Организација уједињених нација

Организација уједињених нација (ОУН), краће Уједињене нације (УН), међународна је организација која се декларише као „глобално удружење влада које сарађују на пољу међународног права, глобалне безбедности, економског развоја и социјалне једнакости“. Основана је 1945. од стране 51 државе, укинувши Лигу народа.

Почев од 2011, 193 земље су чланице Уједињених нација, укључујући све међународно признате нације, осим Ватикана (који је одбио чланство, и има статус посматрача), Кукових острва, Палестине (која има статус дефакто државе, али још није правно призната), Нијуеа (чијом спољном политиком руководи влада Новог Зеланда) и Републике Кине (чије је чланство укинула Народна Република Кина 1971). Палестина и Ватикан имају парламентарне посматрачке мисије при УН.

Из свог седишта у Њујорку, земље чланице УН и њене специјализоване агенције управљају и одлучују о административним питањима на редовним састанцима који се одржавају сваке године. Организација је подељена на административна тела, као што су Генерална скупштина Уједињених нација, Савет безбедности Уједињених нација, Економски и социјални савет Уједињених нација, Старатељски савет Организације уједињених нација, Секретаријат Уједињених нација и Међународни суд правде, као и тела која се баве управљањем свим осталим агенцијама УН, као што су СЗО и УНИЦЕФ. Најпознатија јавна личност УН је генерални секретар, а на тој дужности се данас налази Антонио Гутерес.

Организација уједињених нација
Уједињене нације
United Nations  (енглески)
Organisation des Nations Unies  (француски)
Organización de las
Naciones Unidas
  (шпански)
الأمم المتحدة  (арапски)
联合国  (кинески)
Организация Объединённых Наций  (руски)
Emblem of the United Nations
Амблем Уједињених нација
Flag of the United Nations
СкраћеницаОУН
УН
Датум оснивања26. јун 1945.
(Повеља УН ступила на снагу 24. октобра 1945.)
Типмеђународна организација
СедиштеМеђународна територија у Њујорку ( САД)
Чланови193 државе чланице
2 посматрача
Службени језициенглески, кинески, арапски, француски, руски и шпански
Председник
Веб-сајтwww.un.org

Историја

UN Office Geneva
Некадашње седиште Друштва народа у Женеви, које данас служи као седиште УН у Европи
Flags onu geneva2
Испред седишта УН у Женеви

Уједињене нације су основане као наследница Друштва народа, за које су многи сматрали да су неефикасне у улогама међународних управних тела. Друштво народа је основано као одговор на Први светски рат, на претпоставкама да би једна таква организација могла спречити такве ратове, али ипак није успело да спречи избијање Другог светског рата. Највећа предност које Уједињене нације имају над Друштвом народа је способност да одржавају и испоруче оружане снаге својих чланица као миротворце.

Термин „Уједињене нације“ сковао је Френклин Делано Рузвелт током Другог светског рата, којим је означио Савезнике. Први пут је формално коришћен 1. јануара, 1942. у Декларацији Уједињених нација, која је ангажовала Савезнике на принципима Атлантске повеље и обавезала их да не склапају појединачно мир са силама Осовине.

Идеја о Уједињеним нацијама је разрађена у декларацијама потписаних на Савезничким конференцијама у Москви, Каиру и Техерану током 1943. Од августа до октобра 1944, представници Француске, Републике Кине, Уједињеног Краљевства, Сједињених Држава, и Совјетског Савеза састали су се како би разрадили планове на имању Дамбертон Оукс у Вашингтону. Ти и каснији разговори произвели су предлоге који описују смисао постојања организације, њеног чланства и органа, као и споразуме за одржавање међународног мира и сигурности и међународне социјалне и економске сарадње.

Дана 25. априла 1945, почела је прва конференција Уједињених нација о међународним организацијама у Сан Франциску. Поред влада земаља, одређен број невладиних организација, укључујући Лионс Клаб Интернешнл, је било позвано да присуствује стварању повеље. Педесет нација које су имале своје представнике на конференцији потписало је Повељу Уједињених нација два месеца касније, 26. јуна. Пољска није имала представнике на конференцији, али јој је сачувано место међу оригиналним потписима, који је додала касније. Уједињене нације су настале 24. октобра, 1945, пошто су Повељу ратификовале пет сталних чланица Савета безбедностиРепублика Кина, Француска, Совјетски Савез, Уједињено Краљевство, и Сједињене Државе — и већина осталих 46 потписница.

С почетка, организација је била позната под називом Организација уједињених нација, или ОУН. Међутим, од 1950-их, помиње се много чешће као Уједињене нације, или скраћено УН.

Седиште

Тренутна зграда седишта је изграђена у Њујорку (зграда међутим не припада Сједињеним Америчким Државама) током 1949. и 1950. поред Ист Ривера на земљишту купљеном помоћу донације Џона Д. Рокфелера, млађег од 8,5 милиона долара, а пројектовао ју је међународни тим архитеката укључујући Ле Корбизјеа (Француска), Оскара Нимајера (Бразил), и представника многих других нација. Волас К. Харисон, директор фирме „Харисон енд Амбровиц“, је предводио тим. Седиште УН је званично отворено 9. јануара, 1951. Иако је главно седиште у Њујорку, велики број специјализованих агенција се налази у Женеви, Хагу, Бечу, Монтреалу, Бону и на другим местима. Адреса зграде УН је: „760 United Nations Plaza, New York, NY 10017, U.S.A.“. Из безбедносних разлога сва пошта која се шаље на ту адресу подлеже претходној провери.[1]

Пошто главна зграда УН застарева, тренутно се гради привремено седиште које је дизајнирао Фумихико Маки на Првој авенији између 41. и 42. улице док се тренутна зграда не прошири.

Канцеларија Уједињених нација у Женеви је европско седиште организације. Све до 1949, Уједињене нације су биле смештене у Сан Франциску.

Финансије

Највећи уплатиоци редовног буџету УН за 2013.[2][3]
Држава чланица Допринос % (укупног буџета)
 Сједињене Државе 22,000%
 Јапан 10,833%
 Немачка 7,141%
 Француска 5,593%
 Уједињено Краљевство 5,179%
 Кина 5,148%
 Италија 4,448%
 Канада 2,984%
 Шпанија 2,973%
 Бразил 2,934%
 Русија 2,438%
 Аустралија 2,074%
 Јужна Кореја 1,994%
 Мексико 1,842%
 Холандија 1,654%
 Турска 1,328%
 Швајцарска 1,047%
Остале земље чланице 18,390%

Систем Уједињених нација се финансира на два начина: опорезивањем и добровољним прилозима земаља чланица. Регуларни двогодишњи буџет УН и њених агенција финансира се опорезивањем. На Генералном заседању одређује се буџет и одлучује порез за сваку чланицу. Ово је углавном засновано на релативној способности сваке земље да плати порез, мерено приходима по глави становника, заједно са другим факторима.

