Охридско-битољска епархија

Охридско-битољска епархија је некадашња епархија Српске православне цркве која је основана 1931. године. Почевши од 1967. године била је захваћена расколом, који је изазван неканонским проглашењем аутокефалности Македонске православне цркве. У склопу спровођења Нишког споразума од 2002. до 2005. године, њено подручје је укључено у састав Православне охридске архиепископије.

Охридско-битољска епархија
Српска православна црква
Основни подаци
СједиштеБитољ
ДржаваFlag of Yugoslavia (1918–1941).svg Краљевина СХС
Основана1931. (захваћена расколом од 1967)
Укинутапреуређена 2002-2005.
Архијереј
Чин архијерејаепископ
Титула архијерејаепископ охридско-битољски

Историјат

Године 1920. епископ жички Николај (Велимировић) по властитој жељи прешао је у Охрид. Послије доношења првог Устава Српске православне цркве (1931) владика Николај је извршио сједињавање Охридске и Битољске у јединствену Охридско-битољску епархију са сједиштем у Битољу.[1]

Први епископ ове епархије је био Николај Велимировић (1931—1936), који је након преласка на нову дужност наставио да администрира овом епархијом до 1938. године, када је за новог охридско-битољског епископа изабран Платон Јовановић (1938—1939). Након његовог премјештања на другу дужност, епархијом је почевши од 1940. године администрирао злетовско-струмички епископ Викентије Проданов.

Током бугарске окупације (1941—1944) епархија је тешко пострадала, а усљед ратних прилика администратор Викентије Проданов није био у прилици да врши своју дужност. Након ослобођења (1944) нове комунистичке власти нису допустиле администратору епархије да се врати на своју дужност, а на подручју ове епархије су завладале нередовне прилике усљед покрета за стварање посебне црквене управе у тадашњој Народној Републици Македонији.

Након дугих и сложених преговора који су вођени током 1958. и 1959. године, постигнут је споразум о стварању самоуправне Православне цркве у Македонији, која је остала у канонској заједници са Српском патријаршијом. Према постигнутом договору, извршени су избор и хиротонија Климента Трајковског за новог епископа ове епархије са насловом „епископ преспанско-битољски“. Међутим, епископ Климент је 1967. године учествовао у неканонском проглашењу аутокефалности „Македонске православне цркве“ усљед чега је од стране Српске патријаршије стављен под црквени суд.

Пошто је дошло до потпуног раскола, Српска православна црква није признавала разне промене које је у епархијском устројству након 1967. године често вршила "Македонска православна црква". Након проглашења независности Републике Македоније у пролеће 1992. године, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је на ванредном заседању донео одлуку да се због измењених околности за све епархије у Македонији постави посебан администратор. На наредном заседању Светог архијерејског сабора СПЦ у пролеће 1993. године за администратора је изабран Јован Младеновић, новоизабрани викарни епископ тетовски. Иако је владика Јован као администратор покушао да посети епархије СПЦ у Републици Македонији, рад на том подручју му је био онемогућен. Стога је привремено боравио у манастиру Прохор Пчињски и одатле је обављао своје администраторске дужности. Након његовог избора за епископа западноамеричког (1994), дужност администратора је поверена врањском епископу Пахомију Гачићу који је такође наилазио на велике потешкоће у раду на организацији правилног црквеног живота у Републици Македонији. Сви ови напори Српске православне цркве били су усмерени ка отклањању црквеног раскола и проналажењу решења за успостављање канонског поретка у Републици Македонији.[2]

Такво стање је трајало све до склапања Нишког споразума и његовог спровођења у живот (2002—2005) путем стварања канонске Епископије преспанско-пелагонијске у оквиру Православне охридске архиепископије.

Епископи

Портрет Име и презиме Време службе Напомене
Епископ Николай (Велимирович).JPG Николај Велимировић 1931—1936.
Platon Banjalucki.jpg Платон Јовановић 1938—1939.
Vikentije Prodanov.jpg Викентије Проданов од 1940. администратор
Климент Трајковски од 1959. епископ ове епархије са насловом „епископ преспанско-битољски“
Од 1967. у расколу
Јован Младеновић 1993—1994. Администратор
Пахомије Гачић 1995—2002. Администратор

Види још

Референце

  1. ^ Радио Светигора: Житије Светог оца Николаја Српског Архивирано на сајту Wayback Machine (јул 28, 2014) (на језику: енглески), 28. јул 2014.
  2. ^ Пузовић 1999, стр. 171.

Литература

Битољска епархија (вишезначна одредница)

Појам Битољска епархија може имати следећа значења:

Битољска епархија, епархија Српске православне цркве (1920-1931)

Битољска епархија Бугарске егзархије, епархија неканонске Бугарске егзархије (1897-1918)

Вардарска бановина

Вардарска бановина је била бановина (покрајина, регија) у Краљевини Југославији од 1929. до 1941. године. Налазила се у јужном делу Краљевине и обухватала је целу данашњу Северну Македонију, јужне делове централне Србије и јужне делове Косова. Добила је име по реци Вардар и административно средиште бановине је било Скопље.

