Острво Вајт

Острво Вајт (енгл. Isle of Wight) је грофовија у југоисточном региону Енглеске. То је највеће острво Енглеске, удаљено 5 до 7 километара од обале Хемпшира, од које га раздваја мореуз Солент. Административно седиште је место Њупорт, док је највећи град Рајд (Ryde). Године 2011. острво је имало око 138.400 становника.

На острву се налазе бројна летовалишта по којима је познато од викторијанских времена. На Вајту су радо боравили песник Алфред Тенисон, краљица Викторија и принц Алберт. Краљица Викторија је 1901. преминула у летњиковцу Озборн хаус на острву Вајт.

Острво Вајт је кроз историју било познато по бродоградњи, изради једара и по првом ховеркрафту на свету. Ту се сваке године одржавају џез и рок фестивали.

Острво Вајт је до 1890. било део Хемпшира, а од тада је независна грофовија. До 1995. имало је гувернера, попут острва Џерзи и Гернзи.

Острво Вајт
енгл. Isle of Wight
Застава Острва Вајт

Застава
Положај Острва Вајт
IsleOfWightFromTheISS
Држава Уједињено Краљевство
Земља Енглеска
РегионЈугоисточна Енглеска
Површина384 km2
Становништво2011.
 — број ст.138.400
 — густина ст.360,42 ст./km2

Партнерски градови

Спољашње везе

Џереми Ајронс

Џереми Ајронс (енгл. Jeremy Irons) енглески је глумац рођен 19. септембра 1948. године у Коузу (Острво Вајт, Енглеска).

Британска острва

Британска острва (енгл. British Isles, Oileáin na Breataine), скуп острва уз северозападну обалу Европе која обухватају Велику Британију (Енглеска, Шкотска и Велс), Ирску (Северна Ирска и Република Ирска), Острво Мен и неколико хиљада мањих суседних острва. У документима владе Републике Ирске понекад се сматра да Република Ирска није део Британских острва (али је чешће мишљење да јесте).

Британска острва су географски и еколошки термин, који се, уопштено говорећи, односи на читав архипелаг од Шетландских острва на северу до острва Сили на југу, те од острва Бласкет на западу до Источне Англије на истоку. Британска острва броје више од 6.000 острва укупне копнене површине 315.134 km².

Око придева 'британски' има доста несугласица. Иако у својој оригиналној употреби придев имплицира везу са читавим архипелагом уз северозападну обалу Европе (укључујући Ирску), у новије време, при употреби придева „британски“ не подразумева се Република Ирска. 'Британски' у географском смислу одражава 'традиционалну' употребу за архипелаг у целини (тј. укључујући Републику Ирску). Термин Британска острва може увредити оне који га интерпретирају политички због имплицирања непрекидног суверенитета Уједињеног Краљевства над Републиком Ирском или чињенице да је Република Ирска у неком смислу политички повезана са Уједињеним Краљевством. Стога се у политичкој употреби придев „британски“ користи само за Уједињено Краљевство.

Вивијан Фукс

Сер Вивијан Ернест Фукс (енгл. Sir Vivian Ernest Fuchs; Фрешвотер, 11. фебруар 1908 — Кембриџ, 11. новембар 1999) је био британски истраживач чији је експедициони тим извршио први копнени прелазак Антарктика 1958.

Викторија Хановерска

Викторија (енгл. Victoria of the United Kingdom; Лондон, 24. мај 1819 — Острво Вајт, 22. јануар 1901) је била британски монарх. Владала је од 20. јуна 1837. до своје смрти. Њена шездесеттрогодишња владавина је друга најдужа владавина једног британског монарха. 9. септембра 2015. око 18:30 часова по средњеевропском времену по дужини владавине престигла ју је Елизабета II. Осим наследне титуле краљице Уједињеног Краљевства Велике Британије и Ирске, била је први монарх који је понео титулу царице Индије.