На заседању је установљен принцип да УН не треба да буду превише зависне ни од једне чланице за финансирање њених пројеката. Стога, постоји максимални износ, тј. највећа сума којом било која чланица може бити опорезована. У децембру 2000, на заседању је измењен ниво пореза како би боље одражавао тренутну ситуацију у свету. Као део ових измена, регуларан буџетски максимум је смањен са 25% на 22%. Сједињене Америчке Државе су једина чланица која испуњава тај максимум, али и даље дугује организацији на стотине милиона долара. До 1. јануара 2008, 10 највећих финансијских доприносилаца мировним операцијама Уједињених нација су: Сједињене Државе, Јапан, Немачка, Уједињено Краљевство, Француска, Италија, Кина, Канада, Шпанија и Јужна Кореја.[4]

Посебни програми УН који нису укључени у регуларан буџет (као што су УНИЦЕФ, УНДП, УНХЦР, и Светски програм хране) се финансирају добровољним прилозима влада земаља чланица. Један део овога је у облику пољопривредних добара као донација унесрећеним подручјима, али већи део представљају новчане донације.

Генерални секретар

António Guterres November 2016
Садашњи генерални секретар, Антонио Гутерес

Генерални секретар Уједињених нација се налази на челу Секретаријата, једног од главних органа Уједињених нација, и делује као де факто председник и лидер Уједињених нација.

Избор

Повеља Уједињених нација даје мало правила за избор генералног секретара. Повеља каже да генералног секретара мора именовати Генерална скупштина на препоруку Савета безбедности. Током година процес избора се мењао, али је увек захтевао позитиван став свих пет чланица Савета безбедности које поседују право вета.[5]

Списак генералних секретара

Број. Име Држава порекла Од До Напомене
1 Тригве Ли Норвешка Норвешка 2. фебруар 1946. 10. новембар 1952. поднео оставку
2 Даг Хамаршелд Шведска Шведска 10. април 1953. 18. септембар 1961. погинуо у авионској несрећи изнад Африке
3 У Тант Мјанмар Бурма 30. новембар 1961. 1. јануар 1972.
4 Курт Валдхајм Аустрија Аустрија 1. јануар 1972. 1. јануар 1982.
5 Хавијер Перез де Куељар Перу Перу 1. јануар 1982. 1. јануар 1992.
6 Бутрос Бутрос Гали Египат Египат 1. јануар 1992. 1. јануар 1997.
7 Кофи Анан Гана Гана 1. јануар 1997. 1. јануар 2007.
8 Бан Ки-Мун Јужна Кореја Јужна Кореја 1. јануар 2007. 31. децембар 2016.
9 Антонио Гутерес Португалија Португал 1. јануар 2017.

Циљеви и активности

Међународне конференције

UN 62nd General Assembly
Заседање Генералне скупштине УН

Земље чланице УН и њене агенције управљају и одлучују о административним питањима на редовним састанцима који се одржавају сваке године. Управна тела сачињена од земаља чланица укључују не само генералну скупштину, економски и социјални савет и савет безбедности, већ и тела која управљају свим осталим агенцијама УН. На пример, светска здравствена скупштина и извршни одбор надгледају рад Светске здравствене организације.

Ако се неко питање сматра посебно значајним, генерална скупштина може организовати међународну конференцију како би привукла светску пажњу и створила консензус за координирану акцију. Скорашњи примери су:

 • Конференција Уједињених нација о одрживом развоју у Рио де Женеиру, Бразил, јуна 1992, довела је до стварања УН комисије о одрживом развоју како би се убрзали закључци донесени Планом 21, коначним текстом споразума влада земаља које су преговарале у оквиру УНЦЕД-у;
 • Међународна конференција о развоју, одржана у Каиру, Египат, септембра 1994, одобрила је програм будућих акција за решавање важних проблема и међуодноса између друштва и одрживог развоја у наредних 20 година;
 • Светски самит о унапређењу трговинских односа, одржан октобра 1994 у Колумбусу у Охају, који је делом спонзорисала Конференција УН о трговини и развоју (УНКТР), града Колумбуса, и приватног сектора, фокусирао се на питања коришћења савремених информационих технологија у циљу проширења међународне трговинске размене;
 • Светски самит за друштвени развој, одржан марта 1995 у Копенхагену, Данска, апеловано је на националну одговорност за одрживи развој и обавезао земље на веће улагање у основно школство, здравствено осигурање, као и шансу за запошљавање за све, укључујући жене и девојке;
 • Четврта светска конференција о правима жена, одржана у Пекингу, Кина, септембра 1995, тежи да убрза имплементацију историјских споразума постигнутих на Трећој светској конференцији о правима жена одржаној у Најробију, Кенија, током 1985;
 • Друга конференција Уједињених нација о људским насељима, сазвана јуна 1996 у Истанбулу, Турска, разматрала је изазове развоја и одржавања људских насеља у 21. веку.

Међународне године и друго

УН објављују и координишу пројекат „Међународна година...“ како би се стекла светска пажња о важним питањима. Користећи симболику УН, специјално дизајниран лого за сваку годину, и инфраструктуру система УН за координисање пројеката широм света, различите године су постале катализатори за убрзавање решавања кључних питања на глобалном нивоу.

 • Амбасадор добре воље УНИЦЕФ-а
 • Амбасадор добре воље УНЕСКО-а
 • Амбасадор добре воље УНХЦР-а
 • Светска баштина

Контрола оружја и разоружање

Повеља Уједињених нација из 1945. разматра систем регулације који ће осигурати „минимално коришћење људских и економских ресурса у свету за оружане снаге“. Појава нуклеарног оружја се јавила само неколико недеља после потписивања Повеље и обезбедила тренутни подстицај за спровођење концепта контроле наоружања и разоружање. У истину, прва резолуција првог састанка генералне скупштине (24. јануара 1946) била је насловљена „Стварање комисије за бављење проблемима насталим открићем атомске енергије“ и сазвала је комисију да начини конкретне предлоге за „спречавање наоружавања атомским оружјем и било којим другим оружјем способним за масовно уништење“.

