Поштански број

Поштански број или поштански код представља низ бројки или слова којим се обележавају поштанске пошиљке, ради њихове брже и боље обраде. Коришћење поштанског кода настаје са првом употребом машина за сортирање и разврставање, што обухвата механизовано и аутоматизовано дељење и усмеравање пошиљака. Прву пут поштански код примењује пошта Западне Немачке 1960. године, али убрзо затим многе националне поште прихватају овај систем обележавања пошиљака. Данас готово све земље света користе поштански код изузев Северне Ирске, Панаме и Хонгконга.

Поштански код може бити: алфабетски, нумерички и алфа-нумерички.

Алфабетски поштански код

Алфабетски поштански код састављен је из слова, која су заступљена у називу одредишне поште и адреси пошиљке. Обично се код састоји од два или више слова. Данас се овај тип кода ретко примењује.

Алфа-нумерички код

Алфа-нумерички код је савршенији вид кода и састављен је од слова и бројева. Због своје сложености данас се ређе примењује. Земље у којима се данас примењује овакав тип кода су :

Нумерички код

Нумерички код је шифра састављена искључиво од бројева. Овакав поштански број је састављен од 4 до 7 бројки, који могу имати различите комбинације. Највећи број националних поштанских управа решило је поштански код са 4 и 5 бројки. Све бројке, или комбинације бројки у поштанском броју имају одређено значење. Значење појединачног броја, одређује се на основу редоследа и мјеста бројки у низу са леве на десну страну поштанског кода. Овај тип поштанског кода је најраспрострањенији.

Види још

Спољашње везе

Алесандрија

Алесандрија (итал. Alessandria) град је у северној Италији. Град је средиште истоименог округа Алесандрија у оквиру италијанске покрајине Пијемонт.

Град Алесандрија је познат као средиште брежуљкасте области Монферат.

Алтавила Монферато

Алтавила Монферато (итал. Altavilla Monferrato) је насеље у Италији у округу Алесандрија, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 275 становника. Насеље се налази на надморској висини од 241 м.

Аула

Аула (итал. Aulla) - град у Италији, који се налази у региону Тоскана, под административном управом округа Маса Карара.

По попису из 2004. имао је 10.456 становника, док је густина насељености износила - 172 људи / км ². Покрива површину од 59 км².

Светац-заштитник града је Свети Капрасио.

Поштански број је: 54011, а телефон код: 00187.

Бањоне

Бањоне (итал. Bagnone) je град у Италији, који се налази у региону Тоскана, под административном управом округа Маса Карара.

По попису из 2008. имао је 1.945 становника, док је густина насељености износила - 27 људи / км². Покрива површину од 73 км².

Поштански број је: 54021, а телефон код: 0187.

Губио

Губио (итал. Gubbio) град је у средишњој Италији. Губио је пети по величини град округа Перуђа у оквиру италијанске покрајине Умбрија.

Губио је познат као прави реликт средњовековног урбанизма, будући да је град постављен стратешки на веом стрмој падини, а оба особеност ствара веома занимљиву мрежу градских тргова и улица.

Ивреа

Ивреа (итал. Ivrea) је важан град у северној Италији. То је и други по величини град округа Торино у оквиру италијанске покрајине Пијемонт.

Град Ивреа је познат по некада познатом произвођачу машина за куцање "Оливети".

Карпи

Карпи (итал. Carpi) град је у северној Италији. Град је значајан град округа Модена у оквиру италијанске покрајине Емилија-Ромања.

Козенца

Козенца (итал. Cosenza) град је у јужној Италији. Град је средиште истоименог округа Козенца у оквиру италијанске покрајине Калабрија.

Конељано

Конељано (итал. Conegliano) град је у северној Италији. То је други град округа Тревизо у оквиру италијанске покрајине Венето.

Плесецк

Плесецк (рус. Плесе́цк) насеље је у Архангелској Области, Русија, око 800 km сјевероисточно од Москве и око 180 km јужно од Архангелска. Административни је центар Плесецког дистрикта.

Популација: 11300 (2002), 14027 (1989).

