Ослободилачка војска Косова

Ослободилачка војска Косова (ОВК; алб. Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇKУЧК)), била је албанска терористичка[1] паравојна организација, која се оружаним нападима на званичне државне органе (војску, полицију и друге)[2] и цивиле свих националности, борила за независност аутономне покрајине Косова и Метохије од Србије и Југославије, и стварање Велике Албаније. Многи домаћи и страни аналитичари је због њених метода деловања сматрају терористичком организацијом[3], али постоје и они који је називају герилом.[4][5] Према налазима државних органа републике Србије, али и западних обавјештајних служби основни вид финансирања ОВК била је трговина дрогом, која је чинила најмање половину њених средстава, док је и добар део осталих средстава прикупљен криминалним активностима.

ОВК је основана 1994, а први пут у јавност је изашла 1996. године. Циљ јој је био независно Косово, а користила се свим средствима оружане борбе. Делови ОВК су заступали и циљ припајања свих албански насељених подручја Србије, Македоније, Црне Горе и Грчке држави Албанији, и самим тиме стварање Велике Албаније. Оснивач и вођа терористичке ОВК је све до смрти 1998. године био Адем Јашари (алб. Adem Jashari), који је почетном деведестих основао најорганизованију терористичку групу Јашари, а после уништења групе најзначајније месту преузима Хашим Тачи (алб. Hashim Thaçi) све до распуштања 1999.

Та организација је учествовала у сукобима и нападима на српске цивиле на Косову и Метохији прије и након доласка НАТО 1999. А касније и у осталим деловима Србије, као што су Прешево, Медвеђа, Бујановац, у деловима Македоније, у Тетову итд. Многи злочини и злостављања су доведени у везу са ОВК, као што су масакри над цивилима, трговина органима, формирање логора и уништавање културних и религијских споменика. трговина органима. У априлу 2014. године је Скупштина Републике Косово је изгласала формирала специјални суд са међународним судијама са циљем утврђивања злочина против човечности, ратних злочина и других кривичних дела почињених у периоду од 1998. до 2000. године.[6]

UCK KLA
Грб Ослободилачке војске Косова

Историја

Настанак

У фебруару 1982. су Албанци у Немачкој пореклом са Косова, основали организацију Косовски народни покрет - КНП (алб. Lëvizja Popullore e Kosovës) као конкурентну организацију пацифистички оријентисаној Демократском савезу Косова (алб. Lidhja Demokratike e Kosovës) Ибрахима Ругове. КНП се од почетка залагала за оружану борбу против српске војске, полиције и народа, као и против колаборатора из сопственог албанског народа. У мају 1993. се у Приштини из КНП-а одваја десна фракција и назива Национални покрет за ослобођење Косова - НПОК (алб. Lëvizja Kombëtare për Çlirimin e Kosovës). Та организација је покушала да оснује оружане групе и учествовала је у набавци оружја како међу члановима организације у Њемачкој, тако и на Косову и Метохији.

Ове две партије су подржаване од стране млађих Албанаца пореклом са Косова у земљама западне Европе. Руговина ДЛК је подршку добијала из владајућег слоја албанског друштва још из старе комунистичке Југославије.

По неким проценама, око 5.000 Албанаца се у грађанском рату у Хрватској и Босни и Херцеговини борило против Срба а на страни Хрвата и Муслимана. Део њих се касније прикључио ОВК.[7]

ОВК почиње са масовном набавком оружја и војном обуком својих припадника од 1994. године. Та обука се делимично изводила на територији Албаније уз подршку њене регуларне војске.

Терористичка дејства

Од почетка 1995. године до краја 1998. године албанске терористичке групе извршиле су укупно 1.845 оружаних напада на припаднике полиције, као и на грађане свих националности и њихову имовину. Од укупног броја напада, 1.075 напада је усмерено ка припадницима и објектима полиције, 745 напада ка цивилима и њиховој имовини, а 25 напада је било усмерено на насеља и објекте у којима су живеле избеглице из бивших југословенских република.

У тим терористичким нападима најчешће зверски убијено је 364 људи. Међу њима је било 122 полицајца и 242 цивила са Косова и Метохије (међу цивилима 97 Албанаца означених колабораторима). Истовремено је теже и лакше повређено 605 лица, од којих 426 припадника полиције и 179 грађана свих националности.

