Ослободилачка војска Прешева, Медвеђе и Бујановца

Ослободилачка Војска Прешева, Медвеђе и Бујановца (око 1500 чланова[1] (алб. Ushtria Çlirimtare e Preshevës, Medvegjës dhe Bujanovcit - UÇPMB) је била терористичка паравојна формација која се борила за отцепљење долине Прешева, односно општина Прешево, Медвеђа и Бујановац, од Србије. Њени припадници су се први пут појавили у јавности јануара 2000. године на сахрани браће Шаћипи који су страдали у унакрсној ватри између полиције и терориста у Добросину. ОВПМБ је у свом борбеном поретку имала 1500-2500 добро наоружаних бораца. Државни органи СРЈ и Републике Србије званично сматрају ОВПМБ терористичком организацијом. [2]

Униформе, процедуре и тактике ОВПМБ-а су биле готово идентичне терористичкој организацији ОВК на Косову и Метохији, чак се и велики број локалних команданата и бораца ОВПМБ претходно борио у редовима ОВК. Ослободилачка Војска за Прешево, Медвеђу и Бујановац је постојала од 26. јануара 2000. године до јуна 2001. године. Наводни циљ ОВПМБ је био да се наведене општине отцепе од Србије, и придруже Косову и Метохији, како би се у случају независности Косова могла формирати Велика Албанија заједно са целокупним албанским становништвом у Србији. У почетку ОВПМБ није отворено залазила у сукобе са ВЈ и полицијом, прво веће ангажовање показала је током сукоба код Бујановца јесени 2000. године. Активност ОВПМБ је била уско повезана са борбом Ослободилачке националне армије у Македонији тако да су можда и највећа ратна дејства на југу Србије извршена управо почетком рата у Македонији фебруара и марта 2001. године.

UCPMB logo
Симбол организације

Стварање ОВПМБ

После завршетка косовског рата 1999. године, сигурна зона дужине око 5 km је успостављена између Косова и Метохије и Централне Србије. Војска Југославије није имала дозволу да патролира у тој зони, слабо-наоружана полиција Србије је добила задатак да одржава ред у тој области. Зона је обухватала село Добросин са већинским албанским становништвом, али не и градове Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Бивши терористи организације ОВК су убрзо формирали базе у разоружаној зони и српска полиција је морала да престане патролирати област под претњом смрти. Напади су такође спровођени против оних албанских политичара који су се супротстављали Ослободилачкој Војсци Косова. Потпредседник огранка Социјалистичке партије Србије у Бујановцу, Албанац Земаил Мустафи је убијен од стране ОВПМБ. Такође је било масовних убистава цивила, један од најкрвавијих напада је била експлозија бомбе у аутобусу у селу Ливадице код Подујева, 12 људи је изгубило животе. ОВПМБ је имала и свој логор за заробљенике на територији Косова, у селу Доња Брезница.

Решењем о спровођењу истраге од 19. јуна 2000. године против 35 лица албанске националности отворена је истрага због основане сумње да су у току 1999. године у селу Добросин у кући Ајдари Вебија створили ОВПМБ. Према изјави начелника полиције Пчињског округа Новице Здравковића, до 13. јануара 2001. године Окружном јавном тужилаштву у Врању поднете су 43 кривичне пријаве којима су обухваћене 32 особе због кривичног дела тероризма, како су власти квалификовале деловање ОВПМБ.

Тероризам на југу Србије финансирале су исламске земље које су посредством исламске хуманитарне организације Ел хилали слале новац албанским терористима, а средства су се прикупљала и одузимањем новца од сународника.

Активности ОВПМБ финансиране су, већим делом, нелегалном трговином цигаретама и дрогом, на релацији између Грчке, Македоније, КиМ и Црне Горе, посредством више легално регистрованих фирми са овог подручја. Део зараде усмераван је за финансирање неколико кампова на КиМ, у којима су обучавани терористи, за куповину савременог оружја, као и за хонораре професионалних војних инструктора из појединих западних земаља.

