Проценат

Проценат, постотак (ознака %), у значењу „од сто“ (лат. per centum) је бездимензиона величина која означава стоти део целине:

1% = 1 · 10-2

Код употребе процента се може јавити проблем ако се не наведе целина на коју се односи део, па СИ обесхрабрује употребу процента у корист разломака (нпр. 0,45x уместо 45%x).

Примери

  • Један проценат је један стоти:
  • Сто посто је цела:
  • 75 одсто су три четвртине:
  • 50 одсто су половина:

Види још

Азијски Американци

Азијски Американци су Американци азијског порекла. Према дефиницији Америчког пописног бироа Азијски Американци су особе које потичу од изворних становника Далеког истока, Југоисточне Азије или са Индијског потконтинента. Овај термин обухвата људе који се изјашњавају као „Азијати“, као и оне који се изјашњавају као Кинези, Филипинци, Индијци, Вијетнамци, Корејци, Јапанци и остали Азијати. Према попису становништва из 2010. године Азијски Американци чине 4,8% од укупног становништва САД, док људи пореклом из Азије, који су измешани са макар једном расом чине 5,6% становништва САД.

Амилоза

Амилоза је полисахарид, односно линеарни полимер састављен од 500-1500 молекула D-глукозе који су повезани α(1→4) гликозидном везом. Међусобно повезани глукозни мономери не граде издужену формацију, већ спирално увијени ланац у облику хеликса. Молекулска маса ове структуре се креће у распону од 105 до 106, у зависности од састава и порекла.Амилоза учествује у изградњи скроба заједно са амилопектином, где на њу отпада око 15-25% од укупне количине скроба. У ствари, она учествује у изградњи унутрашњег дела а амилопектин у изградњи опне појединачног скробног зрнца.

Замена за пиринач, која садржи висок проценат амилозе, има знатно нижи гликемијски индекс од правог пиринча и препоручује се особама оболелим од дијабетеса.

Богдан Богдановић (кошаркаш)

Богдан Богдановић (Београд, 18. август 1992) је српски кошаркаш. Игра на позицији бека, а тренутно наступа за Сакраменто кингсе.

Проглашен је за Евролигину звезду у успону два пута узастопно 2014. и 2015. Освојио је Евролигу са Фенербахчеом 2017. године и уврштен је у идеални тим Евролиге. Стандардан је члан сениорске репрезентације Србије, један је од водећих играча и са репрезентацијом је освајао медаље на скоро свим такмичењима.

Буковина

Буковина (укр. Bucovina, укр. Буковина, мађ. Bukovina, нем. Bukowina) је историјски регион који данас деле Румунија и Украјина.

Своје званично немачко име (die Bukowina), добила је док је била под Аустријском владавином (1775—1918), под утицајем назива који су користили Словени (Пољаци, Украјинци и остали) из тих крајева за огромне букове шуме које су се тамо простирале.

Буковина није никада остварила своју тоталну аутономију, као држава, већ је увек кроз историју била у оквиру неке друге државе.

Ворницени Мари

Ворницени Мари (рум: Vornicenii Mari; мађ: Józseffalva) је четврто од пет села основаних од стране Секеља у Буковини. Село се налази у румунском делу Буковине у округу Сучава. Најближи већи град је Сучава (рум: Suceava).

Остала четири села су: Иштеншегитш (рум: Tibeni), Фогадјиштен (рум: Iacobeşti), Хадикфалва (рум: Dorneşti), и Андрашфалва (рум: Maneuţi).

Гваделуп

Гваделуп (франц. Guadeloupe) је једна од француских прекоморских територија и уједно највеће острво малог архипелага у Малим Антилима (Карипско море). Налази се око 600 километара северно од обале Јужне Америке, и 600 километара источно од Доминиканске Републике.

Кристифор Колумбо је био први европљанин који је открио ово острво, 4. новембра 1493. Назвао га је Гваделупе по шпанском ходочасничком центру Санта Марија де Гваделупе. Упркос отпору локалних индијанаца, Французи су успели да колонизују Гваделуп 1635.

Дорнешти

Дорнешти (рум. Dorneşti; мађ. Hadikfalva) је треће од пет села које су Секељи основали у Буковини. Село се налази на левој обали реке Сучаве у румунском делу Буковине у округу Сучава (рум. Suceava). Најближи већи град је Радауц (рум. Rădăuţi).

