Пиротски управни округ

Пиротски управни округ се налази у југоисточном делу Републике Србије. Обухвата град и општине:

  1. Град Пирот - седиште градско насеље Пирот,
  2. Општина Бела Паланка - седиште градско насеље Бела Паланка,
  3. Општина Бабушница - седиште градско насеље Бабушница и
  4. Општина Димитровград - седиште градско насеље Димитровград.

Седиште округа је градско насеље Пирот. Има укупно 92.277 становника (попис 2011).

Пирот се први пут помиње још у II веку. У његовој околини се налази црква св. Петке из XIII века, а манастир св. Јована Богослова, с краја XIV века, пример је средњовековне српске архитектуре.

Лековита вода из Звоначке бање, климатског лечилишта, коришћена је још у античком добу, а природне лепоте овог краја познате су широм Србије.

Ћилимарство (ткачка делатност, данас и грана индустрије) је најстарији занат који је Пирот прославио широм света. Пиротски крај познат је и по овчијем качкаваљу (Пиротски качкаваљ) и производу од млека, вурди.

Највећи део капацитета пиротских привредних колектива лоциран је у индустријској зони.

Пиротски управни округ
Држава Србија
РегионЈужна и источна Србија
Историјске областиШоплук, Лужница, Висок, Видлич
Админ. центарПирот
Површина2.761 km2
Становништво2011.
 — број ст.92.277
 — густина ст.33,42 ст./km2
Позивни број+381 (0)10
Општине и градови4
Бела Паланка
Бабушница
Димитровград
Пирот
Број насеља214
(4 градска и 210 сеоских)
http://pirotski.okrug.gov.rs/
Pirotski district
Пиротски округ

Види још

Јеловичко врело

Јеловичко врело један је од карстних сифонских извора у Источној Србији, са дубоким залегањем карстних канала, чија зона прихрањивања и дренирања, заправо припада Видличу, као саставном делу Старе планине. Јеловичко врело и његов слив налази се северно од Пирота, према граници са Бугарском. Његов слив већим делом изграђен је од мезозојских карбонатних стена и то средњег тријаса.Спелеоронилачка истраживања Јеловичког врела, која су започета 2003. године, по први пут су открила сифонски канал, који је хидрогеолошким испитивањима снимљен и истражен до дужине од 118 м. По хидрогеолошким карактеристикама, Јеловичко врело је највеће карстно врело на Видличу. Према повременим осматрањима врела, његова минимална издашност пада испод 80 l/sec, са генералном осцилацијом и једним прекидом током године. Претпоставља се да морфологија карстних канала овог врела условаљава појаву прекидања истицања воде на једном у години, и то обично током августа месеца. Температура воде Јеловичког врела варира током године од 9,5 до 12 оС.

Бугарски запад (часопис)

Бугарски запад (буг. Български запад) је био бугарски часопис који је имао издање у Србији (Пиротски крај) након окупације Бугарске за време Другог светског рата. Излазио је од 21. марта 1942. до повлачења Бугара из Србије 7. августа 1944.. За то време вођена је бугаризација у српском Поморављу, вардарској Македонији и јужној Тракији (део Грчке).

Издавач и редактор је био Каран Дончев. Штампан је у Рахриви, Софија. Часопис је излазио седмично. Од броја 13, имао је додан поднаслов Весник за Пиротску, Царибродску, Трнску, Босилевградску и Бабушничку околину (буг. Вестник за Пиротска, Царибродска, Трънска, Босилеградска и Бабушничка околия).

Владикине плоче (кањон)

Кањон Владикине плоче се налази у југоисточној Србији, на реци Височици, на неких 20 km од Пирота, на потезу између села Рсовци и Паклештица и почетка Завојског језера.

Најдужи и најдубљи део клисуре зове се Владикине плоче, где достиже дубину од преко 200 метара, са стрмим вертикалним и неприступачним литицама.Кањон припада масиву Старе планине и његова дужина износи нешто преко 2 km.