Оружје и војна опрема за ОВПМБ обезбеђивали су тако што су чланови организације шверцовали оружје у циљу сопствене зараде, а део су стављали на располагање организацији. Поменута роба допремана је илегалним каналима али и преко граничних прелаза са Албанијом и Македонијом, као што су Ђенерал Јанковић, Јазинце, Ћафа Прушит, Морина и Тропоја.

Припадници ОВПМБ оружје су куповали и преко појединих припадника КЗК, који су, са бившим члановима ОВК, формирали сопствене канале за илегалну трговину, преко територија КиМ. Након демилитаризовања ОВПМБ, поједини њени команданти организовали су илегално пребациваље дела наоружања на територију Македоније, за потребе припадника ОНА, на чему су неки од њих остварили знатну личну корист.

Илегални центар екстремиста из ОВПМБ био је Велики Трновац. То је највеће албанско село у Србији. Према подацима БИА у том селу су се тада налазили бункери са оружјем, као и тајне лабораторије и складишта са хероином. Велики Трновац је центар за идеолошку и верску доктринацију Албанаца, али и центар међународног тероризма. У њему су, на пример, од 1999. до 2001. године боравила четворица муџахедина из БиХ, чији је задатак био да створе прво радикално исламску, а затим и антисрпску атмосферу, као у Босни почетком 90-их, а потом да изврше обуку младих Албанаца за диверзантске и терористичке акције против Срба. Ова акција муџахедина је изведена уз помоћ Албаније и САД јер су ови исламски фундаменталисти за њу припремани у америчкој војној бази у Турској.

Оперативне групе

Као командант тзв. Главног штаба ОВПМБ помиње се Шефкет Муслију, ауто-механичар из села Кончуљ. Он је 17. јануара 2001. потписао саопштење у којем је тврдио да је источно Косово (југ Србије) коначно слободно, али да је и даље неопходна помоћ и подршка патриота из дијаспоре и браће са Косова. Војно- формацијски, ОВПМБ била је сачињена од три оперативне зоне: Чарске (Север), Карадачке (Југ) и Бујановачке (Центар). Чарску зону је покривао Мухамед Џемајли звани Рабељи, Бујановачку Ридван Ћазими-Леши а Карадачку Мустафа Шаћири Шпејтим, који је уједно био Муслијуов заменик. [3]

У сектору Север доминирала је тзв. Чарска група, која је контролисала села у горњем току Брезничке реке - Муховац, Равно Бучје, Прибовце, Забринце, Сухарно, Ђорђевац и Чар. Команда је била у селу Муховац а терористичким снагама које су бројале од 400 до 500 људи командовао је Мухамед Џемајли из села Чар. Уз остале терористичке нападе и отмице наоружани екстремисти из тог сектора учествовали су и у окршајима са српском полицијом на планинском врху Свети Илија (1247 м) западно од Врања. За ову групу је карактеристично да је у нападима на полицију користила и бестрзајни топ, што остале групе ОВПМБ нису поседовале.

Сектору Центар су припадала села Брезница, Мали и Велики Трновац, Добросин, Кончуљ, Лучане и Турија (зона око регионалног пута Бујановац-Гњилане). Највећи ауторитет међу терористима у том сектору имао је медијски доста експонирани кројач из Бујановца, брадати командант Леши (Ридван Ћазими), мада се за положај команданта надметао и Бајрам Хаџију. Од краја НАТО агресије на СРЈ јуна 1999. године та група са 600 до 700 припадника организовала је више терористичких напада на села у Копненој зони безбедности општине Бујановац. Команда је била у селу Великом Трновцу.

