Пост

Пост је вољно уздржавање од јела (хране), или, од јела и пића за одређен временски период. Може да буде потпуни (потпуно уздржавање од јела) или делимични (уздржавање само од неке врсте хране). Пост може бити даноноћан током периода поста, као у православљу, или се може упражњавати само у одређено доба дана, као код муслимана током светог месеца Рамазана. У зависности од традиције, пост може укључивати и забрану полног општења. Медицински пост се може упражњавати ради детоксикације организма.

Утицаји на здравље

Медицинска примена

Пошћење се увек практикује пре операција или других процедура ради којих се користи општа анестезија због могуће плућне аспирације гастричног садржаја након индукције анестезије (i.e. повраћање и удисање исповраћаног контента, што може да узрокује по живот опасну аспирацијску пнеумонију).[1][2][3] Додатно, поједини медицински тестови, као што је тестирање холестерола (липидног панела) и појдина мерења нивоа крвне глукозе захтевају пошћење током неколико сати, тако дасе може успоставити основна линија. У случају липидног панела, одсуство поста током пуних 12 сати (укључујући витамине) узрокује повишена мерења триглицерида.[4]

Канцер

Пошћење или повремена калоријска рестрекција се може користи за побољшање третмана канцера.[5][6] Хронично пошћење се не препоручује за људе са ризиком од канцера ради губитка тежине или супресије имунског система.[5]

Пост у будизму

Пост се, у будистичком значењу, обично односи на праксу уздржавања од хране између поднева и следећег јутра, као што је прописано монашким правилима. Ово је редован, свакодневни обичај будистичких монаха; у време поста је једино допуштено пити воду. Овакву праксу следе и поједини световњаци у смислу подвига који доноси нарочите заслуге; посту се обично приступа у свете будистичке дане (о младом и пуном Месецу). Ипак, будистички став је далеко наклоњенији умереном уздржавању од хране, него дугим периодима потпуног поста (види: Средњи пут).

Од тринаест пракси које се сматрају подстицајним у светом животу, тј. „средствима прочишћења“ (дхутанга), и којих се треба придржавати током краћих или дужих периода, три праксе се односе на храну, односно конзумирање једног оброка дневно, при чему се једе искључиво из зделе за милодаре и одбија помоћ са стране. Важност исправне моралне намере која прати ову праксу наглашена је у вези са таквим навикама уздржавања; пуко спољашње испољавање је само по себи безвредно; ове навике су корисне само „ако се упражњавају ради умерености, задовољства, чистоће, итд.“[7]

Једна од десет тачака недисциплине за коју су вађијански монаси оптужени на Другом будистичком сабору у Весалију било је узимање хране након што је Сунце прошло зенит.

Пост у хришћанству

Пост у православном хришћанству представља уздржавање од одређене врсте хране ("мрсне"), као и од сваког облика грешних дела, помисли и жеља. Поред молитве, и свега што служи духовном животу, црквени оци приписују и посту нарочиту важност. Они су посматрали тело и душу као једну целину и тако их и третирају у свим њиховим манифестацијама. Душа делује на тело како живоносно, тако и смртоносно, што у обратном случају исто и за тело значи. Нема остварења ни испуњења човекове личности ако све силе душе: разум, воља и осећање, као и тело узајамно не суделују. Али, то није могуће постићи без прихватања поста, и душевног и телесног.

Порекло поста

Утемељитељем хришћанскога подвига, се сматра Исус Христос, који је уочи ступања у подвиг искупљења рода људскога, укрепио је себе дуготрајним потпуним постом. И сви подвижници, почињући да служе Господу, наоружавали су се постом и нису друкчије ступали на пут Крста но спроводећи пост.

