Преображење Господње

Преображење Господње (грч. Μεταμόρφωσις του Σωτήρος /Метаморфозис ту Сотерос/; лат. Transfiguratio Domini) је догађај описан у Јеванђељима Новог завета[1], током којег је Христ постао као светлост.[2][3][4]

Transfiguration by Feofan Grek from Spaso-Preobrazhensky Cathedral in Pereslavl-Zalessky (15th c, Tretyakov gallery).jpeg
Теофан Грк, Преображење Господње (1408)

Нарација Новог завета

По Матеји, треће године свога проповедања, Исус Христос поведе своје апостоле Јакова, Петра и Јована у планину Тавор. Исус се у току наредне ноћи преобрази пред њима и постаде као светлост. Те ноћи се апостолима приказаше и пророци Мојсије и Илија и зачу се глас Божији, који апостолима рече да никад не губе веру у Њега и Његовог Сина.[5]

Хришћански празник

Преображење Господње је један од најважнијих црквених празника. Слави се 6. августа по старом календару. Тај дан се прославља тренутак када се први пут Христова божанска природа учинила видљивом. На Преображење, који је посни празник, у цркви се освећује грожђе и дели народу у знак захвалности Богу на плодовима за исхрану. У крајевима где нема грожђа, освећује се друго воће, као на пример јабуке.[5]

Види још

Референце

  1. ^ Matej 17,1-5, Luka 9,28–36
  2. ^ „Сутра Преображење Господње”. Радио-телевизија Републике Српске. 18. 8. 2011. Приступљено 19. 8. 2011.
  3. ^ „Преображење Господње”. Српска православна црква. 18. 8. 2011. Приступљено 19. 8. 2011.
  4. ^ „Празник Преображење Господње”. Радио-телевизија Србије. 19. 8. 2011. Приступљено 19. 8. 2011.
  5. 5,0 5,1 Сајт Вождовачке цркве: „Преображење Господње“ Архивирано на сајту Wayback Machine (новембар 5, 2012) (на језику: енглески), Приступљено 24. 4. 2013.

Спољашње везе

19. август

19. август (19.08) је 231. дан у години по грегоријанском календару (232. у преступној години) До краја године има још 134 дана.

Август

Август је осми месец у години и има 31 дан.

Почетак месеца по јулијанском календару почиње 14-тог дана грегоријанског календара.

По црквеном рачунању циклуса времена је последњи или дванаести месец.

Алек Вукадиновић

Александар Вукадиновић - Алек (Милованац, код Пећи, 13. септембар 1938) је српски песник.

Божанске енергије

Божанске енергије (грч. ενεργια = „дејство, делање“) су, према православној теологији, активности Бога у свету. Оне су „нестворене“ и по својој природи не могу бити створене нити уништене. Божја суштина се разликује од Божјих енергија, па иако човек никада не може спознати Божју суштину, он ипак може директно искусити његове енергије.

Доживљавање ове енергије се најчешће описује као светлост, попут оне коју је Исус искусио на планини Тавор (види: таворска светлост) приликом догађаја познатог као преображење Господње. Према православном предању, ова светлост се може искусити током молитве (исихазам) од стране посебно посвећених особа, као што су свеци. Божанске енергије имају и своју есхатолошку димензију, јер се сматрају светлошћу „будућег вијека“.Учење о божанским нествореним енергијама је једно од кључних појмова православља и плод је доцнијег развоја византијске теологије. Најбоље је разрађено код Григорија Паламе у расправама о благодати и обожењу, којима је бранио исихастичку праксу виђења „Божанске светлости“ (боговиђења) од оптужбе за месалијанску (односно богумилску) јерес коју је покренуо латински теолог Варлаам од Калабрије.

Горња Слатина (Рибник)

Горња Слатина је насељено мјесто у општини Рибник, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 249 становника.

Град Добој

Град Добој је град у Републици Српској, БиХ. Сједиште града је градско насеље Добој. Бивша општина Добој добила је статус Града 18. јула 2012. одлуком Народне скупштине Републике Српске, када је усвојен „Закон о Граду Добој“, односно „Закон о локалној самоуправи Републике Српске“. Закон о граду Добој званично је ступио на снагу 26. јула 2012. године, када је објављен у Службеном гласнику Републике Српске (Службени гласник Републике Српске 70/2012). Према подацима Агенције за статистику Босне и Херцеговине на попису становништва 2013. године, у граду је пописано 68.514 лица.

