Острово (ада)

Острово или Острво је највеће острво (ада) у Србији, које се налази низводно од Београда, код Костолца. Острово има површину од 60 km². Дугачко је 20 km, а широко је 3 km. Острво је једина насељена ада у Србији, јер се у његовом западном делу налази истоимено село.

Ostrvo
Ада Острово на Дунаву

Име

По предању име Острово настало будући да је Аустријанцима било тешко да изговоре острво, па су изменили. Временом се ово усталило и међу месним живљем.

Историјат

У ранија времена данашњи Дунавац, тј. некадашњи рукавац Дунава који данас дели Острово од Средишње Србије, је било јачи од главног тока реке. Због тога је Острово током историје више било окренуто северу, тј. припадало је Банату и са њим је делило судбину. Тако је током времена аустријске владавине Панонијом Острово припадало њој, иако је било ближе Турском царству, а касније Србији.

Острво је било ада све до 1941. године, када су немачки окупатори током Другог светског рата, користећи костолачке руднике, од јаловине преградили дотадашњи Дунавац. Касније туда прошао савремени пут, који је повезао насеље Острово са Пожаревцом и Костолцом.

Извори

Ада (град)

Ада је градско насеље у Србији и седиште истоимене општине у Севернобанатском округу, иако се град географски налази у Бачкој, односно на десној обали реке Тисе. Претходни назив места је био "Острово" (на Тиси). Према попису из 2011. има 9564 становника (према попису из 2002. било је 10547 становника).

Овде се налазе Капела Дудварски и Српска православна црква Вазнесења Христовог у Ади.

Острово

Острово се може односити на:

Острово (Велико Градиште), насеље у општини Велико Градиште, Србија

Острово (Пожаревац), насеље у градској општини Костолац, град Пожаревац, Србија

Острово (Маркушица), насеље у општини Маркушица, Хрватска

Острово (Завет), насеље у општини Завет, Бугарска

Острово (Воден) (sh), насеље у општини Воден, Грчкаили:

Острово (ада), највећа ада (речно острво) у Србији

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.