Владавина краљице Викторије је обележена великом експанзијом Британског царства. Викторијанско доба, на врхунцу индустријске револуције, било је период великих социјалних, економских и технолошких промена у Великој Британији. Викторија је била последњи монарх из династије Хановер. Њен наследник припадао је династији Сакс-Кобург и Гота.

Географија Енглеске

Енглеска географски обухвата централни и јужни део острва Велика Британија, што чини око две трећине његове површине. Њој припадају још острво Вајт, острва Сили и друга мања острва.

Елизабета Стјуарт (кћерка Чарлса I)

Елизабета Стјуарт (28. децембар 1635—8. септембар 1650.) је била енглеска принцеза, друга ћерка Чарлса I.

Енглеска

Енглеска (енгл. England) највећа је конститутивна држава Уједињеног Краљевства и обухвата централни и јужни део острва Велика Британија. Простире се на површини од 130.395 km2 између Шкотске на северу, Велса на западу, Ирског мора на северозападу и Келтског мора на југозападу. Од континенталног дела Европе, ком се на крајњем југоистоку приближила на 32 km, одвојена је на истоку Северним морем и каналом Ламаншем. Са остатком Европе, Енглеска је повезана подводним тунелом који иде испод Ламанша. Енглеској поред територије на главном острву припада још око стотињак мањих острва углавном уз обалу, од којих су површином највећа острво Вајт и архипелаг Сили.

Рељефом Енглеске у јужним и централним деловима доминирају побрђа и низије, док нешто вишим северним деловима доминирају Пенинске планине. Према резултатима пописа из 2011. у Енглеској живи нешто преко 53 милиона становника што чини 84% целокупне популације Уједињеног Краљевства. Највећа концентрација становништва је око главног града Лондона који је уједно и престоница Уједињеног Краљевства. Лондон је главним градом Енглеске постао давне 1066. године када је престоница измештена из Винчестера.

Име државе потиче од германског племена Англи који су заједно са другим германским племенима населили британска острва током 5. и 6. века. Иако трагови насеља сежу још у камено доба, прва уједињена енглеска држава формирана је у 10. веку а њен утицај и моћ нагло су порасли за веме Великих географских открића у 15. веку. Индустријска револуција која је захватила Енглеску током 18. века у потпуности је изменила Енглеску, а доцније и светску привредну и политичку сцену.

Мајкл Ширд

Мајкл Ширд (енгл. Michael Sheard) био је британски глумац, рођен 18. јуна 1938. године у Абердину (Шкотска), а преминуо је од рака 31. августа 2005. на Острву Вајт (Енглеска). Његово право име је било Доналд Мериот Перкинс, а Мајкл Ширд је било његово уметничко име, то јест псеудоним.

Харолд II Енглески

Харолд II или Харолд Годвинсон (енгл. Harold Godƿinson; око 1022 — 14. октобар 1066.) је био енглески краљ, последњи Англосаксонац на енглеском престолу. Владао је од 5. јануара 1066. до 14. октобра 1066. када је погинуо у бици код Хејстингса против претендента на енглески престо норманског војводе Вилијама Освајача.

Хептархија

Хептархија (грч. ἑπτά + ἀρχή = седам држава, седмовлашће) је историографски термин који се односи на англосаксонске краљевине у данашњој јужној, источној и централној Енглеској у позној антици и раном средњем веку. Под хептархијом се обично подразумевају: Весекс, Есекс, Источна Англија, Кент, Мерсија, Нортамбрија, Сасекс. Побројане англосаксонске краљевине на крају су уједињене у Краљевину Енглеску.

Термин хептархија користи се од 16. века, али се првобитна идеја да је било свега седам англосаксонских држава приписује енглеском историчару из 12. столећа Хенрију из Хантингдона. Он је први употребио израз хептархија у свом делу Историја Енглеза (лат. Historia Anglorum).

Грофовије Енглеске

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.