Остала четири села су: Иштеншегитш (рум. Tibeni), Фогадјиштен (рум. Iacobeşti), Јожеффалва (рум. Vornicenii Mici), и Андрашфалва (рум. Maneuţi).

Думбрава де Мижлок

Думбрава де Мижлок (рум. Dumbrava de Mijloc) је село у општини Думбрава, која припада округу Мехединци у Републици Румунији.

Од Букурешта је удаљено 233 километара западно, од Дробета-Турну Северина 41 километар, а од Крајове 56 km западно.

Европско првенство у кошарци 2011.

Европско првенство у кошарци 2011. је 37. по реду европско кошаркашко првенство за мушкарце, које се одржало у Литванији. Утакмице су се играле у шест градова: Вилњусу, Шјауљају, Клајпеди, Каунасу, Алитусу и Паневежису. Литванији је други пут да буде домаћин Европског првенства, први пут од добијања независности.

Првенство је прво на ком је учествовало 24 репрезентације, иако је било предвиђено да учествује само 16. ФИБА је променила своју одлуку 5. септембра 2010. године.

Епидемија

Епидемија (грчки: επιδημία — „међу народом распрострањено“) необично често је појављивање једне болести у једној популацији. Епидемичне болести су између осталог колера, грип, тифус и куга. По правилу ради се увијек о инфективним болестима. Понекад се тај појам користи и за неинфекциозне болести као напримјер за гојазност (да би се описале опасности као њене посљедице).

Ријеч епидемија је настала од грчких ријечи епи („преко“) и демос („народ“).

Ендемија, за разлику од епидемије, описује нормало и уобичајено појављивање (ширење) болести међу једном популацијом. Тако је на пример један одређени проценат оболелих од грипа сасвим нормалан. Чим број оболелих пређе једну одређену границу (код грипа је то 10%) може се говорити о епидемији. Епидемије које прелазе државне или чак континенталне границе називају се пандемије.

Код животиња се епидемије означавају као епизоотије.

Ешелница

Ешелница (рум. Eșelnița) или Јешелница (рум. Ieșelnița) је село која припада округу Мехединци у Републици Румунији. Ешелница је административни центар истоимене општине у којој је и једино насеље.

Од Букурешта је удаљено 297 километара западно, од Дробета-Турну Северина 24 километара, од Крајове 122 km западно, а од Темишвара 147 километара.

Женска тениска асоцијација

Женска тениска асоцијација (енгл. The Women's Tennis Association), познатија као ВТА (енгл. WTA), је у женском тенису исто што и АТП у мушком.

Женска тениска асоцијације је настала у Хјустону, у Тексасу када је први турнир Virginia Slims одигран 23. септембра 1970. године.

Жртве у Другом светском рату

Сматра се да је у Другом светском рату страдало око 55 милиона људи. Због те сразмере Други светски рат се често наводи и као пример тоталног рата. Број рањених био је вишеструко већи, што овај рат чини најкрвавијим сукобом у историји човечанства.

Легура

Легура је смеша два или више елемената од којих је барем један метал. Легирајући елементи могу да са основним металом формирају једну фазу, тзв. чврсти раствор (једнофазне легуре) или више различитих фаза (вишефазни системи). Особине једнофазних легура зависе углавном од хемијског састава тј. удела легирајућег елемента, док код вишефазних легура облик, величина и расподела различитих фаза микроструктура играју одлучујућу улогу.

Легура има особине метала али оне могу бити знатно различите од особина чистих компонената из којих се легура састоји. Особине легура се могу променити односно побољшати механичком или термичком обрадом, као нпр. ваљањем, ковањем, жарењем, каљењем или отпуштањем.

Неке од легура које се користе у свекодневном животу:

Нерђајући челик (Fe, Cr, Ni)

Ливено гвожђе (Fe, C, Si)

Месинг (Cu, Zn)

Алпака (Zn, Cu, Ni)

Дуралуминијум (Mg, Al, Si, Cu)

Бронза (Sn, Cu)

Магналијум (Al, Mg)

Амалгам (Hg, Sn, Au)Елементи се додају основном металу да индукују тврдоћу, издрживост или друга жељена својства. Већина метала и легура може бити очвршћена стварањем неправилности у њиховој кристалној структури. Ови дефекти настају током пластичне деформације чекањем, савијањем, итд. и трајне су ако се метал не рекристализује. У супротном, неке легуре могу такође да промене својства загревањем. Готово сви метали се могу омекшати жарењем који рекристалише легуру и поправља недостатке, али не толико колико се може очвршћавати контролисаним загревањем и хлађењем. Многе легуре алуминијума, бакра, магнезијума, титана и никла могу се у одређеној мери ојачати неким методом термичке обраде, али мали број њих одговара на то у истом проценат као челик.