Сектор Југ обухватао је села Буковац, Госпођинце, Мађере, Илинце, Депце, Масурицу, Церевајку, Сефер, Курбалију, Шушају и Карадак у општини Прешево. Командант 300 до 500 терориста јужног сектора у почетку је био Шаћир Шаћири из села Карадака, али њега је у јануару 2001. године ухапсила међународна полиција на Косову и Метохији. После његовог хапшења оружаним нападима и провокацијама руководио је Мустафа Шаћири звани командант Шпејтим, рођен у селу Ораовици. Он је иначе био један од иницијатора формирања ОВПМБ, и од октобра 2000. године командовао је терористичком 113. бригадом Емин Фејзулаху која је била лоцирана на подручју Прешева. Такође је командовао и 115. бригадом и деловима 111. бригаде. Команда Сектора Југ била је у планинском селу Сефер. Групација терориста из овог сектора специјализовала се за отмице на пунктовима Церевајка и Мучибаба, али и за нападе на припаднике војске и полиције унутар и изван Копнене зоне безбедности.

Дакле, сва насељена села Копнене зоне безбедности Бујановца и Прешева, осим Церевајке и Грамаде, у периоду сукоба контролисали су терористи ОВПМБ.

Поред наведених команданата, неки од предводника терориста били су и Јонуз Муслију, Рустем Мустафа, Нагип Алију, Орхан Реџепи, Љирим Јакупи - Нациста, Гинер Камбери, Нуредин Ибиши - командант Лека, Фадиљ Суљевић, Шемси Суља, Рамадан Сулејмани, Адем Бајрами - командант Биљаљ, Шефкет Хасани и Беџет Мехмети.

Терористичка дејства и расформирање

Терористичке групе су дејствовале и из својих пограничних база на Косову, испаљујући углавном пројектиле из минобацача и ручних бацача. Базе за вршење оваквих напада била су села која гравитирају ка Бујановцу и Прешеву (Мучибаба, Инатовце, Подграђе, Стублине, Рогачица...) и села која гравитирају ка Медвеђи и Куршумлији (Веља Глава, Лисочка, Зајчевце, Браина, Хртица, Мировац и Доња Дубница).

Током 2001. године, интензивирани су оружани сукоби албанских терориста са снагама безбедности на југу Србије, планирани и логистички подржани од стране појединих чланова команде КЗК, са седиштем у Гњилану. Такође, међу терористима у ОВПМБ идентификовано је и више припадника КЗК, који су били ангажовани на извођењу конкретних терористичких акција. За активности ОВПМБ, као и ОНА, регионална команда и оперативни састав КЗК обезбеђивали су целокупну логистику, тако што су припадници КЗК на територији КиМ вршили регрутацију нових чланова тих организација, затим њихову обуку и тајно пребацивање на кризна подручја.

Када су приметили да ситуација измиче контроли, НАТО је дозволио Југословенској војсци да се врати у сигурну зону 24. маја 2001. године. КФОР је дао терористима прилику да предају оружје и прођу некажњени за крваве злочине које су починили за само 3 године постојања.

Преко 450 чланова терористичке организације ОВПМБ су искористили прилику да им сви злочини буду опроштени, чак се и командант организације Шефкет Муслију обратио КФОР-у и предао своје оружје 26. маја 2001. године, после чега је пуштен на слободу. После расформирања ОВПМБ, велики број њених бораца је наставио терористичке активности у Албанској националној армији.

Непосредно после демилитаризовања ОВПМБ, од стране припадника те организације, који као фиктивне избеглице са југа Србије бораве на територији КиМ, настојећи да избегну евентуалну кривичну одговорност због учешћа у терористичким нападима, на подручју Гњилана је формирана Ослободилачка војска источног Косова (ОВИК). Очекивања да ће ова формација наставити борбу за припајање Прешева, Бујановца и Медвеђе независном Косову, коју је започела ОВПМБ, нису се остварила, с обзиром да ова групација, до сада, није обезбедила већу масовност чланства.

Референце

  1. ^ Thomas, Mikulan & Pavlović 2006, стр. 51.
  2. ^ РТС: Хапшење због напада у Добросину (16. октобар 2012.), Приступљено 17. 4. 2013.
  3. ^ Новине врањске: Специјалисти, криминалци и патриоте, приступљено октобар 2012., Приступљено 17. 4. 2013.

