Прешевско-кумановска удолина

Прешевско-кумановска удолина је велика удолина, која спаја долине Мораве и Вардара и у средишњем делу Балканског полуострва чини ниско пољско развође између порјечја Црног и Егејског мора.

Прешевско-кумановска удолина простире се између Врањског поља на сјеверу и Скопског поља на југу. У томе правцу, са сјевера на југ дугачка је око 60 km, широка 5-8 km, а дно јој је високо 300-460 m над морем.

Као једна од најважнијих тектонских удолина, скоро као канал пресијеца средиште Балканског полуострва и одвајкада је са долином Мораве и Вардара у њеном сјеверном и јужном продужењу била главна уздужна балканска комуникациона линија.

Римљани су почетком првог вијека саградили моравско-вардарски пут, са којим су се овдје, и од тада и касније кретале друге важне попречне комуникације.

Кроз прешевско-кумановску удолину проведена је 1888 главна жељежничка пруга Београд-Солун.

Види још

Литература

Јужно Поморавље

Јужно Поморавље је регија (област) у јужној Србији. Према хијерархији географских регија она представља субрегију мезорегије Јужна Србија односно Планинско-котлинско-долинске макрорегије.

Јужно Поморавље може се посматрати у ширем и ужем смислу. У ширем смислу обухвата читав слив Јужне Мораве (припада му и регија Косовско Поморавље односно слив Биначке Мораве). Област у долини Јужне Мораве од Бујановца до Сталаћа представља Јужно Поморавље у ужем смислу.

Јужно Поморавље у ширем смислу ограничено је на југу српско-македонском границом, на истоку српско-бугарском границом, на североистоку регијом Балканска Србија (линија Руј–Бабичка Гора–Селичевица–Лесковик–Буковик), на северу регијама које припадају Западном Поморављу у ширем смислу и на западу Ибарско-копаоничким крајем и Косовом са Малим Косовом.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.