Општина Пожега

Општина Пожега је општина у Србији, у Златиборском округу. Средиште општине је град Пожега. Удаљена је од Београда 180 km и од Ужица 25 km. Захвата површину од 426,5 км2, има 42 насеља и 55 катастарских општина. Налази се у пространој и осунчаној котлини у којој се гранају доњи токови Скрапежа, Голијске Моравице и Ђетиње од којих настаје Западна Морава.

Према попису становништва из 2011. године на територији општине живи 29.638 особа. Густина насељености износи 76 становника на км2.

Општина Пожега
Spomen česma, Požega

Спомен-чесма ослободиоцима на градском тргу

Грб

Застава
Основни подаци
Држава  Србија
Регион Шумадија и западна Србија
Управни округ Златиборски округ
Седиште Пожега
Становништво
Становништво Пад 29.638
Географске карактеристике
Површина 426 km2

Serbia Požega

Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)

Демографија

Општина према попису из 2011. године углавном насељено Србима.

Етнички састав према попису из 2011.[1]
Срби
  
28.956 97,69 %
остали
  
385 2,30 %
укупно: 29.638

Насељена места

Zlatiborski district
Општина Пожега у Златиборском округу

Референце

  1. ^ Етничка структура након пописа 2011.

Спољашње везе

Бања Роге

Бања Роге или Рошка бања, налази се атару села Роге, у близини Пожеге од које је удаљена око 14km. Рошка бања је смештена од центра села 1,5km, на једној заравњеној површини око које се уздижу падине планине Благаје (844 m) на северу и Градине на западу, а на удаљености од око 500m протиче река Велики Рзав.

Према причи мештана извор Роге је познат још из турског доба, а наводно је пре Другог светског рата овде била бања, као и да су 1950. године у оквиру пожешког рекреативног центра, на месту претходно уништене бање изграђена нова бања Роге која је радила до 90-их година 20. века.

Велика Јежевица

Велика Јежевица је насеље у Србији у општини Пожега у Златиборском округу. Према попису из 2011. било је 365 становника.

Висибаба (Пожега)

Висибаба је насеље у Србији у општини Пожега у Златиборском округу. Према попису из 2011. било је 1193 становника.

Гимназија Свети Сава (Пожега)

Гимназија „Свети Сава” у Пожеги, основана је 1921. године као Државна четвороразредна нижа реална гимназија. Данашње име гимназија носи од 28. фебруара 1991. године.

Горња Добриња

Горња Добриња је насеље у Србији у општини Пожега у Златиборском округу. Према попису из 2011. било је 428 становника. У селу је рођен српски кнез Милош Обреновић.

Град Чачак

Град Чачак се налази у средишњем делу централне Србије у Моравичком округу, између општина Горњи Милановац на северу и општине Лучана на југозападу. На западу је општина Пожега која припада Златиборском округу, источно је општина Кнић која је саставу Шумадијског округа, а на југоистоку је град Краљево која припада Рашком округу.

Град Чачак заузима географски простор између 20°7'15“ и 20°38'30“ источне географске дужине и 43° 44' и 44° 00' 30“ северне географске ширине. Надморска висина је у распону од 204 m (ушће Бресничке реке у Западну Мораву) до 985 метара (планина Овчар).

Територија града заузима површину од 636 km2, и у погледу рељефа може се поделити на:

Чачанску котлину са надморском висином од 200 m до 300 m

Брежуљкасто — брдски предео од 300 m до 500 m надморске висине

Планински предео од 300 m до 985 m надморске висинеПланине Јелица са (929 m), Овчар (985 m), Каблар (885 m) и Вујан (857 m) окружују Чачанску котлину кроз коју протиче река Западна Морава чија је дужина 318 km. Површина котлине је преко 270 km2, дуга је око 40 km и пружа изванредне услове за пољопривреду.

Јединствену морфолошку целину представља Овчарско-Кабларска клисура која се одликује стрмим странама, укљештеним меандрима и налази се под заштитом државе као природно добро од изузетног значаја. У клисури се налази Овчар Бања као и Овчарско-кабларски манастири, што клисури и околини даје посебан значај.

Клима Чачка и његове ближе околине припада умерено-континенталном типу. Средња годишња температура ваздуха је 10,47 °C, а влажност ваздуха 80,7%. Чачак и околина нису изложени јаким ветровима и најчешће су северни и североисточни ветрови, а ређе западни. Просечна брзина ветрова је 2,3 m/s код северних, и 1,4 m/s код западних. Средња годишња висина падавина износи 692,9 mm.