У периоду 1. јануар - 31. октобар 1998. године, током антитерористичких акција српске војске и полиције широм Косова и Метохије од поражених терориста заплењено је 8.894 аутоматске пушке и пиштоља, али и тешко наоружање (29 бестрзајних топова, 37 минобацача, 239 ручних бацача, 15 ракетних бацача амбруст), тоне минско-експлозивних средстава, 124.598 m различитих калибара, огромну количину војне опреме и униформи, медицинских апарата и материјала, специјална средства за осматрање, 21 радио станицу.

У току 1998. године дошло је и до 176 граничних инцидената приликом покушаја терориста (у неким случајевима бројчано веома јаких и у фронталном налету) да, најчешће носећи велике количине оружја и војне опреме, нелегално уђу на територију Косова и Метохије из Албаније. У тим сукобима на граници погинуло је 30 официра и војника Војске Југославије, а један број је и рањен. Војска Југославије запленила је на граници више од 80 тона лаког и тешког наоружања свих калибара, муниције и војне опреме.

Отмице, мучења, масакрирања, логори и стратишта били су такође видљиви на Косову и Метохији као последица албанског тероризма. У току 1998. године отето је укупно 249 лица. Међу њима је било 13 припадника МУП-а који су касније мучени и убијени. Осталих 236 отетих били су цивили лојални властима СРЈ. Од укупног броја отетих цивила 21 је убијен, 88 је после зверског мучења ослобођено, а судбина 127 цивила је непозната.

Први напади и јавни наступи

Од 1996. до 1998. ОВК је преузела одговорност за 21 убиства: 5 полицајаца (Срби) и 16 цивила од којих је било 5 Срба и 11 Албанаца означених колабораторима. По подацима Министарства унутрашњих послова Србије, ОВК је била одговорна за убиство 10 полицајаца и 24 цивила.

Један од оснивача и главних команданата ОВК, Захир Пајазити, који је организовао јединице ОВК на подручју Подујева, погинуо је са двојицом својих сабораца у сукобу са полицијом код Вучитрна 31. јануара 1997. године.

Интернационални медији по први пут ову организацију спомињу у мају 1997. године. Прве фотографије чланова ОВК у униформи се у медијима појављују 28. новембра 1997. на сахрани албанца Халита Гечаја (алб. Halit Gecaj), који је погинуо приликом напада ОВК на полицијску станицу.

1998: Офанзива и пораз

Борбе између полицијских снага Србије и ОВК су трајале од фебруара до октобра 1998. ОВК се до почетка јула налазила у офанзиви и под њеном контролом је имала око једну трећину територије Косова и Метохије. Од августа су полицијске снаге кренуле у противофанзиву и вратиле под своју контролу већину заузетих територија. У офанзиви полицијских снага је учествовало око 20.000 полицајаца.

Као последица борби у току 1998. долази до уништења многих српских и албанских насеља. У љето 1998. на подручју Косова и Метохије се налазило око 60.000 избјеглица.

1999: ОВК и НАТО током агресије на СРЈ

Kla members
Припадници ОВК предају оружје маринцима САД.

Најкасније почетком НАТО бомбардовања на СР Југославију 24. марта 1999., ОВК постаје савезник НАТО-а. Током бомбардовања је НАТО - што се тиче циљева на Косову - био у сталном контакту са ОВК. Тај контакт је оствариван преко албанске армије и путем незваничних канала тј. преко шпијуна ЦИА, САС-а и других тајних служби. Од стране британског САС-а обучавани припадници ОВК су након обуке у Албанији, опремани модерном комуникационом техником уз помоћ које су након преласка на територију СРЈ наводили бомбардере НАТО-а на циљеве на земљи[7].

Повлачењем српске војске и полиције почетком јуна 1999. и закључним уласком НАТО-а на Косово и Метохију, почео је и крај ОВК: УН и КФОР су захтијевали њено разоружавање и распуштање. Чак је и за ОВК примамљива опција стварања војске Косова одбачена од стране УН-а. ОВК је званично распуштена 20. септембра 1999. године; Фактички је она у ствари трансформисана у Косовски заштитни корпус и Косовску полицијску службу.

