Рашка (жупа)

Жупа Рашка је средњовековна српска жупа која се налазила у области око данашњег Новог Пазара. Није могуће ближе одредити њен опсег (подаци којима се располаже, односе се на леву обалу Рашке реке, до подножја планине Голије) а обухватала је више села (Дежево, Хропалица, Драмеки, Беково, на извотишту Тушимље, речица и село Људска, Мишчићи – Мичићи, Прпоре, Бело Поље, Себимиља и друга) које су држали поједини властелини (помиње се Добросав Степковић) а зна се и за села у власништву манастира Бањске. У овој жупи је по казивању Св. Саве, његов отац Стефан Немања сазидао манастир Св. Ђорђа, а мајка му се закалуђерила у жупском Богородичином манастиру. Село Дежево (на истоименој левој притоци Рашке) познато је из 1282. године: у њему је Драгутин предао власт млађем брату Милутину.

Током 14. века, у самом срешишту жупе Рашке, непосредно испод Старог Раса, развило се значајно трговачко место, старо Трговиште (данашњи локалитет Пазариште). Крајем 14. и почетком 15. века, стара жупа Рашка припадала је Земљи Бранковића. Средином 15. века, у време коначног турског освајања Рашке области, недалеко од старог Трговишта, које су Турци прозвали "Ески Базар" односно Стари Пазар, основано је ново тржно место (Ново Трговиште), које су Турци прозвали "Јени Базар" (данашњи Нови Пазар).

Stari Ras 1
Остаци старог Трговишта у средишту средњовековне жупе Рашке
Bosansko krajiste02
Продор Турака у Рашку област средином 15. века

Види још

Литература

Манојло I Комнин

Манојло I Комнин (грч. Μανουήλ Α΄ Κομνηνός; 28. новембар 1118 — 24. септембар 1180) такође познат као и Дукојло, био је византијски цар (1143—1180) из династије Комнин. Током своје владавине је покушао да попут Јустинијана освоји подручје некадашњег Западног римског царства и да обнови римску империју. Са тим циљем је извршио инвазију на јужни део данашње Италије, сарађивао са Папском државом и крсташима са којима је заједнички напао фатимидски Египат. На Балканском полуострву успео је да потисне Мађаре и помери северне границе Царства на Дунав и Драву. Такође је потчинио све српске области са њиховим локалним владарима. Са циљем јачања одбране северних граница обновио је и проширио Београдску тврђаву и додао јој кастел у облику делтоида. Активно је учествовао у династичким превирањима великих жупана у Рашкој, у којој је на крају поставио на власт Тихомира да би после нових преврата признао Стефана Немању (1166. или 1168–1196) за великог жупана Рашке, када му се он обавезао на вазалство. Пред крај своје владавине доживео је тежак пораз од снага Иконијског султаната Турака Селџука у бици код Мириокефалона 1176, која се по свом значају и исходу често пореди са битком код Манцикерта (1071) у којој је поражен византијски цар Роман IV Диоген (1068–1071). После Манојлове смрти наследио га је син Алексије (1180—1183), али су убрзо Византију захватиле унутрашње борбе које су на крају довеле до уплитања крсташа и првог пада Цариграда и слома Византије 1204. године.

Новопазарско поље

Новопазарско поље је котлина на југозападу Србије у рашкој области, око града Новога Пазара и развалина старога Раса, у поречју реке Рашке, леве притоке Ибра.

Рашка (вишезначна одредница)

Рашка има више значења:

Рашка - средњовековна српска држава

Рашка (жупа) - средњовековна српска жупа у сливу истоимене реке

Рашка епархија, средњовековна епископија, данас део Рашко-призренске епархије

Рашка област - географска и историјска област

Рашка (река) - река која протиче кроз Нови Пазар и истоимену област

Рашка (град) - град на ушћу истоимене реке у Ибар

Рашка Граштица - село у Бугарскоj, Ћустендилска област

Општина Рашка - општина у Републици Србији

Рашка област (Краљевина СХС) - управна област у Краљевини СХС од 1922. до 1929. године.

Рашки округ - управни округ у Републици Србији

Мала Рашка, назив за области настањене Рашанима (Србима) у јужним областима Панонске низије током раног новог века:

Мала Рашка у Банату, српска историјска областу у Банату током 16. и 17. века

Мала Рашка у Славонији, српска историјска областу у Славонији, од 16. до 18. века

Рашка Гора - место у Босни и Херцеговини

Рашка школа - архитектонски стил у српском средњовековном градитељству

Рашка окружна лига у фудбалу - окружна фудбалска лига у Републици Србији

Рашка Немањић - измишљени лик

Мала хидроелектрана Рашка

Рашка област

Рашка област, односно Стара Рашка или само Рашка је географска и историјска област, која је добила име по старом граду Расу, престоници средњовековних српских владара. Током историје, просторни опсег Рашке области се постепено мењао, тако да употреба тог појма у савременој стручној литератури и публицистици зависи од конкретног историјског и геополитичког контекста.Иако је појам Рашке области знатно шири од старе Рашке жупе и слива реке Рашке, његова данашња значења су ипак ужа у односу на најшири опсег који је тај појам имао у раздобљу од 12. до 15. века, када је назив Рашка (лат. Rascia) у изворима страног порекла употребљаван и као синоним за српску државу у целини. Насупрот томе, извори домаћег порекла сведоче да је просторни опсег Рашке области био везиван првенствено за традиционалну поделу унутрашњих (загорских) српских области на источне и западне, у односу на ток реке Дрине, тако да су западне области рачунате у Босну, а источне у Рашку. У том смислу, Рашка област је обухватала источну половину српских земаља у унутрашњости.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.