Поморавски управни округ

Поморавски управни округ се налази у централном делу Републике Србије. Обухвата град и општине:

  1. Град Јагодина градско насеље Јагодина,
  2. Општина Ћуприја градско насеље Ћуприја,
  3. Општина Параћин градско насеље Параћин,
  4. Општина Свилајнац градско насеље Свилајнац,
  5. Општина Деспотовац градско насеље Деспотовац и
  6. Општина Рековац градско насеље Рековац.

Има укупно 212.839 становника (Попис 2011.). Седиште округа је град Јагодина.

У граду је делимично сачувана архитектура 19. века. Остаци ранијих периода виде се у грађевинама као што је Хајдук - Вељков конак из 18. века. Посебна занимљивост је Стара црква Арханђела Михајла, задужбина Милоша Обреновића из 1818. године.

Манастир Јошаница је подигнут крајем 15. века у време владавине деспота Ђурађа Бранковића и сматра се најлепшом грађевином Средњег века у том крају.

Недалеко од Ћуприје је манастир са црквом Вазнесења - Раваница, задужбина кнеза Лазара, саграђена између 1375. године и 1377. године. После погибије цара Лазара у Боју на Косову, Раваница је чувала његове мошти до 1690. године, да би данас после три века сељења са српским народом биле опет враћене у ову његову задужбину. Манастир Ресава - Манасија налази се у непосредној околини Деспотовца. Ресава - задужбина деспота Стефана Лазаревића, подигнута је између 1407. године и 1418. године. Током 15. века у манастиру је деловала чувена Ресавска школа са више радионица у којима су преписивани важни текстови из светске баштине и писани нови.

Константин Филозоф, аутор „Житија деспота Стефана“ и „О писменима“ (словима), којим је извршена редакција и сређивање тадашњег правописа српског језику, радио је и стварао у манастиру Ресава.

Поморавски управни округ
Држава Србија
РегионШумадија и западна Србија
Историјске областиисточна Шумадија (Левач, Белица), Ресава
Админ. центарЈагодина
Површина2.614 km2
Становништво2011.
 — број ст.214.536
 — густина ст.82,07 ст./km2
Позивни број+381 (0)35
Општине и градови6
Деспотовац
Град Јагодина
Параћин
Рековац
Свилајнац
Ћуприја
Број насеља191
(6 градских и 185 сеоских)
http://www.pomoravski.okrug.gov.rs/
Pomoravski district
Поморавски округ
Град Јагодина

Град Јагодина је град у Поморавском округу у средишту Србије, у Шумадији. Средиште града као и округа је градско насеље Јагодина. Према попису из 2011. било је 71.852 становника, од чега 37.282 у самом граду.

Гњилански округ

Гњилански округ се може односити на:

Гњилански округ, колоквијални назив за Косовско-поморавски управни округ (Република Србија), са средиштем у Гњилану

Гњилански округ (УНМИК)

Канцеларија за Косово и Метохију

Канцеларија за Косово и Метохију је канцеларија при Влади Републике Србије која врши стручне послове за потребе Владе и надлежних министарстава, такође обавља стручне и оперативне послове у преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини. Председник канцеларије је Марко Ђурић.

Косовскопоморавски управни округ

Косовскопоморавски округ се налази у јужном делу Републике Србије. Обухвата општине:

Општина Косовска Каменица - седиште градско насеље Косовска Каменица,

Општина Ново Брдо - седиште сеоско насеље Бостане,

Општина Гњилане - седиште градско насеље Гњилане,

Општина Витина - седиште градско насеље Витина.Седиште округа је градско насеље Гњилане. Има укупно 217.726 становника.

Гњилане се први пут помиње у 14. веку. У непосредној околини се налази Бања Клокот са неколико термалних извора који се сматрају врло лековитим.

Гњилане има текстилну индустрију, фабрику дувана, радијатора и клима уређаја. Овај регион је богат рудама магнезита и бентонита.

Ланиште

Ланиште може да се односи на:

Ланиште (Бела Паланка), насеље у општини Бела Паланка, Република Србија

Ланиште (Кључ), насеље у општини Кључ, Федерација БиХ, БиХ

Ланиште (Штимље), насеље у општини Штимље, КиМ, Република Србија

Ланиште (Качаник), насеље у општини Качаник, КиМ, Република Србија

Ланиште (Загреб), насеље у граду Загребу, Република Хрватска

Ново Ланиште, насеље у општини Јагодина, Поморавски управни округ, Република Србија

Старо Ланиште, насеље у општини Јагодина, Поморавски управни округ, Република Србија

Општина Ћуприја

Оштина Ћуприја је општина поморавског округа у централном делу Србије.

