Општина Мајданпек

Општина Мајданпек је општина у источној Србији, у Борском округу, у Тимочкој Крајини. Средиште општине је град Мајданпек. Општина Мајданпек се простире на 932 km², а према попису становништва из 2002. године, на територији општине живи 23.703 особа. Граничи се са општинама Бор, Неготин, Кладово, Голубац, Кучево и Жагубица. На северу се Дунавом граничи са Румунијом.

Општина Мајданпек
Majdanpek sa partizanskog puta

Мајданпек са Партизанског пута
Грб Мајданпека

Грб
Основни подаци
Држава  Србија
Управни округ Борски округ
Становништво
Становништво 18.656
Географске карактеристике
Површина 932 km2
Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)

Култура

У погледу културно-историјског наслеђа, територија општине Мајданпек је једна од најбогатијих у данашњој Европи. Овде се налазе археолошки локалитети Власац, где је откривена прва кодирана порука исклесана људском руком, Лепенски Вир, место где је праисторијски човек остварио своје непоновљиве домете у области пластичне уметности и Рудна Глава, најстарији очувани рудник на планети Земљи, који документује драму изласка човека из каменог доба и преласка у доба метала!

Демографија

Етнички састав према попису из 2011.[1]
Срби
  
14.670 78,51 %
Власи
  
2.442 13,07 %
Црногорци
  
70 0,37 %
Румуни
  
68 0,36 %
остали
  
1.406 7,53 %

Власи који живе у областима Поречке реке и Горњег Пека припадају Мунћанима, и по језичким одликама чине прелазну зону између Влаха Царана на истоку и Влаха Унгурјана на западу. Према традиционалној економији, сточарству, много су ближи Унгурјанима.

Референце

  1. ^ Етничка структура након пописа 2011.

Спољашње везе

Јасиково

Јасиково је насеље у Србији у општини Мајданпек у Борском округу. Према попису из 2002. било је 717 становника (према попису из 1991. било је 822 становника).

Кроз село протиче река Пек.

Борски управни округ

Борски управни округ се налази у северноисточној Србији и постоји под садашњим именом од фебруара 2006. године (пре тога се звао Борски округ по Уредби Владе од 29. јануара 1992). Обухвата град и општине:

Град Бор градско насеље Бор,

Општина Кладово градско насеље Кладово,

Општина Мајданпек градска насеља Мајданпек и Доњи Милановац

Општина Неготин градско насеље Неготин.Седиште округа је Бор, познат по свом историјском и културном наслеђу.

Начелник Борског управног округа је Мр Владимир Станковић.

Бољетин (Мајданпек)

Бољетин је насеље у Србији у општини Мајданпек у Борском округу. Према попису из 2002. било је 672 становника (према попису из 1991. било је 803 становника).

У близини села, на обали Дунава, се налази локалитет Власац археолошког налазишта из доба мезолита који је остао потопљен издизањем нивоа Дунава због формирања акумулационог језера хидроелектране Ђердап.

Овде се налази Кањон Бољетинске реке.

Влаоле

Влаоле је насеље у Србији у општини Мајданпек у Борском округу. Према попису из 2002. било је 767 становника (према попису из 1991. било је 949 становника).

Кроз Влаоле протиче река Пек.

Голубиње

Голубиње је насеље у Србији у општини Мајданпек у Борском округу. Налази се на самој обали Дунава, 12 километара од Доњег Милановца према Кладову и Ђердапској клисури. Највећи заселак је насеље Градашница. Према попису из 2002. било је 1079 становника (према попису из 1991. било је 1305 становника). У оквиру села, поред наведеног засеока Градашнице, налазе се још засеоци Штрбац, Копана Главица и Мало Голубиње. У оквиру села налазе се 3 школе, једна у самом селу а по једна на Штрпцу и Копаној Главици. Данашње село је насељено након изградње Хидроелектране Ђердап 1970. године и потапања старог Голубиња.