Литература

Атиф Дудаковић

Атиф Дудаковић (Орахова, 2. децембар 1954) бивши је генерал и командант 5. корпуса Армије Републике БиХ.

Благоје Аџић

Благоје Аџић (Придворица, код Гацка, 2. септембар 1932 — Београд, 1. март 2012), генерал-пуковник Југословенске народне армије.

Деблокада Ораовице

Деблокада Ораовице је акција припадника Војске СР Југославије и Полиције Републике Србије под заједничком командом Здружених снага безбедности која се догодила 14. маја 2001. године у селу Ораовица, Србија, против албанских терориста из ОВПМБ. Претходно су 13. маја терористи напали полицију код самог села која је узвративши ватру убила двојицу терориста. Сама деблокада села спроведена је 14. маја и у њој је погинуло 5 припадника ОВПМБ, а рањен је и један припадник МУП-а Србије. Безбедносне снаге су 15. маја, након завршетка акције, заробиле 98 Албанаца који су покушали да се извуку из Ораовице, али су сви након детаљне провере и испитивања пуштени кућама јер се радило о цивилима а не о припадницима ОВПМБ. КФОР је на административној линији са Косовом заробио 45 терориста.

Добросин

Добросин је насеље у Србији у општини Бујановац у Пчињском округу. Према попису из 2002. било је 747 становника (према попису из 1991. било је 1029 становника). Сточарско-ратарско село збијеног типа на (620-650м) северним падинама прешевске Црне горе, у изворишту потока Буовцита, десне притоке Биничке Мораве, између Љугит мала (798м), Ранолушког рида (733м) и Шолаје (669м), 15 километра западно од Бујановца.Село Добросин је од Бујановца удаљено око 16 километара и налази се на самој административној линији између Централне Србије и Косова и Метохије. У овом селу је почетком јануара 2000. године основана такозвана Ослободилачка војска Прешева, Медвеђе и Бујановца. На Видовдан 2012. године десио се напад на полицијски пункт МУП-а Србије у коме је повређен један полицајац.

Живота Панић

Живота Панић (Горња Црнишава, 3. новембар 1933 — Београд, Србија, 19. новембар 2003) је био генерал-пуковник ЈНА. Био је последњи вршилац дужности Савезног секретара за народну одбрану СФРЈ и последњи начелник генералштаба ЈНА.

Збор народне гарде

Збор народне гарде (ЗНГ- зенге је био колоквијални назив за припаднике ЗНГ-а) је име прве модерне хрватске војске. Основао ју је Фрањо Туђман 20. августа 1991. године. Због законских и политичких разлога била је у оквиру Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске, али јединицама ЗНГ-а наређивало је Министарство одбране.

Зелене беретке (БиХ)

Зелене беретке су паравојна формација Странке демократске акције пре, током и након грађанског рата у Босни и Херцеговини.Уз Патриотску лигу и неке друге мање паравојне формације, чинили су претечу будуће про-муслиманске Армије БиХ. Познати су по бројним злочинима над заробљеним припадницима ЈНА и над српским цивилима.

Зелене беретке су одговорне за масакр у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, за који још нико није одговарао пред судом.

ИФОР

ИФОР (енгл. Implementation Force) су биле међународне војне снаге под командом НАТО-а, чији је главни задатак био спровођење Дејтонског мировног споразума.

ИФОР су спровеле за време свог постојања, од 20. децембра 1995. до 20. децембра 1996, само једну операцију под именом Операција заједничког подухвата (енгл. Operation Joint Endeavour).

Масакр у Зеници

Масакр цивила у Зеници се догодио 19. априла 1993. око поднева, када је од граната испаљених на центар Зенице са положаја ХВО-а позиционираним у Путичеву, 16 километара западно од Зенице погинуло и рањено више цивила у тренутку велике гужве.У то доба дана одвијала се велика трговачка активност у самом центру града, а у географској зони која је била гранатирана налазило око две до три хиљаде људи.Тачан број граната испаљених на центар Зенице остао је неутврђен, иако се помиње бројка од девет граната испаљених из хаубице.

