Предео изузетних одлика „Мируша“

Предео изузетних одлика „Мируша“[1] је подручје које се налази у Метохијској котлини, на додиру два географска краја Метохије - Прекорупље, простране површи у оквиру секундарне Мирушке котлине и Подриме, долинског краја поред Белог Дрима, на територији општина Клина и Ораховац, на Косову и Метохији.

Кањон Мируше представља предео изузетних одлика јединствене репрезентативне морфохидролошке грађе (16 језера међусобно раздвојених водопадима, слаповима и брзацима), специфичне термофилне и ксеротермофилне вегетације са природним реткостима (косовски божур, балканска форзиција, гороцвет и др) и медитеранском фауном (даруска ласта и др.).

Mirusha
Један од слапова на реци Мируши

Језера

Језера, њих шеснаест су међусобно раздвојени водопадима, слаповима и брзацима, преко којих се река стропоштава у метохијску котлину, савлађујући висинску разлику од 250 m између највишег и најнижег језера. Највеће језеро има димензије 55 са 45 m, највећа измерена дубина језера је 9 m, а највиши водопад има 21 m. Због сличности са Плитвичким језерима кањон Мируше називају „Метохијске Плитвице“.[2]

Рељеф и пећине

У пределу горњих језера посебну атракцију предстваљају џиновски лонци са стрмо углачаним странама. Завршетак кањона богат је крашким облицима рељефа, као што су вртаче, шкрапе и пећине, које вертикално пресецају читав зид кањона.

Кроз Душку пећину, највећу пећину од њих десет, протиче поток, правећи језерца, поноре и мање водопаде. На врху кречњачке литице Црвене стене, налазе се две пећине, у којима су за време Турака била склоништа и испоснице српских калуђера. У пећини Мала црква нађени су остаци средњовековне фреске и каменог подзида, а у пећини Велика црква постоје остаци фреске, олтара и молитвеника.[3]

Решење - акт о оснивању

Уредба о заштити предела изузетних одлика Мируша 05 бр. 501-440/98 - Влада Републике Србије. Службени гласник РС број 5/ 1998.

Види још

Извори

  1. ^ Завод за заштиту природе Србије/ПИО „Мируша“
  2. ^ „ТО Србије/Мируша”. Архивирано из оригинала на датум 06. 04. 2016. Приступљено 19. 03. 2016.
  3. ^ Споменици културе САНУ/Пећине испоснице у клисури реке Мируше

Спољашње везе

Напомена: Садржај ове странице или један његов део, написан је на основу података из Централног регистра заштићених природних добара које води Завод за заштиту природе Србије.

Објекти геонаслеђа Србије
Национални паркови
Предели изузетних одлика
Резервати природе
Споменици природе

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.