Општина Пландиште

Општина Пландиште је општина у Републици Србији. Налази се у АП Војводина и спада у Јужнобанатски округ. По подацима из 2004. општина заузима површину од 383 km² (од чега на пољопривредну површину отпада 34488 ha, а на шумску 167 ha).

Седиште општине је село Пландиште. Општина Пландиште се састоји од 14 насеља. По подацима из 2011. године у општини је живело 11336 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -11,5‰, а број запослених у општини износи 2617 људи. У општини се налази 11 основних школа.

Општина Пландиште
Hajdučica Orthodox monastery

Грб
Основни подаци
Држава  Србија
Управни округ Јужнобанатски округ
Седиште Пландиште
Становништво
Становништво Пад 11.336
Географске карактеристике
Површина 383 km2
Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)

Насељена места

Plandiste mun
Мапа општине Пландиште

Општину Пландиште чини 14 насеља:

Етничка структура

Етнички састав према попису из 2011.[1]
Срби
  
5.868 51,62 %
Мађари
  
1.280 11,26 %
Македонци
  
1.042 9,17 %
Румуни
  
784 6,90 %
Словаци
  
616 5,42 %
остали
  
749 6,59 %
неизјашњени
  
1.027 9,03 %
укупно: 11.336

Референце

  1. ^ Етничка структура након пописа 2011.

Спољашње везе

Јерменовци

Јерменовци (мађ. Űrményháza) су насеље у Србији у општини Пландиште у Јужнобанатском округу. Према попису из 2011. било је 905 становника.

Јужнобанатски управни округ

Јужнобанатски управни округ са простире у северном делу Србије односно у југоисточном делу северне српске покрајине, Војводине на 4.245 km². Пољопривредне површине чине 80,9%, а под шумом је 5,4% укупне површине. Обухвата градове и општине:

Град Панчево - градска насеља: Панчево (седиште), Старчево и Качарево,

Град Вршац - седиште градско насеље Вршац,

Општина Пландиште - седиште сеоско насеље Пландиште,

Општина Опово - седиште градско насеље Опово,

Општина Ковачица - седиште градско насеље Ковачица,

Општина Алибунар - градска насеља: Алибунар (седиште) и Банатски Карловац,

Општина Бела Црква - седиште градско насеље Бела Црква,

Општина Ковин - седиште градско насеље Ковин.Седиште округа је градско насеље Панчево. Има укупно 293.370 становника (попис 2011).

Банатски Соколац

Банатски Соколац је мало село у Јужнобанатском округу, у Војводини. Припада општини Пландиште. Село има 272 становника.

Барице (Пландиште)

Барице су село у Војводини, у општини Пландиште. Према попису становништва из 2011. године, Барице имају 516 становника.

Велика Греда

Велика Греда је насеље у Србији у општини Пландиште у Јужнобанатском округу. Према попису из 2011. било је 1158 становника.

Велики Гај

Велики Гај (мађ. Nagygáj) је село у Јужнобанатском округу у Војводини. Налази се на румунској граници, 70 km североисточно од Београда. Припада општини Пландиште. Према попису из 2011. било је 560 становника.

Дворац Јагодић у Старом Лецу

Дворац Јагодић се налази у Старом Лецу, у општини Пландиште. Подигнут је 1835. године и представља споменик културе од великог значаја.

Дворац Капетаново у Старом Лецу

Дворац Капетаново се налази у близини места Стари Лец, у општини Пландиште. Подигнут је 1904. године и представља заштићени споменик културе од великог значаја.

Грађевину која је име добила по последњем власнику Милану Капетанову, подигао је жупан Ботка Бела, као пољски дворац са однегованим пространим парком са фонтаном. Сама зграда је спратна, подужне основе, асиметрично распоређених маса изведена је у духу романтичарског историзма са елемената романике и готике.На дужним странама зграде два висока степенаста забата издижу се изнад крова истичући централни ризалит и улазни трем. Забате фланкирају полигоналне украсне кулице. На источном забату је грб породице Ботка изведен у плиткој пластици, а на бочној страни је висока кула квадратне основе и назубљеног завршетка. Прозори приземља су благо залучени, а спратни имају оштро преломљен готски лук. Фасаде су глатко малтерисане, осим приземне зидане имитацијом сложених крупних камених квадера. Једноставни, истурени трем централног ризалита западне фасаде са четири ступца, преко приступне рампе и неколико степеница уводи у доминантан приземни централни хол спратне висине са дрвеним степеништем и галеријом. У приземљу су салон, библиотека, трпезарија, кухиња, а на спрату спаваће собе.Делимично су изведени конзерваторски радови (грађевински 1987–1988).