Злочини почињени од стране ОВК

Devič Monastery interior
Натпис ОВК на уништеној унутрашњости средњовековног манастира Девич

Досије Жута Кућа је назив који се у јавности користи за истрагу о трговини људским органима у Албанији и на Косову и Метохији током 1999. године. Прва је тврдње о трговини људским органима изнела у јавност бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте, у својој књизи „Лов: Ја и ратни злочинци”, коју је објавила по одласку са дужности.[8] Према извештају Савета Европе од 12. децембра 2010. године организатор отимања људи и трговине људским органима био је Хашим Тачи и Дреничка група.[9]

Припадници ОВК су повеуивани са девастирањем православних светиња на Косову и Метохији.[10][11]

Логорима Лапушник и Јабланица је управљала ОВК како би држала српске заробљенике.[12][13]

Списак масакара цивила

Организација

Јачина, наоружање и степен организованости ОВК, су кроз историју њеног постојања били веома различити. На почетку је ОВК била наоружана претежно калашњиковима кинеске, југословенске и руске производње, уз нешто мина. Пошто јачина зависи и од обучености, може се рећи да је тек при крају свог постојања, бар дјелимично постигла степен обучености, који се могао мјерити са професионално обученим српским полицајцима и војницима. И то првенствено захваљујући обуци САС-а и ЦИА[7].

Јачина

Процене јачине ОВК у 1997. се креће од 1000 до 2000 припадника. У току 1998. због масовног прилива добровољаца, регрутовања у иностранству и у избегличким логорима, тај број расте до 15000, по неким проценама и до 20000 припадника.

Наоружање

У борби против регуларних снага војске и полиције СР Југославије, ОВК је могла употребљавати само оружје, које се могло транспортовати мазгама и магарцима преко пограничних брда са Албанијом. Веће оруђе по правилу јој није било на располагању. Када је 2. марта 1997. године у Албанији проглашено ванредно стање због немира који су уследили после пропасти пирамидалног система банака у јануару, припадници ОВК су у том периоду опљачкали многа војна складишта и доста добро се наоружали.

Оружје које се допремало сепаратистима из страних земаља свој пут кроз Албанију је започињало из луке Драч, док је Ђаковица центар кроз који је пролазио главни пут за пребацивање оружја из Албаније на Косово. Такође, у шумама и планинама западне Македоније тада су се налазили арсенали са више стотина хиљада пушака, пушкомитраљеза, као и топова.

На почетку се наоружање ОВК састојало од аутоматских пушака калашњиков АК-47, нешто тромблонских мина, минобацача и противтенковског наоружања (RPG-7 и RPG-8).

Оружје је долазило највећим дијелом из Албаније, затим из залиха ТО и ЈНА са подручја цијеле СФРЈ, као и из других извора. Један дио наоружања је набављан и од НАТО. Тако је на примјер немачка новинска агенција ДПА (нем. dpa), 12. априла 1999. јавила, да је италијанска полиција открила велики магацин оружја намијењеног ОВК. У магацину је пронађено око 30 тона ратног материјала и опреме. Између осталог пронађене су и противавионске и противтенковске ракете, бацачи ракета и муниција. Све је требало бити транспортовано у камионима босанскохерцеговачке регистрације декларисаним као помоћ хуманитарне организације Каритас избјеглицама на Косову.

Војна обука

Обука ОВК од стране албанске армије трајала је од 1996. године. Тренажни центри за обуку терориста налазили су се у градовима Тирана, Елбасан и Тропоја. Такође су постојале и базе у селима Вицедољ, Кукес, Пескопеја и Лабинот, а обука се вршила и у бази Урла у Турској. Обуку су вршили професионални војни инструктори и легионари из западних држава и из Турске. Њима се 1998. прикључују приватне фирме за војну обуку из САД (нпр. енгл. Military Professional Resources Incorporated), Велике Британије и Немачке. Најкасније 1999., њима се придружују и припадници ЦИА када се активности обуке проширују и на прецизна упутства за борбу против српских полицијских станица и војних постројења и јединица, уз употребу обавештајних података ЦИА и НАТО.

Панисламски фактор

У редовима ОВК борило се више стотина исламских плаћеника са искуством из претходних ратова по Азији и Африци. Пси рата дошли су на Косово из Авганистана, Чеченије, Турске, Пакистана, Алжира, БиХ, Албаније, Хрватске и из земаља западне Европе (у првом реду из Швајцарске и Немачке).