 • Мојсије после потпуног поста од четрдесет дана усудио се да се попне на врх горе Синаја, и да прими од Бога плоче са десет заповести.
 • Пророк Самуило био је плод поста. Његова мајка Ана, пошто је постила, помолила се Богу: "Господе сила, помилуј ме и подари ми дете, па ћу га посветити Теби“.
 • Великог јунака Самсона је пост учинио непобедивим. Преко поста је зачет у утроби матере своје. Пост га је родио. Пост га је одојио. Пост га је отхранио. Онај пост којег је одредио анђео: "Дете које ћеш родити, не треба да окуси ништа од плодова винограда. Неће пити вина нити било које друго опојно пиће“. Док је Сампсон живео са постом, побеђивао је на хиљаде Филистејаца, рушио врата утврђених градова, задавио рукама лава. Међутим када је напустио пост и Далилда га навела на пијанство и у блуд, био је заробљен, ослепљен и исмејан од својих непријатеља.
 • После поста од четрдесет дана удостојио се пророк Илија да се сретне са Господом лицем у лице. После поста васкрсао је умрло дете и показао се јачим од смрти. После поста затворио је небо да не пада киша за три и по године. То је учинио да би омекшао тврдокорност срца Израиљаца који су се били предали разврату и безакоњу. Тако је изазвао принудни пост у целом народу, док се не покају и исправе своје грехе, који су проистекли од удобног и разнеженог живота.
 • Пророк Данило, који за двадесет дана није окусио хлеба нити пио воде, поучио је чак и лавове да посте. Гладни лавови нису га растргли, као да је имао тело од камена или бакра или неког другог тврдог материјала. Пост је ојачао тело Пророка и учинио га неповредивим за зубе звери, као што боја чини гвожђе неповредивим за рђу.
 • Живот Светог Јована Крститеља био је непрекидни пост. Није имао ни кревета, ни трпезе, ни имања, ни стоке, ни магацине хране, нити било шта друго од онога што се сматра неопходно за живот. Но управо због тога Господ је посведочио да је он "највећи од рођених од жене“.
 • Пост је подигао до трећег неба и Апостола Павла. Њега чак убраја у невоље и страдања која је поднео у своме мисионарском раду за славу Божију и спасење људи.
 • Ниневљани, да нису постили и они сами и њихова стока, не би избегли катастрофу.
 • Пост је моћно оружје против демона. "Овај род (демонски) не изгони се ничим другим, до само молитвом и постом", рекао је Исус након истеривања демона који је био обузео једног младића.

У Библији је пост редовно потпуни пост.

Сврха и намена поста

Ми не треба да умртвљујемо своје тело, него своје страсти. Пост не значи да се само уздржавамо од мрсне хране, већ у првој линији то је одрицање од злочестивих мисли, жеља и дела. Телесни пост је свакако неопходно помоћно средство за успешну борбу против страсти, нарочито против гордости која се сматра кореном сваког даљег зла. Тело које у греху има заједничко учешће са душом, треба са њом у и врлинама да има учешћа. Стваран пост је у првој линији уздржавање од сваке похоте. Без духовног поста, кажу оци, сам телесни пост Бог не прихвата. Пост има у првом реду духовни смисао и он је органски повезан са целокупним духовним животом. Стварни пост приводи човека смирењу. А у смирењу човек стиче сазнање, да за човека спасење лежи једино у Богу, у његовој милости. Код стицања свих врлина и код испуњења свих заповести, свети оци придају врлини расуђивања највећу важност. Расуђивање значи дар разликовања онога што је корисно, и онога што је штетно - тамо где је истина, и тамо где је лаж.

Општа правила поста

Пост се не састоји толико у томе да се једе ретко, колико да се једе мало. Неразуман је онај посник који ишчекује одређени час, а онда се за трпезом сав предаје ненаситој наслади. Храну уопште треба узимати свакога дана толико да се тело окрепи и буде пријатељ и помоћник у вршењу добродетељи (врлине). Иначе, може да се деси да од изнурења тела и душа онемоћа. Не може свако да прими на себе строго правило уздржања.

Неки су постови строжи од других. Најстрожи су Васкршњи и Госпоински пост. За време тих постова, уље је дозвољено само суботом и недељом, као и на извесне празнике. Тако на пример, пост је на дан Четрдесет мученика у Севастији разрешен на уље и вино. Употреба рибе, уља и вина дозвољена је на празник Цвети као и на Благовести, уколико не падају за време Страсне седмице. За време Богородичиног поста, риба је дозвољена само на празник Преображења Господњег, док се осталим даним пости на води (осим суботом и недељом, када је разрешено на уљу).

