Председник Републике Србије

Председник Републике Србије је шеф државе у Србији. Бира се на непосредним изборима на петогодишњи мандат. Тренутни председник је Александар Вучић, победник првог круга председничких избора 2017. године.

Flag of the President of Serbia
Стандарта председника Републике Србије
Predsednistvo
Нови двор на Андрићевом венцу, седиште председника Републике Србије

Историја

Coat of arms of the Socialist Republic of Serbia at the presidential palace Serbia
Грб Социјалистичке Републике Србије на Андрићевом венцу бр. 1, изнад улазних врата резиденције председника Републике Србије

Иако је Србија постала република још 1945, функција председника Републике је први пут уведена Уставом из 1990. године. Пре тога је постојала функција председника Председништва Социјалистичке Републике Србије, која је уведена Уставом из 1974. године, а до тада је функцију председника обављао председник Президијума Народне скупштине, односно председник Скупштине СР Србије.

Надлежности

Према Уставу из 2006, председник Републике Србије:

 • бира се непосредно, а смењује га Народна скупштина;
 • може бити изабран највише два пута за председника;
 • представља државу у земљи и свету;
 • предлаже Народној скупштини кандидата за председника Владе, пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних спискова;
 • има право да стави вето на донет закон и да га врати на поновно разматрање. Уколико се закон изгласа по други пут, председник Републике Србије је дужан да га потпише;
 • поставља и опозива указом амбасадоре Републике Србије на основу предлога Владе Србије;
 • ужива имунитет као народни посланик;
 • има право да распусти Народну скупштину и распише изборе за народне посланике;
 • проглашава ванредно стање;
 • додељује помиловања и одликовања;
 • расписује изборе и референдуме;
 • не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност.

Председник Републике Србије командује Војском Србије. У складу са законом, поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије.

Уколико је председник Републике Србије спречен да обавља своје дужности, обавља их председник Народне скупштине.

Мандат

Мандат председника Републике траје пет година и почиње да тече од дана полагања заклетве пред Народном скупштином. Ако мандат председника Републике истиче за време ратног или ванредног стања, продужава се, тако да траје до истека три месеца од дана престанка ратног, односно ванредног стања. Нико не може више од два пута да буде биран за председника Републике. Мандат председника Републике престаје истеком времена на које је изабран, оставком или разрешењем. Председник Републике подноси оставку председнику Народне скупштине.[1]

Вршиоци дужности

Председници Народне скупштине Србије као вршиоци дужности председника Србије:

 1. Драган Томић (јул — децембар 1997);
 2. Наташа Мићић (децембар 2002 — фебруар 2004);
 3. Драган Маршићанин (фебруар — март 2004);
 4. Предраг Марковић (март — јул 2004);
 5. Славица Ђукић Дејановић (април — мај 2012).

Види још

Референце

 1. ^ Члан 116 Устава Републике Србије

Литература

 • Đorđević, Srđan (2012). „Inkompatibilitet funkcije predsednika Republike Srbije od 2012. godine”. Glasnik prava. III/1.
 • Марковић, Ратко (2009). Уставно право и политичке институције. Београд: Правни факултет Универзитета у Београду. COBISS.SR 156622348
 • Пејић, Ирена (2011). Парламентарна влада — осцилације у равнотежи. Ниш: Правни факултет Универзитета у Нишу. COBISS.SR 183002124
 • Симовић, Дарко (2008). Полупредседнички систем. Београд: Службени гласник. COBISS.SR 150253580

Спољашње везе

Александар Вучић

Александар Вучић (Београд, СФРЈ, 5. март 1970) српски је политичар, председник Републике Србије, председник Српске напредне странке (СНС) и правник. Бивши је председник Владе Републике Србије, министар одбране и министар информисања.

Функцију председника Републике обавља од 31. маја 2017. након што је у првом кругу председничких избора исте године освојио апсолутну већину. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду. Поред матерњег српског, говори енглески и руски језик. Ожењен је и отац је троје деце. У политички живот Србије улази 1993. приступајући Српској радикалној странци са 24 године након чега је изабран за посланика у Народној скупштини. Две године касније је постао генерални секретар странке и на том месту је био до 2008. када подноси оставку на страначке дужности. Исте године се прикључио оснивању Српске напредне странке на челу са Томиславом Николићем и био је њен потпредседник. Године 2012. преузима функцију председника странке. Био је први потпредседник Владе Републике Србије (2012—2014) а затим и њен председник у два мандата (2014—2016 и 2016—2017). Такође је обављао функцију министра одбране и координатора службе безбедности у Влади Ивице Дачића. Био је и министар информисања (1998—2000) у Влади Мирка Марјановића.

Борис Тадић

Борис Тадић (Сарајево, 15. јануар 1958) српски је политичар, бивши председник Републике Србије, био је председник и почасни председник Демократске странке и садашњи председник Социјалдемократске странке.