Да су исламски свети ратници - џихадисти стигли на Косово било је јасно и по тактици на терену. Многи од њих који су ратовали у Чеченији, Авганистану, Либану почели су да користе начине борбе виђене у тим земљама - снајперска дејства, подметање бомби и експлозивних направа, отмице људи, појединачна и масовна убиства цивила, напади на станице полиције, војске и граничне јединице, опсада насеља и ширење страха и панике. Већ у марту 1998. неки страни медији јавили су да у Дреници веома професионално дејствују групе страних плаћеника. Када је 3. маја 1998. године у околини Ђаковице разбијена група терориста, међу погинулима је нађен и један црнопути човек. Према идентификационим документима нађеним код њега установљено је да се ради о Џабер Имад Мадедину из Судана. Нешто касније у једном другом сукобу убијен је Палестинац Абу Хамзех, који је завршио обуку у терористичком логору под контролом муслиманске војске Федерације БиХ у селу Мехурић.

Већина ових терориста се окупљала у сабирне логоре и кампове на северу Албаније, посебно око Тропоје. Из овог градића се пребацују на КиМ, носе црне униформе и траже да им се повере командне улоге. То је утврђено од стране званичних југословенских истражних органа на терену и из докумената погинулих и заробљених терориста. Поред униформи, најбољег наоружања, војне опреме и личних докумената, код многих су пронађена и џепна издања Курана и књиге са молитвама на арапском језику. То је било посебно карактеристично за групу која је ликвидирана почетком јула 1998. године у пограничној зони код Ђаковице.

Присуство страних плаћеника потврдио је и представник аметичког Стејт Департмента, Роберт Гелбард, у јуну 1998, када је у Вашингтону изјавио се да у оквиру ОВК налазе и Чечени и Иранци.

Тада је већ било познато да борци озлоглашеног јорданског исламског терористе команданта Хатаба припремљени и опремљени у Авганистану и Чеченији, долазе масовно на Косово као плаћеници Исламске терористичке интернационале. Оперативци ЦИА су у Албанији открили неколико људи Осаме бин Ладена, вође Ал Каиде, који су остварили тесне везе са ОВК.

Главна муџахединска јединица на Косову била је јединица Абу Бекир Сидик. Оснивач ове организације је Екрем Авдија из Косовске Митровице. Он је заједно са Абдулахом Духајманом створио камп за обуку муџахедина у селу Тешњу, БиХ. У јединици Абу Бекир Сидик која је дејствовала од маја до краја јула 1998. године, током офанзиве ОВК, повремено се налазило и до 120 исламских терориста, махом из Саудијске Арабије, Ирака, Ирана и Јемена. Након одлуке да се јединица расформира, припадници јединице албанске националности су се вратили у своја пребивалишта на КиМ, док је друга група муџахедина покушала да пређе у Албанију. Том приликом припадници МУП-а Србије су 18. августа 1998. године, приликом илегалног преласка југословенско-албанске границе, ухапсили групу муџахедина међу којима су били и командант Екрем Авдија, Шпенд Коприва и Неџмедин Лауш. Они су осуђени на вишегодишње затворске казне, али су ослобођени на основу Закона о амнестији из 2001. године.

Командна и војна структура

ОВК је до 1999. године, била релативно хаотична, између ривалских банди и наоружаних цивила, расцјепкана творевина, без јасне вертикалне структуре командовања. Тек у фебруару 1999. се почињу назирати командне структуре када се оснива главни штаб под вођством Сулејмана Селимија. Почетком маја 1999. га наслеђује Агим Чеку (алб. Agim Çeku). Истовремено Хашим Тачи постаје „политички“ представник ОВК, без икаквог утицаја на главни штаб Агима Чекуа.