Петровски и Божићни постови су мање строги. Средом и петком се пости на води, а другим данима је дозвољено јести на уљу. 3а петровски пост је дозвољено јести рибу свакога дана, осим среде и петка, а божићни пост дозвољава да се риба једе само суботом и недељом, као и на празник Ваведења Пресвете Богородице (без обзира у који дан падне). Уколико славите славу за време поста (Свети Никола) тога дана, дозвољена је и риба. Такође, уколико ваша слава пада ван поста, али у среду или петак, треба да је посна.

Има дана који се посте посебно строго на води, или једемо само једном дневно (увече) хлеб и воду – обично на Велики Петак - до 3 сата послеподне (изношења плаштанице), после чега се узима лаган оброк „на води“. Прва три дана Васкршњег поста се такође посте посебно строго, као и последња недеља поста. Такође, у току васкршњег поста на води, среда и петак се увек посте посебно строго.

Ово су најосновнија правила поста. Сваки хришћанин би пре почетка поста требало да поразговара са својим свештеником или духовником и утврди која врста поста одговара највише његовим духовним и физичким снагама. Не може свако да прими на себе строго правило уздржавања или да се лиши свега што му је потребно за олакшање немоћи. Овде спадају нарочито деца, стари, болесни, труднице и дојиље, као и они који обављају тешке физичке послове. Пост може бити олакшан под назором духовника, али никако укинут.

Посни дани

Једнодевни постови:

 • Дан пре Богојављења
 • Дан Воздвижења часног крста - Крстовдан
 • Дан Усековања главе Св. Јована Крститеља
 • Свака среда и петак (сем за време трапавих седмица)

Велики годишњи постови:

 • Васкршњи пост (Велики, Часни) - 7 седмица
 • Петровски пост (Апостолски) - (трајање зависи од датума када пада Васкрс, око 40 дана)
 • Госпоински пост (Богородичин) - 2 седмице
 • Божићни пост - 40 дана

Неке недеље су разрешене поста ("трапаве седмице"). Нпр. недеља после Васкрса је разрешена на пост у среду и петак као и недеља после Божића.

Пост у исламу

Постите да бисте били здрави.[8]
— Мухамед

Пост је једна од пет темељних дужности ислама, поред сведочења да нема другог Бога осим Алаха и да је Мухамед његов посланик, клањању намаза, давању зеката и обављању хаџа. У Исламу је пост начин изражавања вере у Бога (арапски: Алах) преко уздржавања од јела, пића, телесних ужитака и пушења, све од зоре па до заласка сунца. Пост деветог месеца муслиманске године, рамазана је строга обавеза (фарз) које се сви одрасли здрави муслимани, мушкарци и жене, треба да придржавају.

Куран каже: „О, ви који вјерујете, пост вам је прописан као што је био прописан и онима прије вас да бисте били богобојазни." (2:183)

Почетак рамазана мора бити оглашен народу на начин који је према месним обичајима утврђен. У месецу Рамазанумесец је почела објава Курана, и добијена битка код Бадра. Када наступи следећи месец, а месец поста прође, слави се празник назван Ид ал фитр- Бајрам.

За време поста забрањено је:

 • уношење хране и пића, намерно повраћање
 • полни односи
 • намерно избацивање семена, која је последица полног додира.

Пост може бити обавезан према пет правних категорија:

 1. у месецу рамазану;
 2. ако неко мора надокнадити дане пропуштене у рамазану;
 3. пост на који се неко заветовао;
 4. у одређеним околностима, када се испашта за преступ

Закон (шеријат) такође предвиђа и неке од олакшица у следећим околностима:

 • за оне који су достигли одређену старост.
 • за болесне, за које нема наде у оздрављене; они смеју пропустити пост без обавезе надокнаде.
 • ако се трудне жене или дојиље боје да би им било опасно постити; надокнада је обавезна.
 • болесници који се надају опоравку, као и они који су савладани глађу и жеђу смеју прекинуту пост, али то морају надокнадити.
 • путници који крећу на пут, а по повратку ће надокнадити.
 • они којима предстоји обављање тешког физичког рада, надокнадиће када буду могли.
 • жене при менструалном крварењу или крварењу након порођаја, али ће надокнадити касније када крварење престане.

