Општина Параћин

Општина Параћин се налази средишњем делу републике Србије и припада Поморавском управном округу. Сачињава је 35 насељених места, а њено седиште је смештено у Параћину.

Општина Параћин
Grza 2013

Река Грза
Грб
Основни подаци
Држава  Србија
Регион Шумадија и западна Србија
Управни округ Поморавски округ
Седиште Параћин
Становништво
Становништво Пад 54.242
Географске карактеристике
Површина 542 km2

Serbia Paraćin

Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Председник општине Саша Пауновић
Веб-сајт www.paracin.rs

Знамените личности

Спољашње везе

Горња Мутница

Горња Мутница је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 606 становника.

Овде се налазе Запис крушка код цркве (Горња Мутница), Запис Поповића орах (Горња Мутница) и Запис Шутића орах (Горња Мутница).

Давидовац (Параћин)

Давидовац је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 426 становника. Херој Живота Ђурић је овде рођен.

Овде се налазе Запис храст код цркве (Давидовац) и Запис дуд у селу (Давидовац).

Доња Мутница

Доња Мутница је насеље у општини Параћин, у Поморавском округу, у Србији. Према попису из 2011. било је 944 становника.

Овде се налазе Запис Миловановића орах (Доња Мутница), Запис два ораха (Доња Мутница) и Запис орах у центру (Доња Мутница).

Дреновац (Параћин)

Дреновац је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 1838 становника.

Овде се налази археолошки локалитет, насеље из доба неолита. Овде се налазе Запис јасен код цркве (Дреновац), Запис Чоловића храст (Дреновац), Запис Миладиновића храст (Дреновац), Запис храст - млади (Дреновац) и Запис Ивановића и Трифуновића храст (Дреновац).

Забрега (Параћин)

Забрега је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 1008 становникa. Кроз село протиче Црница, која после њега прави клисуру, на чијем почетку се налазе остаци манастира светог Јована Главосека, изнад којих се налазе рушевине средњовековне тврђаве Петрус. Поред њих, у близини се налазе и остаци још два манастира из истог доба: Намасије и Марије Петрушке. Овде се налазе Запис Стајића орах (Забрега), Запис орах код црквице (Забрега), Запис Милетића орах (Забрега), Запис орах на Лозовачкој падини (Забрега), Запис Трифуновића орах (Забрега), Запис Томића орах (Забрега) и Запис орах на Шумици (Забрега).

Извор (Параћин)

Извор је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 799 становника. У насељу се налази манастир посвећен светој Петки, који припада Епархији браничевској Српске православне цркве и у његовом склопу, данас функционише и болница, за смештај особа ометених у развоју.

Овде се налазе Запис Бошковића дуд (Извор), Запис липа код цркве (Извор), Запис орах код извора (Извор) и Запис липа код школе (Извор).

Клачевица

Клачевица је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 542 становника.

Овде се налазе Запис Миленковића орах (Клачевица), Запис клен код чесме (Клачевица) и Запис Стефановића крушка (Клачевица).

Крежбинац

Крежбинац је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 452 становника.

Овде се налази Запис Јанковића храст (Крежбинац).

Лешје

За чланак о истоименом манастиру који се налази изнад села, погледајте чланак Лешје.Лешје је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 346 становника. Изнад села, на обронцима планине Баба, налазе се остаци средњовековног манастира посвећеног Пресветој Богородици, Манастир Пресвете Богородице у Лешју је обновљен почетком 21. века.

По локалном веровању, назив села потиче од лешева монаха и мештана које су Османлије побиле средином 16. века у манастиру, који су после тога срушили. С друге, историографске, стране, у повељи кнеза Лазара, насталој на Хрисовуљи патријарха Спиридона из 1379. године, се потврђује даривање Црепа Вукославића обновљеном властелинству цркве Матере Божије и то: села Лештија, села Брестнице, села Голубовци, села Видови у Заструми, села Сињи Вир који је држао Драгослав Ветер. У том обновљеном властелинству улазило је и једно језеро односно блато на Годомину које се звало „Мртва Морава”. Овај извод из повеље кнеза Лазара указује на корен имена данашњег села много пре окупације Турака.Овде се налазе Запис орах у манастиру (Лешје) и Запис липа у манастиру (Лешје).

Манастир Свете Петке у Извору

Манастир Свете Петке у Извору код Параћина је настао у другој половини 14. века, највероватније као задужбина неког од тзв. монаха Синаита. Првобитна црква, тролисне основе, била је највећа у том крају после оних у Раваници и Сисојевцу, али је свој данашњи изглед, у већој мери, добила током прве половине 18. век. Делимични конзерваторски радови на цркви су обављени крајем осме деценије 20. века и обухватили су кров, фасаду, куполе и капелицу манастирске цркве. Током Другог светског рата, у манастиру Свете Петке су биле смештене српске избеглице које су напустиле просторе тадашње НДХа. Манастир је данас активан женски манастир и припада епархији браничевској Српске православне цркве. У његовом склопу, данас функционише и болница, за смештај особа ометених у развоју.

Манастир Свете Петке се налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од великог значаја, у склопу заштићене споменичке целине Петрушка област.

Мириловац

Мириловац је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу, на 6 километара источно од Параћина. Према попису из 2011. било је 610 становника.

Овде се налазе Запис Бор код дома (Мириловац) и Запис липа (Мириловац).

Параћин

Параћин је градско насеље у општини Параћин, у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 25.104 становника. У граду је некада пре Другог светског рата радила текстилна фабрика Влада Теокаревић, а данас су најпознатији индустријски комбинати Српска фабрика стакла и индустрија кондиторских производа Параћинка.

Овде се налазе Библиотека Др Вићентије Ракић, Железничка станица Параћин, Запис Миленковића липа (Параћин), Запис Адакалска липа (Параћин).

Својново

Својново је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 1233 становника.

Овде се налазе Запис липа код цркве (Својново), Запис Дачића дуд (Својново), Запис Алексића храст (Својново), Запис платан у центру (Својново), Запис дуд у центру (Својново) и Запис бор код манастира (Својново).

Сисевац

Сисевац је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу, на обали реке Црнице, у котлини Кучајских планина, 32 км североисточно од Параћина или 24 км од Ћуприје. У Сисевцу се налази манастир Сисојевац из XIV века, а његов назив везује се за свештеника Сисоја.

Стрижа

Стрижа је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 1880 становника.

Село је познато по узгоју шаргарепе. Овде се налазе Запис Савића храст (Стрижа) и Запис дуд код школе (Стрижа).

Текија (Параћин)

Текија је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 1266 становника.

Овде се налазе Запис Симића орах (Текија), Запис Грујића орах (Текија), Запис Митића орах (Текија) и Запис Ђорђевића орах (Текија).

Трешњевица (Параћин)

Трешњевица је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 894 становника.

Шавац

Шавац је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 516 становника.

Овде се налазе Запис Марковића храст (Шавац), Запис Петровића орах (Шавац), Запис Миловановића орах (Шавац) и Запис Лазаревића орах (Шавац).

Шалудовац

Шалудовац је насеље у Србији у општини Параћин у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 376 становника.

Овде се налазе Запис Живковића дуд (Шалудовац), Запис Миленковића дуд (Шалудовац), Запис Васића орах (Шалудовац) и Запис орах код дома (Шалудовац).

Општина Параћин
Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.