Општина Ниш

Општина Ниш се може односити на:

Јероним Јовановић

Јероним (световно име Јован Јовановић; Шабац, 1825 — Салцбург, 10 / 22. јун 1894) је био епископ шабачки и нишки.

Доментијан Поповић

Доментијан (световно име Драгутин Поповић; Сокобања, 24. октобар / 5. новембар 1872 — Ниш, 8 / 21. март 1913) је био епископ нишки.

Запис Марјановића трешња (Вукманово)

Запис Марјановића трешња (Вукманово) се налази на парцели чији је власник Марјановић Милица.

Запис Милошевића орах (Бербатово)

Запис Милошевића орах (Бербатово) се налази на парцели чији је власник Милошевић Момир.

Запис Стојановића крушка (Бербатово)

Запис Стојановића крушка (Бербатово) се налази на парцели чији је власник Стојановић Стојан.

Запис дуд Свете Тројице (Габровац)

Запис дуд Свете Тројице (Габровац) се налази на парцели чији је власник Село Габровац.

Запис крст (Бербатово)

Запис крст (Бербатово) се налази на парцели чији је власник Град Ниш.

Запис крст Свете Тројице (Габровац)

Запис крст Свете Тројице (Габровац) се налази на парцели чији је власник Село Габровац.

Запис крст код гробља (Бербатово)

Запис крст код гробља (Бербатово) се налази на парцели чији је власник Град Ниш.

Запис липа код цркве (Габровац)

Запис липа код цркве (Габровац) се налази на парцели чији је власник Српска православна црква.

Запис храст код споменика (Бербатово)

Запис храст код споменика (Бербатово) се налази на парцели чији је власник Град Ниш.

Запис храст на Оштрој чуки (Вукманово)

Запис храст на Оштрој чуки (Вукманово) се налази на парцели чији је власник Град Ниш.

Игнатије Мидић

Игнатије (световно Добривоје Мидић; Кнез Село код Ниша, 17. октобар 1954) епископ је пожаревачко-браничевски и редовни професор догматике на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, за чијег декана за период од 2018. до 2021. године је изабран 26. јуна 2018. године.

Општина Ниш (бивша општина)

Општина Ниш је постојала у другој половини 20. века и затим административном реформом трансформисана у град Ниш до 2004. Територија некадашње општине Ниш се поклапа са територијом града Ниша.

Општина Нишка Бања се издвојила 2000. и са преосталом општином Ниш сачињавала је градску заједницу Ниш. Дана 6. јуна 2002. Скупштина града је одлучила да општину Ниш подели на четири нове градске општине: Медијана, Палилула, Црвени Крст и Пантелеј. Нове општине су конституисане после локалних избора у септембру и октобру 2004.

Павиљон у Нишкој тврђави

Павиљон у Нишкој тврђави један је од три изложбена простора (галерија) Галерије савремених ликовних умуетности Ниш. Овај галеријски простор, смештен је у бившем Турском арсеналу у централном делу нишке тврђаве из 18. века. Простор правоугаоне основе, са својим архитектонским вредности јако је погодан не само за излагачке активности ликовних уметника већ и за концерте и друге акустичке представе. Павиљон у Нишкој Тврђави првенствено је намењен за организовање ауторских ликовних изложби и других мултимедијалних садржаја које по конкурсу одобри Уметнички савет ГСЛУН.

Сићевачка клисура

Сићевачка клисура је део речне долине Нишаве настала интензивним усецањем њеног воденог тока у стенску масу, између северних огранака Суве планине, и јужних огранака Сврљишких планина. Налази се 14 km источно од Ниша, између села Просек (низводно) и насеља Долац (узводно). Дуга је око 17 km (15,9) и спаја Нишку котлину са Белопаланачком котлином. Такође је и најкраћа веза између средњег и доњег Понишавља, односно између горњег и доњег дела средњег Нишавља.Клисура је подељена на две географске целине, горњу — Црнчанско-градиштански кањон, и доњу — Островичку клисуру. Горњи део је ужи и сличнији кањону (од Осторвице до Долаца), док је доњи (од Просека до Островице са широким благим падинама. Клисура је оивичена Сврљишким планинама са севера и обронцима Суве планине с југа.

Кроз Сићевачку клисуру, паралелно са Нишавом, изграђени су железничка пруга (1886/1887) и нишавски међународни магистрални пут (1964). Нишавска железница која пролази кроз долинске усеке Сићевачке клисуре део је велике светске железничке магистрале (Лондон—Париз—Београд—Ниш—Софија—Истанбул), а магистрални пут Е-80, источни крак Коридора 10, део велике паневропске магистрале (Салцбург—Загреб—Београд—Ниш—Софија—Истанбул), и веза преко Мале Азије са осталим подручјима света.Због својих геоморфолошких одлика као и јединствене флоре и фауне, Сићевачка клисура је проглашена за Парк природе и заштићено подручје са значајним еколошким и културним добрима. „Парк природе Сићевачка клисура“ је предео богат природним лепотама, и изузетан је пример појаве и интеракције геолошких, геоморфолошких и хидролошких феномена као и биодиверзитета, и станиште више ендемских, реликтних и ретких врста биљака и животиња.

Она покрива делове подручја Општина Нишка Бања и Бела Паланка, са укупном површином од 77,46 km2, од чега се 55,59 km2 налази у општини Ниш, а 21,87 km2 у општини Бела Паланка. Ово подручје је реком Нишавом подељено на два дела — Лесков врх (северни) и Облик (јужни).

Старо нишко гробље

Спомен-комплекс Старо гробље се налази у јужном делу града, административно припада Градској општини Палилула и налази се у истоименом насељу, које је по њему и добило име.

Гробље се простире на површини од 17 хектара, где се налази више од 3.000 надгробних споменика.

Црква Светог Николе у Манастиру

Црква Светог Николе у селу Манастир позната и као храм светог Николаја Мириликијског једна је од цркава Јелашничке парохије која је у саставу Православне Нишке епархије. Храм посвећен светом пророку Николи, изграђен је или обновљен 1838. године, захваљујући прилозима мештана. Посебно пажњу у порти ове цркве тј. на њеном старом гробље из 19. века, заслужују добро очувани камени надгобни споменици, дело месних каменорезаца, изузетне занатске вештине и маште.

Због свог историјског, архитектонског и верског значаја црква је, 1982. године, проглашена за „Културно добро од великог значаја“.

Црква Светог пророка Илије у Сићеву

Црква Светог пророка Илије у Сићеву једна је од цркава Сићевачке парохије која је у саставу Православне Нишке епархије. Храм посвећен светом пророку Илији, изграђен је пре 1865. године, а звоник у његовој порти 2010. године.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.