Општина Лекино брдо

Општина Лекино брдо је послератна општина у Београду, постојала у периоду 1952—1955. Простирала мање-више на Пашином (у том периоду Лекином) брду, по коме је и добила име.

Када је непосредно после Другог светског рата 1945. године Београд подељен на рејоне, ово подручје спадало је у 6. рејон. После распуштања рејона 1952. године, основана је самостална општина Лекино брдо, a 1. септембра 1955. године припојена је општини Вождовац.

Види још

Спољашње везе

  • Лекино брдо - Прочитајте више о насељу на порталу Лекиног брда
Градска општина Вождовац

Општина Вождовац је градска општина Града Београда. Заузима површину од 14.864 ha, на којој према попису из 2011. живи 158.213 становника.

Слава општине Вождовац је Свети Андреј, 13. децембар.

Лекино брдо

Пашино брдо (или Лекино брдо) - део Београда

Општина Лекино брдо - назив послератне општине у Београду

Пашино брдо

Пашино брдо, некад називано и Лекино брдо у Београду, је велико брдо и насеље у јужном делу града, изнад Душановца (према Каленић пијаци).

У подножју Пашиног брда налази се Душановац. Ту је административни центар општине Вождовац. Ту се налази зграда општине, суд, специјални суд, полицијска и ватрогасна станица, дом здравља „Вождовац“, робна кућа, а у близини је и Душановачка пијаца.

Налази се на територији градских општина Вождовац и Врачар.

Углавном преовлађује предратна породична градња, мада су током социјалистичког периода изграђене неке стамбене зграде, углавном по ободу. Током последње декаде старе куће се све више (из почетка) дограђују и надзиђују, а касније потпуно руше и на њиховом месту се зидају велики објекти махом неприкладне величине.

Насеље је раније било познато по својим многобројним липама.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.