Општина Осечина

Општина Осечина је општина у Колубарском округу на западу Србије. По подацима из 2004. Општина заузима површину од 319 km2 (од чега на пољопривредну површину отпада 21100 ha, а на шумску 9151 ha). Општина захвата више од 300 km2 слива реке Јадар, која кроз општину пролази у дужини преко 20 km.[1]

По подацима из 2011. године у општини је живело 12536 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -10,1‰, а број запослених у општини износи 1826 људи. У општини се налази 14 основних и 1 средња школа.

Општина Осечина
Osečina 018

Зграда скупштине општине Осечина

Грб

Застава
Основни подаци
Држава  Србија
Регион Шумадија и западна Србија
Управни округ Колубарски округ
Седиште Осечина
Становништво
Становништво Пад 12.536
Географске карактеристике
Површина 319 km2

Serbia Osečina

Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Веб-сајт osecina.com

Административна подела

Седиште општине је насеље Осечина. Општина Осечина се састоји од 20 насеља. Друго насеље по величини је варошица Пецка са око 500 житеља. Остатак становништва живи у 18 села[2]:

Културно-туристичке манифестације

Ликовна колонија

Преко 15 година за редом у Осечини се у јуну одржава ликовна колонија и скуп радионица. Уметници имају недељу дана, колико траје колонија, да изведу своја дела. Уз помоћ организатора, уметници реализују и радионице на којима презентују свој концепт и активно учествују у разговорима са осталим учесницима колоније и локалним становништвом. Колонија омогућава реализацију уметничких радова од материјала који су пронађени у природи на датом простору.

Две обале једна Дрина

Ивањдански сабор играчких ансамбала „Две обале једна Дрина” подразумева фолклорно дружење са разиграном и распеваном српском младошћу са обе стране Дрине, која кроз своје игре, песме, музику и обичаје наших предака вековим опстаје на овим просторима, чувајући свој идентитет и српско име. Одржава се 7. јула у варошици Пецкој. Основни мото овог нашег сабора је очување и неговање српске традиције, као и повезивање становништва са обе обале Дрине, не само на културном, већ и на привредном и туристичком плану.

Недеља у Подгорини

Пројекат је намењен окупљању деце из расејања, повезивање младих и заједничка промоција српског идентитета. Одржава се у другој недељи јула. Мотив овог програма је да се кроз седмодневни програм окупе деца из расејања, а све са циљем очувања српског језика, православне вере, народне традиције и да се млади људи упознају са културном баштином подгорског краја.

Избор за харамбашу Подгорине

Сваке године, 2. августа, на дан Светог Илије, у селу Братачићу, код Осечине обележава се годишњица Боја на Братачићу. Код спомен-обележја Топ на Братачићу, на месту, одакле су 1806. године српски устаници успешно напали шанац у коме се налазила Турска војска. У оквиру програма обележавања одржава се такмичење у народном вишебоју за избор харамбаше Подгорине, са циљем да се дочара живот предака, лепота некадашњег живота и старих обичаја. Победник такмичења носи титулу харамбаша Подгорине и добија поклон сабљу у трајно власништво.

Сајам шљива

Osečina 020

Сајам шљива у Осечини одржава се сваке године у последњој недељи августа. Основан је 2006. године и свака нова манифестација је богатија и лепша. Сем промотивних и едукативних садржаја, ова манифестација се сваке године све више претвара у синтезу сајма и фестивала шљиве. Промотивни штандови у новој спортског хали, дегуистација производа, предавања, такмичење, изложбе, концерти познатих избођача, велика парада, су садржаји који у овој малој вароши, тих дана, направе велики догађај посвећен шљиви. Свечарска атмосфера, радост и гостопримство домаћина, омогућавају хиљадама гостију да осете дух Западне Србије и незаборавну арому овог краја.[3]

Фестивал нових медија

Фестивал се бави медијима, такмичарског је карактера, а првенствено је намењен младим људима, аматерима, заинтересованим за овакав вид изражавања. Младим учесницима, успешни и признати уметници, људи из медија, излажу како да путем мобилних телефона своју идеју представе преко медија, пласирају на друштвене мреже и јутјуб канал, односно како једну замисао да претворе у конкретан медијски производ који ће скренути пажњу јавности на актуелне друштвене проблеме.

Прело

Са жељом и циљем да народно стваралаштво и обичаје краја сачува од заборава, а да младе људе упозна са начином живота наших предака, Народна библиотека Осечина сваке године у новембру организује Прело. Програм ове манифестације обухвата отварање тематске изложбе, креативне радионице намењене деци, као и дружење жена уз богат културно уметнички порограм и традиционалну трпезу.

Споменичко наслеђе

На територији општине као непокретна културна добра евидентирани су следећи споменици културе:

Crkve i spomen kosturnica, Osečina 018

Стара црква у Осечини

Spomen crkva i kosturnica Pecka 018

Спомен-црква и косутрница у Пецкој

Crkva brvnara Skadar 039

Црква брвнара у Скадру

Bastav, Okućnica 003

Окућница у Баставу

Поред евидентираних и заштићених споменика културе, у насељеним местима општине постоји већи број спомен-обележја који су подигнути у спомен погинулим ратницима из Првог светског рата и бораца НОБ-а и пострадалом становништву у оба рата. Тако, у Осечини постоји Спомен-костурница, споменик борцима подгоричког среза и спомен-чесма погинулим у ратовима 1991—1999 код аутобуске станице, споменик Ратницима и цивилним жртвама код цркве и споменик браћи Недић у центру места.

Crkve i spomen kosturnica, Osečina 028

Спомен-костурница

Osečina 002

Споменик борцима подгоричког среза

Osečina 005

Спомен-чесма погинулим ратова 1991—1999

Crkve i spomen kosturnica, Osečina 040

Споменик ратницима и становницима током Првог светског рата

Osečina 007

Споменик браћи Недић

Галерија

Osečina - opština Osečina - zapadna Srbija - centar 1

Осечина - центар

Osečina - opština Osečina - zapadna Srbija - centar 2

Осечина - центар

Osečina - opština Osečina - zapadna Srbija - centar 3

Осечина - центар

Osečina - opština Osečina - zapadna Srbija - centar 4

Осечина - центар

Osečina - opština Osečina - zapadna Srbija - centar 5

Осечина - центар

Osečina - opština Osečina - zapadna Srbija - centar 6

Осечина - центар

Извори

  1. ^ Водопривреда слива реке Колубаре, 11. 6. 2009., Приступљено 16. 1. 2013.
  2. ^ Званична интернат презентација Општине Осечина, Приступљено 16. 1. 2013.
  3. ^ Осми сајам шљива у Осечини (Б92, 19. август 2013)

Види још

Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.