Пиљски водопад

Пиљски водопад (или Пиљ) је трећи по висини водопад у Србији са 64 метра[1]. Налази се у југоисточној Србији, на око четири километра јужно од села Топли До на Старој планини. Смештен је у веома неприступачном и шумовитом пределу испод врха Пиљ (1.467 метара) на Пиљском потоку. Због своје забачености откривен је тек 2002. године, а до тада је за њега знало само локално становништво.

Водопад се састоји из две каскаде „Горњи Пиљ“ (нижа) и „Доњи Пиљ“ (виша). Налази се на надморској висини од око 1.450 метара. Водопад на дну формира велики вртлог. У непосредној близини су и водопади Чунгуљски скок и Куртулски скок.

Пиљски водопад
Пиљски водопад на Старој планини
ЛокацијаСтара планина
Држава Србија
Надм. висина1,450 m
Висина64 m
Падовикаскадни
ВодотокПиљски поток
Национални ранг2

Галерија

Stara planina 13

Види још

Референце

  1. ^ Висина водопада Архивирано на сајту Wayback Machine (август 20, 2008) (на језику: енглески), Приступљено 23. 4. 2013.

Спољашње везе

Водопад Јеловарник

Јеловарник је други по висини водопад у Србији са висином од 71 метра и чине га три каскаде. Налази се на Копаонику у области Јеловарник, по којој је и добио име, у оквиру националног парка, на надморској висини од око 1.116 метара, 25 km западно од Бруса и на око 2,5 km источно од Панчићевог врха. Открила га је екипа геолога 1998. године, а дотле је за њега знало само локално становништво. Смештен је у густој шуми букве, смрче и планинског јавора. Проглашен је за природни резерват, заједно са околном флором и фауном, на површини око од 57 хектара.

Водопад Бигар

Водопад Бигар се налази на Старој планини, на само 5 километара од села Кална, на око 450 м надморске висине. На водопаду, вода се прелива преко 35 метара високог, лаког рупичастог камена(бигра), по коме је и добио име. Узводно од водопада налази својеврсна природна атракција, више мањих водопада у кориту реке и три језерцета са бистром водом.

Водопад Копрен

Копрен је други највиши водопад у Србији одмах после водопада Калуђерски скокови.

Налази се на Старој планини североисточно од Пирота на речици Дабиџин поток, у подножју врха Копрен, по коме је и добио име. Висок је 103,5 метара и састоји се од неколико каскада, са просечним падом од 56,4 степена. Осим што је највиши, Копрен се налази и на највећој надморској висини - 1.820 метара.

Водопад Тупавица

Водопад Тупавица налази се на 5 km и 400 метара од села Дојкинци на Старој Планини, на 1050 метара надморске висине. У току најврелијег периода године, уколико је година сушна, слап воде је мањи него иначе и тада она само капље преко стена. Чиста и хладна вода пада са висине од око 15 метара преко стена црвене боје.

Водопади Старе планине

Стара планина или Балкан припада систему Балканских планина које се пружају од Црног мора на истоку, па све до Вршке чуке на западу. Дужина овог планинског система износи 530 км. Највиша тачка Старе планине је врх Ботев (2376 м).

У потрази за скривеним драгуљима природе, на брзим, али кратким планинским рекама, туристи се упуштају у авантуру од које застаје дах. Од безбедних и приступачних, до потпуно изолованих водопада.

Постоји податак да се на Старој планини налази највећа серија водопада у Србији.Од целокупног списка водопада у Србији готово сваки трећи је на овој планини. Годинама су ови истински бисери Србије били сакривени од јавности.Разлога је више.Неки од њих су и ти што је само подручје Старе планине слабо насељено и крајње забачени кутак земље, који је данашња цивилизација, изгледа, заборавила. Готово сви терени на којима се налазе водопади су изузетно неприступачни и до њих углавном могу доћи само искусни планинари и авантуристи.

Прве пионирске покушаје истраживања и снимања водопада Старе планине покренуо је Владимир Манић, учитељ из Ниша и познати аутор документарних филмова о Старој планини. Деведесетих година двадесетог века снимајући материјале за свој документарни филм "Висок" он обилази целокупно подручје Старе планине у Србији и наилази на невероватна открића која су убрзо постала доступна јавности чим су објављени ти видео материјали.Пешице са својим сарадницима, крстарећи по дивљим просторима планине у сливу Топлодолске реке он наилази на серију великих водопада. Тако 1995. године открива и први пут у јавности представља "Куртулски водопад" (27м) а годину дана касније и "Чунгуљски водопад" (42м). У мају 2002. године Манић крунише свој успех пронашавши "Пиљски водопад"(65м)за који многи сматрају да је један од највећих у Србији. Своје авантуре и причу о тим временима и откривању водопада Старе планине он обрађује у свом најновијем документарном филму "Бисери Старе планине" који би требало да буде објављен 2017. године. Кад је реч о штампаним издањима, највише информација о водопадима Старе планине можете видети у књизи "Водопади Србије" Драгована Стојадиновића који је обишао скоро све познате водопаде Старе планине, организовао мерења (Копренски 103м и Калуђерски 232м) и на изузетно атрактиван и професионалан начин описао ове истинске бисере. Следи списак водопада Старе Планине.

Списак водопада у Србији

Највиши водопад у Србији је водопад Калуђерски скокови. Овај новооткривени водопад је званично измерио Драгован Стојадиновић Шуле 9. јуна 2012. са екипом у саставу: доктор наука Саша Милановић, дипл. инж. хидрогеологије Љиљана Васић са Рударско-геолошког факултета у Београду, департман за хидрогеологију, као и дипл. инж. хидрогеологије Милорад Кличковић из Завода за заштиту природе Србије. Водопад је каскадни, висок 232 метара.

Други највећи водопад у Србији је Копрен, такође на Старој планини североисточно од Пирота са висином од 103,5 метара и састоји се од неколико каскада, са просечним падом од 56,4 степена. Трећи по висини је Јеловарник (71 метар) на Копаонику, који сачињавају три узастопне каскаде.

Следи списак водопада у Србији.

Строги резерват природе Арбиње

Арбиње је строги резерват природе који се налази на обронцима Старе планине, у горњем току долине Дојкиначке реке, на неких 8 км од села Дојкинци.

Овај локалитет важи за најлепшу речну долину на нашим просторима, а и шире.

Чунгуљски скок

Чунгуљски скок (Чунгуљ, Чунгуљски водопад) је водопад у источној Србији, на Старој планини, недалеко од села Топли До. Налази се на надморској висини од око 1.400 метара на Топлодолској реци и висок је 40 метара. Спада у једне од највиших у Србији, а у његовој непосредној близини су водопади Куртулски скок и Пиљ. Име је добио према планинском врху „Чунгуљ“ у чијем подножју се налази. Окружен је густом шумом и тешко је доступан. Открила га је група истраживача током 1996. године.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.