УН су организовале неколико форума о питањима мултилатералног разоружавања. Главни су Прва комисија Генералне скупштине и УН комисија за разоружање. Тема дневног реда је укључивала и разматрање могућих предности забране нуклеарних проба, контролу наоружавања у свемиру, напоре ка забрани коришћења хемијског оружја, уништење нуклеарног и конвенционалног оружја, стварање зона без нуклеарног оружја, смањење војних буџета, и мере за јачање међународне безбедности.

Конференција о разоружању представља форум међународне заједнице у коме се преговара о мултилатералној контроли оружја и разоружању. Има 66 чланова из свих крајева света, укључујући пет главних нуклеарних сила (Народна Република Кина, Француска, Русија, Уједињено Краљевство и САД). Иако конференција не представља формално организацију УН, повезана је са УН преко личног представника генералног секретара; овај представник има улогу генералног секретара конференције. Резолуције Генералне скупштине често захтевају разматрање важних питања разоружања на конференцији. Заузврат, конференција подноси годишњи извештај својих активности скупштини.

Мировне мисије

Darfur IDPs 1 camp
Избеглички камп после сукоба у Дарфуру

Мировне снаге УН се често шаљу у различите регионе где постоје оружани сукоби, у циљу спровођења услова мировних преговора и како би онемогућили даљи наставак борби, на пример у Источном Тимору до стицања независности 2001. Ове снаге обезбеђују земље чланице Уједињених нација. Све мировне мисије УН мора прво одобрити Савет безбедности.

Оснивачи Уједињених нација су се надали да ће организација деловати у циљу спречавања сукоба између народа и тако онемогућити будуће ратове, ширењем идеала колективне безбедности. Ова надања се нису у потпуности обистинила. Током Хладног рата (од 1947. па све до 1991), подела света на непријатељске блокове је значајно отежала стварање мировних споразума. По завршетку Хладног рата, поново су се јавили захтеви за УН да постане агенција за постизање светског мира и међусарадње, како су неколико десетина војних сукоба и даље трајали широм света. Међутим, распад Совјетског Савеза је такође оставио САД у јединственој позицији глобалне доминације, стварајући нове изазове за УН.

Мировне мисије се финансирају опорезивањем, издвајањем дела средстава редовног буџета, али и укључењем додатних средстава пет сталних чланица Савета безбедности, које морају одобрити све мировне операције. Ова додатна средства служе за попуњавање буџета јер се даје попуст на порез мање развијеним земљама. Децембра 2000, измењена је висина пореза за редован буџет и за мировне операције. Висина пореза за мировне операције је формирана тако да се мења на сваких шест месеци и и пројектована је тако да буде око 27% у 2003.

Укупни трошкови мировних мисија УН су достигли врхунац између 1994. и 1995.; крајем 1995. укупни трошкови су били нешто више од 3,5 милијарде америчких долара. Укупни трошкови мировних мисија УН за 2000, укључујући операције које се финансирају из редовног буџета УН као и из буџета за мировне мисије, износили су негде око 2,2 милијарде америчких долара.

Мировне снаге Уједињених нација су 1988. добиле Нобелову награду за мир. У 2001, УН и тадашњи генерални секретар УН Кофи Анан добили су Нобелову награду за мир „за труд за стварање организованијег и мирнијег света“.

УН одржава већи број медаља Уједињених нација које се додељују војним лицима при УН. Прво такво одликовање које се појавило било је Медаља за службу Уједињених нација, која се додељивала снагама УН које су учествовале у Корејском рату. НАТО медаља је створена на сличном принципу и обе се сматрају међународним, а не војним одликовањима.

Људска права

United Nations Members
Карта света са земљама чланицама уједињених нација у плавој боји

Тежња ка остварењу људских права је главни разлог стварања УН. Зверства из Другог светског рата и геноцид створило је консензус да нова организација мора деловати у циљу спречавања сличних трагедија у будућности. Најранији задатак је било стварање правне основе за разматрање и поступање по жалбама о кршењима људских права.

Повеља Уједињених нација обавезује све земље чланице на промовисање „универзалног поштовања свих, и придржавање људским правима“ и на узимање „заједничких и одвојених акција“ ка стварању таквог света. Универзална декларација о људским правима, иако правно необавезујућа, усвојила је Генерална скупштина УН 1948. године као заједнички стандард за све. Скупштина редовно преиспитује поштовање људских права. УН комисија о поштовању људских права (УНХЦР), под покровитељством ЕКОСОЦ-а, је примарно тело УН задужено за промовисање људских права, пре свега путем испитивања и понуде техничке помоћи. Као што је договорено, Високи комесар за људска права је званично једини одговорни за све активности УН везане за људска права.

Уједињене нације и њене агенције су главни подржаваоци и имплементатори принципа створених у Универзалној декларацији о људским правима. Главни задатак је подржавање земаља које се налазе у транзицији ка демократији. Техничка подршка у обезбеђивању слободних и фер избора, побољшање правосудних система, стварање устава, едукација о људским правима, и трансформисање војних покрета у политичке партије су значајно допринеле демократизацији широм света.

УН такође значајно подржавају права жена за активно учешће у политичком, економском, и друштвеном животу у својим земљама. УН доприносе подизању свести о људским правима преко споразума и преко обраћања пажње на злоупотребе преко резолуција генералне скупштине и савета безбедности као и преко пресуда Међународног суда правде.

Хуманитарна помоћ и међународни развој

Naciones Unidas 3
Пропагандни постер из Другог светског рата

У сарадњи са другим организацијама, као што је Црвени крст, УН обезбеђује храну, пијаћу воду, смештај и остале хуманитарне потребе за друштва погођена глађу, ратом или неком другом непогодом. Главни хуманитарни огранци УН су Светски програм хране (који помаже да се прехрани више од 100 милиона људи годишње у 80 земаља), Високи комесар за избеглице који делује у више од 116 земаља, као и мировне мисије у 24 земље. С времена на време, хуманитарни радници УН бивају подвргнути нападима паравојних снага.

УН је такође укључен у подршку развоју, нпр. путем формулисања Миленијумских циљева развоја. Програм Уједињених нација за развој (УНДП) је највећи мултилатерални извор техничке подршке неразвијеним земљама на свету. Организације као што су СЗО, УНАИДС и Светски фонд за борбу против СИДЕ, туберкулозе и маларије су водеће институције за борбу против СИДЕ широм света, нарочито у сиромашним земљама. Популациони фонд УН је велики добављач репродуктивних услуга. Помогао је у смањењу стопе смртности код деце и мајки у преко 100 земаља.

