Парохија

Парохија је од најранијих хришћанских времена означавала локалну хришћанску заједницу. Као таква, појављује се и у списима Отаца Цркве као и у канонима првих Сабора. Изворна грчка реч је ПАРОИКИА и она значи „привремено“ или „друго по важности“ обитавалиште. Вечни Дом, Кућа, увек се означава као ОИКОС.

За хришћане, овај Дом је Царство Божије, Храм у коме Бог борави, Нови Јерусалим. Бог, међутим, све док се тамо не нађемо, за нас на земљи установљује привремени дом - скинију (шатор) у којем Исус, Оваплоћени Логос живи са нама у Духу Светоме, као што је, такође, живео и са Јеврејима у пустињи, када су путовали у Земљу Обећања. Али, у Старом завету је ово божанско присуство у Скинији било само симболички изражено кроз Ковчег Завета. У Новом завету заједничарење са Богом је непосредно и реално у Телу и Крви Христовој. Зато нас парохија, ПАРОИКИА, приводи Дому. Али она овоме може да послужи само уколико ми у њој не гледамо наше достигнуће, „наш понос“ или - још горе од тога - национални клуб усмерен ка „сталном насељењу“ у ОВОМ свету, далеко од Царства.

Литература

  • Јован Мајендорф: „Визија Јединства“
Гад

Гад (рум. Gad) је село у општини Гилад, која припада округу Тимиш у Румунији. Насеље је значајно по присутној српској националној мањини у Румунији.

Галерија грбова Андоре

Галерија грбова Андоре обухвата актуелни грб Кнежевине Андоре, њене историјске грбове, као и грбове њених парохија.

Госпић

Госпић је град у Хрватској и административно средиште Личко-сењске жупаније. Према првим резултатима пописа из 2011. у граду је живело 12.745 становника, а у самом насељу је живело 6.575 становника.Госпић је седиште Госпићко-сењске бискупије.

Дента

Дента (рум. Denta) је село и управно средиште општине Дента, која припада округу Тимиш у Републици Румунији. Насеље је значајно по присутној српској националној мањини у Румунији.

Дињаш

Дињаш (рум. Diniaş) је насељено место у општини Улбеч, која припада округу Тимиш у Румунији. По шаљивом календару "Прикапало" (Пешта, 1865) произилази да назив места има везе са бостанџијама. Насеље је значајно по присутној српској националној мањини у Румунији.

Епархија буеносајреска

Епархија буеносајреска или Епархија буеносајреска и јужноцентралноамеричка је епархија Српске православне цркве.

Надлежни архијереј и први од оснивања је епископ Кирило (Бојовић), а сједиште епархије се налази у Буенос Ајресу.

Епархија далматинска

Епархија далматинска је епархија Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Никодим (Косовић), а сједиште епархије се налази у Шибенику гдје је и Саборна црква.

По одлуци Светог архијерејског сабора СПЦ од 24. маја 2017, владика Фотије изабран је за епископа зворничко-тузланског, док је на чело далматинске епархије постављен архимандрит манастира Крка Никодим.

Епархија канадска

Епархија канадска (енгл. Diocese of Canada) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Митрофан (Кодић), а сједиште епархије се налази у Милтону (Онтарио).

Кеча

Кеча (рум. Checea) је село и једино насеље унутар истоимене општине Кеча, која припада округу Тимиш у Републици Румунији. Насеље је значајно по присутној српској националној мањини у Румунији.

Мали Бечкерек

Мали Бечкерек (рум. Becicherecu Mic) је село и једино насеље унутар истоимене општине Мали Бечкерек, која припада округу Тимиш у Републици Румунији. Насеље је значајно по присутној српској националној мањини у Румунији.

Овсеница

Овсеница (рум. Ofseniţa) је село у општини Банлок, која припада округу Тимиш у Републици Румунији.