Ал-Газали истиче велико значење које у очима Господа има пост; као разлог наводи то да је пост пасивно дело, и да нико не види када неко пости осим Бога; стога је пост „капија која води у службу Богу“.

Види још

Референце

 1. ^ „Do You Need to Starve Before Surgery? – ABC News”. Abcnews.go.com. 25. 3. 2009. Приступљено 18. 10. 2010.
 2. ^ Norman, Dr (17. 4. 2003). „Fasting before surgery – Health & Wellbeing”. Abc.net.au. Приступљено 18. 10. 2010.
 3. ^ „Anesthesia Information (full edition) | From Yes They're Fake!”. Yestheyrefake.net. 1. 1. 1994. Архивирано из оригинала на датум 12. 11. 2010. Приступљено 18. 10. 2010.
 4. ^ „Lowering High TRIGLYCERIDES and Raising HDL Naturally – Full of Health Inc”. Reducetriglycerides.com. Приступљено 18. 10. 2010.
 5. 5,0 5,1 O'Flanagan, C. H; Smith, L. A; McDonell, S. B; Hursting, S. D (2017). „When less may be more: Calorie restriction and response to cancer therapy”. BMC Medicine. 15 (1): 106. PMC 5442682Слободан приступ. PMID 28539118. doi:10.1186/s12916-017-0873-x.
 6. ^ Russell J, Rovere A, ур. (2009). „Fasting”. American Cancer Society Complete Guide to Complementary and Alternative Cancer Therapies (2nd изд.). American Cancer Society. ISBN 9780944235713.
 7. ^ Trevor O. Ling, Rečnik budizma, Geopoetika, Beograd 1998.
 8. ^ Hadisi od ehlul bejta Архивирано на сајту Wayback Machine (јануар 3, 2012) (на језику: енглески), Приступљено 23. 4. 2013.

Литература

 • Russell J, Rovere A, ур. (2009). „Fasting”. American Cancer Society Complete Guide to Complementary and Alternative Cancer Therapies (2nd изд.). American Cancer Society. ISBN 9780944235713.

Спољашње везе

5. децембар

5. децембар (5.12.) је 339. дан године по грегоријанском календару (340. у преступној години). До краја године има још 26 дана.

Post-pank

Post-pank (engl. Post-punk) je muzički pravac koji se razvio iz panka kasnih 1970-ih, kao odgovor na pank rok eksploziju iz sredine iste decenije.

Koreni post-panka su u panku, ali muzika je za razliku od panka više introvertna, kompleksna i eksperimentalna. Post-pank je postavio temelj alternativnoj rok muzici, proširivši granice pank i andergraund muzike uz pomoć elemenata kraut-roka (upotreba sintesajzera i obuhvatnog ponavljanja), daba (pogotovo bas gitare), američkog fanka pa čak i disko muzike, koje tradicionalni pank nikada ne bi dopustio.

1980-ih post-pank je zauzeo jako mesto na indi sceni i iz njega su se razvili gotik rok, industrijski rok, alternativni rok i psihobili.

Sam termin „post-pank“ je ušao u upotrebu ranih 1980-ih. Britanski kritičar Grejl Markus je u julu 1980. godine korstio izraz da bi opisao muziku bendova kao što su Gang of Four, The Raincoats i Essential Logic.

Tortoise

Tortoise je američki muzički sastav iz Čikaga, fomiran 1990. godine.

