Пољадија

Пољадија или Белоцркванска котлина су два назива који се односе на исти географски појам, први месни и колоквијални („народски“), а други званични. Пољадија је котлина реке Нере на 100-200 метара надморске висине смештена између Банатских планина у данашњој Румунији и Вршачког брега у Србији. Највеће место ове котлине је град Бела Црква у Србији.

Пољадија је после Првог светског рата подељена на српски и румунски део. Међутим, и данас се са обе стране границе срећу и српска и румунска насеља, а постоје и заједнице Чеха и Мађара, некада и Немаца. Поделом је ова област постала гранична и изгубила је некадашњу живост и прометност.

Reka Nera
Река Нера ствара Пољадију
Златица (Соколовац)

Златица (рум. Zlatiţa) је насеље у општини Соколовац, која припада округу Караш-Северин у Румунији. Насеље је значајно по присутној српској националној мањини у Румунији.

Село Златица је близу српскох православних манастира Кусић и Златица.

Лесковица (Најдаш)

Лесковица (рум. Lescoviţa) је насеље у општини Најдаш, која припада округу Караш-Северин у Румунији. Насеље је значајно по присутној српској националној мањини у Румунији.

Луговет

Луговет (рум. Câmpia) је насеље у општини Соколовац, која припада округу Караш-Северин у Румунији. У српској литератури среће се и назив села као "Ланговет" (1866). Насеље је значајно по присутној српској националној мањини у Румунији.

Нера (Дунав)

Нера (рум. Nera, мађ. Néra) је река у области Баната, у Србији и Румунији, лева притока Дунава. Нера је дуга 124 km. Површина слива је 1.240 km² и припада црноморском сливу.

Општина Најдаш

Општина Најдаш (рум. Comuna Naidăș) је општина у округу Караш-Северин у југозападној Румунији. Према попису из 2011. године у општини је било 1.139 становника. Седиште општине је насеље Најдаш. Значајна је по присутној српској националној мањини у Румунији.

Општина Најдаш се налази у доњем току реке Нере, у крају који месни Срби називају Пољадијом. Општина је на западу погранична са Србијом (општина Бела Црква).

Прњавор (Соколовац)

Прњавор (рум. Pârneaura) је насеље у општини Соколовац, која припада округу Караш-Северин у Румунији. Насеље је значајно по присутној српској националној мањини у Румунији.

Село Прњавор, као што назив каже, некада је било прњавор српског православног манастира Златица.

Области Војводине
Области Шумадије
Подрињско-посавске
области
Области Рашке и
Западног Поморавља
Тимочко-браничевске
области
Области Јужног
Поморавља
и Шоплука
Области
Косова и Метохије

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.