Оперативне зоне

ОВК је била подељена у више оперативних зона а Главни штаб се налазио у Ораховцу:[14]

 • Оперативна зона Лаб са командом у селу Горња Лапаштица обухватала је општине: Подујево са око 1800 терориста сврстаних у 151. бригаду (штаб у селу Брадаш), 152. бригаду (штаб у селу Коњушевац), 153. бригаду (штаб у селу Злаш) и посебну мобилну јединицу.
 • Оперативна зона Дреница обухватала је општине: Глоговац и Србицу, делове општина Косовске Митровице, Клину, Вучитрн и Обилић са око 3000 терориста. Главни штаб је био у селу Ликовац. На подручју ове зоне деловале су 111. бригада, 112. бригада (штаб у селу Лауша), 113. бригада (штаб у селу Овчарево) 114. бригада (штаб у селу Пољанце) и 140. бригада (штаб у селу Градица).
 • Оперативна зона Шаља обухватала је општине: Косовске Митровице, Вучитрн, Обилић са око 1000 терориста са командом у Бајгори. Главна терористичка јединица на овом подручју била је 141. бригада са штабом у селу Баре.
 • Оперативна зона Неродимље обухватала је делове општина: Липљан, Урошевац, Качаник и Сува Река са око 1500 терориста и командом у селу Језерце. На простору ове зоне активне су биле 118. бригада из села Будаково, 121. бригада из села Клечка и 161. бригада из села Малопољце.
 • Оперативна зона Дрим обухватала је општине: Ораховац, део Суве Реке и Клине са око 1500 терориста и командом у селу Пагаруша. На овом подручју дејствовале су 115. бригада са штабом у селу Пагаруша, 116. бригада са штабом у селу Понорац, 122. бригада и бригада Г. Пачаризи са штабом у селу В. Дреновац.
 • Оперативна зона Дукађин обухватала је општине: Дечани, Пећ, Ђаковица, Клина са око 2500 терориста и командом у селу Јабланица. У овој зони су биле активне бригада Бели Дрим из Црвеног Крша, 117. бригада из села Јабланица и 134. бригада из села Аџовићи.
 • Оперативна зона Паштрик обухватала је делове општина: Призрен и Сува Река са око 2500 терориста. Ту су дејствовале 123. бригада из села Семетиште и 124. бригада из села Ретимље.
 • Оперативна зона Карадак обухватала је општине: Гњилане и околину са штабом у селу Жеговце. На овом подручју није било већих активности ОВК.

Логистика

Пошто ОВК није посједовала вертикалну командну структуру, једини облик шире сарадње између ривалских ОВК кланова је била набавка муниције. Све остало је пљачкано и отимано (српска села). Један дио су чиниле и „донације“ из иностранства (дијелом на силу скупљени ратни порез од Албанаца са Косова у земљама западне Европе) и од локалног албанског становништва. У љето 1998., ОВК је посједовала три пољске болнице, веома мало квалификованог медицинског персонала и занемариву количину медикамената.

Финансирање

О финансирању ОВК постоји веома мало поузданих података који су дјелимично контрадикторни. Највећи дио финансијских средстава је стизао од Албанаца из иностранства (САД, Швајцарска, Њемачка и Аустрија) од чега већина потиче из криминалних извора и илегалних активности (трговина дрогом, уцјене, прање новца, итд.). Сматра се, да је до почетка 1999. ОВК располагала средствима висине између 500 и 900 милиона марака[7].

Донације

Од српских власти прећутно толерисана пацифистички оријентисана влада у сјенци Ибрахима Ругове, је 90-их година 20. вијека, у дијаспори скупљала донације свих запослених Албанаца у висини од три процента њихове бруто зараде. Крајем 1997. године, ОВК је захтијевала предају тих средстава у своје руке, након чега су избиле свађе између ОВК и Руговине ДЛК.

Најкасније тада је ОВК почела самостално прикупљати новац у иностранству, као на примјер, код албанске дијаспоре у Њујорку. Како су касније поједини функционери ОВК признали, Албанцима у иностранству је у то вријеме, био препуштен избор којој организацији ће давати „донацију“ - ОВК или Руговиној ДЛК.

Трговина дрогом

Познате берлинске новине Берлинер Цајтунг у издању од 4. марта 1999. године, су цитирале западне тајне службе, по којима половина средстава којима ОВК располаже, долазе од трговине дрогом.

