Основна школа

Основна школа је школа коју ученик похађа као прву школу. Делатност основног школства обухвата васпитање и обавезно школовање, друге облике школовања деце и омладине и школовање одраслих особа. Сврха основног школства је да ученику омогући стицање знања, појмова, умећа, ставова и навика потребних за живот и рад или даље школовање.

Види још

Спољашње везе

Бежанија

Бежанија је урбано насеље у Београду које припада општини Нови Београд.

Градска општина Обреновац

Општина Обреновац је градска општина Града Београда. Заузима површину од 40.995 ha, на којој према попису из 2011. живи 72.524 становника.

Општина Обреновац је укључена у заједницу београдских општина 1957. гoдине

Дан општине је 20. децембар, дан указа кнеза Милоша Обреновића којим је установљен назив Обреновац, а крсна слава Свете Тројице.

У Обреновцу се налазе две термоелектране Никола Тесла А и Никола Тесла Б, које производе више од 60 процената електричних потреба Србије.

Карловац

Карловац (нем. Karlstadt, мађ. Károlyváros) је град у Хрватској и административно средиште Карловачке жупаније. Према резултатима пописа из 2011. у граду је живело 55.705 становника, а у самом насељу је живело 46.833 становника.

ОШ „17. октобар“ Јагодина

Основна школа "17. октобар" је осморазредна школа у Јагодини у Теслиној улици број 1. Територијално јој припадају подручна одељења у Врановцу и Горњем Штипљу.

ОШ „9. октобар“ Прокупље

Основна школа „9. октобар“ налази се у Змај Јовиној улици у ширем центру града Прокупља и припада Топличком округу. Школу има око 1164 ученика и око 94 запослених радника

ОШ „Ђура Јакшић“ Кикинда

Основна школа „Ђура Јакшић“ у Кикинди је основана 28. септембра 1950. године. Добила је име по великом српском песнику и сликару Ђури Јакшићу.

ОШ „Душан Јерковић“ Ужице

ОШ „Душан Јерковић” Ужице, основана је 1955. године у згради која је подигнута у периоду од 1913. до 1919. године.

ОШ „Емилија Остојић“ Пожега

ОШ „Емилија Остојић” Пожега смештена је у згради самом центру Пожеге, које представља препознатљиво архитектонско обележје нашег града.Зграда матичне школе у данашњој улици Књаза Милоша број 26 изграђена је 1911. године и до 1956. у њој ради нижа реална гимназија, а од 1. септембра 1956. године са радом наставља осмољетка која касније добија назив Основна школа.

Због повећања броја ученика Школа се 1960. године дели на Прву и Другу основну школу да би 1963. године решењем СО Пожега Прва основна школа добила назив Основна школа „Емилија Остојић” по СКОЈ-евки рођеној у овом крају. Године 1965. припојене су јој основне школе из Прилипца и Јелен Дола, а 1981. године школе из Средње Добриње и Рогу.

Школа данас у свом саставу има, поред матичне школе, и три осморазредне школе у Прилипцу, Рогама и Средњој Добрињи као и четвороразредна одељења у Горобиљу, Пилатовићима, Лопашу, Лорету, Доњој и Горњој Добрињи.

ОШ „Илија Гарашанин“ Гроцка

Основна школа „Илија Гарашанин“ са седиштем у Гроцкој налази се у улици Булевар револуције бр.11.

ОШ „Краљ Петар Први“ Београд

Основна школа „Краљ Петар Први“ архитекте Јелисавете Начић се налази у Улици краља Петра бр. 7 у Београду. У време подизања била је најмодернија школска зграда за основну наставу не само у Београду већ у целој Србији. Изузетно репрезентативна, што је било условљено положајем у овако важној улици и у непосредној близини Саборне цркве, Митрополије и Конака кнегиње Љубице, прави је показатељ друштвених и културних прилика у Србији на почетку 20. века.

ОШ „Прота Стеван Поповић“ Чумић

ОШ „Прота Стеван Поповић“ је образовно - васпитна установа која се налази у Чумићу, на територији општине Крагујевац и једна је од првооснованих школа у Србији.

ОШ „Радмила Шишковић“ Смедеревска Паланка

Основна школа „Херој Радмила Шишковић“ у Смедеревској Паланци се налази у улици Змај Јовиној 27.

ОШ „Ратко Јовановић“ Крушчица

ОШ „Ратко Јовановић” Крушчица, у насељеном месту на територији општине Ариље, матична је школа у чијем саставу су још издвојена одељења у насељима Висока, Радошево, Гривска и Северово.

ОШ „Свети Сава“ Баточина

Основна школа „Свети Сава“ је осморазредна школа у Баточини. Њој територијално припадају издвојене четвороразредне школе у Кијеву, Доброводици и Црном Калу; издвојена осморазредна школа у Бадњевцу којој територијално припадају четвороразредне школе у Жировници, Милатовцу и Прњавору, и издвојена осморазредна школа у Брзану којој територијално припада четворазредна школа у насељу Солило у Брзану.На територији данашње општине Баточина прва школа је била у селу Брзану која је била једна од дванаест школа у Шумадији која је радила за време Првог српског устанка.

Матична осморазредна школа „Свети Сава“ у Баточини је настала 1. јануара 1992. спајањем три основне школе из Баточине, Брзана и Бадњевца.

ОШ „Свети Сава“ Врчин

Основна школа Свети Сава у Врчину је осмогодишња школа која се налази у улици 29. Новембра.

ОШ „Синиша Јанић“ Власотинце

ОШ „Синиша Јанић“ је основна школа у Власотинцу која носи име по партизану Синиши Јанићу (1920—1942).

ОШ „Стеван Филиповић“ Дивци

ОШ „Стеван Филиповић” Дивци је самостална васпитно-образовна установа за основно образовање и васпитање деце са подручја места: Дивци, Лозница, Веселиновац, Кланица, Лукавац, део Гвозденовића и Клашнића, као и Словца и Врховина. Школа носи име по Стјепану-Стевану Филиповићу (1916—1942), учеснику Народноослободилачке борбе и народном хероју Југославије. Издвојена одељења матичне школе у Дивцима чине школе у Кланици, Лозници и Рабровици.

Општина Бојник

Општина Бојник је општина у Јабланичком округу са седиштем у истоименом граду. Према последњем попису становништва 2011. године општина има 11.104 становника. Општина Бојник се налази ван најзначајнијих магистралних саобраћајница, али чини природну везу северозападног дела лесковачке котлине са општинама Лесковац, Лебане и Медвеђа. Око 2/3 њене територије је брдско-планинско подручје, са снажним утицајем на формирање релативно неповољне конфигурације мреже насеља и неравномеран територијални распоред економских активности и становништва. Томе се придружује и готово у целини недовољно развијено окружење са ниским степеном међусобне развојне интегрисаности.

Основна школа за музичко образовање "Др Драгутин Гостушки" Пирот

Основна школа за музичко образовање "Др Драгутин Гостушки" Пирот је основношколска установа која нуди музичко образовање са седиштем у Пироту.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.