УН годишње објављује Индекс друштвеног развоја (ХДИ), компаративни показатељ сврстава земље по сиромаштву, писмености, образовању, живорним очекивањима, и другим факторима.

УН потпомажу развој друштава преко више својих агенција и одсека:

УН су помогле у спровођењу избора у земљама са малом демократском традицијом, укључујући скорашње у Авганистану и Источном Тимору.

УН такође воде међународне кривичне трибунале, укључујући Међународни кривични трибунал за Руанду (МКТР), за бившу Југославију (МКТЈ), специјални суд за Сијеру Леоне и ad hoc суд за Источни Тимор.

Дана 9. марта, 2006, тадашњи генерални секретар Кофи Анан покренуо је Централни фонд за хитне случајеве (ЦФХС) за људе који живе на Рогу Африке и којима прети гладовање.

Споразуми и међународно право

International Court of Justice
„Палата мира“ у оквиру Међународног суда правде

УН преговара споразуме као што су Конвенција Уједињених нација о закону на мору, како би се избегле потенцијалне међународне размирице. Спорове око коришћења океана решава специјалан суд.

Међународни суд правде (МСП) је главно судско тело УН. Сврха му је да доноси пресуде и решава спорове између држава. МСП је почео са радом 1946. године и постоји и данас. Међу значајније парнице се убрајају:

 • Конго против Француске, где је Демократска Република Конго оптужила Француску за илегално задржавање бивших шефова држава оптужених за ратне злочине; и
 • Никарагва против Сједињених Америчких Држава, где Никарагва оптужује Сједињене Америчке Државе за илегално наоружавање паравојних снага.

Критике и контроверзе

Уједињене нације су основале силе победнице по завршетку Другог светског рата с надом да ће деловати у циљу спречавања конфликта између нација и учинити будуће ратове немогућим, подстрекивањем идеала колективне безбедности. Структура организације на неки начин и даље рефлектује околности под којима је настала. На пример, пет главних победница Другог светског рата чине сталне чланове Савета безбедности уз право вета: САД, Русија (која је заменила Совјетски Савез), Уједињено Краљевство, Француска, и Народна Република Кина (која је заменила Републику Кину).

Реформа Уједињених нација

У скорије време јављају се све јачи захтеви за реформисањем Уједињених нација. Али постоји мало јасноће, а још мање консензуса, о томе како је реформисати. Неки желе да УН играју значајнију или ефикаснију улогу у светским збивањима, док други желе да се њена улога сведе на хуманитарну. У 2004. и 2005, оптужбе за погрешно управљање и корупцију које се односе на програм нафта за храну, за Ирак под влашћу Садама Хусеина, довели су до још јачих позива за реформе.

Званичан програм реформе је покренуо тадашњи Генерални секретар Уједињених нација Кофи Анан, недуго пошто је започео свој први термин 1. јануара, 1997. Реформе укључују промену сталног чланства Савета безбедности (који тренутно одсликава однос снага из 1945. године); стварање транспарентнијег, одговорнијег и ефикаснијег бирократског система, стварање демократичнијег система УН и увођење међународне таксе за произвођаче оружја.

Конгрес Сједињених Америчких Држава је показао делимичну забринутост по питању спровођења реформи УН. Новембра 2004, ступио је на снагу закон Х. Р. 4818 о стварању двопартијске комисије која би поднела извештај конгресу о томе како створити УН ефикаснијим у остварењу циљева њене Повеље. Комисијом, која је почела са радом јануара 2005, председавају бивши председавајући Представничког дома Њут Гингрич и бивши вођа већине у Сенату, Џорџ Џ. Мичел. Јуна 2005, комисија је објавила извештај под називом „Амерички интереси и реформа УН: извештај комисије по питању Уједињених нација,“[6][7] уз бројне препоруке како да се побољшају УН.

Представнички дом Сједињених Држава је, 17. јуна 2005, изгласао закон којим се буџетска издвајања за УН смањују на пола до 2008. године ако се не испуне одређени критеријуми. Ово осликава дужи период жалби на антиамерички и антиизраелски лоби у УН, нарочито избацивање Израела из више кључних агенција УН. Процењује се да САД доприносе годишњем буџету УН са око 22%, што овај закон чини потенцијално разарајућим за УН. Бушова администрација и неколико бивших амбасадора САД при УН су упозорили да ово може само ојачати антиамеричка осећања широм света и служити на штету тренутним напорима за реформу УН. Закон је изгласан у јуну 2005. Међутим, већи број водећих сенатора републиканаца успротивило се захтеву да допринос САД буџету УН буде преполовљен ако УН не испуне све тражене критеријуме.

Септембра 2005, Уједињене нације су организовале Светски самит који је окупио шефове земаља већине држава чланица[8]. Тадашњи генерални секретар, Кофи Анан, је предложио да се учесници самита заједнички сложе око плана за реформу УН, изменама у међународном систему за мир и безбедност, људска права и развој, како би постала способна за суочавањем са изванредним изазовима који се постављају пред УН у 21. веку. Али никакав договор није постигнут. Уместо тога, светски лидери су се договорили о увођењу постепених реформи: стварање Мировне комисије како би се обезбедио централни механизам за помагање земљама које се опорављају од сукоба, потписивање споразума да међународна заједница има право да се умеша када владе земаља не успеју да испуне своје дужности те заштите сопствене грађане од свирепих злочина, неодређено обећање о стварању бољих институција УН о људским правима и споразум којим се више средстава посвећује надзорним агенцијама УН.

Иако су земље чланице УН постигле мало у реформисању бирократског система, Анан је наставио да спроводи реформе под сопственом одговорношћу. Основао је канцеларију за етику, одговорну за разоткривање нових финансијских малверзација и заштиту доушника.

Успеси и неуспеси у безбедносним питањима

Највећи део трошкова УН се односи на мировне мисије. Буџет за мировне мисије за 2005/06 фискалну годину износи око 5 милијарди америчких долара, са неких 70.000 војника који се налазе у 17 мисија широм света. Извештај о безбедности за 2005., који издаје Безбедносни центар са Универзитета „Британска Колумбија“ уз подршку неколико влада и фондација, документовао је драматичан, али необјашњив, пад броја ратова, геноцида и кршења људских права током претходне деценије. У извештају који објављују Оксфордске универзитетске новине, најбоље објашњење за ове промене налази се у невиђеном напретку међународног активизма после Хладног рата, које су предводиле УН.