Како Берлинер Цајтунг у Бриселу сазнаје, тајне службе процјењују досадашње приходе ОВК на преко 900 милиона марака. Најмање половина од тога потиче из илегалне трговине дрогом. Остатак је сакупљен у фондовима која носе имена као Домовина зове или Домовини треба твоја помоћ. Трговина дрогом се протеже од Авганистана па све до западне Европе. Да знатан дио укупног промета дрогом лежи у рукама косовских Албанаца, је познато и европским полицијским органима - Европолу, у Хагу.
— Берлинер Цајтунг[15]

Референце

 1. ^ „Terrorist Groups and Political Legitimacy”. Council on Foreign Relations (на језику: енглески). 16. 3. 2006. Приступљено 14. 3. 2019.
 2. ^ Đokić, Bojan (2017). „Kvantitativna analiza ubijenih i nestalih pripadnika MUP-a na KiM od albanskih paravojnih formacija 1998-2003”. Bezbednost, Beograd. 59 (3): 142—167. doi:10.5937/bezbednost1703142D.
 3. ^ „MIPT Terrorism Knowledge Base”. Архивирано из оригинала на датум 2. 4. 2007. Приступљено 19. 5. 2006. using a web.archive.org copy of 2 April 2007
 4. ^ Who are the rebels?, BBC News, 20 March, 2001
 5. ^ SOCIALISM TODAY: "The KLA and the struggle for Kosovar self-determination", Приступљено 17. 4. 2013.
 6. ^ „Званични сајт Специјализованог већа и специјализованог тужилаштва Косова”. Специјализовано веће и специјализовано тужилаштво Косова (на језику: српски). Приступљено 28. 3. 2019.
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Студија фондације Фридрих Нојман из 2001. године Архивирано на сајту Wayback Machine (септембар 27, 2007) (на језику: енглески), Приступљено 17. 4. 2013.
 8. ^ „Кушнер вређао новинара због „жуте куће. Politika Online (на језику: српски). 2. 3. 2010. Приступљено 28. 10. 2017.
 9. ^ „Tači i OVK iza trgovine organima”. B92.net (на језику: српски). 15. 12. 2010. Приступљено 28. 10. 2017.
 10. ^ „KLA rebels accused of vandalizing Serb monastery”. New York: CNN. 17. 6. 1999.
 11. ^ „Žak Ogar: Hoću da svedočim o zločinima OVK, ali me ne zovu”. Belgrade: Večernje Novosti. 3. 2. 2019.
 12. ^ ICTY. Haradin Bala, Isak Musliu, and Agim Murtezi Transferred to the ICTY following their Indictment for Crimes against Humanity and War Crimes
 13. ^ „http://www.politika.rs/sr/clanak/270534/Hronika/Samo-cuvar-i-kuvar-osudeni-za-ubijene-Srbe-na-Kosovu”. politika.rs (на језику: српски). 19. 9. 2013. Приступљено 28. 3. 2019. Спољашња веза у |title= (помоћ)
 14. ^ Клуб генерала и адмирала Србије: Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999., књига друга. стр. 236.
 15. ^ Чланак Берлинер цајтунга о финансирању ОВК Архивирано на сајту Wayback Machine (фебруар 28, 2008) (на језику: енглески), Приступљено 17. 4. 2013.

Литература

 • Tim Judah: Kosovo: War and Revenge. Yale University Press, New Haven. London: 2000. ISBN 978-0-300-08313-2.
 • Lenard Cohen: Serpent in the bosom: the rise and fall of Slobodan Milošević, Westview Press, Bolder Colorado. 2002. ISBN 978-0-8133-4023-4.
 • Christian Jennings: Private US Firm Training Both Sides in the Balkans In: The Scotsman (Edinburgh) vom 3. März 2001
 • Jens Reuter: Zur Geschichte der UÇK In: Jens Reuter/Konrad Clewing (editors): Der Kosovo Konflikt. Ursachen - Verlauf - Perspektiven, Bayerische Landeszentrale für politische Bildungsarbeit. Klagenfurt. 2000. ISBN 978-3-85129-329-6.
 • Tim Ripley: The UCK´s Arsenal in: Jane´s Intelligence Review, November 2000
 • Norbert Mappes-Niediek: Balkan-Mafia. Staaten in der Hand des Verbrechens-eine Gefahr für Europa. Berlin. 2003. ISBN 978-3-86153-284-2.

Спољашње везе

13. март

13. март (13.03) је 72. дан у години по грегоријанском календару (73. у преступној години). До краја године има још 293 дана.

16. децембар

16. децембар (16.12.) је 350. дан године по грегоријанском календару (351. у преступној години). До краја године има још 15 дана.

7. август

7. август (7.08.) је 219. дан у години по грегоријанском календару (220. у преступној години). До краја године има још 146 дана.

