Пројекат Растко

Пројекат Растко је међународни пројекат електронске културне размене. Уједно је и прва интернет библиотека на српском језику.

Регионални пројекти

 • Пројекат Растко - Данска
 • Пројекат Растко - Италија
 • Пројекат Растко - Македонија
 • Пројекат Растко - Русија
 • Пројекат Растко - Дрина
 • Пројекат Растко - Кашуби
 • Пројекат Растко - Словенија
 • Пројекат Растко - Гора
 • Пројекат Растко - Пољска
 • Пројекат Растко - Лужице
 • Пројекат Растко - Бугарска
 • Пројекат Растко - Скадар
 • Пројекат Растко - Бања Лука
 • Пројекат Растко - Кијев-Лавов
 • Пројекат Растко - Будимпешта-Сентандреја
 • Пројекат Растко - Бока
 • Пројекат Растко - Цетиње
 • Пројекат Растко - Грачаница-Пећ
 • Пројекат Растко - Темишвар

Неки од српских учесника „Пројекта Растко“

Извори

Спољашње везе

6. мај

6. мај (06.05) је 126. дан у години по грегоријанском календару (127. у преступној години). До краја године има још 239 дана.

Ђорђе Јанковић

Ђорђе Јанковић (Београд, 1947 – Београд, 12. новембар 2016) био је српски археолог, доктор наука и професор универзитета.

Руководио је бројним археолошким истраживањима на територији бивше Југославије.

Аутор је чланака, расправа и монографија о касноантичкој и средњовековној археологији Западног Балкана, посебно о археологији Словена и Срба од значаја за разјашњавање етногенетских процеса.

На основу сопствених истраживања од касних 1980-их заступа теорију о подунавском пореклу Словена и њиховој аутохтоности на Балкану и пре Велике сеобе, чему нова мултидисциплинарна истраживања дају за право.

Јован Монастерлија

Јован Монастерлија (166?-1706), српски подвојвода Хабзбуршке монархије и војни заповедник.

Баш-Челик

Баш-Челик (челична глава, од тур. baş — глава и тур. çelik — челик) је српска народна приповетка. Лик Баш-Челика има доста сличности са Кошћејем Бесмртним (рус. Кощей (Кащей) Бессме́ртный) из словенског фолклора.

Девет Југовића

Девет Југовића су митски јунаци српских епских песама преткосовског и косовског циклуса. По усменом народном предању они су били синови Југ Богдана и браћа кнегиње Милице.

Постоји више навода о њиховим именима. У више песама се јављају имена тројице, Бошка, барјактара у Косовском боју, затим Дамјана и Војина. По једној од верзија имена браће Југовића су била Војин, Миљко, Марко, Љубодраг, Радмило, Бошко, Стојан, Веселин и Власкоје-Дамјан С друге стране, у једном од записа песме Зидање Раванице се спомињу Петар, Никола и најмлађи Момир.У песми преткосовског циклуса Зидање Раванице су представљени у негативном светлу јер присвајају благо намењено градњи манастира. У Горњој Брњици код Приштине, код сеоске цркве Светог Петра и Павла, постоји 10 гробова за које се верује да припадају Југовићима.

У песмама косовског циклуса (као нпр. у песмама Косовски бој и Смрт мајке Југовића) се истиче трагична погибија Југ Богдана и његових девет синова. Посебно сведочанство народног предања о јуначком крају браће Југовића се налази у песми Слуга Милутин где слуга одговара царици Милици:

О снази њиховог култа у српском народу сведоче предања о њиховој наводној заоставштини у виду објеката као што су чесма девет Југовића поред манастира Троноша. и наводни гроб Бошка Југовића у близини Ивањице

Дигитализација српске културе

У Србији и свету постоји више пројеката дигитализације српске културе.

Здравко Зупан

Здравко Зупан (Загреб, 7. фебруар 1950 — Земун, 9. октобар 2015) био је југословенски стрипски аутор, историчар, издавач. Живео је у Београду.

Зоран Стефановић

Зоран Стефановић (Лозница, 21. новембар 1969) је српски писац, издавач и међународни културни активиста. Дебитовао у позоришту и филму 1987. Дипломирао је драматургију и сценарио 1994. на Факултету драмских уметности (Универзитет уметности у Београду). Живи у Београду.