Граду Чачку припада 58 насеља. По попису из 2002. године Општина Чачак има 117.072 становника.

Грб Пожеге

Грб Пожеге је подељен на четири дела, од којих први и трећи плаве боје а други и четврти црвене боје, док је у средини преко њих белим обрубљени диск плаве боје са златним теразијама. Изнад њега је сребрна бедемска круна са три видљива мерлона.

Гугаљ

Гугаљ је насеље у Србији у општини Пожега у Златиборском округу. Према попису из 2011. било је 243 становника.

Овде се налази Железничка станица Драгачево.

Железничка станица Каленић

Железничка станица Каленић је једна од железничких станица на прузи Београд—Бар. Налази се насељу Каленићи у општини Пожега. Пруга се наставља у једном смеру ка Пожеги и у другом према Косјерићу. Железничка станица Каленић састоји се из 3 колосека.

Железничка станица Пожега

Железничка станица Пожега је једна од железничких станица и железнички чвор на прузи Београд—Бар. Налази се насељу Пожега у општини Пожега. Пруга се наставља у једном смеру ка Узићима, у другом према Каленићу и трећем према Драгачеву. Железничка станица Пожега састоји се из 10 колосека.

Железничка станица Узићи

Железничка станица Узићи је једна од железничких станица на прузи Београд—Бар. Налази се насељу Узићи у општини Пожега. Пруга се наставља у једном смеру ка Севојну, у другом према Пожеги и трећем према Драгачеву. Железничка станица Узићи састоји се из 3 колосека.

Златиборски управни округ

Златиборски управни округ се налази у западном делу Републике Србије и простире се на 6142 km² и тиме чини највећи округ у Србији. Обухвата град и општине:

Град Ужице - градска насеља: Севојно и Ужице (седиште),

Општина Бајина Башта - седиште градско насеље Бајина Башта,

Општина Косјерић - седиште градско насеље Косјерић,

Општина Пожега - седиште градско насеље Пожега,

Општина Чајетина - седиште насеље Чајетина,

Општина Ариље - седиште градско насеље Ариље,

Општина Прибој - седиште градско насеље Прибој,

Општина Нова Варош - седиште градско насеље Нова Варош,

Општина Пријепоље - седиште градско насеље Пријепоље и

Општина Сјеница - седиште градско насеље Сјеница.Укупно има 284.929 становника (Попис 2011). Седиште округа је Ужице.

Каленићи

Каленићи су насеље у Србији у општини Пожега у Златиборском округу. Према попису из 2011. било је 287 становника.

Овде се налазе Железничка станица Каленић и ФК Јединство Каленићи.

Пожега

Пожега је градско насеље у Србији у општини Пожега у Златиборском округу. Према попису из 2011. било је 13.153 становника. За време постојања Југославије, назив овог места био је Ужичка Пожега, како би се разликовао од Славонске Пожеге.

У граду се налазе Народна библиотека Пожега, Културни центар Пожега, Гимназија Свети Сава (Пожега), Машинсо техничка школа, Пољопривредна школа са интернатом Љубо Мићић и Туристичка организација Пожега.

Прилипац

Прилипац је насеље у Србији у општини Пожега у Златиборском округу. Према попису из 2011. било је 294 становника. Стари назив насеља је Капице.

У селу се сваке године почев од 1995. одржава ликовна колонија. Богородичина црква у Прилипцу је споменик културе, црквена општина у сарадњи са уметничком колонијом додељује награду Печат Кнеза Лазара. У селу се налази археолошки локалитет Велика хумка.

Овде се налази ОШ „Емилија Остојић” ИО Прилипац.

Радовци

Радовци су насеље у Србији у општини Пожега у Златиборском округу. Према попису из 2011. било је 422 становника.

Рупељево

Рупељево је насеље у Србији у општини Пожега у Златиборском округу. Према попису из 2011. било је 363 становника.

Сврачково

Сврачково је насеље у Србији у општини Пожега у Златиборском округу. Према попису из 2011. било је 156 становника.

Овде се налази Кућа народног хероја Петра Лековића.

Честобродица (Пожега)

Честобродица је насеље у Србији у општини Пожега у Златиборском округу. Према попису из 2011. било је 268 становника.

Општина Пожега
Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.