Мађари

Мађари (мађ. Magyarok; у историјском контексту називани и Угари или Угри) су угарски народ из групе угро-финских народа, који претежно живи у Мађарској, где чини преко 90% становништва. Стари Мађари су пореклом са Урала, а у Панонску низију су се доселили у 9. веку, где су се мешали са локалним, претежно словенским становништвом, чиме су изгубили своје оригиналне етничке особине. Мађари су претежно Хришћани 75% римокатоличке и протестантске вероисповести, а говоре мађарским језиком, који припада угро-финској групи уралске породице језика.

Метакритик

Метакритик (енгл. Metacritic) веб-сајт је који представља агрегатор рецензија медијских производа: музичких албума, видео-игара, филмова, ТВ програма, претходно и књига. Метакритик су направили Џејсон Диц, Марк Дојл и Џули Дојл, 1999. године.

За сваки производ, оцене од сваке рецензије се узимају као просечне (в. en:weighted average). Сајт пружа извадак из сваке рецензије и хиперлинкове до извора. Боје зелена, жута и црвена сумаризују критичке препоруке. Сајт је описан као „премијерни” агрегатор рецензија у индустрији видео-игара.Оцењивање на Метакритику претвара сваку рецензију у проценат, или математички из дате оцене или преко субјективног квалитативног прегледа сајта. Пре узимања средње вредности, оцене се одмеравају према популарности критичара, расту и обиму рецензија.

Мејн

Мејн (енгл. Maine), савезна је држава смештена на крајњем североистоку САД. Према истоку и југу излази на Атлантски океан, према североистоку се граничи са канадском провинцијом Њу Бранзвик, а према северозападу са провинцијом Квебек, према западу се граничи са савезном државом Њу Хемпшир. Мејн је смештен у делу САД познатом као Нова Енглеска. Познат је по свом крајолику – разуђеној, каменитој обали, ниским планинама, густим шумама и живописним водотоцима. Такође је познат и по својој кухињи нарочито по јастозима и шкољкама.

Нови Мексико

Нови Мексико (енгл. New Mexico), савезна је држава која се налази на југозападу Сједињених Држава. Нови Мексико се обично сматра једном од планинских држава. Са густином насељености мало изнад 6 становника по квадратном километру, Нови Мексико је шеста најређе насељена држава у САД.

Нови Мексико је вековима био насељен народима америчких урођеника, а осим тога је био део шпанског царског вицекраљевства Нове Шпаније, део Мексика, и територија САД. Међу савезним државама САД, Нови Мексико има највећи проценат хиспано популације коју чине потомци шпанских колониста и скорији имиранти из Латинске Америке. Такође има и други највећи проценат популације америчких урођеника (после Аљаске) и пети највећи укупан број америчких урођеника (после Калифорније, Оклахоме, Аризоне, и Тексаса. Племенска популација се састоји углавном од припадника Навахо и Пуебло. Последица тога је да су демографија и култура Новог Мексика јединствени због јаких урођеничких и хиспано утицаја. На застави Новог Мексика се налазе црвена и златна боја, што представља Шпанију, као и симбол Зиа, древни урођенички симбол за Сунце.

Општина Зубин Поток

Општина Зубин Поток је најзападнија од три општине са већинским српским становништвом на северу Косова и Метохије. Површина јој је 335 km2 и обухвата 64 села, од којих су нека далеко у планини и тешко приступачна зими. Број катастарских општина је 28, а проценат пољопривредне површине је 30,3. Река Ибар протиче средином општине од запада ка истоку, и на њој се налази и вештачко језеро Газиводе, дуго 35 километара. Ова општина је формирана 1987. године издвајањем насеља из тадашње општине Титова Митровица (Сл. лист САП Косова; 09/87), мада је та општина постојала све до 1965. године у данашњим границама, када је укинута и припојена општини Косовска Митровица.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.