Општина и привредно развијени град Ћуприја простире се на површини од 287 km2, на обалама река Раванице и Велике Мораве, на обронцима Јухора, Јужнокучајских и Бељачких масива.

Више детаља о начину проширивања текста о општинама Србије можете добити овде

Општина Деспотовац

Општина Деспотовац се налази у Поморавском округу у Србији, око 130 km југоисточно од Београда. Према попису становништва из 2011. године, општина има 23.191 становника. На територији општине се налази Манастир Манасија.

Река Ресава протиче кроз овај крај па се и читав овај крај зове Ресава. Горњи ток Ресаве је живописан са кањонима и клисурама, а од села Двориште тече наредна 24 километра ка ушћу у Велику Мораву мирнијим током кроз плодну равницу.

Општина Параћин

Општина Параћин се налази средишњем делу републике Србије и припада Поморавском управном округу. Сачињава је 35 насељених места, а њено седиште је смештено у Параћину.

Општина Рековац

Општина Рековац се налази у централној Србији, у Шумадији, у Поморавском округу.

Општина Свилајнац

Општина Свилајнац се налази у Поморавском округу и захвата површину од 362 km2. Има 23.551 становника и густину насељености од 107 становника по километру квадратном.

Поморавље

Поморавље се може односити на:

Поморавље (или Велико Поморавље), географски део Србије поред реке Мораве (или Велике Мораве)

Западно Поморавље

Јужно Поморавље

Косовско Поморавље

Прскало

Водопад Прскало се налази на обронцима јужног Кучаја, у долини реке Некудово, удаљен 13 км од најближег насеља Ресавица у општини Деспотовац, Поморавски управни округ.

Поред самог водопада пролази пут који води од Ресавице ка Честобродици.

Висина водопада је 15 метара, а занимљива чињеница је да је сиромашан водом, чак и у пролеће, али никад не пресушује.

Прскало подсећа на високу, камену скулптуру и то је најнеобичнија природна појава на Кучају, купаста формација стена саграђених од бигрених наслага које је током векова наталожила вода која тече уским каналом по самом врху и прави пад са најистуреније ивице.Сам водопад је прилично непознат, што због слабе промоције, што због тога што је за време највеће активности водопада пут до њега због густе вегетације скоро непроходан.

Списак споменика културе у Поморавском округу

Следи списак споменика културе у Поморавском округу.

Територијална организација Србије

Република Србија је уређена Законом о територијалној организацији, усвојеним у Народној Скупштини 29. децембра 2007. године. Према Закону, територијалну организацију Републике Србије као територијалне јединице чине: општине (њих 145), градови (28) и Град Београд (тј. 174 јединице локалне самоуправе) и аутономне покрајине — као облици територијалне аутономије.

Територију локалних самоуправа чине насељена места, односно подручја катастарских општина која улазе у састав ових јединица локалне самоуправе. Границе јединица локалне самоуправе утврђене су границама одговарајућих катастарских општина са њене територије.

Насељено место је део територије јединице локалне самоуправе, који има изграђене објекте за становање и привређивање, основну комуналну инфраструктуру и друге објекте за задовољавање потреба становника који су ту стално настањени. Насељено место може бити у саставу само једне јединице локалне самоуправе.

Општина је основна територијална јединица у којој се остварује локална самоуправа, која је способна да преко својих органа самостално врши сва права и дужности из своје надлежности и која има најмање 10.000 становника.

Град је територијална јединица утврђена овим законом, која представља економски, административни, географски и културни центар ширег подручја и има више од 100.000 становника, а изузетно и мање. Територија града може бити подељена на градске општине.

Подела града на градске општине утврђује се статутом града, у складу са законом.

Регион Београда (Град Београд) има статус посебне територијалне јединице у Србији, која има своју управу: Скупштину Града Београда, градоначелника Града Београда, Градско веће Града Београда и Градску управу Града Београда. Територија Града Београда је подељена на 17 градских општина, које имају своје локалне органе власти. Подела Града Београда на градске општине утврђује се Статутом Града Београда.

Након преласка Косова и Метохије под привремену управу УНМИК 1999, у овој покрајини је усвојена другачија територијална организација. Окрузи какве познаје Република Србија (описани у овом чланку) функционишу (у обиму већ према околностима) једино у срединама које већински настањују Срби.

Територијална организација Поморавског управног округа
Београдски регион
Војводина
Јужна и источна Србија
Косово и Метохија
Шумадија и западна Србија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.