Године 1941., у Другом светском рату, Силе Осовине су окупирале Вардарску бановину и подијелиле је између Бугарске, окупацијских зона нацистичке Немачке у Србији и окупацијских зона фашистичке Италије у Албанији. После завршетка Другог светског рата, највећи дио бановине је постао део Социјалистичке Републике Македоније, док је мањи северни део припао СР Србији. Обје републике су до 1991. године биле у саставу Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Епископија дебарско-кичевска

Епископија дебарско-кичевска је епархија Православне охридске архиепископије под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Архијереј администратор је епископ Јоаким (Јовчевски).

Епископија преспанско-пелагонијска

Епископија преспанско-пелагонијска је епархија Православне охридске архиепископије под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Архијереј администратор је епископ Марко (Кимев), а сједиште епископије се налази у Битољу.

Злетовско-струмичка епархија (вишезначна одредница)

Појам Злетовско-струмичка епархија може имати следећа значења:

Злетовско-струмичка епархија, православна епархија Српске православне цркве (1920-1967)

Злетовско-струмичка епархија, епархија неканонске Македонске православне цркве (1967-1988)

Климент Трајковски

Климент Трајковски (световно Никола Трајковски; Битољ, Османско царство, 3. август 1912 — Битољ, СФРЈ, 18. јун 1979) је био преспанско-битољски епископ од 1959. до 1967. године, а потом јерарх расколничке Македонске православне цркве.

Николај Велимировић

Николај Велимировић (световно Никола Велимировић; Лелић, код Ваљева, 23. децембар 1880/4. јануар 1881. — Либертивил, 18. март 1956) био је епископ охридски и жички, истакнути теолог и говорник, отуда је називан Нови Златоусти. Николај Велимировић је новоканонизовани српски светитељ као Свети владика Николај Охридски и Жички.

Његово рођено име је Никола. У младости је тешко оболео од дизентерије и заклео се да ће посветити свој живот Богу, ако преживи. Преживео је и замонашио се под именом Николај. Велимировић је школован на Западу и у младости је био велик заступник либералних идеја и екуменизма. Такође је примљен у свештенство и брзо је постао важна личност у Српској православној цркви, посебно у односима са Западом. У међуратном периоду постао је предводник православних богомољаца и окренуо се антиевропејству и конзервативизму. Оснивач је десничарске политичке идеологије светосавског национализма. Сматра се духовним инспиратором Љотићеве организације ЗБОР. Често је критикован због антисемитских ставова. Када су у Другом светском рату Немци окупирали Југославију, Велимировић је стављен у кућни притвор и на крају одведен у логор Дахау, где је провео три месеца пре него што су га Немци ослободили да би помогао у образовању обједињавању југословенских квислинга против надируће НОВЈ и Црвене армије. По завршетку рата, Велимировић је одлучио да се не врати у Југославију, у коју су на власт дошли комунисти. Уместо тога, 1946. емигрирао је у Америку, где је и остао до своје смрти 1956.

Централно место у Велимировићевим размишљањима чинила је критика хуманизма, европске цивилизације, материјалистичког духа и сл. О Европи је мислио као о великом злу којег се треба чувати, и презирао је њену културу, науку, прогрес. Епископ Николај је био дубоко очаран српском прошлошћу немањићког периода па је она, по њему, требало да буде парадигма нове српске стварности. Велимировић је снажно подржавао јединство свих православних цркава и упоставио је добре односе са англиканском и Америчком епископалном црквом. Уврштен је међу 100 најзнаменитијих Срба свих времена.

Охридска епархија

Охридска епархија је некадашња епархија Српске православне цркве која је постојала између 1920. и 1931. године.

Охридско-битољска епархија (вишезначна одредница)

Појам Охридско-битољска епархија може имати следећа значења:

Охридско-битољска епархија, епархија Српске православне цркве (назив епархије у том облику званично употребљаван од 1931. до 1959. године)

Охридско-битољска епархија, епархија неканонске Македонске православне цркве (назив епархије у том облику званично употребљаван од 1974. до 1994. године)

Патријарх српски Викентије

Патријарх српски Викентије (световно Витомир Проданов; Бачко Петрово Село, 11/23. август 1890 — Београд, 5. јул 1958) је био 42. врховни поглавар Српске православне цркве.

Његово пуно име и титула гласили су Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски господин г. Викентије.

Преспанско-битољска епархија (вишезначна одредница)

Појам Преспанско-битољска епархија може имати следећа значења:

Преспанско-битољска епархија, епархија Српске православне цркве (назив епархије у том облику званично употребљаван од 1959. до 1967. године)

Преспанско-битољска епархија, епархија неканонске Македонске православне цркве (назив епархије у том облику званично употребљаван од 1967. до 1974. године)

Струмичка епархија (вишезначна одредница)

Појам Струмичка епархија може имати следећа значења:

Струмичка епархија, православна епархија у саставу Охридске архиепископије (1018-1767), потом Цариградске патријаршије (1767-1920), а као обновљена епархија почевши од 2005. године припада Православној охридској архиепископији у оквиру Српске православне цркве

Струмичка епархија, епархија неканонске Бугарске егзархије (1897-1918)

Струмичка епархија, епархија неканонске Македонске православне цркве (створена 1988)

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.