Палата Рајхл у Суботици

Палата Рајхл у Суботици подигнута 1904. године као породична палата архитекте Ференца Рајхла, за становање и пројектни биро.[1] Грађевина представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Палата Рајхл у Суботици
Pałac Rajhla (Galeria Sztuki Współczesnej) w Suboticy
Палата Рајхл у Суботици
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанка1904.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
СедиштеСуботица
АдресаТрг Слободе 1 24000
Званични веб-сајт
Szabadka3
Детаљ на Палати Рајхл

Архитектура

Палата као једно од најмаркатнијих остварења мађарске сецесије представља животно ремек дело архитекте Рајхла. Прочељем доминира централни део са улазним репрезентативним порталом, по замисли аутора, а по ободу уоквиреном жолнаи керамиком и кованим гвожђем. Са сваке стране лође постављени су дрвени еркери, са декоративним зтакама мурано мозаика. Разноврсност и богаство материјала која се користила на фасадама пренела се и на ентеријер. За сваку просторију посебно су пројектовани плафонски гипсани ба-рељефи и рељефни фризови у горњој партији зидова.

На спрату су се, поред велике трпезарије, која је служила и као балска дворана, налазили мушки салон за пушење и билијар сала, а одмах до њих музички салон. Иза мушког салона били су смештени женски салон и спаваћа соба, која је била повезана са купатилом, гардеробом и дечијом собом. Ова палата је још имала и просторију за породични доручак, која је била повезана са кухињом у приземљу. Фасада дворишног дела је стилски изведена у складу са зачељем палате Рајхл, мада их је ипак дискретно делила ограда од кованог гвожђа као и тераса са држачима за цвеће, а са улице је парк Рајхлове палате био скривен високом оградом са малом дрвеном и великом колском капијом.

Од 1970. године се у Палати Рајхл налази Галерија модерне уметности „Ликовни сусрет“.

Извори

  1. ^ Град Суботица/Рајхлова палата

Литература

Спољашње везе

Списак споменика културе од великог значаја

Културна добра су ствари и творевине материјалне и духовне културе од општег интереса које уживају посебну заштиту утврђену овим законом. Културна добра, у зависности од физичких, уметничких, културних и историјских

својстава, јесу: споменици културе, просторне културно-историјске целине, археолошка налазишта и знаменита места - непокретна културна добра; уметничко-

историјска дела, архивска грађа, филмска грађа и стара и ретка књига - покретна културна добра.

Културна добра, у зависности од свог значаја, разврставају се у категорије: заштићена културна добра, културна добра од великог значаја и културна добра од изузетног значаја.

Списак споменика културе у Севернобачком округу

Следи списак знаменитих места у Севернобачком округу.

Ференц Рајхл

Ференц Рајхл (мађ. Raichle J. Ferenc) био је архитекта, колекционар уметничких предмета и уметник. Рођен је у Апатину 23. фебруара 1869, а умро у Будимпешти 12. априла 1960. године. Живео је у Суботици, Сегедину и Будимпешти.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.