По занимању је психолог. Тадић је први пут изабран за председника Србије 27. јуна 2004. године на мандат од четири године, а 11. јула исте године положио је заклетву. Други, петогодишњи, мандат добио је победом у другом кругу председничких избора, 3. фебруара 2008. године. Пре него што је постао председник Србије, био је министар телекомуникација Савезне Републике Југославије и министар одбране Србије и Црне Горе.

Вучић

Вучић (Гајица: Vučić) је јужнословенско презиме.

Познати носиоци:

Александар Вучић (1970– ), председник Републике Србије

Анте Вучић (1912–1942), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије

Борка Вучић (1926–2009), српски банкар

Зоран Вучић (1947– ), српски књижевник и преводилац

Сања Вучић (1993– ), српски певачица

Тома Вучић Перишић (1787/1788–1859), српски војсковођа

Филип Вучић (1995– ), црногорски певач

Избори за председника Србије 2017.

Избори за председника Републике Србије 2017. одржани су 2. априлa 2017. године.

Са 55,08% гласова, Александар Вучић, кандидат Српске напредне странке, је у првом кругу изабран за петогодишњи мандат. Постао је 5. председник Републике Србије (трећи од самосталности) после истека петогодишњег мандата актуелном председнику Томиславу Николићу 31. маја 2017.

Ово су били 11. избори за председника Републике Србије од 1990. (трећи од самосталности), и трећи избори у којим је победник на изборима победио у првом кругу гласања (предходно на изборима 1990. и 1992).

Милан Милутиновић

Милан Милутиновић (Београд, 19. децембар 1942) српски је политичар који је био други председник Србије. Био је секретар за просвету и науку Србије (1977—82), управник Народне библиотеке Србије (1983—87), амбасадор Југославије у Грчкој (1989—1995), затим савезни министар иностраних послова (1995—97) и председник Србије од децембра 1997. до децембра 2002.

Након истека председничког мандата, у децембру 2002, предао се Хашком трибуналу, где је био оптужен за ратне злочине у току сукоба на Косову и Метохији. 26. фебруара 2009. ослобођен је и проглашен невиним по свим тачкама оптужбе.

Нови двор

Нови двор је монументално здање у центру Београда, на Андрићевом венцу у коме се налази седиште Председника Републике Србије. Ова грађевина је споменик културе под заштитом државе. Изграђена је у периоду од 1911. до 1922. године као двор краља Александра I Карађорђевића. Двор је саграђен према пројекту архитекте Стојана Тителбаха (1877—1916) у академском маниру, са елементима ренесансне и барокне архитектуре, али је оригинални изглед временом измењен.

Налази се на Андрићевом венцу број 1 и са зградом Старог двора, у којој се налази Скупштина града Београда, чини значајну амбијенталну целину - дворски комплекс на Теразијама.

У Новом двору је боравио краљ Александар, у њему је био смештен Музеј кнеза Павла. Од 1953. године Нови двор користили су Извршно веће Србије, Скупштина Србије (данас преко пута у Улици краља Милана), Председништво СР Србије и, најдуже, председник Републике Србије са пратећим службама. После одржавања председничких избора 2017. године, најављена је могућност да се председништво из ове зграде исели у Палату Србија, те да се Новом двору врати музејска намена.

Односи Србије и Јерменије

Односи Србије и Јерменије су инострани односи Републике Србије и Републике Јерменије.

Односи Србије и Боцване

Односи Србије и Боцване су инострани односи Републике Србије и Републике Боцване.

Односи Србије и Зимбабвеа

Односи Србије и Зимбабвеа су инострани односи Републике Србије и Републике Зимбабве.

Односи Србије и Маурицијуса

Односи Србије и Маурицијуса су инострани односи Републике Србије и Републике Маурицијуса.

Односи Србије и Мозамбика

Односи Србије и Мозамбика су инострани односи Републике Србије и Републике Мозамбика.

Односи Србије и Намибије

Односи Србије и Намибије су инострани односи Републике Србије и Републике Намибије.

Односи Србије и Републике Српске

Односи Србије и Републике Српске су спољни односи Републике Србије и Републике Српске (једног од два ентитета Босне и Херцеговине).

Република Српска има представништво у Београду, а Србија има генералног конзула у Бањој Луци.

Србија и Република Српска имају Споразум о специјалним паралелним везама.

Односи Србије и Швајцарске

Односи Србије и Швајцарске су инострани односи Републике Србије и Швајцарске Конфедерације.

Председник Владе Републике Србије

Председник Владе Републике Србије стоји на челу Владе Републике Србије. Колоквијално се назива премијер Србије.

Садашњи председник Владе Републике Србије је Ана Брнабић.

Председник Владе води и усмерава Владу, стара се о јединству политичког деловања Владе, усклађује рад чланова Владе, представља Владу и сазива и води њене седнице. Председник Владе може осталим члановима Владе давати обавезна упутства и посебна задужења, сходно програму и политици Владе. Пре избора на то место, Народној скупштини излаже експозе у коме наводи програм и циљеве Владе. Мандатара за састав Владе Србије, по Уставу Србије, предлаже председник Републике Србије, после консултација са свим посланичким групама у Народној скупштини.