Град Пирот

Град Пирот је административна јединица у Пиротском округу у југоисточној Србији. Према попису из 2011. у граду је живело 57.928 становника. По подацима из 2004. град заузима површину од 1.232 km². Седиште града као и округа је градско насеље Пирот. Општина Пирот је 29. фебруара 2016. добила статус града.

Коритничка река

Коритничка река је река у Србији у сливу Нишаве која настаје код села Ресника, у подножју Суве планине на 570 m н.в. од неколико мањих токова, Спаја се Нишавом као њена лева притока, код насеља Бела Паланка. Протиче кроз општину Бела Паланка у Пиротском округу. Извире у подножју Суве планине и дугачка је око 10 km. Протиче кроз насеља Горња Коритница, Доња Коритница и Дивљана.Низводно од села Дивљане Коритничка река је преграђена 1983. године и на том њеном делу формирано је Дивљанско језеро.

Општина Бела Паланка

Бела Паланка је општина Пиротског округа на југу Србије. Према попису из 2011. године је општина имала 12126 становника. Средиште општине и највеће насеље је град Бела Паланка.

Општина Димитровград

Општина Димитровград је део Пиротског округа. Седиште општине је градско насеље Димитровград. Године 1991. у општини је живело 13.488 људи, а у 2002. живело је 11.748. Према попису из 2011. године броји 10.118 становника. Ова општина је једна од две општине у Србији, заједно с општином Босилеград где већинско становништво чине Бугари (према последњем попису становништва чине највећу етничку групу у општини).

Пећина Владикине плоче

Пећина Владикине плоче се налази у југоисточној Србији, у истоименом кањону између села Паклештица и Рсовци на неких 20 км од Пирота.

Планиница

Планиница може бити:

Планиница (Мионица), насеље у општини Мионица, Република Србија

Планиница (Зајечар), насеље града Зајечара, Република Србија

Планиница (Трстеник), насеље у општини Трстеник, Република Србија

Планиница (Димитровград), насеље у општини Димитровград, Пиротски управни округ, Република Србија

Планиница (Пирот), насеље у општини Пирот, Пиротски управни округ, Република Србија

Планиница (Лепосавић), насеље у општини Лепосавић, Република Србија

Планиница (Бугојно), насеље у општини Бугојно, Федерација Босне и Херцеговине, БиХ

Планиница (Вареш), насеље у општини Вареш, Федерација Босне и Херцеговине, БиХ

Планиница, један од врхова планине Његош (око 1.520м)

Манастир Планиница, манастир Српске православне цркве

Специјални резерват природе Јерма

Специјални резерват природе Јерма се налази у склопу планинског подручја динарида, између села Трнски Одоровци и Власи, на неких 22 km од Пирота.

Специјални резерват природе Крупачко блато

Крупачко блато је највећа ниска тресава у југоисточној Србији, налази се у источном делу пиротске котлине, на 400 метара надморске висине. Представља предео изузетне лепоте и јединствени екосистем разноврсног биљног и животинског света. Укупна дужина износи око 2500 м док је ширина променљива. Крупачко блато обилује бројним крашким изворима, како хладним тако и термалним.

Што се тиче биљне разноврсности на подручију резервата настањују га око 250 вртса биљака и поприличан број је под неком врстом законске заштите. Овај локалитет је један од неколоко у Србији у ком можете да нађете барску папрат (Thelypteris palustris).

На овом резервату могу се наћи и ретки припадници фауне зглавкара као што је водени паук. Водени паук проводи цео живот у води а припадник је (Аrgyroneta aquatica). Поред паука имамо и представника из реда одоната (Somatochlora flavomaculata).

Када већ причамо о ниској тресави морамо да поменемо и ихтиофауну међу којима су најзначајнији лињак (Tinca tinca), штука(Esox lucius)као и пијор(Phoxinus phoxinus). Пијор је тишичан представник вископланиских река и потока али у водома Крупачког Блата предстваља изолованом популацијом.