Град Требиње

Град Требиње је град у југоисточној Херцеговини, у Републици Српској, БиХ. Сједиште града налази се у насељеном мјесту Требиње. Према подацима Агенције за статистику Босне и Херцеговине на попису становништва 2013. године, у Граду је пописано 29.198 лица.Бивша општина Требиње је добила статус Града 18. 7. 2012. одлуком Народне скупштине Републике Српске када је усвојен „Закон о Граду Требиње“, односно „Закон о локалној самоуправи Републике Српске“. Закон о Граду Требиње званично је ступио на снагу 26. 7. 2012. године када је објављен у Службеном гласнику Републике Српске (Службени гласник Републике Српске 70/2012). Овим законом град Требиње, постао је правни наследник општине, а подручје града обухвата сва насељена мјеста која су раније чинила подручје општине Требиње.

Икона

Икона (гр. εἰκών - слика, образ, представа) је слика на дрвету, платну или камену са ликом Исуса Христа, Богородице, других светитеља, анђела или других догађаја везаних за историју цркве и Свето писмо. Присутне су у свим православним храмовима, где се постављају на иконостасе и зидове. „Иконе се уграђују у развијени иконостас по одређеним црквеним канонима"

Исусов живот према Новом завету

Живот Исуса Христа је представљен у Новом завету.

Ктени (Кожани)

Ктени (грчки: Κτένι, Ктени) је насељено место у саставу општине Кожани, округ Кожани, у периферији Западна Македонија, Грчка.

Мавродин (Телеорман)

Мавродин (рум. Mavrodin) је насеље је у Румунији у округу Телеорман у општини Мавродин. Oпштина се налази на надморској висини од 66 m.

Манастир Преображење

Манастир Преображење (Овчарско) се налази на једном километру од Овчар Бање, у подножју планине Овчар, у Овчарско-кабларској клисури. Манастир је део групе Овчарско-кабларских манастира, познатих и као мала Света гора. Првобитно, манастир Преображење се налазио са друге (леве) стране Западне Мораве али је срушен 1910. због градње железнице Чачак-Вишеград.

Преображење

Преображење може бити:

Преображење Господње, верски празник;

Манастир Преображење, манастир код Овчар Бање;или

Преображење (Врање), насељено место града Врања, Република Србија

Преображење (Удбина), насељено мјесто у општини Удбина, Лика, Република Хрватска

Саборна црква Свете Тројице у Неготину

Саборна црква Свете Тројице у Неготину се налази на углу Трга Стевана Мокрањца и улице Хајдук Вељка, грађена је у периоду од 1872. до 1876. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.

Списак крсних слава

Слава, позната још и као крсно име, крсна слава, свети, српски је народно-црквени обичај и после Васкрса и Божића, трећи најважнији породични празник, увек повезан са даном одређеног хришћанског светитеља. Она је толико карактеристична за Србе да представља знак њиховог препознавања и идентификације.Најчешће славе су Свети Никола, 19. децембар (Никољдан), Архангел Михајло, 21. новембар (Аранђеловдан), Свети Георгије, 6. мај (Ђурђевдан), Свети Јован Крститељ, 20. јануар (Јовањдан), Свети Димитрије Солунски, 8. новембар (Митровдан) и Свети Сава, 27. јануар (Савиндан).

Списак крсних слава градова и општина

Списак крсних слава градова и општина је списак градова и општина које званично имају своју крсну славу, њихових слава и датума када се славе.

Таворска светлост

У православној теологији, таворска светлост је светлост која се појавила на планини Тавор приликом Исусовог преображења. Учење о таворској светлости формулисао је Григорије Палама, бранећи мистичну праксу исихазма од оптужби за јерес.

Ова светлост није Божанска суштина, јер је она недокучива и непојмљива; она није анђео, јер носи знамење Господа. Она понекад чини да човек изађе из тела, и не одвајајући га од њега, уздиже тело до несагледивих висина. Понекад, пак, преображава тело, уносећи у њега своју красоту, док на чудесан начин ова светлост која обожује тело не постане видљива и телесним очима. Такав беше велики Арсеније у исихастичкој борби; сличан њему, Стефан, док су га каменовали и Мојсије када је сишао са горе.

Храм Преображења Господњег у Јабуци

Храм Преображења Господњег у Јабуци је храм Српске православне цркве који припада Митрополији дабробосанској. Налази се у Јабуци, Општина Фоча-Устиколина, Босна и Херцеговина. Храм је саграђен 1937. године и посвећен је Преображењу Господњем.

Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.