Оријент

Оријент је израз који води порекло од латинске ријечи oriens у значењу „исток“. Стари Римљани су поред општег значења овог појма сковали и посебно територијално значење, које се непосредно односило на источне области Римског царства. Тако је настао хороним Оријент (Oriens), који је у свом поебном територијалном значењу био озваничен за време владавине цара Диоклецијана (284-305). Тада је установљена посебна административна јединица - Дијецеза Оријент, која је обухватала простране области од Сирије, преко Палестине, до Египта. Територијално значење појма Оријент се додатно проширило током 4. века, када је створена Преторијанска префектура Оријент. Из римске терминологије појам Оријента је посредством латинског језика касније пренет у разне европске језике, усталивши се у свом теиторијалном значењу.

У савременој терминологији, појам Оријент се користи за описивање Источног свијета, односно култура и земаља азијског континента. Под тиме се може подразумијевати Блиски исток или Далеки исток, односно Азија у цјелини. То је традиционални назив за све што припада Источном свијету или је на Далеком истоку, у односу на Европу. У енглеском језику је metonym што значи да се односи на различите дијелове Азије. Израз се такође користи за означавање источног смјера у историјској астрономији као придјев оријент.

Оријент обухвата простор југозападне и централне Азије те сјеверне Африке, који припада исламскоме културном кругу. То је подручје у којему је у 7. вијеку настала нова религија ислам, односно нова култура која се ширила и уједињавала велика пространства од Индије на истоку до Пиринејског полуострва на западу, те од степских подручја централне Азије на сјеверу до афричког Сахела на југу. Ширењем ислама развијали су се и градови. Оријент је простор старих цивилизација с дугом традицијом урбанизације, па је ислам наставио баштинити развој старих, али и подизати нове градове. Градови у овом простору имају своје функционалне, социјалне и морфолошке специфичности те чине посебан културно-генетски тип града који се назива оријентални или исламски град.

За особе које су поријеклом из Азије се понекад користи израз оријенталац, али мање него у прошлости, јер се често сматра увредљивим и „политички некоректним“.

Види још

Спољашње везе

  • „Orijent”. Hrvatski obiteljski leksikon. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. 2008. Приступљено 17. 12. 2013.
5. октобар

5. октобар (5.10.) је 278. дан у години по грегоријанском календару (279. у преступној години). До краја године има још 87 дана.

Ист Лејк-Оријент Парк (Флорида)

Ист Лејк-Оријент Парк (енгл. East Lake-Orient Park) насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Флорида.

Левант

Левант (или Леванат; франц. Levant, итал. Levante, шп. Levante) у општем значењу Исток, источне земље. У ужем смислу то је заједнички назив за земље које леже уз обале источног Медитерана: Грчку, Турску, Сирију, Либан, Израел, Јордан и Египат; Грчка се углавном изузима из појма Леванта. У Левант спада и територија Газе под управом ПЛО, као и полуострво Синај који је део афричке државе Египта. Левант се углавном подудара с појмом Блиски исток. У античком Риму се за Левант употребљавао назив Ориенс (лат. Oriens — Исток; од тога је наша реч Оријент).

Лорен Бакол

Лорен Бакол (енгл. Lauren Bacall; 16. септембар 1924 — 12. август 2014) била је америчка филмска, позоришна и телевизијска глумица, позната по свом дубоком промуклом гласу и сензуалном изгледу.

Своју каријеру је започела као манекенка, да би 1944. године дебитовала на филмском платну у чувеном остварењу "Имати и немати" уз будућег супруга Хамфрија Богарта. Са Богартом је глумила и у филмовима "Дубоки сан" (1946), "Тамни пролаз" (1947), "Острво Ларго" (1948). Остали познати филмови укључују "Како се удати за милионера" (1953), "Записано на ветру" (1956), "Дизајнерка" (1957), " Убиство у Оријент експресу" (1974), "Обожавалац" (1981), "Мизери" (1990), "Висока мода" (1994), "Догвил" (2003).

Играла је и на Бродвеју у мјузиклима "Аплауз" (1970) и "Жена године" (1981) који су јој донели две награде Тони за најбољу глумицу. За улогу у филму "Огледало има два лица" (1996) Баколова је номинована за Оскара и награду БАФТА, а освојила је Златни глобус и награду Удружења филмских глумаца. Награђена је почасним Цезаром 1996. године и Оскаром 2009. године. Године 1991. добила је своју звезду на Холивудској стази славних. Амерички филмски институт ју је 1999. године уврстио на своју листу 50 филмских легенди.

Удавала се два пута и имала је троје деце.

НК Оријент

НК Оријент је фудбалски клуб из Ријеке, Хрватска. Тренутно се такмичи у Трећој лиги Хрватске - запад.

Округ Адер (Ајова)

Адер (енгл. Adair County) је округ у америчкој савезној држави Ајова.

Округ Пикавеј (Охајо)

Пикавеј (енгл. Pickaway County) је округ у америчкој савезној држави Охајо.

Округ Френклин (Илиноис)

Округ Френклин (енгл. Franklin County) је округ у америчкој савезној држави Илиноис.

Округ Хилсборо (Флорида)

Хилсборо (енгл. Hillsborough County) је округ у америчкој савезној држави Флорида. По попису из 2010. године број становника је 1.229.226.

Оријент (Јужна Дакота)

Оријент (енгл. Orient) град је у америчкој савезној држави Јужна Дакота.

Оријент (Њујорк)

Оријент (енгл. Orient) насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Њујорк.

Оријент (Ајова)

Оријент (енгл. Orient) град је у америчкој савезној држави Ајова. По попису становништва из 2010. у њему је живело 408 становника.

Оријент (Вашингтон)

Оријент (енгл. Orient) насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Вашингтон.

Оријент (Илиноис)

Оријент (енгл. Orient) град је у америчкој савезној држави Илиноис. По попису становништва из 2010. у њему је живело 358 становника.

Оријент (Охајо)

Оријент (енгл. Orient) град је у америчкој савезној држави Охајо.

Оријент експрес

Оријент експрес (енгл. Orient Express, франц. L'Orient-Express, тур. Şark Ekspresi) је један од најславнијих возова у историји железница. Саобраћао је на линији Париз—Истанбул. Био је у власништву предузећа Компањи Интернасионал де Вагон-Лит (франц. Compagnie Internationale des Wagons-Lits). Оријент екпрес је постао синоним за луксузно путовање возом, иако то на почетку није био.

Трећи крсташки рат

Трећи крсташки рат трајао је од 1189. до 1192. године и покренуло га је Саладиново освајање Јерусалима 1187. године. Крсташи нису успели да освоје Јерусалим и поход се окончао договором да Јерусалимској краљевини остане обала од Тира до Јопе и да хришћани имају слободан приступ Јерусалиму.

Убиство у Оријент експресу

Убиство у Оријент експресу је роман Агате Кристи с главним ликом Херкулом Поаром.

Хенри Е. Волас

Хенри Егард Волас (енгл. Henry Agard Wallace; Оријент, 7. октобар 1888 — Данбери, 18. новембар 1965) је био амерички политичар који је служио као 33. потпредседник Сједињених Држава у периоду од 1941. до 1945, за време мандата председника Френклина Д. Рузвелта. Осим тога је био секретар за пољопривреду у периоду од 1933. до 1940. и секретар за трговину у периоду од 1945. до 1946. На председничким изборима 1948, Волас је био кандидат Напредне партије.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.