Илија Бакић

Илија Бакић (рођен 1960. у Вршцу) српски је песник, приповедач, романсијер, књижевни и стрипски критичар, уредник. Велики део књижевног опуса му је везан за фантастику и авангардну књижевност, нарочито сигнализам.

Книнска крајина

Книнска крајина је географска област у данашњој Републици Хрватској. Обухвата предео око града Книна у Северној Далмацији. Пре операције „Олуја“ овај предео је био већински насељен Србима. Током рата у Хрватској Книнска крајина је била део Републике Српске Крајине.

Миомир Петровић

Миомир Петровић (1. март 1972) је писац, приповедач и драматург. Син је академског сликара Градимира Петровића.

Мирољуб Недовић Рики

Мирољуб Недовић Рики (Ниш, 23. март 1961) је српски позоришни глумац, редитељ и драмски писац.

Младен (властелин)

Младен (?—после 1326) је био српски властелин из прве половине XIV века и родоначелник породице Бранковић. Био је у служби краља Милутина, Стефана Дечанског и цара Душана. Носио је титулу жупана, а касније и војводе.

Немушти језик

Немушти језик је у народним приповеткама језик са којим се људи могу споразумевати са свим живим бићима.

Причу под именом Немушти језик Вук Стефановић Караџић је објавио у збирци Српске народне приповетке 1853. године. Како пише у предговору књиге, ову причу приповиједао му је и писао 1829. године у Земунскоме лазарету Грујо Механџић из Сентомаша (Србобрана).

Никола Смоленски

Никола Смоленски (Београд, 12. јануар 1979) српски је програмер, писац фантастике, културни активиста и новинар.

Општина Кладово

Општина Кладово је општина у источној Србији, у Борском округу, у Тимочкој Крајини. Средиште општине је град Кладово. Према попису становништва из 2002. године, на територији општине живи 23.622 особе. Густина насељености износи 171 становник на 1 km². Општина се граничи са општинама Неготин и Мајданпек, те преко Дунава са Румунијом.

Паштровићи

Паштровићи су српско-приморско племе у данашњем црногорском приморју. У старијим изворима назива се „општином“ тј. „опћином“ која се по традицији делила на дванаест братстава. Племенска област им обухвата део црногорског приморја, од Куфина до Бабина вира, што одговара подручју од Чања до Будве, са околинама. Племе има дугу традицију у том подручју, са богатом локалном историјом и културом, а у време Млетачке управе и посебном самоуправом. Паштровићи су најјужнији део "чаробне" Боке Которске у којој живе одувек Срби.

Потурица

Потурица је колоквијалан, углавном погрдан израз за преобраћеника у ислам у вријеме турских освајања Европе, односно владавине Османског царства.

Феномен преласка Срба у ислам под Османлијама се често назива потурчивање или турчење, а дијели се на насилно и добровољно. Потурчивање као историјски феномен се не веже само за исламизацију хришћанског (немуслиманског) становништва, него и за промијену народног и националног идентитета. Потурчивање је био процес исламизације и националне идентификације са Турцима и Турском. Феномен потурчивања је укључивао и прихватање начина облачења (фес), затим употребу турског језика (турцизми), те опште прихватање турске културе као властите националне културе.

Споменка Стефановић-Пулулу

Споменка Стефановић (рођена 5. септембра 1958) у Земуну је српска књижевница, уредница, издавач и културни активиста.

Пише поезију, прозу, публицистику. Објављивала у периодици — Политика, Српске народне новине (Будимпешта), Homo Oecconomicus, прозину Емитор, Наш траг, Омаја — као и на Интернету, у Библиотеци српске културе на „Пројекту Растко“ и на сајту „Арт-Анима“.

Један је од оснивача Књижевне омладине Земуна (1975) и Удружења за продукцију и промоцију стрипа (од 2005). Активни члан Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“, преко организовања манифестација, рада у жиријима и уређивања. Организовала ликовне изложбе у Британском савету и Француској школи у Београду, као и у Zigmund Hasz у Будимпешти.

Уредница: часопис Homo Oecconomicus (1975); оснивач и уредница издавачке етикете „Тардис“ (од 2007) чији је првенац дуго очекивана збирка прича Јесен Скупљача Илије Бакића; члан редакције часописа за натприродно фолклорну фантастику Омаја (од 2007).

Оснивач и управница покрајинског средишта и електронске библиотеке „Пројекат Растко — Будимпешта-Сентандреја” (од 2001) и члан редакције е-библиотеке „Сигнализам @ Пројекат Растко“.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.