Прекорупље

Прекорупље је област у Србији, позната и под именом Прекорупа и обухвата источни део Метохије, између Подримљa, Подгора и Лапушника.

Прекорупље је област слива двају река: доње Клине и Мируше и броји око 40 насеља. [1]

По подацима из 1912. године Прекорупље је тада имало 44 села са 231 српских, 457 арбанашких, 108 католичких и 14 мухаџирских кућа. [2]. Данас је област насељена претежно албанским становништвом.

Kosovo3
Област Прекорупља на карти Косова и Метохије

Извори

  1. ^ Географске регије Србије, Приступљено 24. 4. 2013.
  2. ^ Jevto Dedijer - Stara Srbija (geografska i etnografska slika 1912 ), Приступљено 24. 4. 2013.

Литература

Спољашње везе

Бериша (племе)

Бериша је малисорско племе у области Пука, у северној Албанији. Берише су католичко племе, за које се каже да је једно од најстаријих од свих северно албанских племена. Племе Бериша се први пут помиње у 17. веку, а усмена традиција прати родословље од 14. века. Део племена је мигрирао на Косово и Скопску Црну Гору током османског периода. Данас је презиме Бериша уобичајно код косовских Албанаца. Постоје извори који наводе да су Берише српског порекла.Према Константину Јиречеку и по старом предању Берише су српског порекла и да се њихов предак Грча Ненадин, родоначелник Куча (Мрњавчевић) из Куча населио у Албанију и да од њега потичу Берише. Каплан Буровић тврди да се ово племе некада звало Белише јер је глас л прелазио у р и обрнуто, као и у случају Арбанија – Албанија.

Предео изузетних одлика „Мируша“

Предео изузетних одлика „Мируша“ је подручје које се налази у Метохијској котлини, на додиру два географска краја Метохије - Прекорупље, простране површи у оквиру секундарне Мирушке котлине и Подриме, долинског краја поред Белог Дрима, на територији општина Клина и Ораховац, на Косову и Метохији.

Кањон Мируше представља предео изузетних одлика јединствене репрезентативне морфохидролошке грађе (16 језера међусобно раздвојених водопадима, слаповима и брзацима), специфичне термофилне и ксеротермофилне вегетације са природним реткостима (косовски божур, балканска форзиција, гороцвет и др) и медитеранском фауном (даруска ласта и др.).

Области Војводине
Области Шумадије
Подрињско-посавске
области
Области Рашке и
Западног Поморавља
Тимочко-браничевске
области
Области Јужног
Поморавља
и Шоплука
Области
Косова и Метохије

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.