Пећки управни округ

Пећки округ се налази у југозападном делу Републике Србије. Обухвата општине:

  1. Општина Исток, место Исток
  2. Општина Пећ, место Пећ
  3. Општина Клина, место Клина
  4. Општина Дечани, место Дечани
  5. Општина Ђаковица, место Ђаковица

Има укупно 414.187 становника.

Седиште округа је град Пећ.

Насеље Пећ помиње се још 1302. године као седиште Српске патријаршије. Манастир Пећку патријаршију чини скупина манастира и од оснивања је седиште српских архиепископа и патријарха.

Фреске у цркви Светих апостола из XIII века, убрајају се у најзначајнија остварења српског сликарства. Цркве и други објекти Пећке патријаршије, током историје, више пута су уништавани и обнављани, а коначан изглед су добили 1931. године и 1932. године.

Манастир Високи Дечани представљају најмонументалнији споменик српске средњовековне културе, задужбина је Стефана Дечанског, грађен од 1327. године до 1335. године.

Пећки управни округ
Положај
Држава Србија
РегионКосово и Метохија
Историјске областиМетохија
Админ. центарПећ
 — број ст.414.187
Општине и градови5
Pecki district color ru
Пећки округ (назив општина написан је на руском језику)

Литература

Спољашње везе

Ђаковички округ (УНМИК)

Ђаковички округ (алб. Rajoni i Gjakovës) је један од седам округа на подручју Косова и Метохије, по УНМИК-овој подели. Центар округа је Ђаковица. Округ чине општине Ђаковица, Дечани, Ораховац и Јуник.

Галерија грбова Србије

Галерија грбова Србије обухвата актуелни грб Републике Србије, историјске грбове Србије, као и грбове њених аутономних покрајина, градова и општина.

Канцеларија за Косово и Метохију

Канцеларија за Косово и Метохију је канцеларија при Влади Републике Србије која врши стручне послове за потребе Владе и надлежних министарстава, такође обавља стручне и оперативне послове у преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини. Председник канцеларије је Марко Ђурић.

Општина Ђаковица

Општина Ђаковица је територијална јединица у Србији, која се налази на Косову и Метохији и припада Пећком управном округу. Седиште општине је градско насеље Ђаковица. Према попису из 2011. године на подручју општине било је 94.556 становника. Ауто-путевима је повезана са другим градовима као што су Пећ, Призрен и Приштина. Налази се између централног дела покрајине и Албаније.

Општина Дечани

Општина Дечани је територијална јединица у Србији, која се налази на Косову и Метохији и припада Пећком управном округу. Седиште општине је градско насеље Дечани. Према попису из 2011. године на подручју општине било је 46.103 становника.

Општина Исток

Општина Исток је општина у Републици Србији, у АП Косово и Метохија, која припада Пећком управном округу. Површина општине је 453,84 km².

На истоку се граничи са Општином Србица, на југу са Општином Клина, на југозападу и западу са Општином Пећ. На северу је Црна Гора и Општина Тутин. На североистоку је Општина Зубин Поток.

Површина обрадивог пољопривредног земљишта у Општини Исток је 45.384 хектара, од тога 52,8% у приватној својини. Шуме покривају 19.220 хектара (34,97% у приватној својини).

Српска Општина Исток је измештена у Осојане, прво повратничко село у Метохији.

Општина Клина

Општина Клина је општина у Републици Србији, у АП Косово и Метохија, која припада Пећком управном округу. Површина општине је 403 km².

На северу од општине Клина се налази општина Исток, на западу је општина Пећ, на југозападу је општина Ђаковица, на југу је општина Ораховац, на североистоку је општина Србица, а на истоку општина Глоговац.

До 1999. у општини је живело око 8.000 становника. Око 85 особа, већином Срба, је нестало, киднаповано или страдало током сукоба. С доласком НАТО снага, неалбанско становништво Клине је напустило општину, из страха од албанског окружења. Године 2002. мањи део избеглица се вратио, али су повратници 2004. већином поново прогнани.Преостала српска заједница у општини живи лоше. Њихово кретање по општини је због проблема безбедности ограничено. Честе су пљачке, физички напади и малтретирање српског становништва, посебно старијих особа. Починиоци оваквих радњи се веома ретко процесуирају. Већи део становништва се бави пољопривредом, али своје производе тешко могу да пласирају. Становништво се у великој мери ослања на помоћ владе Републике Србије, преко Канцеларије за Косово и Метохију, а расподела средства зависи од привременог локалног органа власти.Због лоше организованог плана развоја, велике незапослености и недовољне помоћи, добар део преосталог српског становништва размишља о напуштању Клине и продаји свог земљишта.

Општина Пећ

Општина Пећ је општина у Републици Србији, у АП Косово и Метохија, која припада Пећком управном округу. Површина општине је 603 km². У општини, по првим резултатима пописа становништва 2011. године на Косову, живи 95.723 становника.

Пећки округ

Пећки округ се може односити на:

Пећки управни округ

Пећки округ (УНМИК)

Пећки округ (УНМИК)

Пећки округ (алб. Rajoni i Pejës) је један од седам округа на подручју Косова и Метохије, по УНМИК-овој подели. Центар округа је Пећ. Округ чине општине Пећ, Исток и Клина.

УНМИК-ов Пећки округ не треба мешати са Пећким управним округом, који је административно-територијална јединица Републике Србије.

Списак споменика културе у Пећком округу

Следи списак споменика културе у Пећком округу.

Списак џамија у Србији

На овој страници налази се списак значајних џамија на територији Републике Србије.

Територијална организација Србије

Република Србија је уређена Законом о територијалној организацији, усвојеним у Народној Скупштини 29. децембра 2007. године. Према Закону, територијалну организацију Републике Србије као територијалне јединице чине: општине (њих 145), градови (28) и Град Београд (тј. 174 јединице локалне самоуправе) и аутономне покрајине — као облици територијалне аутономије.

Територију локалних самоуправа чине насељена места, односно подручја катастарских општина која улазе у састав ових јединица локалне самоуправе. Границе јединица локалне самоуправе утврђене су границама одговарајућих катастарских општина са њене територије.

Насељено место је део територије јединице локалне самоуправе, који има изграђене објекте за становање и привређивање, основну комуналну инфраструктуру и друге објекте за задовољавање потреба становника који су ту стално настањени. Насељено место може бити у саставу само једне јединице локалне самоуправе.

Општина је основна територијална јединица у којој се остварује локална самоуправа, која је способна да преко својих органа самостално врши сва права и дужности из своје надлежности и која има најмање 10.000 становника.

Град је територијална јединица утврђена овим законом, која представља економски, административни, географски и културни центар ширег подручја и има више од 100.000 становника, а изузетно и мање. Територија града може бити подељена на градске општине.

Подела града на градске општине утврђује се статутом града, у складу са законом.

Регион Београда (Град Београд) има статус посебне територијалне јединице у Србији, која има своју управу: Скупштину Града Београда, градоначелника Града Београда, Градско веће Града Београда и Градску управу Града Београда. Територија Града Београда је подељена на 17 градских општина, које имају своје локалне органе власти. Подела Града Београда на градске општине утврђује се Статутом Града Београда.

Након преласка Косова и Метохије под привремену управу УНМИК 1999, у овој покрајини је усвојена другачија територијална организација. Окрузи какве познаје Република Србија (описани у овом чланку) функционишу (у обиму већ према околностима) једино у срединама које већински настањују Срби.

Београдски регион
Војводина
Јужна и источна Србија
Косово и Метохија
Шумадија и западна Србија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.