7. јануар

7. јануар је седми дан у години у Грегоријанском календару. 358 дана (359 у преступним годинама) остаје у години после овог дана.

Дренички инцидент

Дренички инцидент представља окршај српске полиције и терориста у области Дренице, крајем фебруара и почетком марта 1998 године.

Непосредан повод за сукоб био је напад који је Ослободилачка војска Косова (ОВК) извршила на српску полицију, поставивши им заседу на путу између Глоговца и Србице. У заседи припадници ОВК убили су два и ранили још два полицајца након чега је дошло до сукоба у коме је страдало 5 терориста.Након тога, српске снаге су кренуле у противнапад у коме су осигуравали и чистили терен села Ликошане и Ћирез од терориста. Током једнога викенда убијена су четири полицајца и 25 Албанаца.На суђењу Слободану Милошевићу сведок оптужбе Садик Џемали потврдио је да су се у селика Ликошане и Ћирез налазиле снаге ОВК.Дана 3. марта 1998. године, преко 50.000 људи се сакупило на сахрани Дреничким жртвама у селу Ликошани.Сукоби у на подручју Дренице су настављени 5. марта 1998. када је ОВК под командом Адема Јашарија напала патролу полиције и бежећи од полицијске потере забарикадирала се у кућама у Јашарија махали у селу Преказ.

Догађаји у Дреници, а пре свега у Ликошанима и Преказу, Албанци су користили да представе као последицу српске репресије над недужним становништвом. Фотогафисани су убијени цивили, поређани ковџези и гробови, сцене кукњаве и вапаја. Ти шокантни снимци су одлазили у свет и ситуација се у САД, Немачкој, Великој Британији и Француској представљала у потпуно искривљеном огледалу.

Живота Панић

Живота Панић (Горња Црнишава, 3. новембар 1933 — Београд, Србија, 19. новембар 2003) је био генерал-пуковник ЈНА. Био је последњи вршилац дужности Савезног секретара за народну одбрану СФРЈ и последњи начелник генералштаба ЈНА.

Збор народне гарде

Збор народне гарде (ЗНГ- зенге је био колоквијални назив за припаднике ЗНГ-а) је име прве модерне хрватске војске. Основао ју је Фрањо Туђман 20. августа 1991. године. Због законских и политичких разлога била је у оквиру Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске, али јединицама ЗНГ-а наређивало је Министарство одбране.

Зелене беретке (БиХ)

Зелене беретке су паравојна формација Странке демократске акције пре, током и након грађанског рата у Босни и Херцеговини.Уз Патриотску лигу и неке друге мање паравојне формације, чинили су претечу будуће про-муслиманске Армије БиХ. Познати су по бројним злочинима над заробљеним припадницима ЈНА и над српским цивилима.

Зелене беретке су одговорне за масакр у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, за који још нико није одговарао пред судом.

Злочин у Мушутишту

Злочин у селу Мушутиште или масовна отмица у селу Мушутиште се догодила 10. јуна 1999. године, када су припадници терористичке организације Ослободилачка војска Косова киднаповали и убили 18 српских цивила у селу Мушутиште, општина Сува Река.Према подацима Фонда за хуманитарно право, албански терористи су 10. јуна 1999. године извршили напад на српско село Мушутиште и киднаповали 18 цивила српске националности.Реч је о старијим људима који су остали у својим домовима и након доласка КФОР-а. Међу жртвама је било 5 жена , 12 мушкараца и једно дете. Жртве до данас нису пронађене, а према речима бројних сведока њихова тела се налазе у масовној гробници близу Суве Реке. Најмлађа жртва је била четворогодишња девојчица Радмила Живановић која је киднапована са мајком, а најстарија жртва је био старац од 89 година. Постоје индиције да су киднаповани Срби били жртве трговине органима.

Злочин у селу Дојнице

Злочин у селу Дојнице или масовна отмица у селу Дојнице се догодила 27. јуна 1999. године, када су припадници терористичке организације Ослободилачка војска Косова киднаповали и убили 16 српских и једног бошњачког цивила у селу Дојнице, општина Призрен.Према подацима Фонда за хуманитарно право, албански терористи су 27. јуна 1999. године извршили напад на српско село Дојнице и киднаповали 17 цивила - 16 Срба и једног Бошњака. Реч је о старијим људима који су остали у својим домовима и након доласка КФОР-а. Међу жртвама је било 9 жена и 8 мушкараца. Жртве до данас нису пронађене, а према речима бројних сведока њихова тела се налазе у масовној гробници близу Призрена. Постоје индиције да су киднаповани Срби били жртве трговине органима.

