великожупанска Србија, је била једна од српских средњовековних држава, која је постојала од средине 11. до почетка 13. века. Првобитно је обухватала југозападне делове данашње Србије, североисточне делове данашње Црне Горе и најисточније делове данашње Босне и Херцеговине, а највећи успон је доживела за време владавине великог жупана Стефана Немање (1166—1196), када је обухватила и друге српске области. Главно државно и црквено средиште великожупанске Србије налазило се у Старом Расу, недалеко од данашњег Новог Пазара.Владари ове државе су носили титулу великих жупана. Успон ове српске државе започео је крајем 11. века, за време владавине великог жупана Вукана I који је водио успешне ратове против Византије. Српски велики жупани су одржавали блиске везе са владарима суседне српске краљевине Дукље. Рашки велики жупан Стефан Немања је у другој половини 12. века постао најмоћнији међу српским владарима створивши јединствену државу која је обухватала скоро све српске земље, тако да је великожупанска Србија постала језгро јединствене државе Немањића која се даље развијала као средњовековна Краљевина Србија у 13. веку, а потом и Српско царство у 14. веку.

Само име Рашка (лат. Rassia — Расија) први пут се помиње 1189. године. Од тада Млечани, Немци и Мађари до 18. века Србију често називају Расција (лат. Rascia), а сходно томе су и Србе често називали Рашанима, односно Расцијанима (лат. Rasciani) или Рацима и слично. Име Рашка је данас сачувано у имену Рашког округа у Србији, а територија некадашње Рашке је данас позната под географским именом Рашка област.

Списак споменика културе у Рашком округу

Следи списак споменика културе у Рашком округу.

Територијална организација Србије

Република Србија је уређена Законом о територијалној организацији, усвојеним у Народној Скупштини 29. децембра 2007. године. Према Закону, територијалну организацију Републике Србије као територијалне јединице чине: општине (њих 145), градови (28) и Град Београд (тј. 174 јединице локалне самоуправе) и аутономне покрајине — као облици територијалне аутономије.

Територију локалних самоуправа чине насељена места, односно подручја катастарских општина која улазе у састав ових јединица локалне самоуправе. Границе јединица локалне самоуправе утврђене су границама одговарајућих катастарских општина са њене територије.

Насељено место је део територије јединице локалне самоуправе, који има изграђене објекте за становање и привређивање, основну комуналну инфраструктуру и друге објекте за задовољавање потреба становника који су ту стално настањени. Насељено место може бити у саставу само једне јединице локалне самоуправе.

Општина је основна територијална јединица у којој се остварује локална самоуправа, која је способна да преко својих органа самостално врши сва права и дужности из своје надлежности и која има најмање 10.000 становника.

Град је територијална јединица утврђена овим законом, која представља економски, административни, географски и културни центар ширег подручја и има више од 100.000 становника, а изузетно и мање. Територија града може бити подељена на градске општине.

Подела града на градске општине утврђује се статутом града, у складу са законом.

Регион Београда (Град Београд) има статус посебне територијалне јединице у Србији, која има своју управу: Скупштину Града Београда, градоначелника Града Београда, Градско веће Града Београда и Градску управу Града Београда. Територија Града Београда је подељена на 17 градских општина, које имају своје локалне органе власти. Подела Града Београда на градске општине утврђује се Статутом Града Београда.

Након преласка Косова и Метохије под привремену управу УНМИК 1999, у овој покрајини је усвојена другачија територијална организација. Окрузи какве познаје Република Србија (описани у овом чланку) функционишу (у обиму већ према околностима) једино у срединама које већински настањују Срби.

Територијална организација Рашког управног округа
Београдски регион
Војводина
Јужна и источна Србија
Косово и Метохија
Шумадија и западна Србија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.