Muzika benda je uglavnom instrumentalna. Članovi grupe su ranije svirali u raznim indi rok i pank grupama iz Čikaga. Tortoise spada u prve američke indi rok grupe na koje su uticali kraut-rok, dab, minimalizam, elektronika i džez, za razliku od dotadašnjih indi rok bendova na koje je uglavnom uticala rok i pank muzika.

Neki smatraju da Tortoise spada u najvažnije bendove post-roka i da je predvodio u popularizovanju žanra, dok drugi smatraju da je njihova muzika zapravo progresivni rok.

Ајрон Пост (Оклахома)

Ајрон Пост (енгл. Iron Post) насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Оклахома.

Вашингтон пост

Вашингтон пост (енгл. The Washington Post) је назив за амерички дневни лист који излази у Вашингтону и представља најпознатију, најчитанију и најутицајнију публикацију у том граду. Представља такође једну од најстаријих публикација у граду, с обзиром да је први штампани примерак изашао 1877. године.

Пост је такође познат и по улози коју су почетком 1970-их његови репортери Боб Вудворд и Карл Бернстејн имали приликом покретања афере Вотергејт и тако посредно довели до колапса Никсонове администрације.

Велика Госпојина

Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице или Међудневница је један од највећих хришћанских празника. Овај празник успомена је на смрт Богородице и, према јеванђељском предању, дан када се она вазнела на небо и „предала свој дух у руке Спаситеља“. Успење Пресвете Богородице спада у ред Богородичних празника. Српска православна црква и верници га славе 28. августа, односно 15. августа по јулијанском календару, када се завршава и пост који траје 14 дана.

Предање каже да је Богородица живела 60 година, према неким изворима 72, да је надживела свога сина и као сведок многих славних догађања, наставила његову мисију.

Гранџ

Гранџ је поджанр алтернативног рока. Гранџ је на врхунцу популарности био почетком 90-их година. Настао је мешањем хардкор панка и хеви метала.

Најважнија обележја гранџа су изразито дисторзиран (изобличен) звук гитаре, силовито ударање бубњева, углавном спорији темпо, те текстови песама који балансирају између идеализма и песимизма. Популарност групе Нирвана (Nirvana) узроковала је пораст интересовања и за остале гранџ групе из Сијетла као што су Перл Џем (Pearl Jam), Саундгарден (Soundgarden), Алис ин Чејнс (Alice in Chains) и Мадхани (Mud Honey).

Ислам

Ислам (арап. إسلام‎) је монотеистичка религија која потиче од учења Мухамеда из 7. века. Заснива се на вери у једног Бога (Алах), изабраност Мухамеда за божијег посланика, предодређеност људске судбине, награду за добра дела и казну за лоша, судњи дан и васкрсење мртвих. Постулати ислама објављени су у Хадисима одн. Збиркама исламских књига, а у сам темељ ислама спада и света књига Куран. Куран је писан на арапском језику и садржи 114 сура (поглавља). Куран је збирка откровења који су искључиво од Свевишњег Бога и представља искључиво Божију реч. Та посланица је Мухамеду преношена преко анђела Гаврила (арап: мелека Џибрила). Он је у пустињској пећини волео да се осамљује и размишља о Створитељу читавог света и свих бића и сила. Њему тада једном приликом силази са небеса анђео Гаврило и приказује му се у лику анђела и налаже му одмах да учи у име Господара свих светова који ствара...

Следбеници ислама се називају муслимани, „они који се потчињавају“ Божјој вољи. У свету има преко 2 милијарди муслимана, што чини ислам другом највећом религијом после хришћанства Основне обавезе сваког муслимана су вера у једног Бога (Алаха) и Мухамеда као његовог посланика, молитва пет пута дневно, пост у месецу Рамазану, давање милостиње и хаџилук (ходочашће у Меку) бар једном у животу. Готово сви муслимани припадају једној од две главне исламске групе: сунитима (80%) или шиитима (20%). Ислам је преовлађујућа религија на Средњем истоку, као и многим државама Африке и Азије. Муслиманске заједнице постоје такође у Србији и земљама Балкана.

