Општина Лучани

Општина Лучани
Lučani

Зграда скупштине општине Лучани
Грб општине Лучани

Грб
Основни подаци
Држава  Србија
Регион Шумадија и западна Србија
Управни округ Моравички округ
Седиште Лучани
Становништво
Становништво Пад 20.897
Географске карактеристике
Површина 454 km2
Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Председник општине Весна Стамболић
Веб-сајт www.lucani.rs

Географски положај

У околини Старовлашко-рашке висоравни издваја се нискогеографска целина Драгачева чији највећи део територије административно припада општини Лучани. Територија општине Лучани простире се између Овчарско-Кабларске клисуре, планине Јелице и развођа реке Бјелице према Голијској Моравици. Општина Лучани има издужен облик, правац пружања северозапад-југоисток. Састоји се од Доњег и Горњег Драгачева и зхвата површину од 454 km2.

Горње Драгачево је планински крај, a делом чини прилаз из јако заталасане у планинску област. Планине се налазе на граници области. На југу је ниска планина Чемерно, a на југоистоку се стрмо уздиже планина Троглав. Велики део планине Јелице налази се на североисточној граници области. Планине су релативно средње висине, али су највише оне на јужној и југоисточној граници области. Унутрашња област је испуњена косама ових планина, нарочито Чемерна и Јелице. Оне су различите величине и висином се јаче истичу где су брда и врхови. Земљиште Горњег Драгачева избраздано је дубоким и широким долинама Бјелице и њених већих притока, између којих се налазе нешто заравњене косе, које су такође многим потоцима издељене на мање површине.

У подгорини Јелице, Овчара и Крстаца простире се Доње Драгачево, са брдима и врховима чије су падине блажег нагиба у односу на падине у Горњем Драгачеву. За надморску висину земљишта у Доњем Драгачеву најкарактеристичнија је изохипса од 500 m. Она чини границу између два висинска нивоа који су готово подједнако заступљени.

Насеља

Насељена места у општини Лучани су:

Спољашње везе

Ђераћ

Ђераћ је насеље у Србији у општини Лучани у Моравичком округу. Према попису из 2011. било је 48 становника.

Јелица (планина)

Планина Јелица представља природну границу између Драгачева и чачанске котлине. Припада динарском систему планина и пружа се у правцу северозапад-југоисток у дужини од 30 km. Највиши врх је Црна стена (929 м), Вериње (874 м), Градина са познатим археолошким налазиштем (849 м), Рајачки вис (818 м) и Стјеник (789 м).

Бели Камен (Лучани)

Бели Камен је насеље у Србији у општини Лучани у Моравичком округу. Према попису из 2011. било је 466 становника.

Вича (Лучани)

Вича је насеље у Србији у општини Лучани у Моравичком округу. Према попису из 2011. било је 971 становника.

Властељице

Властељице је насеље у Србији у општини Лучани у Моравичком округу. Према попису из 2011. било је 279 становника.

Горачићи

Горачићи су насеље у Србији у општини Лучани у Моравичком округу. Према попису из 2011. било је 1082 становника. У селу је рођен Будимир Давидовић, учесник Балканских и Првог светског рата.

Сеоске приче у књизи „Спомени, дужи од живота” објавио је Милоје Стевановић из овог места.Овде је живео Василије Живановић-Трашевић, каменорезац из 19. века.

Горњи Дубац

Горњи Дубац је насеље у Србији у општини Лучани у Моравичком округу. Према попису из 2011. било је 206 становника.

Грб општине Лучани

Амблем – симбол општине представља Драгачево – његову прошлост, садашњост и будућност. Амблем чини црвени штит чија горња страна има облик споменика крајпуташа. На штиту највећи део представљају зелена поља, шуме, брегови и планине. Над њима доминира Овчар са антеном релејне станице, као симболом везе овог краја са светом, данас и у будућности. Изнад брда налази се плаво обојени зупчаник, као знак данашњег степена развоја индустрије у Драгачеву и даљег стремљења ка његовој индустријализацији. Из зупчаника, као и сунца, пресецају плаво шрафирано небо пет жутих зракова, који изражавају тежњу ка светлијој и срећнијој будућности. На зеленом пољу испод зупчаника су златна труба, а испод ње црвена народна шара, које су симбол великог трубачког надметања и рукотворина ткаља, по којима се за Драгачево зна, како у нашој земљи, тако и у иностранству.