Kigali Memorial Centre 4
Меморијални центар геноцида у Руанди „Кигали“, у Гисозију

У извештају се наводи неколико улагања која су се показала успешним:

 • Шестоцифрено увећање броја мисија УН у циљу спречавања ратова, од 1990. до 2002.
 • Четвороцифрено увећање напора за спречавање постојећих конфликта, од 1990. до 2002.
 • Седмоцифрено увећање броја „пријатеља генералног секретара“, „контакт група“ и других механизама за подршку мисијама стварања и очувања мира, од 1990. до 2003.
 • Осмоцифрено увећање броја економских санкција против режима широм света, од 1989. до 2001.
 • Четвороцифрено увећање броја мировних операција УН, од 1987. до 1999.

Ови напори су у значајној мери бројнији, и често, сложенијег и већег обима него они из времена Хладног рата.

Међутим, у многим случајевима чланице УН су показале устезање ка постизању или спровођењу резолуција Савета безбедности. Током 2003. године, Сједињене Америчке Државе су покренуле инвазију на Ирак, у јеку неслагања већине чланица. Скоро читаву деценију, Израел је занемаривао резолуције којима је позиван да уклони насеља у Западној Обали и појасу Газе. Овакви неуспеси се противе међудржавној природи УН — у многим погледима то је удружење 191 земље чланице које морају постићи консензус, а не независна организација.

Somali children waiting.JPEG
Сомалијска деца чекају хуманитарну помоћ у храни

Остали озбиљни безбедносни неуспеси:

 • Неуспех у спречавању Геноцида у Руанди 1994, што је имало за последицу убијање скоро милион људи, после одбијања чланова Савета безбедности, посебно Сједињених Америчких Држава, Британске и Француске владе, да одобре покретање потребне војне акције[9].
 • Неуспех МОНУЦ-а (УНСБ резолуција 1291) да интервенише током Другог конгоанског рата, који је погодио скоро пет милиона људи у Демократској Републици Конго (ДРК), 1998-2002, и у спровођењу и дистрибуисању хуманитарне помоћи.
 • Неуспех у спречавању Сребреничког масакра 1995. године, упркос чињеници да је УН прогласила Сребреницу „сигурном зоном“ за избеглице и послала 600 холандских војника да је заштите.
 • Неуспех у достављању хране изгладнелим људима у Сомалији; храну су уместо тога заплењивали локалне ратне вође. Заједнички покушај САД и УН у хватању банди које су заплењивале пошиљке хране, завршио се 1993. године битком за Могадиш.
 • Сексуално злостављање које су починили мировњаци УН. Већи број миротвораца из неколико земаља био је враћен у домовину са мировних мисија због сексуалног злостављања и искоришћавања млађих девојака до 12 година у више различитих мировних мисија. Ова злостављања су постала распрострањена и настављена упркос многим разоткривањима и истрагама Канцеларије за унутрашњу контролу Уједињених нација[10][11]. Од 2005. године интерне истраге УН су откриле да су сексуална злостављања и малтретирања била пријављена у најмање пет земаља где се налазе мировњаци УН, међу њима Демократска Република Конго, Хаити, Бурунди, Обала Слоноваче, и Либерија; у то време мировњаци УН су се налазили у 16 земаља.

Чланство у комисији

Укључење у Комисију за људска права Уједињених нација држава, као што су Судан и Либија, које имају дужу историју кршења људских права, као и либијско председавање комисијом, је било спорно. Ове земље, међутим, тврде да западне земље, уз своју колонијалну историју агресије и бруталности, немају права да се противе њиховом чланству у Комисији.

„Нафта за храну“

Програм „нафта за храну“, који су УН покренуле 1996. године, био је програм којим је дозвољено Ираку да продаје нафту на светском тржишту у замену за храну, лекове и друге хуманитарне потрепштине ирачких цивила који су били погођени међународним економским санкцијама, без могућности да ирачка влада обнови своје војне снаге по завршетку првог Заливског рата. Програм је прекинут у другој половини 2003. године усред оптужби за распрострањену злоупотребу и корупцију; бивши директор, Бенон Севан са Кипра, прво је суспендован, затим отпуштен из УН, како је у извештају[12] истражне комисије, коју је предводио Пол Волкер, закључено да је Севан примао мито од ирачког режима, и препоручио да му се укине имунитет УН како би се омогућила кривична истрага.[13]

Под покровитељством УН, у вредности од преко 65 милијарди америчких долара је продато ирачке нафте на светском тржишту. Званично, око 46 милијарди је употребљено за хуманитарне потребе, и додатни порез који је плаћен за репарацију последица Заливског рата преко компензационог фонда, за административне и оперативне трошкове УН (2,2 %), и за програм инспекције наоружања (0,8 %).

Укључен у скандал је био и син Кофија Анана, Коџо Анан, оптужен за илегално набављање уговора за програм „нафта за храну“ у име швајцарске компаније „Котекна“. Индијски министар спољних послова је уклоњен са дужности због његове улоге у читавом скандалу.

Види још

Референце

 1. ^ Упозорење у вези са сигурношћу, Приступљено 17. 4. 2013. Архивирано из оригинала на дан 4. 7. 2014
 2. ^ „UN Budget: Report of the Committee on Contributions (2013)” (PDF). United Nations. 30. 6. 2013.
 3. ^ "Assessment of Member States' contributions to the United Nations regular budget for 2013" (PDF). UN Secretariat. 11. 2. 2013. Приступљено 11. 2. 2013.
 4. ^ Financing of UN Peacekeeping Operations, Приступљено 17. 4. 2013.
 5. ^ „An Historical Overview on the Selection of United Nations Secretaries-General” (PDF). UNA-USA. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 25. 10. 2007. Приступљено 30. 9. 2007.
 6. ^ Амерички интереси и реформа УН, Приступљено 17. 4. 2013. Архивирано из оригинала на дан 9. 5. 2009
 7. ^ Допуна извештаја о америчким интересима и реформама Уједињених нација, децембар 2005, Приступљено 17. 4. 2013. Архивирано из оригинала на дан 9. 5. 2009.
 8. ^ Преглед светског самита Уједињених нација 2005. године, Приступљено 17. 4. 2013.
 9. ^ „Хјуман рајтс воч“: „A People Betrayed, the Role of the West in Rwanda's Genocide“, Приступљено 17. 4. 2013. Архивирано из оригинала на дан 6. 10. 2008
 10. ^ WorldNetDaily.com, „U.N. 'peacekeepers' rape women, children“, Приступљено 17. 4. 2013.
 11. ^ Би-Би-Си, „UN soldiers arrested in DR Congo“, Приступљено 17. 4. 2013.
 12. ^ Трећи привремени извештај независног комитета за програм уједињених нација „Нафта за храну“ Архивирано на сајту Wayback Machine (септембар 17, 2005) (на језику: енглески), Приступљено 17. 4. 2013.
 13. ^ Б92, „Аустралија, мито и нафта за храну“, 13. април 2006., Приступљено 17. 4. 2013.