Младенци

Младенци се празнују 22. марта а посвећени су успомени на страдање светих четрдесет Мученика Севастијских, који су за Христову веру пострадали 320. године. Сви ови мученици беху младићи, па је наш народ тај дан узео као празник на који млади супружници (младенци) у своме дому примају госте, а ови им доносе поклоне и на тај начин им помажу на започетку њиховог брака и живота у брачној заједници. Младе домаћице тога дана дочекују госте у својој кући и показују своје умеће и спретност домаћице. Овде ваља напоменути да Младенци увек падају уз пост, јер Часни пост почиње обично почетком или средином марта, и зато свака гозба која се спрема овог дана, мора бити посна, ради здравља и напретка деце младих супружника.

Октобар

Октобар је десети месец у години и има 31 дан.

Почетак месеца по јулијанском календару почиње 14-тог дана грегоријанског календара.

По Црквеном рачунању циклуса времена је други месец.

Пад комунизма у Албанији

Пад комунизма у Албанији, последњи такав догађај у Европи изван Совјетског Савеза, започео је у децембру 1990. године студентским демонстрацијама у главном граду Тирани, иако су протести већ раније те године започели у другим градовима. Централни комитет Комунистичке партије дозволио је политички плурализам 11. децембра и највећа опозициона странка, Демократска странка Албаније, је основана следећег дана. На изборима марта 1991. године Комунистичка партија је остала на власти, али генерални штрајк и урбана опозиција довели су до формирања "владе за стабилност" која је укључивала и некомунисте. Већ на изборима у марту 1992, у условима економског колапса и друштвених немира, комунисти су поражени а Демократска странка је освојила већину мандата. Сали Бериша, лидер Демократске странке, постао је председник Албаније.

Петак

Петак је пети дан седмице, који се налази између четвртка и суботе. Код словена је то шести дан у седмици или пети по недељи.

У већини земаља са петодневном радном недељом, петак је последњи радни дан пре викенда и самим тим се гледа као разлог за прославу и растерећење, што је у САД довело до израза TGIF (скраћенице за Thank God It's Friday) - „Хвала Богу, петак је“.

У неким предузећима радницима је допуштено да носе мање формалну одећу петком, што је познато као „неформални петак“ (Casual Friday).

У роману Робинсон Крусо, Петко је име америчког урођеника канибала кога је спасао протагониста на петак и који је њему постао слуга.

Петак је књига од Роберта А. Хајнлајна.

Петак је такође филм са репером Ајс Кјубом као главним глумцем.У Исламу, петак је дан јавне молитве у џамијама. У неким исламским земљама, седмица почиње недељом, а завршава се суботом, баш као и јеврејска и хришћанска недеља. У осталим земљама, као што су Иран и Авганистан, седмица почиње суботом, а завршава се петком.

Јеврејски сабат почиње заласком сунца у петак и траје до заласка сунца у суботу.

У хришћанству, петак пре Васкрса се слави као Велики петак да означи Исусово распеће. Неки хришћани се уздржавају да једу месо петком, док други држе једнодневни пост.

У неким културама, петак се сматра несрећним, поготово ако је петак тринаести, где је 13 несрећни број. Неколико историјских непогода које су се догодиле на петак су познате као црни петак.

Пибор

Пибор Пост је град у вилајету Џонглеј у југоисточном делу Јужног Судана. Налази је на реци Пибор на око 200 километара од града Бор. У близини града се налази локални аеродром.

Рок музика

Рок (енгл. rock) је жанр популарне музике који се развио током 1960-их у Уједињеном Краљевству и Сједињеним државама. Његови корени потичу од рокенрола из 1940-их и 1950-их, на кога су утицали ритам и блуз и кантри музика. На рок музику су утицали бројни жанрови као што су блуз, фолк, џез и класична музика.

Музички гледано, рок је заоснован на електричној гитари, која је обично део неке рок групе са бас-гитаром и бубњевима. Типична рок песма је заоснована на 4/4 такту и употребљава песничко-хорску форму. Жанр је постао доста разноврсан и заједничке музичке карактеристике се тешко дефинишу. Као и поп музика, лирика често садржи романтичну љубав, али се такође често осврће на друге теме као што су социјалне и политичке. Доминација белих рок музичара се сматра кључним фактором који обликује истраживачке теме у рок музици. Рок музика се за разлику од поп музике више ослања на музикалност, живи перформанс и идеологију веродостојности.