Губеревци

Губеревци су насеље у Србији у општини Лучани у Моравичком округу. Према попису из 2011. било је 610 становника.

Гуча

Гуча је градско насеље у општини Лучани, у Моравичком округу, у Србији. Према попису из 2011. било је 1755 становника. До 1965. године је ово насеље седиште Општине Гуча коју су чинила насељена места: Бели Камен, Доњи Дубац, Горачићи, Горња Краварица, Горњи Дубац, Граб, Губеревци, Гуча (село), Гуча (варошица), Каона, Котража, Кривача, Милатовићи, Пшаник, Рогача, Рти, Тијање, Турица, Вича, Властељице, Вучковица, Зеоке и Живица. После укидања општине подручје бивше општине је у целини ушло у састав општине Лучани.

Овде се налази Лапидаријум у Гучи. У Гучи се сваке године традиционално одржава Драгачевски сабор трубача.

Дучаловићи

Дучаловићи су насеље у Србији у општини Лучани у Моравичком округу. Према попису из 2011. било је 360 становника.

Овде се налази Манастир Сретење.

Кривача (Лучани)

Кривача је насеље у Србији у општини Лучани у Моравичком округу. Према попису из 2011. било је 157 становника.

Овде је живео Ристо Миловановић, каменорезац.

Лучани

Лучани су градско насеље у општини Лучани, у Моравичком округу, у Србији. Према попису из 2011. било је 3387 становника.

Варошица се налази на реци Бјелици.

Овде се налази ОШ Милан Благојевић у Лучанима.

Манастир Сретење (Овчар)

Манастир Сретење се налази у Дучаловићима, месту у општини Лучани, под самим врхом планине Овчар на 800 метара надморске висине. По писаним подацима манастир Сретење се први пут помиње у манастиру Јовању 1571. године, а спомиње се и његово рушење 1623. године, што његово настајање и постојање датује за претходни временски период. Предање вели да је са врха Овчара бачена круна(корона) па се гледало где ће да падне, ту ће се градити црква. По том догађају се и брдо изнад самог манастира зове Короњско брдо.

Манастир Сретење представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Моравички управни округ

Моравички управни округ се налази у централном делу Србије. Обухвата град и општине:

Град Чачак градско насеље Чачак,

Општина Горњи Милановац градско насеље Горњи Милановац,

Општина Лучани градска насеља Лучани и Гуча

Општина Ивањица градско насеље Ивањица.Има укупно 212.149 становника (Попис 2011.). Седиште округа је у граду Чачку.

Посебно место у споменичкој баштини Чачка и околине имају богомоље: манастири и цркве. Десет манастира у Овчарско-кабларској клисури, названи су Српском Светом гором. Неки од њих су подигнути у доба српске властеле Немањића, Лазаревића и Бранковића. У ових десет манастира вековима су чуване старе рукописне књиге, а неке од њих су овде и настале.

Чачак је велики привредни центар Србије. У привреди доминантно место има индустрија.

Негришори

Негришори је насеље у Србији у општини Лучани у Моравичком округу. Према попису из 2011. било је 499 становника.

Овде се налази Гробље у Негришорима.

Ртари

Ртари је насеље у Србији у општини Лучани у Моравичком округу. Према попису из 2011. било је 204 становника.

Рти

Рти је насеље у Србији у општини Лучани у Моравичком округу. Према попису из 2011. било је 490 становника.

Овде је рођен Јовиша Славковић. Овде је живео Љубисав Љубо Ђекић, каменорезац.

Стадион Младост (Лучани)

Стадион Младост је фудбалски стадион у Лучанима, Србија. На њему своје домаће утакмице игра ФК Младост Лучани. Стадион има две трибине са капацитетом од 8.000 места. За разлику од већине стадиона, главна трибина се овде налази на источној страни.

У сезони 2010/11. домаће утакмице на њему је играла Слобода Поинт Севојно, пошто се градски стадион у Ужицу реновирао. ФК Металац Горњи Милановац је на њему играо суперлигашке утакмице као домаћин у сезони 2011/12., јер стадион у Горњем Милановцу није испуњавао услове за играње суперлигашких утакмица.

Општина Лучани
Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.