КФОР

Косовске снаге (енгл. Kosovo Force), познатије по свом акрониму КФОР (од енгл. KFOR, изговор Кејфор), представљају међународне мировне снаге под вођством НАТО-а чији је задатак чување реда и мира, односно стварања и одржавање сигурности на Косову и Метохији.КФОР је на простор Косова и Метохије стигао 12. јуна 1999. године, два дана након што је усвојена Резолуцији 1244 Савета безбједности ОУН и три дана након потписивања Војно-техничког споразума у Куманову. У то вријеме, на Космету је влада велика хуманитарна криза, а војне и полиције снаге СР Југославије и Ослободилачка војска Косова су свакодневно водиле борбе. Приближно милион људи је избјегло са Космета.КФОР постепено преноси своја овлашћења заштите вјерске и културне баштине на Косовску полицију. Према подацима из децембар 2018. године, КФОР је у свом саставу имао око 3.642 војника из 28 земаља.

Масакр у Зеници

Масакр цивила у Зеници се догодио 19. априла 1993. око поднева, када је од граната испаљених на центар Зенице са положаја ХВО-а позиционираним у Путичеву, 16 километара западно од Зенице погинуло и рањено више цивила у тренутку велике гужве.У то доба дана одвијала се велика трговачка активност у самом центру града, а у географској зони која је била гранатирана налазило око две до три хиљаде људи.Тачан број граната испаљених на центар Зенице остао је неутврђен, иако се помиње бројка од девет граната испаљених из хаубице.

Масакр у Клечки

Масакр у Клечки био је масовно убиство 22 цивила српске националности у близини села Клечка, током јула 1998. које је Ослободилачка војска Косова киднаповала, ликвидирала стрељањем а касније и спалила. Ово је био један од најтежих злочина које је починила ОВК пре и током рата на Косову и Метохији.

Миле Новаковић

Миле Новаковић (Кирин, 29. април 1950 — Београд, 14. септембар 2015) био је ратни официр, генерал, командант Српске Војске Крајине.

Операција ОУН за враћање поверења

Операција Уједињених нација за враћање поверења, познатије као УНКРО је завршена мисије Уједињених нација. Заменила је Заштитне снаге Уједињених нација (УНПРОФОР) у Хрватској.

Рамуш Харадинај

Рамуш Харадинај (алб. Ramush Haradinaj; Глођане код Дечана, 3. јул 1968) косовски је политичар. Бивши је премијер самопроглашене Републике Косово и бивши вођа терористичке организације ОВК. Такође, раније је био премијер Владе Косова (од Србије незаконита влада на КиМ) од 2004. до 2005. године.

Харадинај је био оптужен пред Хашким трибуналом за ратне злочине током сукоба на Косову и Метохији. Хашки трибунал је 2008. донео ослобађајућу одлуку. 2016. године. Скупштина самопроглашене Република Косово 9. септембра 2016. године, изабрала га је, уз подршку Српске листе за премијера Косова, да би 19. јула 2019. године поднео оставку на тој фунцији..

Апелациону суд у Колмару 2017. је одбио захтев Србије за екстрадицију бившег вође терористичке ОВК Рамуша Харадинаја.

Српска добровољачка гарда

Српска добровољачка гарда је била паравојна формација коју је основао и предводио Жељко Ражнатовић Аркан, услед чега је била позната и под именом Арканови тигрови или Аркановци.

Сукоб код рудника Белаћевац

Сукоб код рудника Белаћевац (алб. Beteja e Bardhit të Madh) односи се на сукобе најпре 22. јуна када је ОВК заузела рудник и 30. јуна 1998. када га је српска полиција ослободила.

Хашим Тачи

Хашим Тачи (алб. Hashim Thaçi; Броћна, 24. април 1968) садашњи је председник самопроглашене "Републике Косово” и бивши председник самопрокламоване Владе Косова. Председник је Демократске партије Косова и бивши политички лидер терористичке организације „Ослободилачка војска Косова”.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.