Општина Урошевац

Општина Урошевац је општина у Републици Србији, у АП Косово и Метохија, која припада Косовском управном округу. Површина општине је 344 km².

Насељена места у општини су: Бабљак, Балић, Биба, Бурник, Варош Село, Гатње, Горње Неродимље, Гребно, Грлица, Догањево, Доње Неродимље, Драмњак, Заскок, Златаре, Језерце, Јерли Прелез, Јерли Талиновац, Камена Глава, Косин, Кошаре, Лашкобаре, Манастирце, Миросавље, Мухаџер Прелез, Мухаџер Талиновац, Муховце, Некодим, Нови Мираш, Папаз, Плешина, Појатиште, Рака, Раховица, Сазлија, Сврчина, Сливово, Сојево, Софтовић, Српски Бабуш, Стари Мираш, Старо Село, Стојковић, Танкосић, Трн, Урошевац и Црнило.

Види још

Балић

Балић (алб. Balaj) је насељено место у општини Урошевац, на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 992 становника.

Драмњак

Драмњак (алб. Dramjak) је насељено место у општини Урошевац, на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 1.235 становника.

Заскок

Заскок (алб. Zaskok) је насељено место у општини Урошевац, на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 643 становника.

Косин

Косин (алб. Kosinë) је насељено место у општини Урошевац, на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 1.082 становника.

Косовски управни округ

Косовски округ се налази у јужном делу Републике Србије. Има укупно 672.292 становника. Седиште округа је Приштина.

Манастирце

Манастирце (алб. Manastircë) је насељено место у општини Урошевац, на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 1.346 становника.

Миросавље

Миросавље (алб. Mirosalë) је насељено место у општини Урошевац, на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 1.427 становника.

Општина Штимље

Општина Штимље је општина у Републици Србији, у АП Косово и Метохија, која припада Косовском управном округу. Површина општине је 134 km². У општини, по првим резултатима пописа становништва 2011. године на Косову, живи 27.288 становника. Општина Штимље је формирана 1988. године издвајањем насеља из тадашњих општина Урошевац и Липљан (Сл. лист САП Косова; 05/88).

Потес Тума-Камена (археолошко налазиште)

Потес „Тума-Камена“ је археолошки локалитет који се налази у месту Заскок, општина Урошевац, где је на приватним поседима уочена некропола. Континуитет сахрањивања постојао је до касне антике, и у средњовековном периоду, од 8. до 16. века. Откривено је 65 гробова из средњег века, 2 из античког периода и остаци 2 грађевине. У близини су уочени остаци грађевине већих димензија за коју се претпоставља да је имала сакрални карактер.

Појатиште

Појатиште (алб. Pojatë) је насељено место у општини Урошевац, на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 1.047 становника.

Сојево

Сојево (алб. Sojevë) је насељено место у општини Урошевац, на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 1.530 становника.

Специјални природни резерват „Бифуркација реке Неродимке“

Специјални природни резерват „Бифуркација реке Неродимке“ је значајан географски феномен, који се налази на територији општине Урошевац, на Косову и Метохији. Проглашен је 1979. године за специјални природни резерват.

Бифуркација је отицање воде једне реке у два морска слива. Воде реке Неродимке једним краком се уливају у Ситницу, притоку Ибар-Црноморски слив, а други у Лепенац, притоку Вардар-Егејски слив. Ова бифуркација има и своју културно историјску вредност. Помиње се још 1321. године у Грачаничкој повељи а о њој је писао и наш географ Јован Цвијић и зато има велики културни, историјски, научни, образовни и туристички значај.

Споменик природе „Бор Цара Душана“

Споменик природе „Бор Цара Душана“ је био изузетан представник балканског субендема. Стабло је посечено у јуну 1999. године, после уласка КФОР-а на Косову и Метохију, иако је за споменик природе проглашен 1995. године.Бор - муника се налазио у долини реке Неродимке, на њеној десној обали, у порти цркве Светих Арханђела, на сеоском гробљу у самом селу Горње Неродимље, општина Урошевац, на Косову и Метохији.

Стабло је било очувано, витално и плодоносно. Стабло је остатак Летњиковца Цара Душана и имало висину од 23 метра. По веровању стабло је посадио лично Цар Душан 1336. године.

Споменик природе „Стабло мунике у селу Горње Неродимље“

Споменик природе „Стабло мунике у селу Горње Неродимље“ се налази на територији општине Урошевац, на Косову и Метохији. Стабло мунике (Pinus heldreichii Crist.) је заштићено 1961. године као споменик природе.

Српске енклаве на Косову и Метохији

Српске енклаве на Косову и Метохији су места насељена Србима и другим неалбанцима чије становништво није потпуно етнички очишћено 1999. и 2004. године. Становништво енклава живи у мањој или већој мери изоловано од околног албанског становништва, често у веома тешком условима, и у одређеној мери поштује правни систем Србије. Политички, енклаве су заједно са Северним Косовом организоване у Скупштину заједнице општина Косова и Метохије.

Тачан број српских енклава на Косову и Метохији тешко је утврдити. Ова информација не постоји ни на једном од званичних сајтова државних органа од којих би се очекивало да је имају. Слично је и са бројем Срба на Косову и Метохији. Званичних података нема, а према незваничним проценама, њих је око 200.000.

Стари Мираш

Стари Мираш (алб. Mirash i Vjetër) је насељено место у општини Урошевац, на Косову и Метохији.

Стојковић

Стојковић (алб. Stojkoviq) је насељено место у општини Урошевац, на Косову и Метохији.

Угљаре (Косово Поље)

Угљаре је насеље у Општини Косово Поље на Косову и Метохији. Село је у равници на 2 км југоисточно од железничке станице „Косово Поље“. Кроз село потиче река Стубалка.

Урошевац

Урошевац (старији назив Феризовић; алб. Ferizaj, Ferizaji, Ferizoviç) је град и седиште истоимене општине у Србији, које се налази у југоисточном делу Косова и Метохије и припада Косовском управном округу. Према попису из 2011. године било је 42.628 становника.

Општина Урошевац
Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.