Мате Бобан

Мате Бобан (Совићи, 12. фебруар 1940 — Совићи, 7. јул 1997) био је хрватски политичар из Босне и Херцеговине.

Био је један од оснивача и први предсједник Хрватске заједнице Херцег-Босне, као и оснивач и врховни заповједник Хрватског вијећа одбране, те један од предсједника Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине.

Миле Новаковић

Миле Новаковић (Кирин, 29. април 1950 — Београд, 14. септембар 2015) био је ратни официр, генерал, командант Српске Војске Крајине.

Момчило Перишић

Момчило Перишић (Коштунићи, 22. мај 1944) је генерал-пуковник ВЈ, бивши начелник Генералштаба Војске Југославије.

Операција Врбас 92

Операција Врбас 92 је била војна операција Војске Републике Српске, која је била покренута током јула 1992. године. Борбе за Јајце су трајале до краја октобра, када је 30. лака пјешадијска дивизија ВРС заузела сам град и протерала хрватске и муслиманске снаге.

Операција Звезда

Операција Звезда 94 је кодни назив за операцију Војске Републике Српске у пролеће 1994. године, у Подрињу. Циљ операције је био да се заузимањем Горажда натера политичко руководство РБиХ на преговоре о потписивању примирја.

Операција ОУН за враћање поверења

Операција Уједињених нација за враћање поверења, познатије као УНКРО је завршена мисије Уједињених нација. Заменила је Заштитне снаге Уједињених нација (УНПРОФОР) у Хрватској.

Прешевска долина

Прешевска долина (алб. Lugina e Preshevës) је политички термин који користе Албанци за двије општине на југу региона Јужна и источна Србија, Бујановац и Прешево, које имају већинско албанско становништво. Општина Медвеђа се понекад укључује под овај термин иако има већинско српско становништво. Подручје општина Прешево и Бујановац по управној подјели Србије припада Пчињском округу, подручје општине Медвеђа припада Јабланичком округу.

СФОР

СФОР (енгл. The Stabilisation Force) су биле међународне војне снаге под командом НАТО-а, чији је глави задатак био заштита Дејтонског мировног споразума.

СФОР је спроводио операције под именом Операција заједничка стража (енгл. Operation Joint Guard) у периоду од 21. децембра 1996. до 19. јуна 1998. и под именом Операција заједничко ковање (енгл. Operation Joint Forge) у периоду од 20. јуна 1998. до 2. децембра 2004.

Земље које су имале војне трупе у склопу СФОР-а су биле: Белгија, Канада, Чешка, Данска, Француска, Немачка, Грчка, Исланд, Италија, Холандија, Норвешка, Пољска, Португалија, Шпанија, Турска, Уједињено Краљевство, САД. Од земаља изван НАТО-а, учествовале су: Албанија, Аустрија, Аргентина, Бугарска, Естонија, Финска, Ирска, Летонија, Литванија, Малезија, Мароко, Румунија, Русија, Словачка, Словенија, Шведска и Аустралија.

Број трупа је 2002. године смањен на 12.000 војника, потом двије године касније (2004.) на свега 7.000.

СФОР је наследио ИФОР, а замењен је ЕУФОР-ом, снагама Европске уније 2. децембра 2004.

СФОР је био подјељен у три операционе зоне:

Мостар МНБ(С) - италијанска, фрацуска и шпанска зона

Бања Лука МНД(W)- британска, канадска и холандска зона

Тузла МНД(Н)- америчка, пољска, руска и шведска зона.

Слободан Тарбук

Слободан Тарбук (Балинац, 1946) био је ратни официр, команданат 39. банијског корпуса Српске војске Крајине.

Српска добровољачка гарда

Српска добровољачка гарда је била паравојна формација коју је основао и предводио Жељко Ражнатовић Аркан, услед чега је била позната и под именом Арканови тигрови или Аркановци.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.