Током касних 1960-их настао је велики број различитих рок жанрова, укључујући и хибриде као што су блуз рок, фолк рок, кантри рок и џез-рок фузија. Многи од ових жанрова су допринели развоју психоделичног рока на кога је утицала контракултурална психоделична сцена. Нови жанр који је настао из ове сцене укључује и прогресивни рок, који проширује уметничке елементе. Глам рок је истакнуо визуелни стил, док је велики поджанр хеви метал истакнуо тон, снагу и брзину звука. Током друге половине ’70-их настао је панк рок, као реакција на ове трендове. Панк је створио грубу и енергетичку форму која је садржавала политичку и социјалну критику. Овај поджанр је утицао током ’80-их година на настанак других поджанрова, као што су нови талас, пост-панк и алтернативни рок покрет. Од ’90-их година алтернативни рок је почео да доминира рок музиком тако што се пробио на мејнстрим сцену, кроз гранџ, Бритпоп и инди рок. Тада су настали и други фузијски поджанрови, као што су поп панк, реп рок и реп метал, као и покушаји да се опет оживе други поджанрови (гаражни рок и пост панк ревајвал) током почетка новог миленијума.

Рок музика је служила као медиј социјалних и културлошких покрета, стварајући многе поткултуре, као што су рокери и модови у Великој Британији, а хипији у САД. Хипији су контракултура настала у Сан Франциску током ’60-их година, да би се брзо проширила на целу Америку. Током ’70-их година настала је панк култура, из ње су касније настали емо и гот поткултуре. Наслеђујући фолк традицију протестних песама, рок музика се повезује са политичким активизмом, као и са променом социјалних ставова према раси, полу и употребом дрога, а често је виђен и као изражавање младалачког револта против конзумеризма и ауторитета одраслих.

Руанда

Руанда, званично Република Руанда, држава је у области Великих језера на истоку централне Африке. Руанда нема излаз на море: на југу се граничи са Бурундијем, на западу са Демократском Републиком Конго, на северу са Угандом и на истоку са Танзанијом. Једна је од најгушће насељених земаља Африке. Због бујне вегетације и брдовитог плодног земљишта ову невелику републику зову „земљом хиљаду брежуљака“. Руанда је постала позната по стравичном геноциду из 1994. године.

Филм

Филм је серија слика које, кад се прикажу на платну, стварају илузију покретања захваљујући phi феномену. Ова оптичка илузија чини да публика континуирано опажа покрет између одвојених објеката који се виде брзо у наставцима. Процес прављења филма је и уметност и индустрија. Филм се прави фотографисањем правих сцена камером за снимање, фотографисањем цртежа или минијатурних модела коришћењем традиционалне технике анимација или комбинацијом свих техника и других визуелних ефеката.

Хана (Алберта)

Хана (енгл. Hanna) је малена варошица у јужном делу канадске провинције Алберта, у статистичкој регији Јужна Алберта.

Према подацима пописа становништва из 2011. у варошици је живело 2.673 становника што је за 6,1% мање у односу на попис из 2006. када је регистровано 2.847 житеља.Привредна активност насеља почива на пољопривреди, нафтној индустрији, туризму и рудницима угља.

Варошицу су у свету прославили чланови пост гранџ алтер рок бенда Nickelback који су родом из овог града (Чад Кругер, Мајк Кругер, Рајан Пик и Данијел Адер).

Хафингтон пост

Хафингтон пост (енгл. The Huffington Post) је амерички новински портал, агрегатор вести и блог који су основали Аријана Хафингтон, Кенет Лерер, Ендру Брајбарт, и Џона Перети. На сајту се објављују вести, блогови и оригинални садржај из области политике, економије, забаве, технологије, културе итд.