Литература

 • Ball, Howard (2011). Genocide: A Reference Handbook. Contemporary World Issues. Santa Barbara, California: ABC-CLIO. ISBN 978-1-59884-488-7.
 • Coulon, Jocelyn (1998). Soldiers of Diplomacy: The United Nations, Peacekeeping, and the New World Order. University of Toronto Press. ISBN 978-0-8020-0899-2.
 • Fasulo, Linda (2004). An Insider's Guide to the UN. New Haven, Connecticut: Yale University Press. ISBN 978-0-300-10155-3.
 • Fomerand, Jacques (2009). The A to Z of the United Nations. Lanham, Maryland: Scarecrow Press. ISBN 978-0-8108-5547-2.
 • Gold, Dore (2004). Tower of Babble: How the United Nations Has Fueled Global Chaos. New York: Crown Forum. ISBN 978-1-4000-5475-6.
 • Grant, Thomas D. (2009). Admission to the United Nations: Charter Article 4 and the Rise of Universal Organization. Legal Aspects of International Organization. 50. Leiden, Netherlands: Martinus Nijhoff Publishers. ISBN 978-900417363-7. ISSN 0924-4883.
 • Hoopes, Townsend; Brinkley, Douglas (2000) [1997]. FDR and the Creation of the U.N. New Haven, Connecticut: Yale University Press. ISBN 978-0-300-08553-2.
 • Kennedy, Paul (2007) [2006]. The Parliament of Man: The Past, Present, and Future of the United Nations. New York: Random House. ISBN 978-0-375-70341-6.
 • Manchester, William; Reid, Paul (2012). The Last Lion: Winston Spencer Churchill. Volume 3: Defender of the Realm, 1940–1965. New York: Little Brown and Company. ISBN 978-0-316-54770-3.
 • Meisler, Stanley (1995). United Nations: The First Fifty Years. New York: Atlantic Monthly Press. ISBN 978-0-87113-616-9.
 • Mires, Charlene (2013). Capital of the World: The Race to Host the United Nations. New York University Press. ISBN 978-0-8147-0794-4.
 • Osmańczyk, Edmund Jan (2004). Mango, Anthony, ур. Encyclopedia of the United Nations and International Agreements. 4. Taylor & Francis. ISBN 978-0-415-93924-9.
 • Schlesinger, Stephen C. (2003). Act of Creation: The Founding of the United Nations: A Story of Super Powers, Secret Agents, Wartime Allies and Enemies, and Their Quest for a Peaceful World. Boulder, Colorado: Westview Press. ISBN 978-0-8133-3324-3.
 • Sherwood, Robert E. (1948). Roosevelt and Hopkins: An Intimate History. New York: Harper and Brothers.
 • Weiss, Thomas G.; Daws, Sam, ур. (2009) [2007]. The Oxford Handbook on the United Nations. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-956010-3.
 • Wistrich, Robert S. (2010). A Lethal Obsession: Anti-Semitism from Antiquity to the Global Jihad. New York: Random House. ISBN 978-1-4000-6097-9.
 • Lowe, Vaughan; Roberts, Adam; Welsh, Jennifer; Zaum, Dominik, ур. (2008). The United Nations Security Council and War: The Evolution of Thought and Practice since 1945. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-953343-5.
 • Roberts, Adam; Kingsbury, Benedict, ур. (1994). United Nations, Divided World: The UN's Roles in International Relations (2nd изд.). Oxford University Press. ISBN 978-0-19-827926-6.

Спољашње везе

Međunarodna telekomunikacijska unija

Međunarodna unija za telekomunikacije, MTU; (engl. International Telecommunication Union, ITU) je specijalizovana agencija UN-a za telekomunikacije. Osnovana je na 4. međunarodnoj konferenciji o radiokomunikacijama u Madridu 1932, a 1934. nasledila je Međunarodnu telegrafsku uniju osnovanu 1865. Sedište joj je u Ženevi od 1948.

Međuvladin panel o klimatskim promenama

Međuvladin panel o klimatskim promenama (engleski: Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) nastao je 1988. na zahtev Ujedinjenih nacija, Svetske meteorološke organizacije i Programa za okolinu UN-a (UNEP) da bi procenio rizik od klimatskih promena uzrokovanih ljudskom aktivnošću.

IPCC je 2007. godine podelio Nobelovu nagradu za mir sa bivšim potpredsednikom SAD-a Alom Goreom .

IPCC ne vrši istraživanja, niti prati klimatske i druge fenomene. Jedna od glavnih aktivnosti IPCC je izdavanje posebnih izveštaja vezanih za primenu Okvirne konvencije UN o promeni klime (UNFCCC). IPCC svoje procene uglavnom temelji na naučnoj literaturi. IPCC-ovi izveštaji često se citiraju u debatama vezanim za promenu klime. Većina država i međunarodnih organizacija smatra UN-ov klimatski panel autoritetom. Sve IPCC-ove tehničke izveštaje detaljno proveravaju naunčnici.

UN/LOCODE

UN/LOCODE (engl. United Nations Code for Trade and Transport Locations) je geografski kodni sistem koji je razvila i koji održava UNECE - Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu.

UN/LOCODE sadrži više od 50 000 stavki sa mestima kao što su luke, aerodromi, železnički i drumski terminali, pošte, granični prelazi i druga mesta značajna za trgovinu i transport u 234 države sveta.

UN/LOCODE kodovi obično imaju 5 znakova: prva dva su dvoslovni kod države prema ISO 3166-1. Ovo prate još tri slova, a ukoliko to nije dovoljno mogu se dodati i cifre od 2 do 9.

Вето у Савету безбедности Организације уједињених нација

Право вета у Савету безбедности Организације уједињених нација има пет сталних чланица Савета безбедности, које им омогућава да спрече усвајање било које резолуције.

Сваки члан Савета безбедности има само један глас. Одлуке по процедуралним питањима се доносе потврдним гласом деветорице чланова, а одлуке по мериторним питањима потврдним гласом деветорице, али укључујући ту и гласове сталних чланица што значи да вето било којег члана може да спречи доношење одлуке.