Слободан Милошевић

Слободан Милошевић (Пожаревац, 20. август 1941 — Схевенинген, 11. март 2006) је био српски и југословенски политичар, правник, друштвено-политички радник СФР Југославије, Председник Председништва Централног комитета Савез комуниста Србије (1986—1989), Члан Председништва Централног комитета Савез комуниста Југославије (1986—1990), Члан Председништва СР Србије (1986—1989), Председник Председништва СР Србије (1989 —1990), председник Републике Србије (1989—1997) и Савезне Републике Југославије (1997—2000).

Слободан Милошевић је био један од оснивача и први председник Социјалистичке партије Србије, од њеног оснивања 1990. до своје смрти 2006.

Милошевић је био једна од кључних личности током ратова у бившој Југославији у периоду 1991—1995. и током рата на Косову и Метохији 1998 — 1999. Усред НАТО агресије на СРЈ, маја 1999. године, Међународни кривични суд за бившу Југославију подигао је оптужницу против Милошевића за злочине против човечности. Оптужбе за кршење обичаја рата и Женевске конвенције у Хрватској и Босни и Херцеговини и за геноцид у Босни и Херцеговини додате су годину и по дана касније.

Политички теоретичари и научници владавину Слободана Милошевића често описују као ауторитарну или аутократску, као и клептократску. Процењује се да је Милошевић, са својим сарадницима, проневерио милијарду долара државног новца. Резултати истраживања других извора говоре да количина проневереног новца износи пет до једанаест милијарди долара.Након великих демонстрација 5. октобра 2000. године због спорних председничких избора 24. септембра исте године, Милошевић је признао пораз. Дана 1. априла 2001. године је ухапшен, а 28. јуна, на Видовдан исте године, изручен Хашком трибуналу. Преминуо је пре него што је процес завршен, након пет година у затвору, почео је да пати од слабости срца, високог крвног притиска и дијабетеса након што је ухапшен, умро је од срчаног удара.. У пресудама другим оптуженима поменуто да постоје докази о повезаности Милошевића са ратним злочинима и насилним депортацијама не-српског становништва током ратова у Босни и Херцеговини, Хрватској и на Косову и Метохији.

Социјалдемократска странка (Србија)

Социјалдемократска странка (скраћено СДС) је политичка партија у Србији. Оснивач и председник странке је Борис Тадић, бивши председник Србије и Демократске странке. Настала је издвајањем једне фракције из ДС-а почетком 2014. године. Социјалдемократска странка приликом регистрације у регистру политичких странака Републике Србије, носила је име Нова демократска странка. На првом конгресу 2014. године име је променила у Социјалдемократска странка.

Српска напредна странка

Српска напредна странка (скраћено СНС) је конзервативна и једна од владајућих политичких странка у Србији. Њен оснивач и први председник је био Томислав Николић, бивши председник Републике Србије, некадашњи заменик председника Српске радикалне странке, а тренутни председник странке је Александар Вучић, некадашњи генерални секретар СРС-а.

Настала је издвајањем Николићеве фракције из Српске радикалне странке септембра 2008. Водећа је политичка партија у Србији.

Томислав Николић

Томислав Николић (Крагујевац, 15. фебруар 1952) је српски политичар, бивши председник Републике Србије, оснивач и први председник Српске напредне странке, бивши председник Народне скупштине Републике Србије и бивши потпредседник владе Србије и Савезне Републике Југославије.Један је од оснивача Српске радикалне странке, чији је био потпредседник, а касније и заменик председника, Војислава Шешеља. Када се Шешељ фебруара 2003. године добровољно предао Хашком трибуналу, преузео је вођство Српске Радикалне странке. Три пута кандидат на председничким изборима у Србији (2003, 2004, 2008), и једном кандидат за председника СР Југославије (2000).

Обављао је дужност потпредседника Владе Србије у периоду од 1998. до 1999. и потпредседника Владе СР Југославије од 1999. до 2000, а маја 2007. године на пет дана је обављао и дужност председника Народне скупштине Републике Србије.

Томислав Николић је 5. септембра 2008. године поднео оставку на дужност заменика председника Српске радикалне странке због размимоилажења која су у странци настала поводом усвајања Споразума о стабилизацији и придруживању Србије са Европском унијом. У Скупштини Србије заједно са још двадесет радикалских посланика формирао је посланички клуб „Напред, Србијо“, а 12. септембра искључен је из Српске радикалне странке. Месец и по дана касније, 21. октобра, званично је основао Српску напредну странку на чијој оснивачкој скупштини је био изабран за председника.На председничким изборима у Србији 2012. године је однео победу над кандидатом Демократске странке, Борисом Тадићем. Дужност је предао 31. маја 2017. свом наследнику Александру Вучићу.

Теме Србије 
Историја
Географија
Политика
Привреда
Друштво
Председници Републике Србије
Председник Републике Србије
(1990—2006)
Председник Републике Србије
(од 2006)
Шефови држава и влада Европе
Шефови
држава
Шефови
влада

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.