Космодром Плесецк се налази у оближњем граду Мирни.

Позитано

Позитано (итал. Positano) град је у јужној Италији. То је омањи град Округа Салерно у оквиру италијанске покрајине Кампанија.

Позитано је један од најпознатијих мондемских туристичких одредишта у целој Италији.

Понтољо

Понтољо (итал. Pontoglio) је мали град у округу Бреша, покрајина Ломбардија, Италија. Простире се на левој обали реке Ољо. Према попису из новембра 2009. Понтољо има 6.955 становника.

Пошта

Пошта је појам који означава:

Пошту као врсту услуге пријему преносу и дистрибуцији пошиљки.

Пошту као институцију која се бави дистрибуцијом пошиљки.

Пошту као зграду где се налазе просторије за рад службеника поште.Пошта је врста услуге која се односи на пријем, разношење, превоз и испоруку: писама, дописница, разгледница, новца, судских и војних позива, пакета и слично.

Наплаћивање услуга обично иде у виду поштанских марака које се лепе на коверат или се наплаћују у облику таксе уз пошиљку и оверава печатом.

Сакупљање поштанских марака (обично ретких примерака) назива се филателија. Овом активношћу се баве филателисти.

Истим именом „пошта“, назива се и грађевински објекат у којем су смештене службене просторије предузећа за вршење поштанских услуга. Свака пошта има свој поштански број, у Србији је тај број петоцифрен нпр. за Крупањ је то 15314 итд. Прве две цифре обично представљају позивни телефонски број за то место. Обично се у пошти налази и телефонска говорница, што у време када је било мало телефонских прикључака, а нарочито пре увођења мобилне телефоније, било посебно значајно.

Предузећа за пружање поштанских услуга, раније су по правилу обављала и телеграфски и телефонски саобраћај, па је заједничка скраћеница била ПТТ.

Данас се у Србији пружањем поштанских услуга бави Јавно предузеће ПТТ саобраћаја „Србија“, користећи за ове своје активности назив (робну марку) Пошта.

Скафати

Скафати (итал. Scafati) град је у Италији у регији Кампања. Према процени из 2010. у граду је живело 50.794 становника.

Списак поштанских бројева у Србији

Следи Списак поштанских бројева у Србији, у коме су дати поштански бројеви по насељима у којима се налазе поште по стању како их води ЈП ПТТ саобраћаја „Србија”. Ово је комплетан списак активних поштанских бројева за територију Републике Србије. За територију Косова и Метохије дати су само активни поштански бројеви који су организационо у саставу Пошта Србије. Пошта 38000 Приштина и остале са почетним бројевима 38 које нису наведене у табели не функционишу и добиле су нове поштанске бројеве у складу са законима самопроглашене Републике Косово. Због разних техничких ограничења, употреба поштанског броја у Србији, се смењује употребом ПАК-а или поштанског адресног кода (шестоцифрена ознака) који адресу третира до нивоа села, групе села или улице, и СУПЕР ПАК-а који има још 6 цифара и који третира адресу до нивоа броја стана. У табели су за насеља која имају већи број поштанских бројева наведени само основни (Београд 11000, Крагујевац 34000, Нови Сад 21001...). Имена у табели представљају званично име поште, а не имена насеља у којима се налазе поште (пошта Бела Земља 31311 место Качер, Златица 23255 место Лазарево...).

Тревизо

Тревизо (итал. Treviso) град је у североисточној Италији. Град је средиште истоименог округа Тревизо у оквиру италијанске покрајине Венето.

Град Тревизо познат је као седиште познате компаније Бенетон.

Филетино

Филетино (итал. Filettino) насеље је у покрајини Лацио, Република Италија.

Фрозиноне

Фрозиноне (итал. Frosinone) град је у средишњој Италији. Фрозиноне је највећи град и средиште истоименог округа Фрозиноне у оквиру италијанске покрајине Лацио.

Фјумичино

Фјумичино (итал. Fiumicino) град је у Италији у регији Лацио. Према процени из 2010. у граду је живело 70.985 становника.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.