Од оснивања Организације уједињених нација, СССР односно Русија, употребила је највише пута право вета (124), Сједињене Америчке Државе 82, Велика Британија 32, Француска 18 и Кина 6 пута. СССР је највише посезао правом вета за време Хладног рата, па су чак и његови најпознатији министри спољних послова Вјачеслав Молотов и Андреј Громико били добили надимке Господин вето и Господин њет. Током Корејског рата представник СССР није присуствовао седницама Савета безбедности што се сматрало улагањем вета, па да би се то избегло изгласана је Резолуција Уједињени за мир. СССР је такође захтевао и да све бивше совјетске републике имају засебне столице, чему се САД противио. САД су углавном улагале вето бранећи Израел и на одлуке којима се осуђивало понашање израелских војника и критиковала политика Израела. Француска је употребила вето у случају независности Коморских острва и отцепљења острва Мајот. Такође ветирала је резолуцију из 2003. године о интервенцији на Ирак.

Генерална скупштина Организације уједињених нација

Генерална скупштина Организације уједињених нација, ГС ОУН (енгл. United Nations General Assembly, UNGA) један је од пет главних органа Организације уједињених нација. Чине је све земље чланице Организације уједињених нација и састају се на редовним годишњим заседањима које сазива председник изабран од већине представника.

Као једино тело ОУН у коме све земље чланице имају представнике, Скупштина служи као форум чланицама на којима расправљају о питањима међународног права и доносе одлуке о даљем функционисању организације.

Генерални секретар Организације уједињених нација

Генерални секретар Организације уједињених нација је челна личност Секретаријата, једног од главних органа Организације уједињених нација.

Према Повељи Организације уједињених нација, генерални секретар се именује на заседању у Генералној скупштини, уз препоруку Савета безбедности. Опште је мишљење да је ово најутуцајнија функција у Организацији уједињених нација.

Декларација Организације уједињених нација

Декларација Уједињених нација је документ из Другог светског рата потписан 1. јануара 1942. године. Потписале су га владе 26 земаља, од којих су неке биле владе у изгнанству.

Оригиналне потписнице су: Сједињене Државе, Уједињено Краљевство, Савез Совјетских Социјалистичких Република, Република Кина, Аустралија, Белгија, Канада, Костарика, Куба, Чехословачка, Доминиканска Република, Салвадор, Грчка, Гватемала, Хаити, Хондурас, Индија, Луксембург, Холандија, Нови Зеланд, Никарагва, Норвешка, Панама, Пољска, Јужна Африка, и Југославија.

Стране потписнице су се обавезале на подршку и спровођење Атлантске повеље, на искоришћавање свих својих ресурса у рату против сила Осовине и сложиле да појединачно не склапају мир са нацистичком Немачком, Италијом или Јапаном као што је Антанта склопила споразум са Централним силама у Првом светском рату према одредбама Пакта јединства.

Уједињене нације су постале синоним током рата који је означавао Савезнике и представљао је формално име под којим су се борили.

Друге земље су накнадно потписале декларацију. То су: Мексико, Филипини, и Етиопија током 1942, Ирак, Бразил, Боливија, Иран и Колумбија током 1943, Либерија и Француска током 1944. и Перу, Чиле, Парагвај, Венецуела, Уругвај, Турска, Египат, Саудијска Арабија, Либан, Сирија и Еквадор током 1945. године.

Застава Уједињених нација

Застава Уједињених нација је усвојена 20. октобра, 1947. Застава је званични амблем Уједињених нација. На њој је приказана планета земља у белој боји на плавој позадини окружена двема гранама маслине, које симболизују мир. Плава позадина симболизује све људе на свету. Застава слична овој је први пут употребљена 1945, са разликама у приказивању планете земље. Бело и плаво су званичне боје Уједињених нација.

Институт за социјални развој Ораганизације уједињених нација

Институт за социјални развој Уједињених нација (енгл. United Nations Research Institute for Social Development) је самостална агенција УН, основана 1963. са седиштем у Женеви. Бави се мултидисциплинарним истраживањима социјалне димензије савремених развојних проблема. Кроз истраживачки рад, УН РИСД стимулише дијалог и доприноси стварању кључних програма социјалног развоја, унутар и ван система УН.

Макрогеографски региони ОУН

Овај чланак представља класификацију земаља по континентима (Европа, Азија, Африка, Америка, Океанија) и макрогеографским регионима на тим континентима који се користе у статистичке сврхе у Организацији уједињених нација (ОУН) у складу са документом „Стандардни кодови земље или поседа и географског региона за статистичку употребу“.Ову геошему света првенствено користи Статистички уред ОУН-а (ОУНСД) на основу кодне класификације „UN M.49“, која свет дели на макрогеографске регионе и подрегионе.

Међународна организација рада

Међународна организација рада (енгл. International Labour Organization, ILO) је специјализована агенција Уједињених нација која промовише социјалну правду и међународно призната људска и радничка права. Основана је 1919. године Версајским миром и постала је прва специјализована агенција УН 1946. године.

МОР формулише међународне стандарде рада у облику конвенција и препорука које постављају минималне стандарде радног права: слободу удруживања, право на организовање, колективно преговарање, укидање принудног рада, једнаке шансе и једнаки третман, и друге стандарде којима се регулишу услови у целом распону питања везаних за рад. Пружа техничку помоћ у следећим подручјима: стручно образовање и стручна рехабилитација; политика запошљавања; администрација рада; радно право и индустријски односи; развијање менаџмента; задруге; социјална сигурност; статистика везана уз рад, и сигурност и заштита на раду.

МОР промовише развијање независних радничких организација и удружења послодаваца и тим организацијама осигурава тренинг и саветодавне услуге. Унутар система Уједињених нација, МОР је јединствен по својој трипартитној структури у којој радници и послодавци суделују у раду управних органа организације као равноправни партнери владама.

Миленијумски циљеви развоја

Миленијумски циљеви развоја чине осам циљева које су свих 191 земаља чланица Уједињених нација договориле да покушају да остваре до 2015. године. Џон Болтон је први користио овај термин као амбасадор Америке при УН-у постављајући списак потребних амандмана на Светском самиту одржаном септембра 2005. у Њујорку.

Односи Србије и Уједињених нација

Односи Србије и Уједињених нација су односи Републике Србије и Организације Уједињених нација.

Србија је један од 193 члана Уједињених нација.

Демократска Федеративна Југославија је била један од оснивача ОУН 1945. године, а Србија (односно тада СР Југославија) је чланица ОУН од 2000. године.