Име је вероватно добила по "овсеници" - српском називу за једну врсту траве, на латинском: Agrostis solonifera. Та биљка најбоље успева на песковитој иловачи. То би требало да значи да је у атару села била за усеве неплодна земља. Такође се под појмом "овсеница" сматра сељачки сиромашки овсени хлеб, са брашном од мешавине јечма и овса, који је неквалитетан, гњецав, пун бодљи плеве. То је тешка храна која се једе у оскудици. Од њега је било вајде када се повећа удео јечма и добро замасти и посоли. По Вуку Караџићу синоним је реч "зобеница". А стара српска пословица каже (за утеху гладном): "Боље ти је ноћас овсенице, него сјутра погаче". Овсеница као храна је много у народним песмама помињана.

Насеље је значајно по присутној српској националној мањини у Румунији.

Округ Вашингтон (Луизијана)

Округ Вашингтон (енгл. Washington Parish) је округ у америчкој савезној држави Луизијана.

Оточац

Оточац је град у сјеверозападној Лици, у Личко-сењској жупанији, Република Хрватска.

Парохије Андоре

Андора се састоји од седам заједница које се зову парохије (кат. parròquies). Традиционално је постојало шест парохија, али је 1978. уведена и парохија Ескалдес-Енгордани.

Неке парохије имају даљу поделу. Ордино, Ла Масана и Сент Ђулија де Лорија се деле на квартове а Канило је подељен на 10 насеља. Ове поделе се поклапају са поделом на села од којих се састоје.

Свака парохија бира свог градоначелника који се налази на челу локалне владе која се зове кому (кат. comú).

Свињица (Свињица)

Свињица (Свиница, рум. Sviniţa) је насеље и седиште истоимене општине у југозападној Румунији на левој обали реке Дунав, у округу Мехединци са 925 становника. Срби то место зову најрадије - Свиница тј. а не као "малу свињу". Налази се на подручју Ђердапске клисуре.

Сока (Банлок)

Сока (рум. Soca) је село у општини Банлок, која припада округу Тимиш у Републици Румунији. Насеље је значајно по присутној српској националној мањини у Румунији.

Списак округа Јужне Каролине

Савезна Држава Јужна Каролина се састоји од 46 округа, што је највећи могући број у складу са државним законом. По површини је најмањи округ Калхун са 1.016 km², а највећи је округ Чарлстон са 3.517 km². Најмање становника има округ Макормик, 9.958 а најнасељенији је округ округ Гринвил, са 451.225 становника, упркос чињеници да се најнасељенији град у Јужној Каролини, Коламбија, налази у округу Ричланд.

Срби у Венецуели

Срби у Венецуели су сви држављани српског порекла или особе које су рођене у Србији, а бораве у Венецуели.

Већина српског становништва иселила се у Венецуелу након Другог светског рата због немаштине, неслагања са тадашњим комунистичким режимом, а касније због посла, када су Југославија и Венецуела створиле пријатељске односе. Процена популације Срба у Венецуели варира између 1.000 и 2.000 лица.1955. године основане је Српска православна заједница у Каракасу, а касније је изграђена и Српска православна црква, 1966. године, на чијем званичном отварању је присуствовао Петар II Карађорђевић. Српско друштво у Арагви основано је 1961. године од стране групе имиграната који су у земљу стигли из бивше Југославије. Српско друштво направљено је како би се очували и промовисали обичаји, религија, култура, као и фолклор Србије, са свим заједницама у држави.У Венецуели постоје две парохије Српске православнце цркве : Парохија светог Ђорђа у Каракасу и парохија светог Јована Крститеља у Маракају. Храм Светог Ђорђа у Каракасу саградили су браћа Радиша и Боро Иванић, који су родом из Пећинаца. Радишина супруга Раиса је кључар цркве, као и председник Кола српских сестара у Венецуели.

Једни од познатијих Срба су архитекта и сликар Слободан Лале Јањић, пореклом из Београда, венецуелански играч бејзбола Мигел Соколовић српског порекла, Верушка Љубисављевић, мис Венецуеле 2017. Срби у Венецуели углавном раде као индустријски радници, трговци, занатлије и угоститељи.Дипломатски односи између Србије и Венецуеле успостављени су 1951. године, а 2015. године Венецуела је гласа против пријема Косова у Унеско.

Фенлак

Фенлак (Фелнак, рум. Felnac) је насеље и седиште истоимене општине, која припада округу Арад у Румунији. Насеље је значајно по присутној српској националној мањини у Румунији.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.