Дворац у Хајдучици

„Дворац Дунђерски“ преусмерава овде. За друге употребе, погледајте Дворац Дунђерски.Дворац у Хајдучици, месту у општини Пландиште, подигнут је 1911. године и представља споменик културе од великог значаја.

Грађевину у Хајдучици, познату и као дворац Дамаскин, изградио је Лазар Дунђерски као приземан дворац у духу академизма, у парковском окружењу. Истурени класицистички портик приступне фасаде има четири дорска ступца, који носе једноставно решен тимпанон (без декорације, са кружним отвором за вентилацију). Степениште и колска рампа преко овог трема уводе кроз полукружна двокрилна врата у централни хол и пространу свечану салу. Из свечане дворане, украшене фризом и штуко декорацијом, излази се на велику терасу на супротној страни. Портик фасаде окренуте парку има шест дорских стубаца и тимпанон без украса. Бочни ризалити дворишне фасаде наглашени су у кровној конструкцији. Кровни венац је богато профилисан. Симетрично распоређени прозори, фланкирани плитким дорским пиластрима, архитравно су завршени, осим лучних фронтона са сваке стране портика. Основа је решена симетрично, а унутрашњи простор организован са страна подужног ходника. Подрум је засведен пруским сводом.Радови на обнављању су извршени 1980. године.

Дужине

Дужине (мађ. Szécsenfalva) су село у Војводини, у општини Пландиште у Јужнобанатском округу. Према попису из 2011. било је 147 становника. Већинско становништво су Срби, а у селу живи и и значајан број Македонаца, који имају статус националне мањине.

Купиник

Купиник је насеље у Србији у општини Пландиште у Јужнобанатском округу. Према попису из 2011. било је 238 становника.

Лаудоновац

Лаудоновац је насеље у Србији у општини Пландиште у Јужнобанатском округу. Према попису из 2011. било је 21 становника.

Манастир Хајдучица

Манастир Хајдучица је био мушки манастир Српске православне цркве који се налази код села Хајдучица у источном Банату, Епархија банатска. Посвећен је Св. Рафаилу Банатском. Настао је након канонизације хиландарског монаха Рафаила, познатог подвижника и исцелитеља, који је умро у хиландарском метоху у Великом Бечкереку, почетком 18. века. Свети Архијерски сабор Српске православне цркве је прогласио за светитеља Преподобног Рафаила Банатског 1965. године.

Епископ банатски Амфилохије Радовић је почео 1985. године да гради православни манастир у Хајдучици. За манастирску цркву узет је постојећи парохијски храм посвећен Св. Арханђелима. Црква је изграђена пред Други светски рат [1939]]. године, и представља задужбину земљопоседнице Олге С. Јовановић, ћерке грофа Лазара Дунђерског. Иконе на иконостасу, у духу средњевековно- византијског сликарства, радио је руски иконописац Дики, током 1939. године.

Манастир почетком 21. века није имао братство, али формиран је Хор светог Рафаила који извођењем духовне музике оживљава дух манастира и живот братства широм Баната.

Од скоро у њему бораве четири монахиње, које су прешле из манастира Месић. тако да је хајдучички манастир постао женски.

Маргита

Маргита (рум. Mărghita, мађ. Nagymargita) је насеље у Србији у општини Пландиште у Јужнобанатском округу. Према попису из 2011. било је 924 становника.

Марковићево

Марковићево је насеље у Србији у општини Пландиште у Јужнобанатском округу. Према попису из 2011. било је 160 становника.

Милетићево

Милетићево је насеље у Србији у општини Пландиште у Јужнобанатском округу. Према попису из 2011. било је 497 становника.

Пландиште

Пландиште је село и центар истоимене општине у Јужнобанатском округу. Према попису из 2011. било је 3825 становника. Већину чине Срби.

У Пландишту је 2013. почела изградња ветропарка, првог у Србији.

Стари Лец

Стари Лец је насеље у Србији у општини Пландиште у Јужнобанатском округу. Према попису из 2011. било је 963 становника.

Овде се налазе Дворац Јагодић и Дворац Капетаново.

Хајдучица

Хајдучица је насеље у општини Пландиште, у Јужнобанатском округу, у Србији. Према попису из 2011. било је 1150 становника.

Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.