Предео изузетних одлика Власина

Власинска висораван са језером је јединствени планински пејзаж, по много чему редак, интересантан и привлачан. Власинско језеро оивичава заталасана висораван у виду пространог зеленог ћилима ишараног ливадама, пашњацима и шумама које крију разноврстан биљни и животињски свет, док језеро надвисују планински масиви, на чијим падинама је груписано неколико власинских насеља између којих теку бистри и жуборни потоци и речице са шумовитим клисурама. Од планина које окружују језеро посебно се издвајају Чемерник и Варедник.

Власинско језеро се налази у југоисточној Србији на територији општине Сурдулица, удаљено 30 km од долине Јужне Мораве на западу и од југословенско-бугарске границе на југу.

Власинско језеро, једно од највећих и највиших језера у Србији, бисер је југоисточне Србије. Налазећи се на 1213 m н.в. и простирући се на површини од 16 km² највеће је и највише вештачко језеро у Србији. На месту где се у прошлости налазила тресава, позната као Власинско блато, са шеваром, трском и само местимичним воденим површинама и истицала река Власина, настало је данашње језеро у којем је негдашња тресава остала у виду тресетних острва. Језеро чија боја воде варира од од сиво плаве поред обале до затворено плаве на средини језера, са зеленим приобалним површинама даје посебан колоритет власинском пејзажу.

Предео изузетних одлика Власина
Веома маааала биљка месождерка
Природа Власине
Мјесто Србија
Најближи градСурдулица
Управљачко тијелоСрбија

Одлике

Клима је субпланинска, са кратким сувим и свежим летима и хладним зимама. У току летњих месеци на језеру је могуће купање, а зими клизање на леду, јер дубина леденог покривача иде и до 40 cm, а траје од средине децембра до средине фебруара.

Подручје Власинског језера одликује се и значајним културним споменицима и етнографским вредностима, као што су: манастир у Паљи, црква у Божици, Клисури, Црној трави и Кула у Клисури.

Природне лепоте и реткости овог подручја које чине: планине, клисуре, водопади, извори, реке, флора и фауна, као и благонаклони утицај климе и тишина планинске природе чине ово место идеалним за боравак у различитим периодима године.

Биљни и животињски свет

Газивода

Биљни свет овог подручја карактеришу ретке и угрожене врсте као што су народу позната росуља, права реткост, као један од ретких инсективора који насељава нашу земљу и маљава бреза, прилагођена условима живота на већим надморским висинама. Овде се могу видети и ретке врсте птица као што су: сива чапља, ћубаста пловка, док је у животињском свету посебно занимљиво присуство текунице.

Заштита

Предео изузетних одлика Власина предео изузетних одлика заштићен је 2006. године на основу Студије Завода за заштиту природе Србије као стручно-документационе основе заштите, и категорисан као природно добро I категорије, односно заштићено подручје од националног значаја. Годину дана касније, Власина је уврштена на листу међународно значајних влажних подручја, тзв. рамсарских подручја, а затим издвојена за међународно значајно подручје за птице, међународно значајно подручје за биљке, као и Емералд подручје.

Види још

Спољашње везе

Власина

Власина је река у југоисточној Србији. Извор је испод бране Власинског језера. Најважније притоке су: Лужница, Тегошница и Пуста река. Остале притоке су Градска река и Бистрица. Дужина Власине је око 70 km после којих се она као десна притока улива у Јужну Мораву, 10 km низводно од Власотинца. Због свог планинског окружења, а и због мањка индустријских загађивача Власина се рачуна у једну од најчистијих река Србије. На пролеће, услед отапања снега у планинском пределу, који окружује корито реке Власине, долази чешће до повећаног водостаја. У кишним периодима током целе године догађа се исто, да се Власина на неким местима излије. У Власотинцу је корито реке санирано и насипом ограничено након поплаве 1988. године. Ту је исто изграђено и мало акумулационо језеро за потребе напајања градског водовода.

Због повећане ерозије које Власина и њене притоке доносе планиском крају, планиране су даље санационе мере у смислу изградње акумулације код Свођа. Крајем јесени 2005. године због великих киша срушио мост на Власини код Свођа, где се Љуберађа улива у Власину. Тако је једини пут у власинском кориту, који повезује Власинско језеро са Свођем и Власотинцем, био прекинут.

Власина (вишезначна одредница)

Власина се може односити на:

Власина, река у југоисточној Србији, десна притока Јужне Мораве.

Власина (висораван), висораван на југоистоку Србије, близу границе са Бугарском.

Власина (новине), информативни билтен општине Власотинце.

ФК Власина, фудбалски клуб у Власотинцу.

Власина Рид, насеље у општини Сурдулица.

Власина Стојковићева, насеље у општини Сурдулица.

Власина Округлица насеље у општини Сурдулица.

Власинско језеро, акумулационо језеро на југоистоку Србије у општини Сурдулица.

Власинско блато, некадашња тресава на месту данашњег Власинског језера.

Предео изузетних одлика Власина, Србија

Маљава бреза

Маљава бреза (лат. Betula pubescens Ehrh.) је листопадно дрво или жбун из рода бреза (Betula). Карактеристична је по белој кори целог дебла и младим гранама густо покривеним длакама, по којима је и добила име.Заједно са обичном (белом) брезом чини низ Betula alba, који се некада, у доба Линеа, сматрао јединственом врстом. Међутим, маљава бреза се од обичне разликује по многим особинама. али ово је назив које се везује и за друге врсте бреза - обичну брезу (која се чешће код нас назива бела бреза), америчку папирасту брезу и др...

Маљава бреза је угрожена врста и налази се на Црвеној листи Међународне уније за заштиту природе (енгл International Union for Conservation of Nature (IUCN)).

Природни
  • предели изузетних одлика
Културни
  • предели изузетних одлика
Предели
  • нарочите природне лепоте
Објекти геонаслеђа Србије
Национални паркови
Предели изузетних одлика
Резервати природе
Споменици природе

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.