Доњи Милановац

Доњи Милановац, до 19. века зван Пореч, је градско насеље у Србији, у општини Мајданпек, у Борском округу. Ово место на самој обали Дунава, непосредно у близини веома значајног археолошког налазишта Лепенски Вир, које је уједно и центар националног парка Ђердап. Према попису из 2011. било је 2410 становника.

Карпатске планине у Србији

Карпатске планине у Србији су јужни део планинског венца Карпата, који се распростиру у Украјини, Румунији, Словачкој и Чешкој. Налазе се у источној Србији, на десној обали Велике Мораве.

Планине које су део српских Карпата:

Мироч

Хомољске планине

Велики и Мали Крш

Дели Јован

Бељаница

Кучај

Голи Крш

Малиник

Јавориште

Црни Врх

Лишковац

Шомрда

Кањон Бољетинске реке

Кањон Бољетинске реке се налази у источној Србији, у близини села Бољетин (општина Мајданпек) и археолошког налазишта Лепенски Вир, у оквиру националног парка Ђердап.

Клокочевац (Мајданпек)

Клокочевац је насеље у Србији у општини Мајданпек у Борском округу. Налази се покрај Поречке реке, на раскршћу је путева за Мајданпек, Неготин и Доњи Милановац. Према попису из 2002. било је 711 становника (према попису из 1991. било је 880 становника). Село је познато по производњи ћумура у ћумуранама.

Овде се налази ФК Раднички (Клокочевац).

Лесково

Лесково је насеље у Србији у општини Мајданпек у Борском округу. Према попису из 2002. било је 431 становника (према попису из 1991. било је 516 становника).

Кроз село протиче река Пек. Село се налази на регионалном путу Р-104А. Кроз село пролази пруга која повезује Мајданпек и Зајечар.

Мајданпек

Мајданпек је градско насеље у Србији у општини Мајданпек у Борском округу. Према попису из 2011. било је 7699 становника.

Мироч (Мајданпек)

Мироч је насеље у Србији у општини Мајданпек у Борском округу. Према попису из 2002. било је 406 становника (према попису из 1991. било је 468 становника).

Мосна

Мосна је насеље у Србији у општини Мајданпек у Борском округу, недалеко од Доњег Милановца. Према попису из 2002. било је 787 становника (према попису из 1991. било је 920 становника).

Природни споменик Ваља Прераст

Ваља Прераст је природни камени мост и представља споменик природе од изузетног значаја, који је под заштитом државе.

Рудна Глава

Рудна Глава је насеље у Србији у општини Мајданпек у Борском округу. Према попису из 2002. било је 2309 становника (према попису из 1991. било је 2549 становника). У близини насеља се налази истоимени археолошки локалитет, центар раног праисторијског рударства, који се данас налази под заштитом Републике Србије, као археолошко налазиште од изузетног значаја.

Овде постоји ФК Рудна Глава.

Строги природни резерват Мустафа

Строги природни резерват Мустафа се налази на подручју северног Кучаја у источној Србији, (Борски округ) у близини села Дебели Луг, на територији општине Мајданпек.

Строги природни резерват Фељешана

Фељешана је један од најстаријих резервата у Србији и представља очувану аутохтону заједницу мезијске букве (лат. Fagus moesiaca) прашумских карактеристика.

Налази се у источној Србији, у близини места Дебели Луг код Мајданпека.

У резервату није дозвољена активност човека, што је омогућило развој шумске заједнице високе старости. Поједина стабла су стара преко 300 година и висока преко 40 метара. Резерват се одликује богатом фауном и важно је подручје за сове, детлиће, мухарице и остале птице које настањују старе шуме.

ФК Мајданпек

ФК Мајданпек је фудбалски клуб из Мајданпека, и тренутно се такмичи у Зони Исток, четвртом такмичарском рангу српског фудбала. Клуб је основан 6. августа 1934. године под називом Рудар. Игра на стадиону капацитета око 2.500 места.

Црнајка

Црнајка је насеље у Србији у општини Мајданпек у Борском округу. Према попису из 2002. било је 1099 становника (према попису из 1991. било је 1256 становника).

Општина Мајданпек
Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.