На овој ниској тресави налази се и право благо за орнитологе. За сада је забележено чак 76 врста птица. Ово подручје изузетних одлика је станиште малог корморана (Phalacrocorax pygmeus), букавца(Botaurus stellaris), чапљице(Ixobrychus minutus), жуте чапље(Ardeola ralloides), црвене чапље(Ardea purpurea), ибиса(Plegadis falcinellus).

Списак споменика културе у Пиротском округу

Следи списак знаменитих места у Пиротском округу.

ТВ Пирот

Телевизија Пирот је регионална телевизија која емитује програм на подрућју пиротског управног округа.

ТВ Пирот основана је 1997. године, а њен оснивач била је општина Пирот.

Емитовање програма са пуном програмском шемом почело је 22. септембра 1999. године.

На подручју које покрива својим сигналом, ТВ Пирот има 120.000 потенцијалних гледалаца и једна је од најгледнијих локалних телевизија у Србији.

Телевизија Пирот била је прва дигитална телевизија.Због неиспуњавање уговорних одредби о продају, раскинут је уговор о приватизацији телевизије Пирот.

Програм се данас емитује сваког радног дана од 07:00-00:30 сати, суботом од 10:00 do 00:30, а недељом од 15:00 до 00:30

Доминантни су информативни садржају који чине 60 процената целокупног програма телевизије

Више од пола коришћеног материјала на телевизији, производи сама телевизија Пирот.

Телевизија Пирот покренула је организовање “Пиротске школе документарног филма” у којој је настало доста квалитетних и награђиваних филмова.

Територијална организација Србије

Република Србија је уређена Законом о територијалној организацији, усвојеним у Народној Скупштини 29. децембра 2007. године. Према Закону, територијалну организацију Републике Србије као територијалне јединице чине: општине (њих 145), градови (28) и Град Београд (тј. 174 јединице локалне самоуправе) и аутономне покрајине — као облици територијалне аутономије.

Територију локалних самоуправа чине насељена места, односно подручја катастарских општина која улазе у састав ових јединица локалне самоуправе. Границе јединица локалне самоуправе утврђене су границама одговарајућих катастарских општина са њене територије.

Насељено место је део територије јединице локалне самоуправе, који има изграђене објекте за становање и привређивање, основну комуналну инфраструктуру и друге објекте за задовољавање потреба становника који су ту стално настањени. Насељено место може бити у саставу само једне јединице локалне самоуправе.

Општина је основна територијална јединица у којој се остварује локална самоуправа, која је способна да преко својих органа самостално врши сва права и дужности из своје надлежности и која има најмање 10.000 становника.

Град је територијална јединица утврђена овим законом, која представља економски, административни, географски и културни центар ширег подручја и има више од 100.000 становника, а изузетно и мање. Територија града може бити подељена на градске општине.

Подела града на градске општине утврђује се статутом града, у складу са законом.

Регион Београда (Град Београд) има статус посебне територијалне јединице у Србији, која има своју управу: Скупштину Града Београда, градоначелника Града Београда, Градско веће Града Београда и Градску управу Града Београда. Територија Града Београда је подељена на 17 градских општина, које имају своје локалне органе власти. Подела Града Београда на градске општине утврђује се Статутом Града Београда.

Након преласка Косова и Метохије под привремену управу УНМИК 1999, у овој покрајини је усвојена другачија територијална организација. Окрузи какве познаје Република Србија (описани у овом чланку) функционишу (у обиму већ према околностима) једино у срединама које већински настањују Срби.

Црвена Јабука

Црвена Јабука може да се односи на:

Црвена Јабука (Уб), насеље у општини Уб, Колубарски управни округ, Република Србија

Црвена Јабука (Бабушница), насеље у општини Бабушница, Пиротски управни округ, РепубликаСрбијаили

Црвена јабука (музичка група), југословенска музичка група

Црвена јабука (албум), први албум југословенске музичке групе Црвена јабука

Територијална организација Пиротског управног округа
Београдски регион
Војводина
Јужна и источна Србија
Косово и Метохија
Шумадија и западна Србија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.