Хафингтон пост је основан 2005. као либерална противтежа агрегаторима вести као што је Drudge Report. Компанија „AOL“ је 7. фебруара 2011. преузела власништво над сајтом за 315 милиона долара, а Аријана Хафингтон је постала главни уредник Хафингтон пост медија групе.

Холивуд

Холивуд (енгл. Hollywood) је име градске четврти Лос Анђелеса, САД, која је позната по концентрацији филмских студија и кућама глумачких (холивудских) звезда. Налази се северозападно од центра града. Холивуд је постао синоним за амерички филм и ТВ индустрију у којој је запослено најмање 100 000 особа и додатног особља , од режисера , па до продуцената , сценаристи , помоћници у расвети због светла за снимање под рефлекторима , на монтажи снимака који касније иду у филм у току продукције филма и постпродукције филма , у фотошопу , каскадери , шминкери и стилисти , директори фотографије и фотографи и друго особље задужено за кетеринг , тачније за доставу хране и пића , као и превоз на сету снимања филма . Холивуд је трећа највећа филмска индустрија на свету у којој се произведе и сними преко 1000 филмова годишње , поред Боливуда у Индији и Кинеског филма , тачније филмске индустрије у Кини. Холивуд је тај који је многе глумце и звезде учинио славним и од њих направио звезде , као што су Чарли Чаплин , Грета Гарбо , Вивијен Ли , Марлен Дитрих , па све до глумица и глумаца златног доба као што су Рок Хадсон , Марлон Брандо , Шон Конери , Џејмс Дин , Кларк Гејбл ,Џон Вејн ,Грегори Пек , Кери Грант , Грејс Кели , Џоан Крофорд , Мерилин Монро , Ава Гарднер , Џуди Гарланд , Елизабет Тејлор , Џенет Ли , Одри Хепберн , Брижит Бардо , Софија Лорен , Џејн Фонда , Натали Вуд , Лорин Бекол , па све до глумаца као Роберт де Ниро , Ал Паћино , Роберт Редфорд , Ричард Гир , Харисон Форд , Катрин Денев ,Мерил Стрип , Сузан Сарандон , Фара Фосет , Мишел Фајфер ,Голди Хон и млаћих глумаца до 50 или 55 година као Сандра Булок , Никол Кидман , Моника Белучи , Софи Марсо , Винона Рајдер , Џулија Робертс , Памела Андерсон , Рис Видерспун , Камерон Дијаз , Анђелина Џоли , Џенифер Анистон , Бред Пит ,Кијану Ривс Том Круз , Вал Килмер , Џорџ Клуни , Бен Афлек , Хју Џекмен , Мет Дејмон и на хиљаде других глумаца. Али је Холивуд и многе режисере начинио славним као што су Џон Форд , Алфред Хичкок , Франсис Форд Копола , Блејк Едвардс ,Били Вајлдер , Теренс Јанг , Џејмс Камерон , Ненси Мајерс , Софија Копола , Брајан де Палма , Тони Скот , Мартин Скорсезе , Оливер Стоун , Вуди Ален , Стенли Кјубрик и други филмски режисери . Данас је већина телевизијске продукције расута у околним подручјима, Бербанку и Вестсајду, али значајан део опреме (монтажа, ефекти, реквизити, пост-продукција, осветљење) је и даље у Холивуду.

Многи од холивудских биоскопа се користе за велике филмске премијере, а и додела Оскара се одвија овде. Холивуд је популарно место за ноћни живот и веома је посећен од стране туриста.

Тренутно, Холивуд нема одређене границе (Лос Анђелес нема званичних четврти). Као део Лос Анђелеса, он нема градске власти, али постоји именовани функционер који служи као „почасни градоначелник“ за церемонијалне догађаје. Тренутно, председник општине је Џони Грант.

Данас активни филмски студији:

20th Century Fox - Century City, LA

Paramount Pictures

Sony Pictures Entertainment - Culver City, LA

NBC Universal Entertainment

Warner Bros. Entertainment

Buena Vista Motion Pictures Group

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.