Од посебног значаја за Р. Србију је континуирано разматрање питања Косова и Метохије у Савету безбедности УН. УН су најважнија међународна организација за Р. Србију када је реч о питању статуса КиМ и очувања суверенитета и територијалног интегритета земље. У складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 (1999), на територији Косова и Метохије делује мисија УНМИК. Извештаји о раду ове мисије разматрају се квартално у СБ УН.

Р. Србија даје допринос раду УН кроз чланство у различитим телима и специјализованим агенцијама УН. Активно учествује у раду Генералне скупштине УН (ГС УН) и њених комитета. Представник Р. Србије (бивши министар спољних послова Вук Јеремић) председавао је 67. заседањем ГС УН (септембар 2012-септембар 2013. године). Тема овог заседања ГС УН била је решавање међународних спорова мирним путем („Bringing about adjustment or settlement of international disputes or situations by peaceful means"). Током 2012. године Републику Србију је посетио генерални секретар УН Бан Ки-Мун.

Повеља Организације уједињених нација

Повеља Организације уједињених нација је међународни уговор којим је основана Организација уједињених нација.

Потписана је на Конференцији ОУН о међународним организацијама у Сан Франциску дана 26. јуна 1945. године од стране 50 првобитних земаља чланица. Ступила је на снагу 24. октобра 1945, пошто ју је ратификовало пет земаља оснивача — Република Кина, Француска, Савез Совјетских Социјалистичких Република, Уједињено Краљевство, и Сједињене Америчке Државе — и већина других потписница.

Као повеља представља конститутиван споразум, и све потписнице су обавезане на њене чланове. Поред тога, изричито се наглашава да Повеља обезвређује све друге споразумне обавезе.

Већина земаља у свету данас је ратификовало Повељу. Ватикан је стална земља посматрач и стога није пуна потписница Повеље.

Светска туристичка организација

Светска туристичка организација Уједињених нација (енгл. United Nations World Tourism Organisation) је агенција Уједињених нација, са штабом у Мадриду, у Шпанији, која се бави питањима везаним за туризам. Она се придржава светског туристичког ранга. Светска туристичка организација је без сумње најважније глобално тело које се бави сакупљањем и упоређивањем статистичких података везаних за међународни туризам. Ова организација представља јавни сектор туристичких тела из већине земаља света, а публикације својих података омогућују поређења тока и раста туризма на глобалном нивоу. Од 2005. године, у организацији је 145 држава, седам територија и око 350 придружених чланица, које представљају приватни сектор, образовне установе, туристичка удружења и локалне туристичке власти.

Специјални суд за Сијера Леоне

Специјални суд за Сијера Леоне је независно судско тело основано да би судило „онима који носе највећу одговорност“ за ратне злочине и злочине против човечности у Сијера Леонеу почињене после 30. новембра 1996. године током грађанског рата у Сијера Леонеу. Суд се налази у Фритауну.

Унеско

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (енгл. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization; франц. Organisation des Nations unies pour l'éducation, la science et la culture), верб. скр. Унеско (од енгл. UNESCO — акр. скр. УНЕСКO), специјална је организација Уједињених нација базирана у Паризу. Основана 16. новембра 1945. године, када је потписан „Статут Унеска”, који је на снагу ступио 4. новембра 1946. године, ратификацијом у 20 земаља. Основни циљ организације је да допринесе миру и сигурности кроз подржавање сарадње међу нацијама кроз образовање, науку и културу као метод поспешивања универзалног поштовања правде, закона, људских права и основних људских слобода. Она је наследница Међународног комитета за интелектуалну сарадњу Друштва народа.

Унеско има 195 земаља чланица и десет придружених чланова. Главно седиште организације је у Паризу са преко 50 канцеларија широм света. Већина њених теренских седишта су канцеларије „кластера” које покривају три или више земаља; постоје и националне и регионалне канцеларије. Од новембра 2017. године генерални директор Унеска је Одре Азул.

Унеско остварује своје циљеве кроз пет главних програма: образовање, природне науке, друштвене/хуманистичке науке, култура и комуникација/информације. Пројекти у Унесковом спонзорству обухватају писменост, техничке и учитељске програме, међународне научне програме, промоцију независних медија и слободе штампе, регионалне и културне историјске пројекте, промовисање културног диверзитета, преводе светске литература, споразуме о међународној сарадњи ради очувања светске културне и природне баштина (Светске баштине) и очување људских права, и покушају премоштавања светске дигиталне поделе. Исто тако је члан групе за развој Уједињених нација.Унесков циљ је „да допринесе изградњи мира, ерадикацији сиромаштва, одрживом развоју и интеркултуралном дијалогу кроз образовање, науку, културу, комуникацију и информисање”. Други приоритети организације укључују достизање квалитета образовања за све и доживотног учења, решавање нових социјалних и етичких изазова, неговање културног диверзитета, културе мира и изградња инклузивних образованих друштава кроз информисање и комуникацију.Шири циљеви и настојања међународне заједнице — како је наведено у међународно договореним развојним циљевима, укључујући и Миленијумске циљеве развоја (MDGs) — су у основи свих Унескових стратегија и активности.

Уницеф

Дечји фонд Уједињених нација (енгл. United Nations Children’s Fund), верб. скр. Уницеф (од енгл. UNICEF — акр. скр. УНИЦЕФ), је међународни фонд за децу и омладину, који се брине о квалитету њиховог животног стандарда. Финансира се у целости добровољним прилозима влада и фондација, као и фирми и грађана.

Уницеф је основан 11. децембра 1946. године на Оснивачкој скупштини Уједињених народа. Иако је 1953. године име промењено у „Фонд уједињених народа за децу“ (United Nations Children's Fund), задржан је познати акроним.

Првобитна идеја за оснивање фонда била је помоћ деци Европе након завршеног Другог светског рата. Уницефови задаци су се са временом мењали. Након Европе, Уницеф је усмерио помоћ на друге делове света, како би помогао деци у Африци, Азији и Јужној Америци. Уницефова помоћ је поновно усмерена на Европу и то на њен источни део након пада социјализма у том делу Европе.

 Организација уједињених нација
Систем
Чланице /
Посматрачи
Историја
Резолуције
Избори
Повезано
Остало
1900-е
1910-е
1920-е
1930-е
1940-е
1950-е
1960-е
1970-е
1980-е
1990-е
2000-е
2010-е
Добитници Нобелове награде 2001.
Хемија
Књижевност
Мир
Физика
Физиологија или медицина
Економија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.